Amerikaanse gamer is gemiddeld 35 jaar oud

Uit onderzoek blijkt dat gemiddelde leeftijd van de Amerikaanse gamer 35 jaar is. De gemiddelde leeftijd van degene die de games koopt is zelfs 39 jaar. Van de gamers is bovendien 38 procent vrouw en 24 procent ouder dan 50 jaar.

Gaming GrannyHet onderzoek werd uitgevoerd door Ibisworld. De onderzoekers stellen zelf dat de gemiddelde gamer niet de stereotype nerdy tiener is, maar opvallend oud. De gemiddelde leeftijd van de Amerikaanse gamer ligt op 35 jaar en degene die de gespeelde games koopt is zelfs gemiddeld 39 jaar oud. Het kan nog ouder: van alle gamers blijkt 24 procent ouder dan 50 jaar te zijn. Het beeld wordt bevestigd door de hoeveelheid consoles die verkocht zijn. Tweederde van de Amerikaanse huishoudens heeft een console, al is niet helemaal duidelijk welke gamesystemen Ibisworld allemaal meetelt. De onderzoekers stellen verder dat vrouwen opvallend vaak spelen. Uit het onderzoek blijkt dat 38 procent van de Amerikaanse gamer vrouw is.

Wie Ibisworld als 'gamer' beschouwt is overigens ook niet helemaal duidelijk. Er is al vaker gebleken dat opvallend veel vrouwen spelletjes spelen, al moet daarbij opgemerkt worden dat de onderzoekers ook het spelen van Flash-games op websites meetellen en de keuze dus niet beperkt houden tot games waarvoor betaald dient te worden.

Door Paul Hulsebosch

Redacteur

19-08-2008 • 09:34

89

Reacties (89)

89
88
7
4
0
2
Wijzig sortering
Dit is een waardeloos onderzoek. Hoeveel pubers downloaden en cracken hun games wel niet. Denk ook aan Xbox360 en Wii's en PS2's die omgebouwd zijn. Dat is allemaal niet mee genomen in dit onderzoek. Dat zijn toch ook gamers. En uiteraard zullen er veel oudere gamers zijn omdat gaming al zo'n +- 40 jaar bestaat. (Denk aan de arcadekasten zoals Pong). En veel oudere mensen hebben nu de Nintendo DS en Wii ondekt. Deze 2 'consoles' hebben zeer toegankelijke spellen zoals braintraining etc. Die het leuk maken voor heel het gezin., jong en oud. Nintendo heeft hiermee ook een heel nieuwe markt aangeboord.
De DS is volgens Nintendo vooral bij vrouwen en ouderen populair
Bron quote:
nieuws: Nintendo ziet winst verdrievoudigen dankzij Wii en DS

Ik denk persoonlijk dat dit onderzoek niet accuraat is. Ik denk nog steeds dat het grootste percentage zit in de groep tieners.
Ik vind het dan wel weer grappig om te lezen hoe jij, en anderen, een statistisch onderzoek afbranden, - Waar op zich veel voor te zeggen valt, aangezien er kennelijk weinig wordt vrijgegeven over onderzoeksmethoden, vraagstelling, aantallen respondenten, definities van termen, etc, etc - maar dan vervolgens wel doodleuk een conclusie gaan trekken op basis van een gevoel, een "ik denk" met argumenten gebaseerd op aannames.

Ik ondersteun je argumenten wel, ik denk ook die dingen wel. Maar om die dan maar betrouwbaar te gaan noemen in verhouding tot een per definitie respresentatiever (dan jou persoonlijke perceptie) onderzoek, is op zijn minst hypocriet.
Beste lredev,

Ik uit hier alleen mijn mening. Wellicht zal ik het de volgende keer beter moet formuleren. Ik vind dit onderzoek waardeloos.

Om deze stelling te beargumenteren:

Bij een fatsoenlijk onderzoek is de manier van onderzoeken duidelijk, hier zijn ze er uber vaag over. Duidelijk is wel dat ze een deel van het onderzoek baseren op de games die gekocht zijn in de winkel. Dat is dus ook waardeloos. Veel mensen downloaden hun games en kraken deze zoals eerder door mij vermeld. Als je op deze manier een pijling houd en vervolgens een uitspraak doet over de gemiddelde leeftijd van de gamer is deze uitspraak in mijn ogen niet objectief.

Wellicht kunnen we zeggen dat jouw reactie op mijn post hypocriet is.
Zoals ik al zei, ben ik het met je eens dat kritiek op het onderzoek en de presentatie ervan terecht is.

Waar ik met mijn opmerking mbt hypocrisie op doel is dat dan na kritiek gelijk een nog veel subjectievere mening volgt welke door velen als meer "waar" aanbiedt. Dat vind ik hypocriet. Misschien was dubbelzinnig een beter woord geweest.

Het was totaal niet als belediging of waardeoordeel bedoeld, echter alleen om aan te geven dat men wel wat genuanceerder mag zijn. Wellicht had ik beter in de hoofdthread kunnen reageren in plaats van specifiek op jouw post...
Dit is een waardeloos onderzoek. Hoeveel pubers downloaden en cracken hun games wel niet. Denk ook aan Xbox360 en Wii's en PS2's die omgebouwd zijn. Dat is allemaal niet mee genomen in dit onderzoek.
Waar lees je dat? Nergens staat toch dat de statistieken gebaseerd zijn op verkoopcijfers? Wanneer je gaat enquêteren haal je ook die grote groep illegale gamers er uit. Juist omdat de leeftijd van kopers verschilt met de leeftijd van spelers lijkt het me juist wel dat ze dit meegenomen hebben.
Janoz, Er staat toch echt in dat het een en ander ook gebasseerd is op verkoop:
De gemiddelde leeftijd van de Amerikaanse gamer ligt op 35 jaar en degene die de gespeelde games koopt is zelfs gemiddeld 39 jaar oud.
Wat je zegt is tegenstrijdig.
Door wat je daar zegt bevestig je dat dit onderzoek subjectief is. Je zegt zelf dat de kopers van leeftijd verschillen met de illegale gamers, maar illegale gamers zijn nog steeds gamers, dus als je die niet betrekt in het onderzoek moet je niet als conclusie trekken dat de gemiddelde gamer een bepaalde leeftijd heeft. Dan moet je zeggen dat de gemiddelde kopende gamer een bepaalde leeftijd heeft, een heel verschil lijkt mij........l
Ik zeg niet 'gebaseerd op verkoop', maar 'gebaseerd op verkoopcijfers'. Vergelijk de volgende 2 situaties:

- Een uittreksel van de omzetcijfers van de Free Records Shop samen met de klantgegevens.

- Een enquête waarin de vraag staat 'hoeveel geld heb je de afgelopen maand uitgegeven aan het spelen van games'.

Beiden zeggen iets over de verkoop van games, maar alleen de eerste is gebaseerd op verkoopcijfers.

De illegale gamers is vervolgens degene die in de enquête aangeeft dat hij wel speelt, maar nog nooit geld uitgegeven heeft aan de spellen...
Aan de ene kant zeg je dat het onderzoek niet klopt en aan de andere kant bevestig je de resultaten van datzelfde onderzoek...
Wat bedoel je nou precies? :)
Dat de geldigheid en interpretatie van deze uitslag enigszins in twijfel getrokken kan worden lijkt me inderdaad duidelijk, maar de argumenten die hier worden aangedragen... Waarop baseren mensen dat de gegevens hier enkel draaien om legale spellen? Als je wat verder kijkt lijkt een deel van het onderzoek op basis van enquete te zijn.

Een logischere uitleg van de uitslag kan worden gevonden in veel ouderen die via de computer kaart -en gezelschapsspellen doen (online klaverjas e.d.).

Verder blijft het gewoon een feit dat de gamer steeds ouder wordt en dat is ook niet raar:
"The average American gamer has been playing for 12 years, and is now,
on average, 35 years of age,"

Maargoed, alle fervente gamers hier die niet geassocieerd willen worden met de, zoals ze genoemd worden, 'oude bokken' zullen nog wel wat pagina's volspuwen hier ;)

[Reactie gewijzigd door Da Weef op 22 juli 2024 23:52]

Vraag me ook af men onder een gamer verstaat. Imo is een gamer iemand die bijna elke dag gamet. Die 'oude bokken' ;) kopen misschien ook wel veel games (geld zat, dus elke titel en add-on wordt netjes gekocht), maar ik denk dat dat meer flight simulator e.d. is voor max. 1 keer per week op de zondagmiddag. Zo'n iemand kun je naar mijn idee niet een echte gamer noemen.

Ook speelt het stereotype gamer vaker illegale games (weten hoe ze eraan moeten komen, weinig geld om het te kopen). En niet-gekochte games komen ws. niet in de statistieken.

[edit]
@EPrimus
Om jezelf nu superieur te voelen doordat jij tijd hebt om iedere dag te spelen en illegale games te downloaden, lijkt me er ook wat over...
Waar haal je dat vandaan? Ik zie mezelf niet bepaald als 'gamer' als je daarop doelt...

[Reactie gewijzigd door Palomar op 22 juli 2024 23:52]

Ik ben intussen 35 jaar en met de C64 begonnen. Ik ben eind jaren 80 overgestapt op PC en heb de volledige revolutie meegemaakt (Return to Castle..., Doom, Half life...). Momenteel zit ik vol verwachting te wachten op GTA IV...
Ik heb intussen een kind en heb idd niet zoveel tijd als de gemiddelde puistige puber die een ganse dag kan vullen met spelen, maar dat heet volwassen worden.
Dé gamer bestaat niet. Dé gamer is niet iemand die elke dag gamet (?) of die constant illegale spellen speelt. Iedereen is anders.
Om jezelf nu superieur te voelen doordat jij tijd hebt om iedere dag te spelen en illegale games te downloaden, lijkt me er ook wat over...

@Palomar: Bedoelde jou niet specifiek. Bedoel het meer in algemene termen ;-)

[Reactie gewijzigd door Saisho op 22 juli 2024 23:52]

Sterker nog, "Dé gamer" investeerd in zijn favoriete (vrije)tijdsbesteding en koopt dus netjes de spellen die hij (echt) speelt. Tenzij je een zeer slecht betaalde loonslaaf bent verdien je al snel genoeg per uur om een spel te kunnen betalen aan de hand van de uren die je in het spel steek.
Een 15 jarige verdient minimaal 2.67 euro per uur. Dan zou je dus met 19 uur werken een (PC) spel kunnen kopen. (Natuurlijk kan je niet spelen als je werkt. Maar je kan ook gewoon minder uitgeven aan een mobiele telefoon en uitgaan.
Een echte gamer, in mijn ogen, gamed voor zijn ontspanning en plezier.

Hoeveel jongeren zie ik tegenwoordig wel niet zeuren dat de graphics kut zijn. Hoeveel zie ik er wel niet over hun lange penis lullen ( ;) ) omdat ze zoveel kills hebben.... ;(

Doe mij maar de gamers die online tijdens het gamen lol maken. Niet alles te serieus maken, maar wel klaar staan als een teammate moet worden gerevived. Wel klaar staan om in dienst van een team te spelen ipv een egotripper te zijn.

Maar ik ben idd ook opgegroeid met de C=64. Daarna een 386, PII 350MHz etc. etc. Denk nu niet dat ik oud ben, want die broekje is ook pas 20 :+ . Ik heb alleen, bewust, andere computers meegemaakt om op te gamen. Ik ben er anders mee opgegroeid als de meeste pubertjes van 16/17 nu.

Wat ook geniaal was, was het racen tegen miijn vader toen ik ongeveer 10/11 jaar oud was met Moto Racer. Om de beurt een ronde rijden en op het laatst gewoon knokken om die hondertste om het recortd van mijn vader te verschalken O-)
...ik denk dat dat meer flight simulator e.d. is voor max. 1 keer per week op de zondagmiddag. Zo'n iemand kun je naar mijn idee niet een echte gamer noemen...
waarom niet? waarom is iemand die 20+uur gamed in de week wél een gamer en iemand die maar 1 a 2 uur gamed p/w ineens géén gamer? En onder welke catagorie valt die laatste dan wel?
Anoniem: 271466 @purrple19 augustus 2008 10:05
Daar heb je een punt, dat vroeg ik me ook al af.
Misschien iets zoals dit:

Casual gamer: tot 5u/week
"Normal" gamer: tot 15u/week
Hardcore gamer: tot 30u/week
Die-hard game: 30+ u/week

Professional gamer is weer een geval apart, iemand die rond kan komen van gamen.

Maar goed, een casual gamer is ook een gamer.
Ik denk ook dat het onderzoek op een goede subjectieve wetenschappelijk manier is gebeurd.
Dat hier ook objectief op gereageerd wordt is duidelijk.

Men zal niet naar het aantal speeluren gekeken hebben denk ik.
Als men het gewicht dan de speeluren meeneemt zal de leeftijd wel lager uitvallen.

Ik ben zelf 39 met een gezin en heb ook niet zoveel tijd als m'n broertje die nog thuis woont.

p.s.
Heb zelf ook het begin van Atari's Pong meegemaakt eind 70-er jaren.
Lekker aan die potmeters zitten draaien (het had wel wat).
En later een Pac-Man versie op de Exidy Sorcerer gespeeld (begin 80-er jaren).
die relatief hoge leeftijd om games te kopen komt ook door de prijs van games zeker de populaire titels ,, voor 12 jarige is € 60 best een bedrag ,, moet je toch wel een week of wat kranten voor lopen.
En de eerste generatie gamers zijn gewoon ouder geworden , mijn generatie is begonnen met de Atari en commedore en vervolgens pc en modern gameconsole , we spelen vaak minder maar als we spelen willen we geen gekloot met vage downloads en kopen dan.....
al is de drempel wel hoger , omdat je een abbo nodig heb om online te gamen terwijl je het echt niet 3 avonden in de week doet .....
Anoniem: 271466 19 augustus 2008 09:37
Zo oud, ik dacht meer rond de 20? maar het is wel goed voor hun, want rond die tijd krijg je meestal een midlife crisis en als je dan gaat lopen spelen heb je er toch geen last van :P
Dat was in de jaren 80 ook zo. Al die mensen die vroeger uren doorbrachten in arcade hallen zijn heus niet gestopt met gamen omdat ze ouder werden en een baan/kinderen kregen. Ze zijn wel minder gaan spelen dan eerst (omdat ze gewoon minder vrije tijd hebben om te besteden).
Precies, ik ben 37 en ben opgegroeid met arcade kasten zoals mijn favoriet als kind Galaxian. Daarna voor mijn verjaardag een Vextrex gekregen en bij vriendjes vooral met de toentertijd populaire atari's gespeelt. In mijn dienstijd ervaring opgedaan met computers waarna ik mijn eerste computer kocht, een beest van een machine (486dx2) ter waarde van fl. 5500,- waar zeer intensief op gegamed werd .

Ik ben nu in het bezit van een Xbox360 een Wii en een Nintendo ds (en een Vectrex :) )
en speel nog steeds fanatiek. Wat ik wel merk is dat ik minder goed ben dan vroeger. Reflexen worden schijnbaar toch wat minder en als ik kijk hoe 1 van mijn 16 jarige dochters (fanatieke gamer) speelt dan verlies ik meestal als we tegen elkaar gamen. Je word ouder papa,... :'(

[Reactie gewijzigd door FullThrottle op 22 juli 2024 23:52]

Dat is iets wat mij ook opvalt de laatste jaren. Ik ben ook op weg naar tram 3 (29) en heb ook een set gamesystemen thuis waar ik me toch ongeveer dagelijks minimum 1 uur mee vermaak (PC, PS3, NDS), maar het valt me ook op hoe ik met de jaren slechter word in het gamen.

Zo speelde ik vroeger m'n games op hard en tegenwoordig heb ik al problemen met easy en dan lees ik op het Internet hoe eenvoudig Heavenly Sword, Uncharted, Ratchet & Clank en dergelijk wel niet zijn... Dan ga je je toch wel vragen stellen.

Of het nu alleen aan de leeftijd ligt, durf ik wel te betwijfelen, want 15 jaar geleden had ik een stuk meer vrije tijd, dus speelde ik meer. Ik had ook minder geld aan games te besteden, dus kocht ik er minder. Meer gamen en minder games betekent meer uren investeren per game dan dat ik nu doe. Dat betekent dan ook minder ervaring in de huidige games en bijgevolg het moeilijker hebben om ze te spelen.

Waar is de tijd dat ik Street Fighter II met ieder personage op de volle moeilijkheidsgraad (7) kon uitspelen zonder problemen? Nu ben ik al tevreden als ik op easy de eindcredits van een spel zie.
Wellicht off-topic. Maar jou verhaal verbaast me zeer. Mijn ervaring is namelijk tegengesteld aan de jouwe. Ook ik ben op weg naar de gevreesde tram 3 (zij het iets minder ver met 26, maar ik ben wel over de helft (;()) en game nog wel eens. Maar in mijn beleving zijn spellen juist veel makkelijker geworden. Tegenwoordig speel ik spellen met een gemiddelde van 1,5 uur per dag binnen een anderhalve week uit.
SFII was echt wel moeilijker dan de Tekkens of DoA's van tegenwoordig. Verder is het voor mijn kleine neefjes de normaalste zaak van de wereld om games met cheats te spelen, waar ik toch wel erg van opkeek.

Wat je in je derde alinea aangeeft lijkt me dan ook een zeer plausibele verklaring voor je verval in gamevermogen. Verder is de beleving bij oudere mensen ook minder.

Heb je wel eens geprobeerd om SFII te spelen? Ik heb het een maand of twee geleden nog een avondje zitten spelen met wat maten. Ben wat minder scherp, maar in principe zat het er nog wel in.

[Reactie gewijzigd door RaJitsu op 22 juli 2024 23:52]

Zelf ben ik er bijna 36 (yikes !!!). Ik heb vroeger enorm veel in de luna-parken gespeeld toen ik zelf 14 jaar oud was. Outrun was toen mijn lievelingsspel. God weet hoeveel 20 frank stukken (ben belg) ik daar niet heb ingestoken.

Ik ben nu zelf bezig om mijn eigen arcade kast in elkaar te steken. Van nostalgie gesproken.
Omg, Outrun! Die was ik haast helemaal vergeten :) Idd, daar heb ik ook wat geld aan verloren in de lunaparken aan de Belgische kust ;) , maar later ook op de C64 of Amiga gespeeld.
Ik ben vandaag 40 geworden :+ en game nagenoeg dagelijks en nog vrij fervent Counter-Strike:Source. Daarnaast boeien MMORPGs me ook wel (Guild Wars en EVE online), maar die vragen een grotere investering kwa tijd en die heb ik niet steeds in voldoende voorraad.

[Reactie gewijzigd door ambi op 22 juli 2024 23:52]

het merendeel van de gamers blijft gamen, ook de eerste (eind jaren 70 begin jaren 80) en ondertussen al 2e generatie (jaren 90-2000), daardoor stijgt de gemiddelde leeftijd ook hard.

daar komt nog bij dat de oudere gamers ook veel welstellender zijn dan de laatste generatie (de huidige tieners) en het zich ook kunnen permitteren
Je slaat de jaren '80 gewoon over oid? De eerste 8-bitters kwamen immers rond '85. Hier werd gaming meer dan een spelletje en ging het naar echter verhaallijnen die duidelijk te volgen waren. Dit mag gerust omschreven worden als de tweede echte game-generatie, en de begin jaren '90 waar de 16-bitters meer doorbraken als de derde. Als norm houd ik de consoles, waar de Atari 2600 de eerste was. Pong, Odyssey waren te beperkt om als gamesysteem aan te merken.

Verder ben ik het deels met je eens. De meer toegewijde spelers van toen spelen nog steeds. Maar zeker niet iedereen. In mijn tijd had iedereen wel iets thuisstaan.
DE betrouwbaarheid van dit onderzoek kan misschien in twijfel worden getrokken maar ze kunnen dan wel weer helpen om schertsfiguren zoals Jack Tompson onderuit te halen als ze weer vreemde uitspraken doen!
De betrouwbaarheid is de mate waarin de resultaten onafhankelijk zijn van toeval. Wat maakt dat je het onbetrouwbaar vindt?
Ik zeg niet dat ik het onbetrouwbaar vind, ik zeg dat de betrouwbaarheid KAN worden betwijfeld. Dit zeg ik omdat de onderzoekscriteria niet duidelijk omlijnd zijn zoals in het artikel valt te lezen.
Als de onderzoekscriteria niet duidelijk zijn, zijn ze niet te controleren en dus laat ik zo'n onderzoek links liggen.
Je kunt een definitie zoals opgenomen in de de wetenschap niet altijd gebruiken binnen iedere 'reguliere' (niet op wetenschappelijk basis gevoerde) discussie. Voor de meeste mensen is de betrouwbaarheid, validiteit en legitimiteit één en hetzelfde.
Mmmmh hebben ze alleen de consolegame Wii onderzocht ofzo want dan zouden deze resultaten wel eens kunnen kloppen. Want dit onderzoek verbaast me enorm zeker als ik kijk naar mijn eigen vriendenkring, want dan klopt er niet heel veel van.
Anoniem: 270261 19 augustus 2008 09:38
gamen is goed voor de stimulatie van de hersenen dus waarom ook niet zou ik zo zeggen het is juist de tijd vinden om te gamen zo ken ik iemand van 74 jaar die counter-strike speelt...

zie nu maar naar die braintraining game van nintendo ds is misschien een typisch senioren spel en het laat de oudere generatie leren hoe met computer en spelconsoles om te gaan
True, in 'mijn tijd' als gamer was er een Call of Duty clan (CoD en CoD:UO) die zichzelf De Bokkerijders noemden en waar bijna iedereen 50+ was.

Over De Bokkerijders: http://forum.debokkerijde...php?act=announce&f=7&id=3

http://www.xfire.com/clans/debokkerijders/
of Q4O, quake for oldies, minimum leeftijd 30

http://www.q4o.nl/
CoD2, Grumpy Old Bastards? ([GOB]:Rats, je kent de map wel ;) )
www.grumpyoldbastards.org
De Bokkuh zijn ouwe mannetjes, maar ik ben toch echt geen 50+ ;)
Ik denk dat we gemiddeld rond de 38 uitkomen.
Hmm ik had het vermoeden dat jullie 'vroegah' een stuk ouder waren :P
En ik loop als ras bokkerijder ook pas tegen de 40 aan hoor... :+
39.... pvd ben ik weer (bijna) het gemiddelde :)

en MoHaa was de bomb :P

[Reactie gewijzigd door MRic3 op 22 juli 2024 23:52]

om het gemiddelde even op te krikken [oeps] kom ik er ook bij oke

45 jaar ben ik pas...
Het zoveelste onderzoek met het zoveelste identieke resultaat. We weten ondertussen al 15 jaar dat de gemiddelde gamer geen tiener is en een sociaal leven heeft.

Waarschijnlijk komen ze volgende maand weeral eens tot de onthutsende conclusie dat er ook dames zijn die spelletjes spelen. Ongelofelijk!
Is hier ook rekening mee gehouden wie uiteindelijk de game ontvangt? Volgens mij kopen veel ouders spelletjes voor hun kind als cadeau.
offtopic:
De lead dekt hier wel heel goed de eerste alinea :)


Ik denk ook dat redelijk wat oudere broers/zussen spellen kopen voor hun jongere broer/zus, aangezien er op sommige spellen een hoge leeftijdsrating zit (GTA bijvoorbeeld).
Die leeftijdsrating is echt geen 40+ ofzo hoor :{
Nee maar ik laat mijn moeder, 40+, altijd spellen kopen als het moet. Sta er zelf wel bij maar toch.
misschien dat deze doelgroep ( vader / moeder ) het wel voor hun kind koopt. aangezien ze het over games en consoles kopen hebben ( =cadeaus ?)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.