De burgerrechtenorganisatie American Civil Liberties Union (ACLU) heeft een rechtszaak aangespannen tegen het Department of Homeland Security om documenten los te krijgen die de douane vond tijdens het doorzoeken van laptops.
De Amerikaanse douane beschouwt laptops en andere elektronische apparatuur gewoon als reisbagage en vindt dat deze tot in detail mogen worden onderzocht. Wie met een laptop de Amerikaanse grens over wil, loopt dan ook de kans dat zijn laptop in beslag wordt genomen en onderzocht. Dit kan betekenen dat de gehele harde schijf wordt gekopieerd. Veel reizigers hebben geprotesteerd tegen deze praktijk, vooral ook omdat het doorzoeken van laptops altijd kan plaatsvinden, ook al is er geen enkele verdenking tegen de reiziger.
De ACLU is er zeer nieuwsgierig naar welke informatie de regering op deze manier heeft vergaard en heeft een verzoek op grond van de Freedom Of Information-wet gedaan om documenten hierover in handen te krijgen. Het departement weigerde deze echter te geven, zodat de ACLU nu naar de rechter is gestapt. De organisatie eist de documenten op, zonder dat daarvoor betaald hoeft te worden, en wil zijn juridische kosten vergoed zien, zo meldt PCMag.
Volgens de Amerikaanse douane zelf valt het allemaal overigens nog wel mee. Het DHS maakte bekend dat er tussen 1 oktober 2008 en 11 augustus 2009 ongeveer 1000 laptops waren onderzocht, waarvan slechts 46 grondig. In diezelfde periode passeerden ruim 221 miljoen mensen de Amerikaanse grenzen, zo meldt InformationWeek. Ondertussen gaan er in het Congres stemmen op om het doorzoeken van laptops aan banden te leggen. Er zijn al twee wetsvoorstellen in voorbereiding die dit moeten regelen.
