Onder HCC-leden is beroering ontstaan over een omstreden tijdschriftenactie van de computerclub. De aangeschreven leden kregen ongevraagd een computerblad in de bus en moeten zelf in actie komen als ze geen abonnement wensen.
Bij diverse leden van de vereniging plofte de afgelopen weken ongevraagd een proefexemplaar van een computerblad op de mat. Het gaat om bladen die worden uitgegeven door HUB en F&L, en deze moeten de HCC van nieuwe inkomsten voorzien, nadat de computerclub zijn samenwerking met uitgever IDG had verbroken. Hoewel er korting op de abonnementen wordt gegeven, schoot de begeleidende brief veel HCC-leden in het verkeerde keelgat. In het schrijven wordt gesteld dat leden die geen kenningsmakingsabonnement willen afsluiten, dit zelf moeten aangeven. Dit kunnen ze doen door binnen een maand een antwoordformulier in te vullen of door een e-mail naar de HCC-ledenadministratie te sturen.
Onder andere op GoT en het forum van Tros Radar, maar ook op de website van de HCC wordt de tijdschriftenactie zwaar bekritiseerd. Zo schrijft HCC-lid 'thjms': "De scheiding tussen IDG en HCC is nog tot daar aan toe, maar dat u (HCC) mij als langjarig verenigingslid dwingt tot het afzeggen van een door mij niet aangevraagd nieuw abonnement is hoogst dubieus. Waar bent u in vredesnaam mee bezig??" Leden spreken verder van verboden colportagepraktijken, omdat het opt-out-mechanisme wordt gehanteerd. Ook hebben enkele personen al aangegeven hun HCC-abonnement op te zeggen.
HCC-woordvoerder Jeroen Jongeling laat aan Tweakers.net weten dat de gewraakte brief 'inderdaad kort door de bocht is en niet slim geformuleerd', en dat de computerclub zijn leden geen tijdschrift 'wil opdringen'. Toch neemt de HCC opmerkelijk genoeg nog geen afstand van de gehanteerde opt-out-constructie. Jongeling stelt verder dat de HCC naar aanleiding van de kritiek de honderdduizend benaderde leden opnieuw een brief zal sturen, waarin het aanbod 'op een heldere manier' uit de doeken zal worden gedaan. Tevens overweegt de HCC om nog voor het weekend met een openbare verklaring te komen.
Jongeling laat verder weten dat bij het opzetten van de tijdschriftenactie in samenwerking met HUB en F&L wel degelijk goed naar de juridische spelregels is gekeken. Ook bevestigt hij dat er onder HCC-leden veel kritiek op de brief is, maar daar zouden volgens de woordvoerder voldoende positieve geluiden tegenover staan. Niettemin zou de HCC inderdaad al enkele opzeggingen hebben ontvangen.
Toezichthouder Consumentenautoriteit laat weten geen uitspraken over bedrijven te mogen doen zonder eerst eigen onderzoek te hebben ingesteld. Wel laat het overheidsorgaan in een toelichting op de wettelijke regels weten dat het sluiten van een overeenkomst via opt-out alleen is toegestaan als er sprake is van een reeds bestaande rechtsrelatie en 'de ondernemer erop mag vertrouwen dat je 'gebonden' wil worden'. Als de consument echter een product toegezonden krijgt zonder dat daar om is gevraagd, met het doel om je een overeenkomst te laten sluiten, dan is er sprake van ongevraagde toezending. De wet zegt dat de consument ongevraagd toegezonden producten 'voor niets' mag behouden. Er is dan geen enkele verplichting tot betaling, zo stelt de Consumentenautoriteit.