Samsung ontwikkelt nieuwe ARM11-processor voor mobiele apparaten

Samsung heeft een nieuwe zogeheten application processor aangekondigd met de ARM1176-cpu-kern als basis en een kloksnelheid van 533MHz of 667MHz. De Samsung S5P6440, een 45nm-ontwerp, komt beschikbaar in het derde kwartaal.

Samsung richt zich met de S5P6440 op de consumentenelektronica zoals pnd's en andere mobiele apparaten. De S5P6440 combineert volgens Samsung een substantiële verbetering van de cpu-prestaties met een laag verbruik, goede grafische prestaties en een kleinere bill of materials. De ARM1176-cpu-kern is onder meer voorzien van TrustZone- en Jazelle-technologie voor respectievelijk beveiligingsdoeleinden en versnelling van Java-code. Het is onbekend hoeveel de chip als geheel precies verbruikt.

De ARM1176 wordt bijgestaan door grafische hardware voor de versnelling van 2d-effecten zoals anti-aliasing en schaling van vectorgraphics, terwijl ondersteuning voor de OpenVG-api is ingebouwd. Ook aanwezig is hardware voor nand-foutcorrectie voor gebruik in combinatie met mlc-nand-flashgeheugen. Verder beschikt de S5P6440 over een dram-controller die overweg kan met zowel mobiele ddr als met het goedkopere ddr2. Hierdoor hebben fabrikanten van consumentenelektronica meer keuzevrijheid bij hun ontwerpen. De verschillende chipelementen en interfaces zijn met elkaar verbonden via een 64 bits brede AXI-bus, die op een kloksnelheid van 166MHz loopt.

De S5P6440, die compatibel is met Windows CE en Linux, zal in het derde kwartaal van dit jaar in massaproductie worden genomen. De chip, die op 45nm wordt gebakken, is gehuisvest in een fbga-behuizing met een afmeting van 13 bij 13 millimeter.

Samsung S5P6440

Door Pieter Molenaar

29-06-2009 • 17:41

24

Reacties (24)

24
24
22
0
0
0
Wijzig sortering
en een lagere bill of materials
Wat moet ik me daarbij voorstellen? is t pak papier waarop deze afgedrukt word minder dik ofzo? |:( Dat we t Nederlands verbasteren met Engelse termen bij gebrek aan een Nederlands equivalent vooruit dan maar. Maar dan ook maar de grammatica overboord gooien.....
Bill = Rekening
Materials = materialen...

Dus ik denk een lagere materiaal rekening?
Dat zal bedoeld worden, maar komt voort uit een misverstand van het begrip Bill. Bill in BoM is een lijst, niet een rekening. De Bill of Materials is dus niet meer dan "per unit hebben we nodig: 20 boutjes M5x16, 20 moeren M5, 1 printplaat met bestukking, 2 kasthelften,...."
bill of materials is een begrip uit de zakenwereld dat zoveel wil zeggen als de som van de kostprijzen van de grondstoffen voor 1 exemplaar. Indirecte kosten en investeringen worden hierbij niet opgenomen. Die lagere bill of materials wil dus zoveel zeggen als "de chip is wel degelijk goedkoper (per stuk), maar we houden geen rekening met verhoogde kosten en investeringen voor bijvoorbeeld de implementatie"
De BOM is een doodordinair boodschappenlijstje dat wordt aangemaakt als het ontwerp van een apparaat wordt gemaakt. Meestal als de tekeningen klaar zijn.

Het enige verband met geld zit waarschijnlijk daarin dat het dan naar de inkoper wordt gestuurd met de opdracht "ga es effe shoppe".

Het goede Nederlandse woord is "stuklijst".
http://nl.wikipedia.org/wiki/Stuklijst
Anoniem: 81352 @-Niels-29 juni 2009 17:55
Ik denk dat de rekening voor het totaalpakket lager uitvalt, omdat je netto goedkopere componenten kunt gebruiken.
en een lagere bill of materials

Wat moet ik me daarbij voorstellen?
SoC, daar gaat het om geloof ik. In plaats van videoprocessortje hier, video-formaat en/decodertje daar, cryptografie-chipje hier, vermogens-regel-chipje daar, we solderen al die losse zooi op een bordje en we leggen 'leidinkjes' tussen de hele zooi, is het bij ARM-chips vaak zo dat dit hele Systeempje Op (1) Chip (SoC) gaat; op een stuk sillicium dus dat tijdens het assembleren 1 onderdeel is. In plaats van vijf of acht processortjes heb je er dus nog maar 1.

Overigens, in de mierenneukmodus: In de rechteronderhoek van technische tekeningen komt vaak een stuklijst (Bill of Materials / BoM in 't Engels), die begint onderaan bij 1 en telt naar boven op. ed: Voor wie het niet gelooft: Dit is vastgelegd in NEN-ISO 7573:1994 art. 3.3.2: Indien de stuklijst deel uitmaakt va de tekening, moet de vermelding van onder naar boven lopen. Minder onderdelen betekent dus letterlijk dat de stuklijst minder ver naar boven doorloopt en dus letterlijk lager wordt. Dus dat moet men zich kennelijk voorstellen: Een minder lange lijst die dus minder ver omhoog loopt. Dus een BoM kan wel zeer degelijk lager worden.

[Reactie gewijzigd door kidde op 26 juli 2024 14:59]

"en andere mobiele apparaten"

Ik ben benieuwd of Samsung ook plannen heeft voor een netbook op basis van die processor, zoals andere producenten doen met vergelijkbare hardware.

M.i. is het nu een interessante tijd omdat cellphone/pda hardware zowat even snel is als een bescheiden nootbook en qua functonaliteit is het verschil inmiddels ook klein. Maar dan wel een faktor tien zuiniger, en niet of nauwelijks duurder. Het lag dan ook wel voor de hand om aan die mobiele cpus een wat groter beeldscherm en een wat groter toetsenbord te hangen.
Ik denk dat ze het ook in gedachte hebben voor nieuwe Android mobiele telefoons. In Android draaien alle applicaties in een op Java gebaseerde VM. Mooi als de chip dit dus kan versnellen. Daarbij kunnen de ingebakken grafische kunstjes goed van te pas kopen op een klein mobieltje. Ook de Linux ondersteuning past goed in het plaatje, want Android heeft een Linux kernel.

Desondanks zit de chip niet in de eerste Android telefoon van Samsung, de I7500. Maar ik kan me goed voorstellen dat we eind dit jaar een telefoontje voorbij zien komen gebaseerd op deze chip. :)

[Reactie gewijzigd door bgever op 26 juli 2024 14:59]

"en andere mobiele apparaten"
==> Samsung / ARM SoC's is bijvoorbeeld hetgeen waar de iPhone op draait. Dus ik vermoed eerder mobiele telefoons (wee weet een of andere nieuwe iPhone of zo) dan netbooks - mede gezien het feit dat Samsung voor het laatste o.a. VIA gebruikt, maar wie weet.
Reactie @ -Niels-

Bill of Materials is een bekende term in de elektronica wereld. Het nederlandse woord is stuklijst
Het betekent simpelweg een lijst van onderdelen die je nodig hebt voor je product (en de kosten daarvan). In dit geval betekent het dat deze chip met weinig extra externe onderdelen kan werken en dat producten daardoor goedkoper en/of kleiner kunnen worden.

[Reactie gewijzigd door Sphere- op 26 juli 2024 14:59]

Anoniem: 234683 @Sphere-29 juni 2009 18:41
niet alleen elektronicawereld maar bv in alles wat met ontwerpen te maken heeft. Een assembly van een machine in vb Solidworks heeft een funtie om een BOM te genereren
@Sphere- & way2cool4u2b

Zo is het, maar dan moet ik het wel met - Niels - eens zijn dat de BOM niet lager kan worden maar juist korter. Echter als ik de definities van the_stickie lees, dan zou ik zeggen dat lager juist wel weer kan (ik ben bekend met jullie definitie). Stuklijkst vind ik een mooiere (Nederlandse!) term.
Precies, het gaat om het aantal onderdelen en nadrukkelijk niet om de prijs.
Je kan voor een ontwerpverbetering best kiezen voor minder onderdelen die samen duurder uitvallen, maar je bijv. yield verbeteren, assemblage versnellen, etc.
BOM is ook byte-order mark ivm met coderingen (ex: UTF-8)
Anoniem: 181529 29 juni 2009 18:54
toch jammer van de ARM11 ... stop er dan een cortex A8 in
Precies, waarom nog blijven hangen bij ARM11 als de opvolger al een tijdje bestaat en toegepast kan worden?
Maar ja, misschien is ARM11 effectiever dan Cortex bij lager vermogen...
Al lijkt me dat bij een PND wel wat minder druk hoeft te worden gemaakt om het verbruik...
Nee de Cortex is zuiniger dan de arm11 de CortexA8 is de zuinigste quote van arm website "The ARM CortexTM-A8 processor is the first applications processor based on the ARMv7 architecture and is the highest performance, most power-efficient "

Dus wat samsung hier doet is vrij omhandig lijkt me, als ze nou de cortex zouden nemen zouden ze veel meer snelheid hebben en een lager verbruik alleen zijn de kosten waarschijnlijk dan weer duurder.
Mogelijk zijn bijvoorbeeld ook de licentiekosten van de ARM11-architectuur lager dan bij de nieuwe Cortex-A8.
De power-efficiency wordt berekend als de prestaties per milliwatt. Het gaat daarbij om het stroomverbruik bij typische snelheden.

Waarom samsung een ander core neemt kan vele redenen hebben:
-prijs materialen ligt lager (minder area)
-prijs licenties ligt lager
-minder snelheid nodig. misschien is hun ARM1176 wel kost- of verbuikefficienter dan de A8 op deze lage snelheid. Ook het process dat ze gebruiken heeft invloed. Misschien is het process dat ze gebruiken wel voordelig voor de ARM1176 waardoor ze gemakkelijker/goedkoper de juiste prestaties kunnen bereiken. (als 100Mhz genoeg is dan moet je niet klokken op 1Gz)

Maw een A8 is duurder en misschien wel minder powerefficient voor deze soc op dit procedé.
Dus wat samsung hier doet is vrij omhandig lijkt me
Ze kijken de kat uit de boom lijkt me, als het voor anderen werkt (TI is vrij druk met Cortex A8 in de weer met OMAP) zullen ze er ook wel een keer mee komen. Degenen die software willen ontwikkelen moeten immers ook omschakelen lijkt me, en mogelijk is het makkelijker bij ARM11 andere SoC-onderdelen aan te laten sluiten dan bij de Cortex A8, of is men hier bij Samsung meer bekend mee.

Via Nano is bijvoorbeeld nieuwer, beter en zuiniger dan de oude C7-ULV, en toch wordt de Nano bijna nergens gebruikt (toevallig is Samsung een uitzondering).

Zelfde voor software: Veel bedrijven hebben vaak ook niet de nieuwste versie van Windows draaien. Men gebruikt liever oude vertrouwde producten waarvan men de tekortkomingen kent, dan nieuwe producten die deze tekortkomingen mogelijk oplossen en nieuwe tekortkomingen introduceren.
Waarom? 't Is nog steeds sneller dan de ARM9 die nu in bijvoorbeeld TomToms zit. Je wil ook nog een beetje batterijleven overhouden, en het mag niet al te duur worden. En zoals de BOM discussie hierboven al laat zien is prijs erg belangrijk.
Lunix is een besturingssysteem geschreven is assembler voor de C64. Maar ik vermoed in dit artikel dat Lunix een typfout is (die al bij feedback gemeld is btw).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.