Power Over eSata-standaard in ontwikkeling

De Serial ATA International Organization heeft aangekondigd te werken aan de Power Over eSata-standaard. Deze standaard zal het mogelijk maken om externe sata-schijven van stroom te voorzien via de eSata-aansluiting.

Bracket met twee eSata-aansluitingenDe huidige versie van de eSata-standaard kan alleen gegevens over de kabel versturen waardoor externe apparatuur een tweede kabel nodig heeft voor de stroomvoorziening. De nieuwe standaard moet dit probleem aanpakken en zowel data als voeding via één kabel versturen.

De Power Over eSata-standaard zal compatibel zijn met de huidige eSata-standaard en eveneens een maximale snelheid van 3Gbit/s bieden. Het is de verwachting van de Serial ATA International Organization dat de specificaties van de standaard in de tweede helft van dit jaar af zijn, en dat de eerste producten voor het einde van dit jaar op de markt zullen verschijnen.

Door Hielko van der Hoorn

15-01-2008 • 08:56

37

Reacties (37)

37
32
7
1
0
0
Wijzig sortering
Anoniem: 221885 15 januari 2008 10:27
Je zou ook het voltage omhoog kunnen halen. Ze zijn immers bezig een nieuwe standaard te maken.

Hiermee is de auto-industrie ook (al langer) bezig: verhoog het voltage naar 48V ipv 12V, dan kunnen de kabels dunner (en dus lichter)

Je zou dit ook kunnen toepassen in deze disks, zodat de kabels dunner kunnen worden. Je zou dan evt het voltage omlaag kunnen transformeren in de diskbehuizing zelf (en dus daar weer 12 en 5 V maken.

Nadeel is wel, dat er óf PC voedingen moeten komen die een aparte hogere voltage lijn hebben, of er op het moederbord een trafo(tje) komt die het voltage omhoog transformeert en dat kost weer energie.

Ook zullen de SATA kabeltjes zelf een interne afscherming moeten krijgen, omdat anders de voedingslijnen gaan interfereren met de datalijnen, wat misschien weer tot een (iets) dikkere kabel lijdt...

Maar het is in ieder geval een mooie ontwikkeling. De SATA techniek an sich is al een hele verademing t.o.v. de standaard IDE kabel. Als er nu ook nog Power overheen zou kunnen, zou het helemaal lekker leeg worden in de computercases (waardoor deze weer kleiner kunnen.
Voor een transformator heb je nog altijd wisselstroom nodig.

Bovendien zou je door omhoog en vervolgens weer omlaag transformeren alleen maar extra rendement verliezen. Dit zou alleen gunstig zijn als de hele computer op hogere spanningen werkt. De logische spanningen worden echter steeds lager (van 12V naar 5V naar 3,3V naar 1,5V), dit wordt gedaan om hogere snelheden te halen. Een transistor heeft ook maar een beperkte stijlheid (V/s).
Uit je voeding kun je ook 24V halen, dan moet je het apparaat wat je op de voeding aansluit voeden met 12V en gronden met -12V.
Men blijft hier wel praten over een laptop, maar eSata wordt ook redelijk vaak gebruikt op gewone pc's als alternatief voor usb...
Daar heb je absoluut gelijk in, maar ik denk dat laptops bij uitstek dé sector is waar de technologie 'externe opslag bijplaatsen' het meest interessant is en ook de sector zal zijn waar deze externe opslag techniek het meest gebruikt zal worden.
Mijn persoonlijke ervaring is dat ik nog nooit een externe opslag (behalve wat geheugenkaartjes) aan mijn desktop pc heb gehangen, maar bij mijn laptop maar liefst 2 USB schijven van 120GB heb als standaard uitrusting.
Dit simpelweg om het feit dat mijn desktop pc's geen ruimtegebrek kennen en mijn laptops wel. De max voor een laptop is momenteel toch wel 2x160GB, en in een desktop PC hang je voor 'een paar knaken' (dit is een understatement, ik weet het) met gemak een terabyte. Who needs external storage ?
Quote: "Who needs external storage ?"

Euhm... Ikke :)
Omdat m'n foto-archief 40GB groot is en ik zeeeer weinig zin heb om telkens uit te pluizen wat ik vorige keer reeds zou gebackupt hebben, trek ik altijd een volledige kopie naar een externe disk.

De 'wet van de backups' zegt namelijk dat je een reserve-kopie nooit bij het originele mag bewaren ;)
Ik heb eerlijk gezegd zelfs nog nooit een Laptop gezien met een eSATA aansluiting, desktops zat daarentegen.

Daarnaast ben je bij een laptop toch al snel geneigd om voor een draagbare/mobiele oplossing te gaan, oftewel een externe hardeschijf die met een laptop schijf werkt en gewoon z'n voeding van de Firewire of USB aansluiting kan halen.

Dit zal denk ik inderdaad meer op de desktop markt gericht zijn...

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 25 juli 2024 06:51]

Is het feit dat je weinig laptops ziet met eSATA aansluiting niet inherent aan het feit dat die nu nog geen voeding geven?

Ik tik dit vanaf een laptop waar ik alleen thuis een externe schijf aanhang, omdat ik anders die hele kabelbende moet meezeulen, en er een stopcontact voor moet vinden.

Als de eSATA aansluiting voeding meelevert heb ik dat probleem niet meer, en hoef ik dus ook die kabelbende niet mee te slepen. Dán wordt het voor mij interessant om mijn externe schijf mee te nemen.
Ik had een laptop met eSata aansluiting, van BTO (gelijk aan de Asus Z84J).
zie www.bto.eu.
Echter, het liep wel vrij buggy!!
Of dat aan de drivers lag, of aan de leeftijd van de techniek weet ik niet.
Anoniem: 194336 15 januari 2008 09:34
Kan men dit ook niet ontwikkelen voor een interne SATA drive... het zou vrij handig zijn om niet al je harde schijven en optical drives aparte stroomvoorziening te geven misschien nog utopischer... alle hardware zonder aparte voedingskabel, gewoon je voeding op je mobo prikken en alles krijgt automatisch genoeg stroom. Ooit zal het er waarschijnlijk wel zijn...
Ik denk dat het moederbord niet goed gaat trekken als er ook nog eens 4 tot 6 schijven stroom trekken door die dunne printbanen en connectortjes. Misschien in de toekomst als alles solid state is, en weinig stroom meer trekt.
Uhm dat is handige ontwikkeling.
maar hoeveel stroom zou zo'n aansluiting kunnen leveren, krijg je dan weer het zelfde als bij 3,5" of 2,5" externe HD of kan deze aansluiting ook de 3,5" van stroom voorzien?
Tja, als zo'n club er een standaard voor ontwikeld mag je er toch vanuitgaan dat een 'normale' externe HD gewoon werkt zonder aparte netvoeding.
Dat hangt er maar vanaf hoe ze deze uitbreiding op de bestaande eSata standaard willen implementeren. Het is niet mogelijk om zowel 5 als 12 volt op dezelfde pen te zetten.
Nu weet ik het even niet zeker voor (e)Sata, maar bij IDE was het in ieder geval wél zo : 2.5 Inch en kleiner gebruikt 5 volt, 3.5 Inch en groter gebruikt 12 volt.

Dat betekent dus als ze beide vormen willen ondersteunen, ze 4 pennen voor het voltage nodig gaan hebben ipv 2. Dat lijkt me niet echt handig, plus dat 3.5 Inch schijven toch niet als 'portable' bedoeld zijn dus in die zin in een externe voeding dan ook niet erg lijkt me.

Mijn gok is dan ook dat ze alleen maar 5 volt gaan implementeren en derhalve effectief alleen 2.5" externe HD's.

edit : Ik zou eerlijk gezegd ook geen 3.5" harddisk aan mijn laptop accu willen hangen.

2nd edit : thx Reinstein, dat is ook zo en dat bedoel ik eigenlijk ook. 3.5 inch gebruikt idd 2 verschillende voltages en daarom zei ik ook 4 pennen ipv 3. + en - 5 volt, en + en - 12 volt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 172169 op 25 juli 2024 06:51]

3.5" HDD's gebruiken 12V en 5V kijk maar eens op hat label van je harddisk. 12 V is voor motoren, en de 5V wordt gebrukt voor de elektronica.
nog sterker, een normale sata powerconnector heeft volgens de standaard 3.3, 5 en 12 V. Dat worden dan een hoop pinnen.

@freaq: de hoeveelheid stroom die door een draad kan wordt niet alleen bepaald door de weerstand van de draad, maar ook door de dikte. Immers stroom is recht evenredig met de hoeveelheod electronen die er doorheen moeten. Als de draad te dun is, past dat niet, en wordt ie door de wrijving warm en gaat stuk. Nu zal dat zo'n haast niet lopen, maar in computerland is men meestal wel voorzichtig (zie ook de talloze accu-terughaal-acties)
de hoeveelheid stroom die door een draad kan wordt niet alleen bepaald door de weerstand van de draad, maar ook door de dikte. Immers stroom is recht evenredig met de hoeveelheod electronen die er doorheen moeten. Als de draad te dun is, past dat niet, en wordt ie door de wrijving warm en gaat stuk.
Wat een stierenpoep? Denk eens aan R=rho(l/A), ofwel: weerstand is soortelijke weerstand maal lengte delen door de oppervlakte van de doorsnede. De weerstand wordt dus bepaald door het materiaal, de lengte en de "dikte" van de draad, terwijl jij deze twee weer uit elkaar trekt!
Dat betekent dus als ze beide vormen willen ondersteunen, ze 4 pennen voor het voltage nodig gaan hebben ipv 2.
In principe heb je voor 5 en 12 Volt aan 3 pennen genoeg. Een massa (of '0') en +5 en +12 Volt...
Een 3.5" harde schijf gebruikt 5V en 12V.

Waar ik me meer zorgen om maak is hoe ze de benodigde stroom over die dunne kabeltjes gaan laten lopen? Een 3.5" harde schijf wil bij het opstarten wel even wat stroom trekken en dan loopt het misschien mis met dunne voedingskabels?
is maar een paar. watt.
dat gaat wel goed.

tenzij de kabel een gigantisch hoge weerstand zou hebben maar dat zal ook wel meevallen

[Reactie gewijzigd door freaq op 25 juli 2024 06:51]

P = U x I... ;)
Het is voornamelijk de I (ampere, de stroom) die bepaald hoe dik een stroomkabel moet zijn en niet het opgenomen vermogen.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 25 juli 2024 06:51]

/ot:

Jaah! dat is lang geleden.
P= U * I, en U = I * R !

Onze natuurkundeleraar liet ons dan een tabelletje maken: PUIR.
Als je een paar getallen wist, kon je de rest zo invullen.

Zei opa.
@ edit: het hoeft niet alleen aan de laptop te zijn, (werk in een pc winkel en krijg vraag de vraag waarom die stomme adapter moet(kabels en extra moeite je weet het wel).
persoonlijk vind ik de adapter ook erg onhandig(heb al genoeg stopcontacten nodig bij mijn pc en omdat je deze mooi onzichtbaar wil weg werken moet ik dus steeds onder het bureau om dat ding aan te sluiten.
Een snelle 2,5 inch schijf heeft een idle energieverbruik van minder dan 1,5W en een seek verbruik van hooguit 3 watt. Dat wil wel door een dun kabeltje. 3,5 inch sata-schijven (tot 10.000 toeren) hebben maximaal 12 watt nodig tijdens het seeken.
Wel weer een extra powerconnector op het moederbord op deze manier. Nu heb ik alles voor de harddisk in het ondercompartiment van de P180, dan moet er eerst nog weer een powercable naar het mobo om dan via de S-ATA de harddisken van prik te voorzien.
Dit gaat over externe hardeschijven, vandaar ook de eSata. Dus intern in je pc zal er weinig veranderen.
De stroom moet ergens vandaan komen, het is vrij logisch om te denken dat er inderdaad een nieuwe connecter op het moederbord komt, waarna het moederbord de stroom weer naar de externe sata aansluiting stuurt.
Ehm je moederbord krijgt toch al stroom? neem aan dat ze ddaar wel een aftakking op maken ;)
waarom niet gewoon een standaar power stekertje rechtstreeks van de voeding op een backplate ? zit er aan de ene kant een esata plugje (met stroom) en aan de andere kant 2 kabeltjes een sata stekertje en een powerplugje.
Ik hoop dat deze ook de 3,5" schijven kan voeden. Dan zou het een erg mooie ontwikkeling zijn voor laptops, maar wel zwaar voor de accu..
Ik neem aan dat de stroom gewoon via een molex-connector geleverd wordt? Dit lijk mij het handigst, molex heeft namelijk een 5v en een 12v aansluiting...
Bron: http://en.wikipedia.org/wiki/Molex
Ben ik helemaal met je eens.
Zeker nadat er al jaren getobd wordt met externe schijven over USB die losse voeding nodig hebben, lijkt me het ontbreken van voeding in de eSATA standaard wel een beetje kortzichtig...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.