APC bouwt twee ups'en met display

American Power Conversion, dat apparatuur maakt om de elektriciteitsvoorziening van hardware te garanderen, heeft twee ups'en uitgebracht die informatie op een geïntegreerd beeldscherm tonen.

Een noodstroomvoorziening, oftewel uninterruptible power supply, neemt de elektriciteitsvoorziening van computers of servers onmiddellijk over wanneer de netstroom uitvalt. APC levert ups'en waarin de noodstroom wordt opgeslagen in loodaccu's. De twee nieuwe ups'en die de fabrikant heeft uitgebracht, zijn beide van een lcd met achtergrondverlichting voorzien, waarop kritieke gegevens zoals resterende accuduur, belasting en spanningsniveau kunnen worden afgelezen. In totaal toont de display ruim twintig statusindicatoren; daarnaast geven de apparaten een hoorbaar alarm wanneer de stroom is uitgevallen of wanneer de accuspanning te laag wordt. De apparaten zijn met twee knoppen te bedienen, waarbij ook een mogelijkheid bestaat de audio-waarschuwingen uit te schakelen.

De RS 1200VA heeft een capaciteit van 1200VA, wat neerkomt op 780 watt. De iets grotere RS 1500VA heeft een accu die goed is voor 1500VA, wat zich vertaalt in 865W. Daarmee kunnen de power supplies op halve belasting respectievelijk gedurende 18,1 minuten (op 360W) en 13,6 minuten (op 432,5W) de aangesloten apparatuur van elektriciteit voorzien. De loodaccu's in de apparaten worden in zestien uur opgeladen en zijn onderhoudsvrij en lekbestendig. Beide modellen zijn per direct leverbaar en kosten 270 euro voor de 1200-versie en 350 euro voor de 1500-versie.

APC Back-ups RS 1500VA (links) en 1200VA (rechts)

Door Willem de Moor

Redacteur

16-09-2008 • 11:16

58 Linkedin

Reacties (58)

Wijzig sortering
Leuk die eye-candy, maar de huidige hebben status led's en dan zie je in 1 oogopslag of alles naar behoren werkt. In de gemiddelde serverracks staan er toch enkele UPS en daar word dit niet echt overzichtelijker van. Bovendien is alles uit te lezen middels software....
Deze systemen zijn natuurlijk niet echt voor servers bedoelt, maar meer voor een huis tuin en keuken situatie, een kantor aan huis en dat soort grappen.

Een redelijk datacenter heeft gewoon een flinke diesel generator staan die een paar dagen lang de hele boel van stroom kan voorzien. Daarnaast betrekken deze centra ook hun energie van twee geschijden lokaties waardoor de kans op een voledige uitval van energie erg klein is.
Voor kleine bedrijven die geen echte datacenters hebben levert bijvoorbeeld APC andere oplossingen die meer dan een systeem voor een lagere tijd in leven kan houden, 20 minuten is natuurlijk leuk om meteen de handel uit te kunnen zetten maar totaal nutteloos voor veel bedrijfs toepassingen waar de systemen niet zo maar uit kunnen.
Ik onderhoud een klein serverparkje van circa 10kW (nieuwe rekenmethode ;) ipv aantallen servers) en daar hebben we toch echt alleen maar een UPS die het op het moment 40 minuten zou uithouden bij uitval. En dan is het ook echt over en sluiten.

Niet iedereen heeft een diesel staan in de kelder, want het nut is vaak te bezien. De kans op storingen van die orde in grootte zijn dusdanig zeldzaam dat de de kosten niet altijd te verantwoorden zijn.

Er is bij jouw catagorieen nog een derde aan te merken, namelijk het kleine (tientallen servers) datacenter. Ik zit tevens in een monumentaal pand en een diesel is zowieso out of the question ivm de noodzakelijk verbouwing daarvoor.
De Dieselgenerator houdt het wel iets langer uit hoor, gewoon bijvullen tijdens bedrijf....

maar vergeet niet dat er ook een vangnet tussen zit, e.g. een grote broer van deze dingen.

Hier is er een 24u back-up, welke bij storing moet overnemen, en bij uitval neemt de UPS het over, tot de generator genoeg vermogen kan leveren om het over te nemen, en schakelt dan om.
in praktijk is dat tussen de 5 en 15 minuten voor het vermogen bereikt is
Leuk die eye-candy, maar de huidige hebben status led's en dan zie je in 1 oogopslag of alles naar behoren werkt. In de gemiddelde serverracks staan er toch enkele UPS en daar word dit niet echt overzichtelijker van. Bovendien is alles uit te lezen middels software....
Dit is dan ook geen UPS om in een rack te hangen met servers, maar een doodleuk huis tuin en keuken UPS'je.
Zoiets "extra's" staat de gemiddelde thuis gebruiker meestal wel aan.
ik heb thuis een UPS op/aan mijn 'ziggo' modem staan.
bij stroomuitval - geen telefoon :|, ergo geen alarmsysteem meer

nu dus wel, na enig uitproberen levert mijn UPS toch zo'n 8u vermogen in reserve.

en 8u stroomuitval... tegen die tijd is er al wel duidelijkheid dat het een verloren zaak is ( bommelerwaard :P )
Kijk eens goed naar het plaatje.
Ik zie meteen dat ie 1/3e ongeveer belast is, een volle accu heeft en 116....minuten? kan draaien bij de huidige belasting.

Ik vind het prima overzichtelijk.
Ik zie niet echt zo heel erg veel meer waarde van het LCD anders dan dat het weer extra stroom vebruikt.

Wij hebben de oudere zwaardere versies op het werk en daar wordt alles gewoon door LED's aangeduid. Het is prima af te lezen wat deze belasting is en wat de status van de accu is.

Alle overige info die het display mogelijk kan tonen kan de software die er altijd al bij zat ook tonen en automatisch per mail naar je toezenden.
Zo'n display ga je echt niet zitten bekijken als de UPS'en ergens in een patch kast staan. Zeker niet wanneer je zoals bij ons meerdere locaties hebt.

Het is misschien leuk voor de gemiddelde thuis gebruiker (niet dat deze mensen denken aan een UPS) of hele kleine bedrijfjes, maar verder bied het weinig meerwaarde ten opzichte van voorheen.
Voor patch kasten worden meestal de 1/2U versies gebruikt, deze zijn zoals je al aangeeft meer gebruikt bij kleine bedrijven met een paar tower servers en workstations waar werk nog opgeslagen moet worden bij stroomuitval. In geval van een workstation kan ik de lcd op de ups wel begrijpen, dat leest ook eenvoudig af.
Anoniem: 148930
16 september 2008 11:19
Hoe bedoelen ze dit met halve belasting?
en waarvoor dienen die 'andere' psu aansluitingen? :?
Het is vrij gebruikelijk een ups niet volledig te belasten om de loopduur en de bedrijfszekerheid te verhogen, vandaar dat de duurtijd ook bij halve bealsting wordt opgegeven.
Die "andere" psu aansluitingen zijn gewoon de aansluititngen waarop je de de apparaten hangt dmv een m/v psu kabel.
Waarschijnlijk doelen ze met halve belasting op dat er meestal geen 100% load op een UPS gehaald wordt wanneer de stroom uitvalt.

Die 'andere' psu aansluitingen (ik denk dat je die 2 aan de linkerkant bedoeld) zijn alleen voor spanningsschommelingen (dus voor een dipje/piekje) die 6 aansluitingen aan de rechterkant gaan via de accu als de stroom uitvalt.
Als je even op die link klikt, zie je bij productoverview, dat ie (de RS 1500VA) gedurende 13.6 minuten een unit met een maxstroomverbruik van 432.5 Watts kan voorzien. Indien dit het dubbele is: 865 Watts op full load kan hij maar 3.2 minuten stroom leveren.

Die overige aansluitingen zie je op de uitvergroote afbeelding op hun eigen website zijn puur bedoeld voor battery back-up. En vaak heb je op je ups niet alleen een pc aangesloten maar ook een switch of router.
360W is de halve belasting van 720W (maximale belasting van de RS 1200VA)
En 432,5W is de halve belasting van 865W (maximale belasting van de RS 1500VA)

Verder zal de aansluiting onderin het midden wel de oplaad aansluiting zijn en de zijkanten wel outputs zijn.

Bij kijken op de link staat dat de rechter aansluitingen voor Battery back up zijn en de linker beveiligd zijn tegen piekstroom. (Surge protector staat erbij)

Verder dus ook nog een piekstroom beveiliging voor RJ-11 aansluitingen.

Al met al een rederlijk compleet apparaatje zo te zien, echter heb ik hem niet nodig. :)

(oeps, wel een beetje traag :X )

[Reactie gewijzigd door pauldegroot op 16 september 2008 11:32]

De 2 linker aansluitingen zijn dus ALLEEN surge protected... Worden dus niet opgevangen bij stroomuitval. Kun je dus een monitor aanhangen die aan je server hangt. Die hoeft namelijk niet aan te staan, maar wel handig als die beveiligd is tegen piekspanning.
360W x 2 = 720W. De RS 1200 is echter 780W. Het zou dus 390W moeten zijn?
Halve belasting is de helft van de maximale hoeveelheid stroom die kan worden geleverd leveren. Dit is vaak de richtbelasting voor de resterende tijd.
De andere 'psu' aansluitingen zijn de aansluitingen om apparatuur mee van stroom te voorzien, het is dus mogelijk om meerdere apparaten aan de UPS te hangen.
Die zijn bedoelt voor randapparatuur, zoals printers, fax, monitor etc. etc.
OT: uh, printers? laserprinters? Ik zou 't niet doen. Die trekken nogal veel op het moment dat de fuser opwarmt.
Why? A laser printer's fuser (which melts printer toner applied to paper) consumes a quick burst of energy. Most UPS models simply can't supply the required power as quickly as the laser printer demands.
grappig is dat niemand opvalt dat dit back-ups-sen zijn ipv smart-ups-sen.
de laatste komen véél dichter bij de originele sinusspanningen en hebben een verbeterde vorm van lijnbewaking bij surges en spikes.
an sich leuk voor thuis (bij mij draait een reds 6 jaar oude smart-ups waar ik destijds een dikke 800 euri voor heb betaald) maar idd in serverparken niet echt toepasbaar.

wat me nu nog steeds irriteert is de erg lastige software die je moet installeren t.o.v. het redelijk simpele pakketje dat bij de eerste ups-sen werd geleverd.
aansluiting per seriële poort gaf bijna alle info en instelmogelijkheden maar geeft bij mijn smart-ups meteen totale uitval indien gekoppeld aan de pc.

ze kunnen ook nogal wat hebben die zwaardere uitvoeringen:

laatst was mijn vrouw aan het stofzuigen op zolder en klaagde dat ze last had van een irritante pieptoon uit de stofzuiger. 8)7
deze kwam uit de apc die dit gelukklig niet op de accu's hoefde te doen :X
"onderhoudsvrij" , mja, net hoe je het bekijkt. De accu heeft niet het eeuwige leven en moet je na een paar jaar wel vervangen...
"Onderhoudsvrij" in combinatie met "loodaccu" betekend dat je ze niet hoeft bij te vullen met water. Dat betekend in de praktijk dat het gelaccu's zijn.
Betekent dat ze sealed-lead-acid zijn, wat vaak als "gelaccu" wordt aangeduid, maar de meeste UPS-accus zijn nou juist geen gelcellen maar andere SLAs.
Gemiddeld 5 jaar voor Loodgel accu's.
na 3 jaar is of de batterij gaar of de elektro ,, wissel je het ene gaat het andere stuk

een beetje wegwerp spul
Kan ik het niet mee eens zijn, ik heb redelijk wat gebruikte UPS'en in mijn handen gehad en met een nieuwe accu draaien ze vaak nog jaren prima.
Ik heb ook meegemaakt dat ze inderdaad kapot gingen maar dat was er maar 1 die zonder duidelijke reden stuk ging.

Ik heb ook meegemaakt dat UPS'en heel raar deden, en dat bleek uiteindelijk aan rotte accu's te liggen :)
Lekker overbodig. Kan je precies zien hoeveel tijd je nog hebt voordat de servers afsluiten?
Als je dat uberhaubt nog weet wat je hebt ingesteld?
Ik snap niet waarom men een display nodig heeft. Als er een stroomstoring optreed heb ik liever dat hij de stroom gebruikt om mijn server nog langer in de lucht te houden...
Je hoeft je servers geen eens zelf af te sluiten als je alles goed instelt. De UPS kan een signaal afgeven waar de server op reageerd door zichzelf af te sluiten.

Daar heb je geen display bij nodig. Dit stel je in op het moment dat je de UPS binnen krijgt en in gebruikt gaat nemen. Je kan er dan voor kiezen om de servers pas bij x % resterend vermogen een signaal te laten geven of om de servers direct een signaal te geven zodra de UPS langer als bijvoorbeeld 30 seconden zonder stroom zit.

Nou durf ik niet te zeggen of deze 2 modellen dat ook hebben, maar in ieder geval de oude zwaardere modellen hadden deze optie.

Het scherm is hooguit handig als je bijvoorbeeld op een locatie bent zonder notebook en dus niet de history van de UPS via de software op kan vragen.
Wij hebben op een locatie gehad dat door verbouwingen op het industrie terrein er omheen de stroom voorziening niet constant was en dat de UPS dus continu liep te compenseren voor de pieken en dallen op het stroom net. Toen ik daar was hoorde ik de UPS continu aan en af slaan, maar moest toch echt eerste even iemand achter een notebook vandaan trekken op de software te kunnen inkijken. De UPS geeft namelijk alleen de status van dat moment aan, dus over spanning compensatie of onderspanning compensatie.
Dus mocht je via het display ook kunnen zien wat de UPS de laatste periode allemaal heeft moeten compenseren, dan zou het je het gemak bieden van niet een notebook nodig te hebben.

Maar anders dan dat een extra stroom verbruikende toevoeging.
Ik bedoelde het sarkastisch. Elke UPS waar ik mee gewerkt heb heeft een feedback (via netwerk,serieel of USB) zodat de server(s) afsluiten. Zo hoord elke UPS te werken want je bent uiteraard niet altijd in de buurt als er een stroomstoring is.

APC heeft altijd al led indicatie gehad voor de meeste storingen (onderspanning, overspanning, etc.) waardoor ik dit display als volledig overbodig zie.

Op lokatie zonder notebook? Dan ga je toch achter een pc zitten?

@daredevil, Speeltjes? memory dump? Waar heb je het over... Dit zijn normale UPSen die het systeem in de lucht moeten houden zodat ze netjes kunnen afsluiten. Als je al een noodgenerator hebt dan ga je deze apparaten hier niet neerzetten.
een noodgenerator kan niet snel genoeg inschakelen bij stroomuitval.
Daarom is het handig om dit eerst door een UPS op te laten vangen.
Inderdaad een nood generator heeft een x aantal seconden nodig voordat deze echt vermogen kan leveren. Daar bij komt dat mocht je generator om wat voor reden niet aan slaan je tijd moet hebben om naar deze toe te lopen en deze als nog met de hand te starten.

Mijn werk is een school / opleidings centrum met meerdere locatie en daar wordt gewerkt op basis van citrix met thin clients. Van gewone computers geen sprake dus. En iets als UPS software hoort niet echt thuis in deze les omgeving.

De UPS'en zijn gewoon zwaardere modellen van APC. Deze dienen inderdaad om te zorgen dat de systemen netjes afgesloten kunnen worden, maar dienen ook om te compenseren voor spannings pieken en dalen. En als jij de UPS continu aan en uit hoord te gaan, dan is het wel handig op zo'n moment als een LCD iets meer informatie kan bieden zoals wat er de afgelopen x uur of x dagen gebeurd is zonder dat je daar een systeem voor nodig hebt.

Als het LCD puut aan geeft wat de LED voorheen al aangaven dan heeft het LCD niet echt meerwaarde en ja dan zou zo'n schermpje op een UPS meer als een speeltje gezien kunnen worden.

Dycell je doelde denk ik meer op het stukje van i-chat en niet van mij gezien hij het had over memory dumps enz.
UPSen zijn dan meestal (of beter gezegt zelden), 'sterk' genoeg om je server NOG langer in de lucht te houden, de bedrijven die ik ken, gebruiken dit soort speeltjes voornamelijk om een memory dump naar een schijf te kletteren - want veel meer tijd heb je nie.

bedrijven die ECHT wat willen hebben dan wel eens wat meer accu's die een systeem daadwerkelijk lang genoeg van stroom weten te voorzien om de generatoren de tijd te geven om te gaan draaien. maar dan praatje toch wel over accu's die een server een minuut of 7 aan de praat moeten houden.
Het bedrijf hier, alarmcentrale, heeft een mega UPS staan, die het gehele operationele deel MOET overnemen

alle basisvoorzieningen
- telefoniecentrale
- serverRUIMTE
- werkstations
- verlichting
- airco
- electrosloten

zodra de stroom wegvalt, merk je wel dat het gebeurd - verlichting wordt zwakker, maar verder gaat alles door
Je kunt er vast ook op zien wat de "gezondheid" van je ups is.
Bij de helft van z'n maximale belasting.
De 'andere' psu aansluitingen zijn voor extra apparatuur.
Vaak is het zo dat op dit soort UPSen een aantal stroomconnectors zitten welke echt op de accu's zijn aangesloten en daarnaast een aantal die geen stroom meer krijgen als de spanning wegvalt. Op deze extra poorten kan je b.v. je printer aansluiten. Voordeel van aansluiten via de UPS is dat alle aansluitingen beveiligd zijn tegen overspanning e.d. Om dezelfde reden zit er meestal ook een doorlus mogelijkheid voor RJ-45 voor zodat je bij b.v. een blikseminslag je apparatuur helemaal beschermd hebt.
wat ik altijd wel grappig vind bij bedrijven die een ups nemen, hoewel het nut van deze apparaten zeer hoog is is dat ze zo'n ding kopen voor als de stroom uitvalt.
En dat ze er niet bij nadenken dat als de stroom uitvalt ook gelijk alle computers uitvallen :) dus dat je dan toch niet meer kan werken.
Maar de server kan wel zijn applicaties (Databases / Exchange Active Directory) netjes Afsluiten. Iets wat wel gewenst is als de server weer opgestart wordt.
Maar de server gaat dan niet down. als er maar een kleine stroomonderbreking gebeurd.
Normaal komt de stroom altijd terug na 1 minuut.
Bij langere panne schakeld de server mooi uit.
Dan heb je geen gevaar op hardware crashen van bijvoorbeeld een harde schijf die net nog iets aan het wegschrijven was of zo.
Daarom zeg ik ook dat het nut van deze machines zeer hoog is ;)

Alleen dat mensen in kleine bedrijven vaak zo'n ding kopen om de gedeelde bestanden bijvoorbeeld online te houden, wat dus geen nut heeft omdat je geen computer hebt om ze te benaderen.
Of ze hebben laptops die wel aanblijven en vergeten de switch er ook op aan te sluiten :) haha die foutjes kom ik vaak tegen
Tja, wij hebben diverse UPS'sen (grote dan) voor onze servers, maar als je de switches niet aansluit kunnen de gemanagede servers nooit uitgaan omdat die via het netwerk aangestuurd worden. Die fout wordt inderdaad vaak gemaakt.

Bij ons zitten zowel de servers op UPS (3 UPS'sen om precies te zijn), de core switches (4 stuks) zitten aan een UPS, onze telefooncentrale heeft ook een eigen UPS en ook op de omroepinstallatie zit een UPS.

Sindsdien alleen maar 1 keer 5 minuten stroomstoring gehad, wel 2 keer een vette piek, en die word mooi opgevangen, en een paar seconden later krijg ik een mailtje in mijn mailbox en op mijn GSM dat er een piek is geweest en ook netjes weer is gerestored van accu naar netspanning, zoals het hoort :)

Wel leuk flikkert het licht een keer, en poing, mailtje van de UPS'sen.
Wij hebben hier op het werk reeds een jaar of 5 al een ups met display. en zelfs meer dan 2 knoppen om deze te bedienen.
Ik versta niet wat het grote nieuws is van deze nieuwe upsen. er komen toch iedere dag nieuwe apparatuur uit
Dit is voornamelijk middensegment UPS apparatuur. Niet iets wat je in een rack plaatst! ;) Daarmee is deze functionaliteit in dit segment redelijk vernieuwend...
Halve belasting...Tot hoever kan je een 1500VA ups belasten denk je ?
Precies! 1500VA. Dus als je hem half belast (750VA dus) houd ie het 18 minuten uit...

Edit:
Daarmee kunnen de power supplies op halve belasting respectievelijk gedurende 18,1 minuten (op 360W) en 13,6 minuten (op 432,5W)
Staat er dus ook precies bij... ff lezen vent... ;)

[Reactie gewijzigd door Mike2k op 16 september 2008 11:25]

VA kan je makkelijk omrekenen naar Wattage door 2/3e van de VA waarde te nemen, dan zit je behoorlijk dicht bij de wattage waarde.
Nou, volgens mij VA gelijk aan Watt. Immers P = U (Volt) x I (Ampere). Maar omdat er nauwelijks apparatuur is met een power factor van 100% (waarbij cos phi = 1) is het opgenomen vermogen hoger dan het door het apparaat verbruikte vermogen. Die 2/3 (66,6%) regel is dan een ruwe regel en aan de veilige kant. Een PC of server moet wel een powerfactor van tussen de 80% a 90% kunnen halen.
Het verschil zit hem volgens mij in het feit dat het wisselstroom is.
Klopt. Alhoewel bij een perfecte resistieve belasting is ook bij wisselstroom de power factor 100% (bijvoorbeeld een ouderwetse gloeilamp). Maar in een praktijk is een belasting bijna nooit perfect en bijna altijd capacatief of inducatief. Er treed dan een fase verschil op tussen spanning en stroom. Voor meer info, zie de Engelse uitleg over power factor op Wikipedia.
Anoniem: 18254
@Gman16 september 2008 22:16
Nonsens.

Ten eerste is "wattage" (met of zonder hoofdletter W) geen woord.

Ten tweede is Voltampère de eenheid voor schijnbaar vermogen, Watt is de eenheid voor reëel vermogen. Een apparaat dat 1500 VA trekt kan 1500 W trekken, 0 W, of alles dat ertussenin zit. Omgekeerd zegt het feit dat een bron 1500 VA kan leveren ook nog niks over het reële vermogen dat die bron kan leveren, behalve dan dat dit maximaal 1500 W is. Dat er in de praktijk vuistregels te ontdekken zijn in de verhouding tussen die twee getallen wil niet zeggen dat je daar zomaar vanuit kunt gaan, zelfs niet als eerste benadering.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee