Belgische provider verkoopt telefoons voor euro bij abonnement

De Belgische provider Telenet biedt diverse toestellen aan voor een euro, als de klant daarnaast ook een abonnement afsluit. Deze koppelverkoop is nieuw in België. Telefoons zijn voor Belgen veel duurder dan in Nederland.

De Mechelse provider Telenet biedt vier toestellen aan voor een euro: de Nokia 3720, Sony Ericsson Naite, LG Viewty en Samsung Star. De losse verkoopprijs van deze toestellen ligt rond de 150 euro. Het aanbod geldt als klanten een 2-jarig abonnement van 20 euro per maand afsluiten bij de provider.

Koppelverkoop is sinds september toegestaan in Belgie, al hadden diverse aanbieders eerder al 'illegaal' toestellen gratis aangeboden als een abonnement werd afgesloten. Telenet is het eerste bedrijf dat sinds het afschaffen van het verbod op de koppelverkoop deze combinatie aanbiedt. Die wetgeving dwong Apple en Mobistar er eerder toe om de iPhone 3G en 3GS voor meer dan 500 euro te verkopen, in plaats van de prijzen tussen 0 en 200 euro die in Nederland gelden.

Dat koppelverkoop nu is toegestaan, betekent overigens niet dat alle telefoons in België ineens veel goedkoper gaan worden. In Nederland geldt een subsidiesysteem, waarbij een provider veel korting geeft op een toestel, als een abonnement en eventueel een internetbundel wordt afgesloten. Daardoor zijn ook duurdere smartphones in Nederland bij hogere abonnementen veelal gratis.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

30-10-2009 • 10:51

64 Linkedin

Submitter: Guyter

Reacties (64)

64
64
43
1
0
0
Wijzig sortering
Slechte zaak vind ik dit maar. Het was fijn dat quasi alle telefoons in België standaard sim-lock vrij waren en dat gaf ons consumenten een zeer vrije keuze.
Ook al betaalde je de volle pot op je telefoon dan kon je vaak toch nog goedkoper af zijn door een abbo die nemen die perfect op jouw maat geschreven was, of lekker vaak wisselen als je prepaid hebt.
Anoniem: 128823
@Slaxz30 oktober 2009 11:18
Ik zie geen probleem; die vrije keuze in sim lock vrije GSM's blijft gewoon bestaan.
Alleen in theorie...

In de praktijk zal het op de Nederlandse situatie neerkomen, waar de losse telefoons en abonnmenten veel duurder zijn dan koppelverkoop.

Ook milieu technisch is het slecht, aangezien vrijwel iedereen dan een nieuwe telefoon neemt bij een nieuw abonnement. Terwijl de oude telefoon nog best een paar jaartjes had kunnen worden gebruikt.
De vraag is voor hoelang nog: als de wetgeving gelijk gaat worden aan bvb de situatie in Nederland, dan is het een kwestie van tijd totdat sommige 'exclusieve' telefoons enkel nog maar met simlock verkocht gaan worden en je dus niet meer de keuze hebt om een los toestel ervan te kopen (zoals nu het geval is voor de iPhone in Nederland).
Het een sluit het ander echter niet uit. Je kunt nog altijd een losse telefoon en een los abonnement nemen mocht je dat willen.

Daarnaast, onafhankelijk verkopers, zoals bijvoorbeeld The Phone House (die al een tijdje aan koppelverkoop doen in België), zullen gewoon simlockvrije toestellen blijven aanbieden. het zijn juist de netwerken zelf (en hun eigen winkels) waar je een gesimlockt toestel zult krijgen!
Anoniem: 266454
30 oktober 2009 10:55
Nog steeds absurd hoge prijzen voor toestellen. Hoewel wel een stap in de goede richting.

Laast heeft mn schoonzusje de Star nog gekocht voor 0 euro bij een abbo van 8,50 per maand voor 2 jaar incl 100 minuten/smsjes...
Absurt? Het gaat hier waarschijnlijk om 1-jarige abbo's (kon het nergens vinden maar ga er wel van uit). Dan valt het behoorlijk mee, er is ook nog lang niet zo hevige concurrentie als hier dus de prijs is inderdaad wel hoger maar 17 of 20 euro (jouw abo in 1 jaar dus prijsx2) in de maand is toch niet z'n verschil :)
"Het aanbod geldt als klanten een 2-jarig abonnement van 20 euro in de maand afsluiten bij de provider"

dus het is wel degelijk veel duurder :)
Onze belgische markt kennende zal het abbonement voordien ook al 20 € / maand gekost hebben. Nu krijg je er gewoon een telefoon gratis bij, als je een 2jarig contract afsluit. De prijs gaat dus niet omhoog omdat je er een telefoon bijkrijgt (zoals je logisch zou verwachten).

Dezelfde tactiek met korting ipv een telefoon wordt hier wel al veel langer toegepast. Bij Proximus bellen ze je om de zoveel tijd op voor te vragen je abbonement te verlengen met bvb. 18 maanden en dan krijg je 12 maanden 15€ korting op je abbonement. Zit je ook op een korting van 180€ in totaal.

Edit : klopt dus niet, als je de telefoon niet neemt krijg je 10€ korting / maand.

[Reactie gewijzigd door croc op 30 oktober 2009 11:29]

Tja, dan kan je het toestel eigenlijk even goed kopen... kost je bijna evenveel.
Het aanbod geldt als klanten een 2-jarig abonnement van 20 euro in de maand afsluiten bij de provider.
2 jaar dus!
Heb je wel het originele bericht gelezen waar naar gelinked wordt in het artikel hier op Tweakers? Daar staat duidelijk in de tekst dat het 2-jarige abonnementen betreft...
Voor de activering van het abonnement wordt 5 euro aangerekend. Wie op de formule intekent, neemt meteen een contract voor twee jaar.
Overigens als een bepaald duur toestel icm met een abonnement voor weinig in de reclame is, dan mag je er juist rustig vanuit gaan dat het over een 2-jarig contract gaat, dan 'lijkt' het toestel goedkoper. Zo wordt al jaren reclame gemaakt door providers.
Maar als dit een abonnement van 250 minuten/sms'jes is is het nog steeds goedkoper.

Het is niet zo dat telefoons gratis zijn, ook al is het niet gek dat die gedachte in je opkomt. Ik denk dat het voor de 'afvalberg' veel beter zou zijn als we gewoon weer gingen betalen voor de telefoons - dan blijkt dat je er opeens veel langer dan 2 jaar mee kunt.
Waarom, als ik een nieuwe telefoon wil dan verkoop ik me oude, die blijft echt wel 2 jaar of langer in gebruik of hij moet stuk gaan maar dan moet je hoe dan ook een nieuwe kopen... Nee doe mij elke 6 maanden maar een nieuwe :) 1 bij me abo de ander koop ik zelf ;)
het gaat blijkbaar om 118 min / 20 euro.
Ik vind dit zeer slecht nieuws en was blij dat België een van de weinige landen was waar koppelverkoop verboden was. Hier was je gewoon vrij: je koopt een telefoon en je kiest een provider/abonnement/pre-paid systeem je deed wat je wil. Geen gezeik met sim-locks of abonnementen waar je 2 jaar aan vast zit.

De enigste die hier winst uit haalt zijn ... de providers en niet de consument
Nu kan je echter beide kiezen, dus voor ieder wat wils.
Ik koop ook zelf m'n toestel, maar ik kan me voorstellen dat sommige mensen die toch al zo'n duur abonnement hadden genomen hier wel profijt mee kunnen doen.
Anoniem: 62340
@Adion30 oktober 2009 21:42
jaja, dat was ook eerst het geval in nederland. nu schijnt het eerder moeilijk te zijn een gewone goedkope mobiel te kopen. (edit: simlock vrij en zonder abbo dus)

ik ben ook voor meer consumentenbescherming. maximum duur abonnement en standaard opzegvoorwaarden, veel interessanter dan mensen te verleiden met dure spullen die ze - helemaal niet zo gratis - krijgen

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 62340 op 30 oktober 2009 21:45]

Anoniem: 241040
@Adion30 oktober 2009 22:45
voor zover ik de wet op koppelverkoop begreep was het al zo, er was enkel de voorwaarde dat elk van de gekoppelde producten ook apart aan een markt-conforme prijs te verkrijgen zijn. dus je kan een pack kopen met een nokia + abbonement, want niet mocht was dat dat model nokia ENKEL EN ALLEEN te verkrijgen was met een abbonement, zolang het in het vak ernaast ook los werd verkocht was het toegestaan.
Anoniem: 196662
30 oktober 2009 11:04
Wauw dit artikel is wel vreselijk kort door de bocht door te stellen dat onze toestellen te duur zouden zijn, dat zijn ze helemaal niet. Bewijs zijn de hoeveelheid Nederlanders die hier telefoons kopen omdat ze net zo goedkoop een telefoon zonder simlock kunnen kopen!
Als je een telefoon gebruikt bij ons zijn ze duurder omdat onze providers zo duur zijn, niet omdat die telefoon zo duur is.

Tekst lijkt bijna door Mr Telenet himself geschreven ipv een journalist.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 196662 op 30 oktober 2009 11:07]

Ik geef je volledig gelijk Rizon. Zeker van deze passage kwamen mijn haren recht overeind te staan:

Die wetgeving dwong Apple en Mobistar er eerder toe om de iPhone 3G en 3GS voor meer dan 500 euro te verkopen, in plaats van de prijzen tussen 0 en 200 euro die in Nederland gelden.

De redenering lijkt wel: in BE 500 euro, in NLD 0-200 euro, dus BE is duurder. Tsja, als je even verzwijgt dat in BE de telefoon dan volledig jouw bezit is, en in NLD je nog steeds maandelijks extra zit af te betalen voor de telefoon... En het is dan blijkbaar nog de 'schuld' ook van onze 'stoute' wetgeving! Weg met de overheid die onze vrijheid inpakt!

Wat een tendentieus en populistisch geschreven artikel.
Natuurlijk zijn die telefoons in Belgie niet echt duurder. Maar is het niet zo de combinatie toestel + vergelijkbaar abonnement in Belgie wel duurder is?
Anoniem: 196662
@mashell30 oktober 2009 12:28
Yep en dat is dus door de abbonementen, niet door de telefoons. Een totaal andere boodschap dan het artikel brengt.

Als je dan eens gaat kijken naar de details, zie je dat het nog steeds afzetterij is. 2uurtjes bellen per maand maar je bent wel €485 armer voor zo'n low end gsm.
SMS zit niet in het abbo dus €0,12/sms extra en €0,17/minuut extra bellen. Naar belgische gewoonte is dit per minuut en niet per seconde :)
Om nog maar te zwijgen dat Apple wel degelijk de keus had hun iPhone hier te verkopen in combinatie met een abonnement onder de noemer van pakket verkoop.

Er is verdacht veel gelobbyd om die wet te kunnen afschaffen, ondanks dat een groot deel van de bevolking (verschillende pols), consumenten organisaties en zelfstandige organisaties voorstander waren voor het verbod op koppelverkoop.
Ik denk dat dit een goede zaak is, zolang de keuze voor de consument maar blijft bestaan. Als de opheffing van het verbod betekent dat straks toestellen alléén nog maar in combinatie met abonnementen te koop zijn, dan is dat natuurlijk slecht.

Weet iemand hier meer van? Bestaat er momenteel nog een regel dat men de toestellen ook los moet blijven aanbieden? Of is het nu in theorie mogelijk dat een bepaald toestel (zoals de iPhone in Nederland) gewoon niet los te krijgen is?
Anoniem: 196662
@mddd30 oktober 2009 11:10
Dat is inderdaad mogelijk dat je toestellen niet meer los kan vinden want er kan volledige exclusiviteit afgesloten worden. Daarom dat zoveel Belgen er tegen zijn, ons gezond verstand dat het toch niet goedkoper gaat worden als de providers het allemaal zo graag doen.
Maar we moeten van de EU :'(
Exclusiviteit gebeurt al jaren in Belgie, dit is echt geen reden om tegen koppelverkoop te zijn.
Oh ja... Zeg dan eens een toestel dat je al jaren enkel exclusief in combinatie met Proximus/Mobistar/Base kon gebruiken.
Bij mijn weten zijn alle telefoons in België sim-lick-vrij, dus "exclusief te gebruiken" komt niet voor... zelf heb ik wel een vodafone-branded nokia 6680 met eigen specifieke ROM; mijn vrouw heeft een proximus-branded nokia 6234 (in feite een rebadged 6233) die je alleen via proximus kon krijgen of kopen.
Mobistar is toch de enige in belgie die de iPhone verkocht?
Ja maar je krijgt hem dan wel simlockvrij met een abbo als optie.
Alsof er een gsm bestaat die jaren blijft verkopen.
Ik zit in de distributie, en weet heel goed hoe het hier in Belgie werkt.

Bijna elk merk geeft exclusiviteit, al gaat het over kleurtjes die alleen bij MM te koop zijn, of een type alleen voor 3 maanden bij saturn, noem maar op, het bestaat.

Dat jullie het als consument niet merken betekent niet dat het niet bestaat, het gebeurt op grote schaal in Belgie.
jawel: exclusiviteit en simlocks zijn de uitholling van concurentie... Kijk maar naar de 800€ gelockte iPhone van T-Mobile...
Spijtige zaak vindt ik dit , niets is voor niets en uiteindelijk komt dit erop neer dat providers meer geld verdienen , of via te duur afbetaalde telefoons of via , abonnementen waar je meer koopt dan je nodig hebt. Om dan nog maar over de roaming kosten te zwijgen als je met een gelockt toestel zit.
Zeker als je weet dat vorige week nog het bericht in de media kwam dat steeds meer mensen problemen hebben met het betalen van hun GSM en TV-factuur.

Het ergste van alles is dat net financieel minder sterke mensen hiervan gebruik gaan maken, we willen nu eenmaal allemaal een bling bling gsm. Maar wat blijkt als de voorwaarden eens van dichterbij leest:
"Indien u de overeenkomst opzegt tijdens de minimumcontractduur en na activering in het geval van Mobile met aankoop van gsm, rekent Telenet u een opzeggingsvergoeding aan ten belope van de abonnementskosten voor de nog resterende maanden tot het einde van de minimumduur."
Dit is enorm gevaarlijk voor dit soort mensen en zeker in tijden van economische crisis.

Nu herinner ik mij een bericht van enkele jaren terug dat dit soort van praktijken verbood, of beter gezegd, zou moeten verbieden want toen had België net een boete ontvangen omdat die nog steeds niet in regel is. Iets doet me vermoeden dat één van die jaarlijkse boetes die België betaald, iets te maken heeft met deze regelgeving.
Het zijn nog geen geweldige telefonen maar het is zeker een goed begin. Goed voor de belgen
Goed? Ik blijf het ongelooflijk vinden dat Nederlanders, traditioneel toch wel kritischer dan Belgen, met open ogen in de regelrechte oplichterij van koppelverkoop lopen.

Het principe van koppelverkoop is echter neit slecht: je betaalt abonnement en in ruil krijg je korting. De uitvoering is echter enkel andelig voor de consument en brengt voor de telco's bergen geld op.

Het resultaat is namelijk niet dat de prijzen omlaag gaan maar vooral dat de prijzen van losse toestellen omhoog gaan! Als je in NL een iPhone wilt zonder abonnement, ben je 800€ kwijt: in België is dat 600€... terwijl het Nederlandse toestel een simlock heeft!!!

Daarbij zitten klanten vaker vast voor 2 jaar aan een vrij duur abonnement: je ziet namelijk zelden een voordelig abonnement in een koppelverkoop-bundel. Hierdoor wordt de keuze van de consument beperkt: je kan namelijk voor 2 jaar niet weg van je te duur abonnement (zonder een boete te betalen).

Ook exclusiviteitsdeals zijn erg nadelig: doordat je een bepaald abonnement en een bepaald toestel enkel samen kunt krijgen, wordt de concurrentie volledig ondermijnd.

Het resultaat is dus duurdere toestellen voor klanten die zich neit met handen en voeten willen binden aan 1 operator, en voor wie meegaat in de koppel-manie is er minder keuze en hogere abonnementsprijzen... Is dit nu vooruitgang?
Nou ik weet inderdaad niet of je hier zo blij van moet worden als Nederlander. Inderdaad veel Nederlanders gingen naar Belgie om een simlock vrije telefoon te kopen. Het is natuurlijk leuk voor de Belgen dat ze zo een goedkoper abbonement kunnen krijgen, maar het heeft natuurlijk ook een nadeel. Zo zijn er waarschijnlijk minder telefoon verkopen aan het buiteland. Achja we zullen zien wat het brengt. Mischien wordt het wel een cominatie van beide. Het mooiste zou zijn als je kon kiezen, of simlock vrij los toestel, of een abbonoment en korting pakken.
Die keuze blijft gewoon, dus voor Nederlanders veranderd er niets
In Nederland geldt een subsidiesysteem, waarbij een verkoper veel korting kan geven op een toestel bij een abonnement en geregeld zelf een deel van zijn marge bij de korting optelt. Daardoor zijn ook duurdere smartphones in Nederland bij hogere abonnementen veelal gratis.

Het is meer dat de consument rond de €100 extra korting krijgt op zijn/haar telefoon wanneer deze word aangeschaft in combinatie met een databundel (welke net zoals het abo loopt)
Je sluit een lening af bij het aangaan van een abo (wordt geregistreerd bij BKR in Tiel) , waarmee je toestel betaald wordt uit je abonnementsgeld.
een kort rekensommetje maakt wel dat je je toestel dus in 6 maanden al betaald hebt door het peperdure abonnement dat je erbij moet nemen. Dan blijf ik toch liever bij mijn 0€/maand abonnement (BASE 0, een pay-as-you-go abonnement) en betaal gewoon mijn GSM in full.
Anoniem: 224933
@DarkJack30 oktober 2009 19:18
Maar als je dat nu ook al verbelt zou dit op zich geen probleem zijn mits je tegoeden mee kan nemen naar volgende maand

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee