CBS: een op de acht Nederlanders heeft geen internet

Nederland heeft het hoogste percentage huishoudens met internettoegang van Europa, maar toch hebben nog steeds 1,2 miljoen Nederlanders geen internet. Nog eens 500.000 Nederlanders hebben wel toegang, maar maken er geen gebruik van.

Vooral ouderen en laag opgeleide mensen ontberen een aansluiting. Twee van de drie personen zonder internettoegang thuis is laag opgeleid. Daarnaast zijn 600.000 personen van de 1,2 miljoen internetlozen 65 jaar of ouder en is hetzelfde aantal alleenstaand. Heel anders is het binnen de groep jongeren tot 25 jaar: van hen heeft slechts 2 procent thuis geen internet.

Zeven van de tien personen zonder internet maken ook geen gebruik van andere 'moderne' media zoals mobiele telefonie. Van de personen met internet maakt 95 procent wel gebruik van andere media.

De kans dat het aantal Nederlanders zonder internet nog sterk gaat afnemen is overigens niet heel groot: bijna zes van de tien internetlozen willen ook helemaal geen aansluiting of zijn hierin niet geïnteresseerd. Een van de acht mensen zonder internet noemt 'financiële redenen' als oorzaak van het gebrek aan een aansluiting. Verder denkt 16 procent niet over de juiste vaardigheden te beschikken om internet te kunnen gebruiken.

Van de groep personen die wel internettoegang hebben maar hier geen gebruik van maken, is het merendeel vrouw en jonger dan zestig jaar. Deze groep is, net als de groep mensen zonder aansluiting, relatief laag opgeleid, blijkt uit de cijfers van het CBS.

Redenen geen internet CBS

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

17-12-2008 • 15:44

73

Reacties (73)

73
68
9
6
0
14
Wijzig sortering
De kans dat het aantal Nederlanders zonder internet nog sterk gaat afnemen is overigens niet heel groot [..]
Die kans lijkt me juist buitengewoon groot. Als je ziet dat de helft van de groep 65+ is en dat onder jongeren de penetratie 98% is, dan mag je toch verwachten dat het de komende jaren constant zal stijgen door natuurlijk verloop.
Klopt. Is geen speld tussen te krijgen.

Verbaast me wel dat het er zo veel zijn.
Het verbaast me eigenlijk niet zo. Tegenwoordig kun je overal gebruik maken van internet. Neem bijvoorbeeld de openbare bibliotheken (in elk geval de grote steden), het zit dagelijks vol mensen die zitten te internetten, dus waarom zou je zelf een lijn aanschaffen?
Ik heb zelf ook 4 jaar zonder internet thuis gezeten omdat ik overal terecht kon voor gratis surfen (opleiding, werk, bieb, vrienden etc..) Ik snap het wel.
eerst een onderzoek nodig om te kijken hoe het zit met mensen tussen de 60 en 65 dan :P
Anoniem: 114038 17 december 2008 16:44
Ook zijn er genoeg die een verbinding delen met de buren.
Al dan niet bewust... :P
Anoniem: 231832 17 december 2008 15:51
Weet je wat dat betekent: 7 van de 8 nederlanders heeft wel internet!!! Het glas is dus niet half leeg maar bijna vol!!!

Je kunt je af vragen hoe relevant internet is: het is geen eerste levensbehoefte, zonder kan ook best.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 231832 op 26 juli 2024 21:17]

inderdaad, ze doen net of mensen perseee internet moeten hebben.

Ik zie de meerwaarde niet dat mijn oma, of opa en oma internet hebben
Juist voor ouderen (niet persé jouw grootouders, maar in het algemeen) kan internet een middel zijn om bij verminderde fysieke mobiliteit contacten te behouden, of te verkrijgen.

Opa's en oma's die via Skype met de kleinkinderen chatten (met video!), mailen met familie in het buitenland, Virtual Pool met de buurman in het bejaardentehuis ;)
Ik zou bijna wel zover willen gaan dat in onze samenleving Internet een "eerste levensbehoefte" is.

Tuurlijk eten, slapen en zuurstof zijn de eerste levensbehoeften, met vlak daarna onderdak.

Zonder tv kan ik me ook nog goed voorstellen, sterker nog, als mijn vriendin het er mee eens zou zijn zou ik het morgen opzeggen. Maar zonder internet? Neuh, Ik mis teveel info, bankzaken, en heel veel leesvoer.

En nee ik ben niet verslaafd aan internet, tijdens een verhuizing ook een paar weken zonder gezeten, en ik ga niet trillen of vloeken, maar het is zo ontzettend lastig. Zou hetzelfde zijn als je geen auto of ov meer zou hebben, alles lopend/op de fiets doen is gewoon niet makkelijk.
Het is toch logisch dat mensen van 60+ geen internet abbonement meer willen? Ze hebben al hun hele leven zonder gedaan en hebben vaak al moeite om de videorecorder in te stellen, waarom dan zo'n moeilijk apparaat in huis halen. Voor jongeren is het allemaal vanzelfsprekend, maar computers zijn verre van gebruikersvriendelijk. Ik ken weinig mensen die 60 jaar of ouder zijn die een pc hebben (ook zonder internet).
dion_b Moderator Harde Waren @BRAINLESS0117 december 2008 16:09
Wat een vooroordelen. Dat er zeker ouderen zijn die met hun kop in het zand als halve kasplanten met Zeg ns A reruns hun laatste jaren slijten betekent niet dat alle ouderen niet kunnen of niet willen.

Ik heb nog emails van m'n afgelopen zomer op 97-jarige leeftijd overleden grootvader in m'n inbox. Hij was nota bene eerste lid van ons familie met (begin jaren '90, toen hij al 80 was) een email adres, die hij nodig had om te communiceren met z'n uitgever. Zo kan het ook :)

Nu is het actief online zijn en boeken schrijven tot ver voorbij de 80 niet bepaald standaard te noemen, maar het geeft aan dat bejaarden het wel degelijk kunnen als ze willen. Kijk maar eens naar seniorenweb.nl

Een van de grootste remmingen voor bejaarden is juist hun hele omgeving die ze betuttelend behandelt. Stop daarmee, wees een onderdeel van de oplossing, niet van het probleen :o
Anoniem: 166294 @dion_b17 december 2008 16:47
Dat is volgens mij geen vooroordeel maar een correcte veralgemening. Uw grootvader is een uitzondering die de regel bevestigd. Oude mensen zijn op dat gebied wereldvreemd en weigeren daar ook vaak iets aan te doen! Dat is nu éénmaal zo en dat zal pas veranderen éénmaal de jongere generaties ouder worden.
Dat is weer overdreven optimistisch. De jongeren van nu zullen zonder meer computers en mobiele telefoons gewend zijn als ze ouder zijn, maar over 50 tot 75 jaar zal de wereld enorm veel veranderen. Wij zullen dan als we geen moeite doen mee te gaan met de tijd net zo "wereldvreemd" zijn als de huidge ouderen. Enig verschil is dat de generatie die nu 65+ is, een leven lang gewerkt heeft met het idee dat het na 65+ ophoudt zowel met de lasten als de zingeving van werk. Ons generatie heeft geen illusies dat het op 65 ophoudt. Dat betekent dat we met een andere houding onze oude dag ingaan. Maar andere houding of niet, ik weet dat jij, ik en alle anderen hier moeite zullen moeten doen om al die tijd bij te blijven.
Geheel logisch is het niet. Veel van die ouderen hebben kinderen in het buitenland, zijn minder mobiel of hebben eindelijk tijd voor een nieuwe hobby.
Een deel van die 60+'ers zal juist wel gaan internetten.

In sommige bejaardentehuizen worden internetcafé's ingericht en bijvoorbeeld Seniorweb is best groot en actief met o.a. ondersteuning.
Jammer dat ze niet onderzochten hoeveel van die 1 op de 8.....naar internetwinkels en bibliotheken gaat.
Ligt het aan mij of klopt de grafiek niet? Als ik de aantallen bij elkaar optel kom ik steeds boven de 100% uit...
lijkt idd richting de 120% te zitten
Wel de gelijke kleuren bij elkaar optellen telkens! Dan klopt het volgens mij wel. Optellen binnen een reden geeft niet het juiste beeld.
dan heb je niet goed gekeken ;)
is echt teveel
Er kunnen toch meerdere redenen zijn om geen internet te nemen?
Anoniem: 271482 17 december 2008 16:57
Er zijn ook mensen die internet weigeren uit geloofsredenen, of zo oud zijn dat ze er geen behoeft aan hebben en een afkeer van nieuwe technologische ontwikkelingen waarvan de ze alleen maar negatieve verhalen hoort.

Internet is trouwens helemaal niet duur, het allersimpelste abonnement zou je een tientje kosten, en als je nou echt zo verschrikkelijk arm bent dat je het niet kan betalen deel je het lijntje met de buren? Uiteraard moet er ook nog een computer aangeschaft worden, en als die er al gesubsidieert aangeschaft komt, hebben ze geld om ondersteuning te betalen in het geval dat er iets mee is?
Anoniem: 139454 17 december 2008 17:08
M´n moeder van boven de zeventig, heb ik aan een computer geholpen die over was op het werk.

Echt handig is ze nog niet niet, ondanks een aantal cursussen special voor ouderen en een boek die haar gegeven heb, ze kan emailen en beetje browsen.

M´n vader wil niks met internet en computers te maken hebben.
ik zie mijn oma's van bijna 90 echt niet meer internetten. laatst probeerde me oma dr tv aan te zetten met haar rekenmachientje. :9
Ik denk niet dat de mensen die nu nog geen internet hebben het ooit nog gaan nemen. Internet is tegenwoordig zo ingeburgerd en spotgoedkoop. Voor 10,- heb je al internet en voor 30,- heb je internet + onbeperkt bellen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.