Thermaltake introduceert behuizing met compressiekoeling

Thermaltake heeft maandag zijn Xpressar-behuizing met compressiekoeling officieel voorgesteld. Dankzij de kleine compressor die de behuizing bevat, kan de cpu zonodig tot onder kamertemperatuur gekoeld worden.

Thermaltake XpressarDe Xpressar bevat een kleine compressor die het koelmiddel R134a samenperst tot zijn vloeibare vorm. Dit koelmiddel wordt langs de processor gestuurd, waar het van vloeistof weer in gas overgaat. Bij deze fase-overgang neemt het koelmiddel warmte van de processor op. Verderop in de cyclus wordt deze warmte middels een radiator en een ventilator het systeem uitgewerkt, waarna de cyclus opnieuw begint. Om problemen met condensatie te voorkomen wordt het vermogen van de compressor, die werkt op 12V, geregeld aan de hand van de temperatuur.

Met de Xpressar gaat Thermaltake de concurrentie aan met fabrikanten als Asetek en OCZ, die al langer producten gebaseerd op compressiekoeling aan de man brengen. Volgens Thermaltake kan de Xpressar de processor 20 graden koeler houden dan een, niet bij name genoemd, waterkoelingsysteem. De behuizing kan alleen gebruikt worden in combinatie met een beperkt aantal moederborden voor het Intel-platform. Hoeveel de kast zal gaan kosten is nog niet bekendgemaakt.

Door Hielko van der Hoorn

23-09-2008 • 09:15

48

Reacties (48)

48
41
9
5
0
0
Wijzig sortering
Anoniem: 258524 23 september 2008 09:19
Maken compressors over het algemeen geen pokke herrie?
mijn koelkast is gewoon stil... ik vraag me echter wel af hoeveel extra power dit gaat kosten. Die compressor vreet energie, plus de 85 watt van de processor (of nog meer) en dat moet toch allemaal afgevoerd worden uiteindelijk zal het netto resultaat een warmere kast zijn (en een koude processor...). Eigenlijk hetzelfde idee als een peltier, met het kleine verschil dat deze misschien toch net iets efficiënter werkt.

[Reactie gewijzigd door M2M op 24 juli 2024 10:56]

Koelkasten zijn in het algemeen erg zuinig, veel efficienter dan een peltier. Er is alleen vermogen nodig voor het compresseren van het koelmiddel en het rondpompen hiervan. Voor de rest van het proces is geen externe energie nodig. Kijk maar eens naar hoeveel watt een koelkast is, voor zijn formaat is dit meestal heel weinig. 100 watt is voor een gewoon model gemiddeld.

[Reactie gewijzigd door ekasteel op 24 juli 2024 10:56]

Een compressor is inderdaad zuiniger dan een peltier-element. Echter, een fan (verbruik: enkele watts) is vele malen zuiniger is dan een compressor.

Daarnaast heeft een koelkast een geheel andere gewenste koelpatroon dan een CPU die af en toe full-load gaat en dan direct maximaal gekoeld moet worden. Ik weet niet hoeveel energie deze compressor kan afvoeren, maar ik kan me voorstellen dat die tijdens potjes high end gaming een pokkeherrie zal maken. Alhoewel dat tegen te gaan is door het game volume harder te zetten :)

Ook heeft een koelkast isolatie, wat een onmisbaar onderdeel is voor zijn zuinigheid en alleen mogelijk door het gewenste koelpatroon. Ik zie nog niet zo snel isolatie in deze PC-kast komen (zeer ongewenst denk ik zo).

[Reactie gewijzigd door Fireshade op 24 juli 2024 10:56]

Isolatie is in een ijskast dan ook nodig omdat de binnenkant gekoeld moet worden tot beneden kamertemperatuur. Een pc wordt vanbinnen warmer dan kamertemperatuur, en dus is isolatie hier niet op z'n plaats (cfr de open pc kasten van verschillende fabrikanten).

Geluidsisolatie uiteraard niet meegerekend.
Ja, dat begrijp ik ook wel :)
Mijn punt is dat de isolatie onmisbaar is voor de zuinigheid van de koelkast. Iets wat men soms over het hoofd ziet, en daarom denkt dat een compressor zogenaamd een zuinige techniek is ("want koelkasten zijn ook zuinig").

[Reactie gewijzigd door Fireshade op 24 juli 2024 10:56]

Inderdaad, een koelkast hoeft geen geproduceerde warmte af te voeren, want in een koelkast zit (als het goed is) niets dat warmte produceert. Een koelkast hoeft alleen warmte af te voeren die naar binnen lekt.
Een koelkast mag dan wel zuinig zijn, tegenwoordig stukken zuiniger dan vroeger, maar de grootse winst komt toch uit de isolatie.
De standaard compressor voor een koelkast brengt de temperatuur onder een bepaalde ingestelde temperatuur en gaat daarna uit. De tijd die verstrijkt tot de compressor weer moet aanslaan hangt af van de isolatiekwaliteit. Hierdoor is de compressor in 24 uur misschien totaal maar 1 uur aan.
Voor computerkoeling moet de compressor continu draaien.
Als er een (duur) regelsysteem aan deze compressor (die op 12V gelijkspanning werkt) hangt is het mogelijk om het vermogen van de compressor iets terug te regelen als de computer niet (volledig) belast wordt. Dit zou het stroomverbruik van een compressorsysteem tot ongeveer 50% kunnen terugregelen.
Je kan ook anders denken (lees airco-systeem), Dit is in principe hetzelfde systeem.

Die compressoren draaien ook bijna altijd, en een wat "slimmer" systeem kan dat variabel als dat nodig is.

En, op kantoor zit niemand in een isolatie pak of omgeving, en er wordt enorm veel warmte ontwikkeld (mensen, pc's, printers , enz.)
Het is dus heel goed mogelijk om een opwarmende ruimte goed te koelen.

Pas bij extreme tempereaturen in de verdampers gaat er nog een fan aan om de warmte bij te benen.
Nou heb ik ergens vernomen dat airco systemen enorm veel meer energie verbruiken dan een koelkast...
Vergeet niet dat een koelkast geisoleerd is om warmte buiten de koelkast te houden. In een koelkast heb je geen warmteproductie.... altans, met wat ik in de koelkast heb staan niet.

Met de warmteproductie van een CPU erbij zou je koelkast ook continu moeten draaien om de boel koel te houden en zeg maar dag naar je zuinig modelletje.
De warmte wordt gewoon centraal afgevoerd buiten de kast - verbeter me als ik het fout heb, maar dat lijkt me toch een zeer logische keuze.
De warmte wordt gewoon centraal afgevoerd buiten de kast - verbeter me als ik het fout heb, maar dat lijkt me toch een zeer logische keuze.
Ja, dat wil ej niet in je case hebben rond hangen. Maar de compressor zelf word ook warm, en itt tot water koeling wordt dit niet zo makkelijek afgevoerd met 't koelmiddel(d'r verdampt niets in de compressor)
wordt het vermogen van de compressor, die werkt op 12V,
Ik heb zo het idee dat ze hier werken met een compressor setup die we nog niet eerder tegengekomen zijn. 12volt is namelijk naar mijn weten ongekend in phasechange PC cooling.
Het amperage is van grotere invloed bij Phasechanging, dus met voldoende stroomsterkte kan ook op 12v een compressor aangedreven worden.
lijkt me sterk, gaat er gewoon om hoe veel watt die compressor is. en dat is nog altijd volt * ampère .
nee, alleen een brom zoals je die ook wel eens hoort bij je koelkast, maar door goede anti resonantie en geluidsisolatie is dat geluid zeer onopvallend te maken.
Mwah, het is een 50Watt compressortje. Zal wel niet zo stevig veel druk nodig zijn voor de vloeistof. Ik hou niet zo van 10bar op mijn cpu. Kabeltje scheef erop of een lek en je kast knalt uit elkaar :'(
Het idee om onder druk een solide massa te veranderen naar een vloeistof (korrelstroming?) en dan bij een bepaalde warmte (45/55 nm dus iets van 55?) te veranderen in een gas. Lijkt mij beetje gevaarlijk niet? Als je een ongecontroleerd systeem hebt zal overal het gaan verdampen en heb je er niks aan |:(
Maar! even wachtten op specificaties.
http://www.patentstorm.us/patents/5255505.html Een patent vorm van in 1993. Natuurlijk zal het wel weer verder ontwikkeld zijn. Het idee is dus dat er een brandstof met lage verdamp-temperatuur en een hoge verbrandingstemperatuur gestuwd word langs de cpu ed.

Edit:
@M2M,
even naar de website gaan gegeven in dit artikel en je kon lezen dat de compressor werkt onder 12v en 50W

@tomlankhorst,
P=U×I
50=12×I , I=50/12= 4,17Ampère.
Amperage genoeg denk ik? Maar ligt ook aan hoeveel energie nodig is voor hoeveel inhoud om te coolen. (denk aan liter water koken of een druppel water)

[Reactie gewijzigd door T.Rijkers op 24 juli 2024 10:56]

Je hebt het mis. 134a is normaal een gas en dat wordt gecomprimeerd tot een vloeistof. In de buurt van de processor wordt deze vloeistof geexpandeerd en wordt weer gasvormig. Daarbij wordt warmte onttrokken aan de omgeving. De CPU dus....
En als het lekken gaat, ontploft je pc niet.....
Maken compressors over het algemeen geen pokke herrie?
wel meer dan je huis-, tuin- en keukenfan, maar ook weer niet zoveel als de gemiddelde koelvriescombinatie. (ja kan wel, maar dan heb je gewoon een oude compressor en/of slechte geluids/trillingsdempen).

Dit is een kleinere compressor omwikkeld met rubber, dus die maakt nauwelijks geluid...

Ik vraag me trouwens af hoe ze de compressor zélf koelen?

[Reactie gewijzigd door Rey Nemaattori op 24 juli 2024 10:56]

De fans die naar de condensor blazen trekken hun lucht meestal langs de compressor heen. Denk niet dat het hierbij anders is.
Valt wel mee. Ik heb een paar jaar terug een Prometeia gehad. Dat was ook zo iets. De herrie viel wel mee. Maar dat was al een redelijk zware comperssor. Deze ziet er een stuk kleiner uit.
Toch best vreemd, dat er geen aftakking is voor de gpu. Lijkt mij dat als je je kast op deze wijze wilt koelen, dat je ook je gpu hiervan wilt voorzien toch?
Phasechange met 2 verschillende wisselende loads is redelijk tricky om goed te laten werken. En om het goed te laten werken voor meerdere processor-videokaart combinaties is dan waarschijnlijk nog veel lastiger.
De meeste koelkasten hebben anders ook 2 vakken : een vriesvak op -20C, en een koelvak op +4 ofzo.

De 'load' verschilt natuurlijk continu ('steady state', als de deur al lang niet meer open is geweest, of juist als je nieuwe boodschappen in de koelkast hebt gezet). Toch kunnen ze daar ogenschijnlijk prima mee omgaan.
Maar een PC-kast is krapper en je moet immers de boel universeel maken wil het passen op een X aantal videokaarten bijv. (reference)...

Al met al een leuke oplossing met ideaale koel-prestaties :)
Toch best vreemd, dat er geen aftakking is voor de gpu. Lijkt mij dat als je je kast op deze wijze wilt koelen, dat je ook je gpu hiervan wilt voorzien toch?
Lijtk me een kwestie van power en ondahndelbaarheid.

mobo schroef je op de 'backplate' waar ook de compressor en rad aan vast zitten(die hele unit kun je eruit trekken als geheel). Een graka is een los component...niet alleen dat, maar dan moet Tt ook nog een rekeing gaan houden met X2 modellen SLI/CF én de verschillende kaarten. Ze hebben nu al moeite om alle mobo's te ondersteunen :"+
Ziet er wel goed uit, 'k ben ook benieuwd naar het energieverbruik van de compressor. Of dit ergens in de trend 50-100 watt of meer ligt.
Waarom nou weer alleen maar Intel borden??
Vind dat wel jammer omdat je zo een complete groep uitsluit die deze kast dus nooit zullen kopen, tenzij ze met een revisie komen.
Omdat de aansluitingen voor de koelers van de verschillende processoren en merken verschillend zijn, maar aangezien ze toch ergens moeten beginnen, hebben ze waarschijnlijk gekozen voor de markt waar de meeste omzet uit te behalen valt. ;)
Inderdaad intel heeft op dit moment zeker de meeste OC'ers...
Het is niet zo zeer de aansluiten als het feit dat de leidingen waarschijnlijk niet buigbaar zijn (en daardoor de processor dus op een exacte plek moet zitten).
Anoniem: 156750 23 september 2008 09:29
Wel een erg klein compressortje dan. Ze zeggen er niet bij wat het vermogen is.
Zal wel niet zoveel zijn, aangezien Prometeia's met 250w naar -30 onder load gaan.

Ook vreemd dat je gelijk aan Intel vastzit, met maar een beperkt aantal moederborden. ATX is ATX right? De Asetek Vapochill kasten konden ook met alle ATX moederborden en processors overweg.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 156750 op 24 juli 2024 10:56]

misschien omdat je daar een beweegbare mounting hebt hier zit het voglens mij met stangen die het niet waarderren als je ze gaat verbuigen...
Zo dit nu ook een energielabel moeten krijgen zoals een koelkast?
begrijp ik het goed dat de genoemde 20 graden, bij een high end processor is?

aangezien mijn E6300 met een Mugen koeler de 22 graden al haalt.. ?

@Ed-L inderdaad ik zie het net...

[Reactie gewijzigd door World Citizen op 24 juli 2024 10:56]

20 graden koeler dan een WC setup. Het is dus geen absolute temp.
Ik krijg toch het gevoel dat Thermaltake hiermee 2 jaar te laat is. Volgens mij is nu juist de trend dat alles energiezuinig moet zijn,.. en daar voldoet deze kast niet echt aan denk ik.
Deze hou ik in me achterhoofd als ik mijn LGA1366 systeem ga samen stellen.
Hoop dat de prijs meevalt +/- €250 zou een mooie prijs zijn en gelijk een goede concurrent voor de standaard met watercooling uitgeruste kasten.
Enige wat ik me wel afvraag is wat het geluidsproductie is van zo'n phasechance systeem is, levert dit veel meer dB dan een waterpomp+radiatorfan of valt het wel mee?
Dit ziet er uit als een goede kast. Ik zal zelf echter op reviews wachten in combinatie met een N68 (680i) moederbord. Als ik kijk naar de afbeeldingen op de site, dan zal dit moeten passen. Ik vraag me daarom ook af wat de echte verschillen zijn, met de stock koeling, high-end lucht en waterkoeling.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.