MySpace biedt bands alternatief platencontract

MySpace LogoDe social-networkingsite MySpace zet zijn eerste schreden op het commerciële digitale muziekpad, zo heeft het afgelopen vrijdag bekendgemaakt. De site zal bands die geen contract bij een platenmaatschappij hebben de gelegenheid bieden hun muziek op MySpace te verkopen. De website zou zo'n drie miljoen bands tellen. De groepen kunnen hun muziek via hun eigen pagina's op MySpace aanbieden en mogen zelf de prijs van hun songs vaststellen, waarvan een vast bedrag naar MySpace gaat. De hoogte van die vaste bijdrage voor MySpace is nog niet vastgesteld. De muziek zal worden aangeboden in een formaat dat in tegenstelling tot de muziek op iTunes op de meeste mp3-spelers afgespeeld zal kunnen worden. DeWolfe gaat er vanuit dat MySpace in een later stadium ook muziek gaat aanbieden van gevestigde muzikanten, maar wil niet in details treden. Het bedrijf zou volgens een bron al in gesprek zijn met EMI, maar die wilde daar geen commentaar op geven. Volgens oprichter Chris DeWolfe zou iedereen graag een alternatief voor iTunes zien en hij is ervan overtuigd dat MySpace, dat kan buigen op een achterban van 106 miljoen gebruikers, dat alternatief wel eens zou kunnen bieden.

Door Caroline Schröder

03-09-2006 • 14:23

40

Bron: Reuters

Reacties (40)

40
40
35
7
2
0
Wijzig sortering
goeie zaak, zo komen kleine bands ook aan publiek en zijn ze niet overgelverd aan de platenbazen.

ik hoop dat de hele tussenhandel (platenmaatschappijen) verdwijnen! dat zal het product en de kwaliteit alleen maar verbeteren.
ik hoop dat de hele tussenhandel (platenmaatschappijen) verdwijnen! dat zal het product en de kwaliteit alleen maar verbeteren.
ehm... ik denk niet dat je dat wilt.
platenlabels/maatschappijen zitten er niet alleen tussen om geld te verdienen maar ook om zorg te dragen over de rechten van de artiest.
ze onderhouden bijv. ook contacten met andere maatschappijen die verzamelalbums produceren zodat de artiest al die contracten niet hoeft af te handelen (zgn. publishing).

ze zorgen voor een verfrissende look van cd en platen hoezen, promotie, juridische veiligheid, licenties, en ook nog eens de nabewerking van het geluid.

geloof me als je een opname van een beginnende band direct op CD zou zetten klinkt dat bijzonder mager.

daarbij is het ook nog eens handig om de grote maatschappijen als EMI, SonyBMG e.d. los te zien van kleine onafhankelijke labels die keihard moeten knokken om overeind te blijven :+
Anoniem: 77046 @ScuL3 september 2006 17:59
"ze zorgen voor een verfrissende look van cd en platen hoezen, promotie, juridische veiligheid, licenties, en ook nog eens de nabewerking van het geluid."

Wij van WC-eend adviseren: WC-eend!
Nou nou nou, dat valt allemaal wel mee hoor. Ik speel ook in een "beginnende" band en wij hebben ook gewoon een CD opgenomen op eigen kosten, en nee, daar hebben wij geen 3,5 maand over gedaan, dus ja, iemand met een budget van 100.000 euro kan er meer uithalen. Maar juist daarom krijgen er maar 1 of 2 bands per muziek-genre in NL die kans.

Toch zijn wij erg tevreden over onze muziek en de opname, en die is gewoon GRATIS te downloaden, en als je het vet vindt, kan je de tastbare echte CD bestellen bij ons, en dan heb je dus OOK een verfrissende look van de CD-hoes, en GEEN mager geluid.

En als je het niet gelooft dan check je onze website of onze Myspace account.
Anoniem: 158516 @ScuL4 september 2006 16:23
"ze zorgen voor een verfrissende look ....juridische veiligheid, licenties....."

DRM
Brein
....

Hoe verfrissend! :+
En het blijkt te werken, MySpace is nu al de plek waar je naar toe moet om bij te blijven in de wat minder commerciele muziekstijlen, lees artiesten zonder platencontract. Als de makers er nu ook nog wat aan kunnen gaan verdienen zal dat alleen maar versterkt worden. Mijn grote hoop is dat het kan gaan uitgroeien tot een echt alternatief, platenmaatschappijloos ditributiekanaal.
Als MySpace zijn tarieven maar niet afleid van de geldende norm binnen platenbonzen land, dan zou dit wel eens het einde van de Muziekbuiseness zoals wij die kennen kunnen zijn.

Als het meeste geld van deze muziek nu rechtstreeks naar de muzikanten gaat is dit een echt toppertje.
"goeie zaak, zo komen kleine bands ook aan publiek en zijn ze niet overgelverd aan de platenbazen."

Yup. Wat dat betreft betekent het internet emancipatie voor de artiesten. Wat MySpace doet is overigens niet nieuw, er is ook al een initiatief van Nederlandse bodem:

http://www.emuuz.nl/

Een stuk kleiner dan MySpace, dat wel, maar zij zijn hier helemaal op gefocused, in tegenstelling tot MySpace dat het 'erbij' doet...
|:(

Platenmaatschappijen zijn niet de tussenhandel, maar de producenten. Degenen die investeren in nieuwe bands en daarmee hun nek uitsteken.

Myspace zal niets anders worden dan een platenmaatschappij indien ze gaan produceren. En waar geld geinvesteerd wordt zal er terugverdiend moeten worden.
Dit is ook tussenhandel en ze kosten de artiest ook geld.

Het was altijd de bedoeling dat een muziekuitgever haar muziek ook zou promoten, ik ben benieuwd of MySpace ook iets aan promotie gaat doen.
Digitale promotie... Op de hoofdpagina iets van "this week's top artists" oid, combineren met het aardige aantal pageviews, is al wel heel redelijk te noemen. Beter dan pre-myspace, met al die mijnband.tk sites...
En als er dan een bepaald soort charts komen zodat de kwalitatief echt goede bands ook naar boven komen, dan kan dat uieindelijk ook echt effect hebben op wat we op mtv e.d. te zien krijgen.
Dit is de manier voor bands om zichzelf te bewijzen, en nog eerlijk ook O+ Eindelijk zal de consument gaan bepalen welke bands groot kunnen worden, ipv de platenlabels.
Dit soort initiatieven zou wel eens de doodsteek kunnen beteken van de klassieke platenlabels (en waar ze waarschijnlijk al jaren bang voor zijn). Artiesten die zonder tussenkomst, rechtstreeks hun muziek aan de man brengen. Geen dure tussenpersonen, geld rechtstreeks naar de artiest.
Dat is natuurlijk een utopie, maar dat zou wel mooi zijn....

Dan kan muziek eindelijk weer een kunstvorm zijn ipv de melkkoe van een paar oligopolies.....
een paar oligopolisten bedoel je?
Zou best wel eens zo kunnen zijn.Elk gevestigt bedrijf heeft er mee te maken.Als ze niet inspelen op de markt en verder een totaal gebrek aan visie hebben ze het uiteindelijk aan zichzelf te danken.Verder vindt ik dit initiatief om meer controle bij de artiest zelf te leggen een heel goede trend.Mischien raken we het DRM beest op deze manier ook wel kwijt.
en terecht, dan moeten ze maar niet alleen maar geld willen graaien en niet mee gaan in vernieuwing.
Goede vorm van concurrentie gewoon, wellicht dat de platenmaatschappijen van DRM afstappen en de CD-prijzen verlagen.
De tijd zal het leren :)
Zo goed vind ik het initiatief niet. 3 miljoen bands is teveel qua aanbod, je ziet door de bomen het bos niet meer. Verder zullen alleen kwalitatief goeie bands door kunnen breken en dan zit je op myspace verkeerd, je bent 1 van de velen.

Wie in de muziek wereld wil doorbreken heeft meer nodig dan alleen een goed nummertje. Wilskracht, doorzettingsvermogen, visie, beleid, achter je produkt staan, investeren etc etc. Het zijn er maar enkele die echt dat hoge niveau willen en kunnen halen. Continuiteit is een doorslaggeven factor. De meeste bands zijn al inspiratieloos na het releasen van 1 album, de zogenmaade 1 dags vliegen.

Neeeh, mensen die echt voor een carriere gaan zetten zelf alles op de rails en zul je niet aantreffen op myspace. Myspace is leuk voor de aloude bekende garage bandjes die amper optreden en hooguit 8 nummertjes hebben die een demo hebben opgenomen in een schuur. Niets verkeerds mee, maar kwaliteit zul je er niet aantreffen.

Verder hebben de gevestigde artiesten van de afgelopen 40 jaar vaak al zelf hun studio en bieden deze voor lage prijzen aan voor nieuw talent om nieuwe serieuze kandidaten een goeie kans te geven. Ook kunnen ze kontrakten aanbieden, know how en begeleiding voor een zeer laag tarief. Het motto van de gevestigde orde is dan ook niet zozeer geld eraan te verdienen maar om de gevestigde, bekende, oude maatschappijen de doodsteek te geven. Immers, hun hebben vaak al de ervaring van de wurg kontrakten achter de rug en willen dat de volgende generatie besparen.

Myspace verkoopt hier dan ook imho lucht, lucht waar ze geld aan overhouden ;)
Uhm wanneer je "Wilskracht, doorzettingsvermogen, visie, beleid, achter je produkt staan, investeren" zegt dan bedoel je waarschijnlijk de platenmaatschappijen, he? Want er zijn sowieso maar verdomd weinig bands waarbij je het bovenstaande zou kunnen zeggen.

En waarom zou een eendagsvlieg geen kwaliteit kunnen zijn. Kijk maar eens naar de jaren 60, het stikt van de bands die aleen maar bekend zijn door één nummer wat beroemd is geworden (denk maar aan de Nederlandse "Shocking Blue" met "Venus") maar betekent dat meteen dat ze geen kwaliteit hebben?

Aan de andere kant zijn er ook genoeg voorbeelden van platenmaatschapijen die een hoop geld gebruiken om een band te "maken" omdat ze weten dat het gaat verkopen (denk aan de vele boy- en girl bands) en kwaliteit is daarbij vaak ver te zoeken (als je het bij kwaliteit tenminste over artistieke muziekale kwaliteit hebt en niet over de kwaliteit van de technici in de naproductie e.d.)

Dus ik vind de connectie die je legt tussen kwaliteit en die hele rij andere eisen die je stelt maar vrij willekeurig.
3 miljoen bands is teveel qua aanbod, je ziet door de bomen het bos niet meer.

Dat is geen echt probleem. Er zijn ook genoeg mensen die geen muziek maken, maar die het wel leuk genoeg vinden om veel van die bandjes te luisteren en er hun mening over te publiceren. Na de doe-het-zelf-bands krijg je dus de doe-het-zelf-recensenten en daar heb je er nu ook al een hele hoop van.

Een goede zaak. Via ronsurfen of via vrienden/kennissen kom je vanzelf wel op een paar sites van mensen met ongever dezelfde smaak als jij en vanaf dat moment wordt de nieuwe muziek je gewoon aangedragen, beter dan een enkele clipzender dat ooit voor je zou kunnen doen.
Anoniem: 130302 3 september 2006 15:02
3 miljoen bands. :o

Als ik van elk een minuutje zou beluisteren, ben ik 8 jaar non-stop bezig. :7
1 Band per 2000 aardbewoners.
Calculeer Eskimo's, Ethiopiers en alle chinese boeren weg en ik vind het ongelovelijk.
Toch kun je last.fm daar ook wel voor gebruiken. Hier heb je gelijk geluk van charts en kom je zelf sneller in aanraking met nieuwe muziek.
last.fm
euh>????? link je?
waarom betalen?
Als een artiest wil dat ik naar zijn muziek luister, dan zet ie het maar voor nop ergens op het www.....
Als ik het dan goed vind, doe ik wel een donatie. Verder zoekt ie maar een baan.

En voor iedereen die dit flauwekul vindt..er zijn erg veel hobbyisten die gewoon voor de gein hun creaties op het internet zetten, een soort open source muziek- makerij dus. En daar zit geregeld prima werk tussen.

Waarom zou het betalen voor muziek en andere kunstvormen de norm moeten zijn? Als een arteist/kunstenaar goed is, ontstaat er vanzelf vraag en kan ie cashen wat mij betreft.

En gewoon thuis opnemen, klinkt voor mij goed genoeg. En dat wordt alleen maar beter.
Ik ben het zat dat de commercie bepaalt hoe de normen zijn.
"waarom betalen?
Als een artiest wil dat ik naar zijn muziek luister, dan zet ie het maar voor nop ergens op het www.....
Als ik het dan goed vind, doe ik wel een donatie. Verder zoekt ie maar een baan."

Toffe mentaliteit heb jij zeg... Als iemand uren, dagen ,weken tijd in een nummer steekt, waarom zou je dan geen 50 cent willen betalen om het te kopen... Gun een ander het succes. Bovendien, als iemand echt hele goede muziek maakt, dan wil je toch graag dat ie daar zijn tijd aan besteed, i.p.v. om maar wat te noemen, aan het metselen van muurtjes...

En wat die donatie betreft, dat is schenken en daarmee suggereer je dat de artiest geen dienst heeft geleverd. Een artiest zou niet moeten hoeven bedelen vind ik. Als jij een bakker bent geef je je brood toch ook niet weg dat klanten een donatie moeten doen als het lekker was? Of als je schrijver bent dat mensen een donatie doen als het boek leuk was, maar niets betalen als het niet leuk was? Alsof het scrijven van een stom boek niet ook heel veel werk is...
Je moet niet vergeten dat de bakker bakt omdat er vraag naar is, en de muzikant iets maakt en dan wel ziet of het verkoopt.

Het is niet zo dat ik naar een muzikant kan stappen en vragen: Doe mij eens een SUPERGOED nummer, net zoals je vorige.

En dat kan ik bij de bakker wel (vragen naar dat SUPERGOEDE brood, net zoals dat vorige brood)
"Als jij een bakker bent geef je je brood toch ook niet weg dat klanten een donatie moeten doen als het lekker was?"

Een brood is niet het zelfde als een kunstwerk. Als een bakker broden zodanig zou bakken dat ze iedere keer anders smaakten, soms lekker, soms smerig, dan zouden mensen ook niet meer zo vanzelfsprekend van te voren geld neertellen.

Ik ben het eens met neeroeter: het feit dat iemand zijn muziek aanbiedt alleen is niet voldoende om maar automatisch vooraf betaling te verwachten. Het vraag- en aanbodmechanisme gaat hier -zeker voor "beginnende" bands- wel degelijk op: als iemand goede muziek maakt komt er vanzelf vraag naar en is een vergoeding vragen opportuun. Als er nog geen vraag is: betere muziek maken of jezelf beter promoten, b.v. door je muziek (tijdelijk) gratis aan te bieden.
laptop met leuke usb geluidskaart de oefenruimte in en op record drukken levert verassend goede resultaten op!
Anoniem: 156329 3 september 2006 14:33
De muziek zal worden aangeboden in een formaat dat in tegenstelling tot de muziek op iTunes op de meeste mp3-spelers afgespeeld zal kunnen worden.
Ik hoop dat dit inhoud dat er dus geen DRM op de muziek zit zodat je geen beperkingen hebt.
de woorden 'de meeste' suggereren juist het tegenovergestelde helaas...
Het interessante aan myspace bands was volgens mij juist dat het niets kostte om daarvan te downloaden. Nu moet je dus gaan betalen voor muziek waarvan je niet eens weet of het mooi is of niet, want het zijn onbekende bands. En zowiezo, het feit dat je moet gaan betalen, al is het maar 1 cent, legt al gelijk weer een hoge drempel weg! Hoe moet je dat gaan betalen? Kunnen kinderen (vanaf een jaar of 12 ofzo?) dan die muziek nog wel downloaden zonder dat ze een credit card nodig hebben die ze pas op hun 18e kunnen krijgen... Mij lijkt het allemaal een beetje erg onpraktisch. Maar goed, het is natuurlijk begrijpelijk dat iemand ineens geld wilt verdienen aan dingen die zo ontstaan. Stel dat iemand een community gebeuren op zou zetten en blijkbaar gaan er erg veel mensen dingen downloaden over vliegtuigjes vouwen bijvoorbeeld, dan zullen ze daar ook iets op verzinnen.
Het is op zich wel positief dat er nagedacht wordt over andere mogelijkheden van muziek verkoop ipv alleen via winkels of iTunes natuurlijk, maar volgens mij gaat er dan binnenkort weer wat verloren aan talent doordat alles commercieel wordt. Al geloof ik best dat dit een goed iTunes alternatief kan worden en er veel geld verdiend zal worden.
"De site zal bands die geen contract bij een platenmaatschappij hebben de gelegenheid bieden hun muziek op MySpace te verkopen."

Oftewel de bands kunnen zelf kiezen. Lezen is een kunst...
Ik hoop dat je de bands kan beluisteren in een lage bitrate.
En als het bevalt wat je hoort de muziek tegen betaling downloaden.
dan wil ik daar wel wat avondjes gaan neuzen

:)
Anoniem: 132102 4 september 2006 01:49
dat is geen platencontract natuurlijk. Het hele idee achter een platencontract is dat de artiest muziek maakt en de platenmaatschappij daar promotie voor maakt op verschillende manieren. Dat doet MYSPace dus niet. Het enige wat ze doen, is een mogelijkheid bieden muziek te verkopen. Dat kan allang op andere sites, voor weinig geld, zoals op legaldownload.nl.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.