HTC: geen Android op Diamond of Touch HD

HTC zal geen Android-versies gaan maken van huidige telefoons die Windows Mobile als besturingssysteem hebben. Dat heeft de Amerikaanse tak van HTC bekendgemaakt via microblogsite Twitter.

HTC wil de huidige telefoons niet omzetten in Android-telefoons, omdat software en hardware op elkaar moeten worden afgestemd, zo heeft HTC laten weten in post op Twitter. De Amerikaanse tak van HTC probeert via Twitter in contact te komen met gebruikers en beantwoordt vragen.

HTC is met de T-Mobile G1 de eerste fabrikant die een Android-telefoon op de markt heeft gezet. Het design van de telefoon, dat volgens een oud-Googlemedewerker al meer dan 2,5 jaar oud is, sprak niet iedereen aan. Daardoor rees de vraag of HTC Android-versies uit zou gaan brengen van huidige telefoons zoals de Diamond en Touch HD. Directeur Mark Moons van HTC Benelux zei al eerder dat Android-mobieltjes er anders uit zouden zien dan de huidige Windows Mobile-smartphones.

Google T-Mobile G1 1

Door Arnoud Wokke

Redacteur

12-10-2008 • 10:32

37 Linkedin

Reacties (37)

37
35
13
6
0
0
Wijzig sortering
Jammer zou het zelf namelijk wel willen proberen het zou net als bij de pc moeten zijn dat je zelf kiest welk OS je erop zet.

Gelukkig zijn er nog fora zoals XDA Developers waar men zelf dan dit soort OS'en aan de gang helpt.
Deze is dan voor de TyTN II maar voor die andere PDA/Smartphone's zal men ook vast al bezig zijn.
De reden die HTC zelf opgeeft is inderdaad klinkkare onzin.
Als je tussen de regels leest en gezond verstand gebruikt is het wel duidelijk dat Microsoft dit allerminst graag heeft en HTC van de nodige "hulp" voorziet om deze mobieltjes exclusief met WM te blijven leveren.

Maar goed, HTC slaat hier duidelijk de bal mis en andere fabrikanten zullen dan wel in hun plaats met de vruchten gaan lopen.
Ik weet het niet hoor, maar het is toch niet gek om een hele succesvolle productlijn om te gooien door er andere software op te zetten? Ze zeggen zelf dat ze telefoons gaan ontwikkelen waar Android op gaat staan. Mooi toch dat ze daar precies telefoons voor gaan ontwikkelen.

Gister stond er nog een nieuwsbericht dat Android vooral geschikt is voor zwakkere telefoons zoals dus de G1, (minder ram is echt een groot verschil voor veel OS-en, dat wordt door SirNobax wel even afgedaan als triviaal maar RAM is vaak belangrijker dan de processor.

Om nu meteen weer MS aan te wijzen als 'boosdoener' in dit verhaal...
minder ram is echt een groot verschil voor veel OS-en, dat wordt door SirNobax wel even afgedaan als triviaal maar RAM is vaak belangrijker dan de processor
De G1 heeft 192MB geheugen, de Touch Pro 288MB met 96MB video Ram.
M.a.w. Android op een Touch Pro draaid of, net zo goed, of beter, dan op een G1
Maar Andriod ondersteund een aantal functies niet (ik dacht bluetooth en GPS) die de toestellen die jij noemt wel hebben. Dat betekent dus dat de hardware oveerbodig is omdat deze niet aangesproken kan worden --> dan maak je onnodige kosten. Dat versta ik onder 'hardware en software moeten op elkaar afgestemd worden' .

Dan zou je dus of de productielijn om moeten gooien om toestellen zonder die hardware te maken (om kosten te besparen) of de software gewoon niet uit brengen voor die telefoon.

Dat hij ongetwijfeld zal kunnen draaien op een Touch (*) telefoon wil niet zeggen dat ze dan maar die OS er ook voor moeten maken als de hardware en software niet op elkaar afgestemd zijn.
Maar Andriod ondersteund een aantal functies niet (ik dacht bluetooth en GPS) die de toestellen die jij noemt wel hebben. Dat betekent dus dat de hardware oveerbodig is omdat deze niet aangesproken kan worden --> dan maak je onnodige kosten. Dat versta ik onder 'hardware en software moeten op elkaar afgestemd worden' .
Bluetooth komt er vanzelf in. Op dit moment zit het er nog niet in, omdat het nog niet goed werkte en ze willen niet dat je als software ontwikkelaar rekening moet gaan houden met verschillende versies. Op zich een keus waar wel wat voor te zeggen valt lijkt me.
GPS lijkt me ook niet echt een lastige om te implementeren.
Verder is de Touch Diamond al verkocht zeg maar, dus zou je Android als software-update kunnen zien. Alleen kan ik me voorstellen dat MS dat liever niet heeft, omdat die dan marktaandeel verliezen, ookal is het wel met Windows Mobile verkocht en zijn de centen al binnen.
Bleuthoot zit er wel in. Het wordt op dit moment echter enkel gebruikt voor draadloos headsets!
bron

De rest van de mogelijkheden zijn nog in ontwikkeling. Dus bleuthoot is zeer goed mogelijk met Android, maar nog niet voor alle mogelijkheden.
Gister stond er nog een nieuwsbericht dat Android vooral geschikt is voor zwakkere telefoons
Nee, dat stond er niet. Er stond dat er iemand was die deze mening had, niet dat het de waarheid is.
Persoonlijk vind ik android op zowat ieder toestel beter geschikt dan WM, want android is tenminste een echt telefoon OS, en WM is een gefaalde poging telefoons van een soort mini-desktop te voorzien, wat natuurlijk qua idee op zich al nergens heen gaat. Telefoons zijn namelijk wezenlijk anders dan een pc.
Als je tussen de regels leest en gezond verstand gebruikt is het wel duidelijk dat Microsoft dit allerminst graag heeft en HTC van de nodige "hulp" voorziet om deze mobieltjes exclusief met WM te blijven leveren.
Ik denk dat je tussen de regels lezen en gezond verstand gebruiken beter kan vervangen door vooroordelen en uit de duim zuigen. Zo niet dan ben ik benieuwd tussen welke regels ik moet lezen want ik haal het er niet uit. Of heb je gewoon geen echte argumentatie en is het gewoon weer het oude verhaal van een chanterend MS?
Ik ben het niet met je eens.
Als er nou vraag is naar een versie van die HTC's met Android erop. Waarom zou een normaal commercieel bedrijf daar niet aan tegemoet komen? Tenslotte is Android gratis, en tegemoet komen aan de vraag van de consument betekent meer verkopen -> meer winst + meer goodwill bij de consument.
Ik weet binnen mijn eigen kennisenkring al een stel mensen die geen HTC gekocht hebben puur omdat ze zo'n afkeer hebben van Windows Mobile. Daar kun jij het mee eens of oneens zijn, maar een feit is gewoon dat als HTC hun mobiles ook met Android aan zouden bieden dat ze er een stel potentiele klanten bij zouden krijgen.

De vraag is dus: Waarom doen ze het dan niet? Nou ben ik niet bij de directievergadering van HTC geweest en jij ook niet, maar het lijkt mij niet zo'n hele rare verklaring dat Microsoft HTC een leuke financiele toegemoetkoming aanbiedt zolang ze maar hun OS blijven gebruiken. Ze hebben tenslotte geld genoeg en hebben dat ook bij allerlei andere producten al gedaan.
De vraag is dus: Waarom doen ze het dan niet? Nou ben ik niet bij de directievergadering van HTC geweest en jij ook niet, maar het lijkt mij niet zo'n hele rare verklaring dat Microsoft HTC een leuke financiele toegemoetkoming aanbiedt zolang ze maar hun OS blijven gebruiken.
Feit is dat het een aanname is en geen "gezond verstand" Het wordt zowat als feit gepresenteerd terwijl het voornamelijk is gebaseerd op persoonlijke sentimenten.

Geen idee wat je met de rest van je verhaal wil weerleggen aangezien het een reaktie is op iets waar ik iig niets over heb gezegd. Ik zeg helemaal niets over de kwaliteit van Windows Mobile of Adroid of het wel of geen afkeer hebben tegen eender. Maar als je het wil weten, ik moet WM ook niet.

[Reactie gewijzigd door k7of9 op 12 oktober 2008 17:18]

Anoniem: 261696
@k7of926 oktober 2008 19:01
"Geen idee wat je met de rest van je verhaal wil weerleggen aangezien het een reaktie is op iets waar ik iig niets over heb gezegd. Ik zeg helemaal niets over de kwaliteit van Windows Mobile of Adroid of het wel of geen afkeer hebben tegen eender. Maar als je het wil weten, ik moet WM ook niet."

Had je niet iets als "Ik denk dat je tussen de regels lezen en gezond verstand gebruiken beter kan vervangen door vooroordelen en uit de duim zuigen." geschreven? Welnu, zowel "vooroordelen" als "uit de duim zuigen" zijn geen neutrale bewoordingen. Het zijn een negatieve bewoording. Er lijkt een verdere implicatie in jou woorden te liggen. En dan kun je natuurlijk zeggen dat je dat niet hebt geschreven, echter strookt dat niet met de ogenschijnlijke vijandelijkheid waarmee jij jou reactie begint.

As for "gezond verstand", een redenatie die daaraan ontspruit is mijns inziens te zien in Left's bewoording. Argumentatie. Heb ik in jou reacties nog niet echt gevonden. Slechts een suggestieve vraag, en een vergeefse poging om de daarin besloten implicatie te ontkennen.
Vraagje, ik heb geen verstand van windows mobile of iets installeren op een telefoon (je hebt dan ook geen boot waar je even op del kan drukken).

Is het nou mogeijk als Android uit is om het op elke telefoon te installeren? Of laten we zeggen elke smartphone. Ik draai nu symbian op mijn g810 en vind het nou niet echt een mooi systeem qua usability, ik vraag me dan af of het makkelijk is om android even een Aweekje of 4 te proberen. Net als met linux live-cd's een live-sd zou helemaal mooi zijn :)
Telefoons zijn niet hetzelfde als PC's waar je even Linux op installeert ;) De software zit in de firmware ingebakken, dus als je iets anders wilt zul je die firmware moeten flashen met een image. Als je zelf die image niet kan maken, zul je moeten wachten tot iemand dat wel doet.
Assembly's

Xda-developers forum

Het gaat je dus lukken, maar niet van harte. De assembly's zullen inderdaad aangepast moeten worden, maar omdat de G1 en de TD/TP/TH veel om elkaar lijken zou het theoretisch gewoon moeten kunnen, en is de reactie van HTC flauwekul. Al begrijp ik hun reactie ook wel, want om voor elke telefoon aparte assembly's te gaan bakken, naast alle roms die al gebakken moeten worden, is monnikenwerk.

Laat ze eerst maar eens een fatsoenlijke rom voor mijn vodafone TD bakken, want die draait nog steeds als een 386, terwijl hij als een XP-bak zou moeten kunnen draaien gezien de specs :9
Al begrijp ik hun reactie ook wel, want om voor elke telefoon aparte assembly's te gaan bakken, naast alle roms die al gebakken moeten worden, is monnikenwerk.
Het lijkt me eenvoudiger alleen de rom aan te passen van een toestel dat qua hardware al goed is, dan een nieuwe phone te ontwerpen. Daarvoor moet de productielijn aangepast worden, voor een ander rommetje niet. (of nauwelijks)
Het lijkt erop dat Android op een of andere manier naar minderwaardige telefoons wordt verbannen, misschien met net te weinig te weinig geheugen en cheap-looking design enz... Ik kan me niet voorstellen dat er teveel geheugen in een telefoon kan zitten, dat de hardware te krachtig is of er te mooi uitziet voor het besturingssysteem.
Ligt het aan mij, of wordt zo'n Twitter-post te snel gebruikt als definitieve nieuwsbron? Ik bedoel, de post zal echt wel van HTC komen, maar zouden er niet wat betere kanalen voor dit soort informatie zijn? Een forum van HTC zelf, een persbericht, een officieel interview met HTC.. Het zijn twee lullige zinnetjes op Twitter!
Het design van de telefoon, dat volgens een oud-Googlemedewerker al meer dan 2,5 jaar oud is,
Ik lees heel iets anders bij die link: "the first time I heard about Android was about 2.5 years ago"
omdat software en hardware op elkaar moeten worden afgestemd
Wat een onzin, de G1 heeft precies dezelfde Qualcomm MSM7201A chipset/processor als de HTC Diamond, Touch Pro, Touch HD en de S.E. Xperia X1.
Alle bovengenoemde modellen hebben echter meer Ram en een beter scherm dan de G1, maar dat moet echt geen probleem zijn.
Ach, op xda-dev is men ook al bezig (ondertussen gelukt) om Android op een TyTN II te laten draaien. Kwesite van tijd voordat het ook naar andere toestellen geport wordt.
Sterker nog, wanneer de G1 eenmaal uit is en de broncode van het meeste (sowiso de kernel) ook beschikbaar is wordt her porten nog een heel stuk makkelijker, want Android draait nu al (hetzij met beperkingen) op de Vogue, Touch (Elfin) en Touch Dual (Nike). En dan ook nog zonder Windows Mobile aan te raken (in de toekomst kunnen we misschien wel het Windows-ROM vervangen).
Ja de kernel komt vrij maar de kernel modules/drivers niet he. Die zijn en blijven eigendom van HTC.
Hmm, Google Android is opensource en er zal vast wel een fanatieke HTC Touch gebruiker zijn die het maakt.
Wel jammer dat HTC er niet zelf een versie van uit brengt...
Anoniem: 217851
12 oktober 2008 10:53
Ik wilde deze telefoon eerst gaan bestellen todat ik een hoop nadelen las, zoals geen ondersteuning voor video en mp3 behalve youtube. Ik denk dat er nog flink geklust moet worden aan Android.
dat Microsoft dit allerminst graag heeft
Tuurlijk het is weer Microsoft die er een stok voor steekt. Als Microsoft dat echt wilde dan was de G1 niet door HTC gefabriceerd.
HTC is niet dom en wil gewoon zoveel mogelijk mobieltjes verkopen door zowel G1 als Touch Diamond te voeren. De toestellen zijn daarom ook zeer verschillend van uiterlijk en dus een verschillend publiek aanspreken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee