Belgische politie valt opnieuw binnen bij lan-party

Bij een lan-party in het Belgische plaatsje Bazel kreeg men afgelopen zaterdagochtend om 9:30 onverwacht bezoek van de politie. Op het relatief kleine feestje (40 man) werden volgens de Computer Crime Unit ongeveer 150.000 illegale bestanden aangetroffen, goed voor 75.000 euro aan ontdoken auteursrechten. Op de website van organisator The Others staat te lezen dat 'alles' in beslag is genomen. De crew - in het dagelijks leven overigens een Counterstrike-clan - noemt de inval overdreven, maar justitie neemt de zaak wel hoog op: meerderjarige aanwezigen lopen het risico om berecht te worden wegens heling en informaticabedrog, en de minderjarigen worden doorverwezen naar de jeugdrechter. De jongste deelnemer was 11 jaar oud.

Het is onduidelijk waarom de politie juist deze samenkomst koos om te controleren. In de zomer van vorig jaar was er ook een inval tijdens een lanparty in Gent, maar die waren zo slim geweest om expliciet reclame te maken voor het downloaden van warez. Voor zover wij op dit moment na kunnen gaan is dat bij de promotie van deze lan niet gebeurd. Hoe dan ook hebben de gamers kwaad gereageerd; ze vragen zich vooral af waarom men wel een kleine vis pakt, maar de grotere evenementen links laat liggen. Ook beweren ze dat het niet duidelijk is wat wel en niet mag.

LAN-party

Door Wouter Tinus

19-03-2006 • 14:14

291 Linkedin

Bron: HLN

Reacties (291)

291
283
108
20
3
111
Wijzig sortering
Als ik naar een LAN ga heb ik sowieso illegale software bij me. Veel games doen het niet zonder CD in de tray, en een image is al gauw 4 Gb per game. Dus dan maar een illegale no-cd crack.
Ik ga toch niet voor 500 euro aan originele CD's meenemen naar een LAN?
No-cd cracks zijn niet illegaal zolang je ze gebruikt voor spellen waarvan je ook de originele cd/dvd hebt.
Het is nochtans het omzeilen van een beveiliging, at in veel landen sowieso een misdaad is...
in belgië niet en daar draait het hier om
Maar niet hier.
In belgie ook, want daar geldt ook de europese wetgeving...
Is wel illegaal. Lees de EULA van je games er maar eens op na.
eula is niet volgens de nederlandse wet.
Je kan alles wel opschrijven maar dan hoeft het nog niet zo te zijn. Dus hun kunnen opschrijven dat denken aan illegaal downloaden de doodstraf is dan is het nog niet zo.
Voor zover ik weet is iedere vorm van een 'crack' illegaal, het aanpassen van de originele software voor wat voor doeleinden dan ook anders dan waar ze origineel voor bedoeld is mag niet.
Inderdaad, ik heb ook niet alle spellen via de legale weg verkregen (lees: de meeste niet) die ik op een LANparty speel, maar ook de spellen die ik wel netjes heb gekocht laat ik thuis liggen ivm beschadiging. Misschien dat men hier ook op doelt met de uitspraak: "Ook beweren ze dat het niet duidelijk is wat wel en niet mag."
Anoniem: 143916
19 maart 2006 14:18
ze hebben wel gelijk dat het zeer onduidelijk is wat men wel mag en wat men niet mag, als ze dat nou eens eerst goed duidelijk maken....


oke ondertussen word er wel redelijk wat opgesomd onder mij, maar:
Ik zie nergens verwijzingen of duidelijkheden, ik zie meningen en algemenen feiten, Niks concreets wat duidelijk de regels laat zien, zoals een verwijzing naar een wet???

en laat daar nou net mijn punt liggen, persoon a vind dit, persoon b vind dat, het licht er maar net aan wat de rechter vind volgens mij, want nooit hoor je ergens echte wetten, ik rust mijn zaak en dank u voor uw aandacht :9
Het illegaal bezitten van beschermd materiaal of het delen hiervan is bij wet verboden. Iedereen weet uiteindelijk dat er op een LAN party meer gedaan word dan alleen gegamed. Meeste computers daar hebben zowiezo al een illegaal OS en randsoftware. En de kans dat iedereen alle games legaal heeft is ook al klein.

De vraag die men zich eerder stelt : waarom is men net op deze lan binnengevallen? Het is een kleine anonieme LAN. Ze moesten eens binnenvallen op een groot evenement. Maar daar hebben ze waarschijnlijk de manschappen niet voor.
Grotere LAN's, (zoals in Gent, verleden jaar) worden ook bezocht. De reden van het bezoek lijkt me nogal evident. Hierdoor worden mensen ook afgeschrikt zich op kleinere LAN's te misdragen. Immers, deze inval zal mensen leren dat hoe groot het evenement ook is, een inval niet is uitgesloten.
Het bezitten van bescherm materiaal is gewoon toestaan. Downloaden is (nog) niet verboden bij de wet. Als ik Windows XP download en deze 100 keer op cd brand en in de kast leg dan is dat niet illegaal. Ik mag 't alleen niet verspreiden. Dat geldt in ieder geval in Nederland
Dit niet waar! Muziek en films downloaden mag ja, maar software is duidelijk uitgezonderd in de wet. Dat mag dus pertinent niet! Blijft dat bijna iedereen op zo'n party ook 'uploadt' dus zo illegaal als de pest m.i.
Ook al had je windows legaal dan mag je nog maar 1 keer een back-up cd maken.
Waarom deze party? Waarom niet. Als ik een laffe politieman was of een laffe politiemacht zou voorstellen, dan zou ik ook een LAN party binnenvallen waar er geld te halen valt (illegale software) en de risico's voor mijzelf/mijn politiemensen nihil zijn. Lan bezoekers zullen weinig weerstand bieden en geen politielui proberen te vermoorden. Dit in tegenstelling tot het oprollen van een XTC lab, het vangen van zware vuurwapengevaarlijke criminelen en overig uitschot. Dus dat is in mijn optiek de motivatie om een LAN party aan te pakken.
Laat ze eerst eens alle overige ellende de wereld uit helpen en illegaal downloaden helemaal onderaan de wishlist plaatsen. Alle pedos, moordenaars, verkrachters, TBS'ers, dealers, etc eerst aanpakken!!!
Die geuniformeerde, machtsgeile boerenkinkels die we 'politie' noemen moeten gewoon en masse gedeporteerd worden. Lijfwachten van 's werelds grootste en vooral lafste mafialeiders zijn het. Vergelijk toch alsjeblieft 'ns eender welke westerse regering met pakweg de klassieke Cosa Nostra. And be amazed.

Politie : betalen (belasting) voor bescherming door tuig tegen ander tuig
CN : betalen (in't handje) voor bescherming door tuig tegen ander tuig

And so on and so on and so on.

(vermoeiend eh? ;))

edit:

en @ Carmel : het lef, intellect en de doortastendheid van het gemiddelde politiekorps in acht nemende is je uitspraak "Dat je politiemensen dan minder gevaar lopen is ook onzin om als reden aan te dragen.", eerder onzin dan datgene wat jij in die uitspraak als onzin bestempelt.
@val2411: dat is wel erg kort door de bocht, vind je niet?

Je zou het zelfde kunnen zeggen over het controleren op door rood rijden, of zonder gordels rijden.
Desondanks bestaan ook daar wetten tegen die nageleefd dienen te worden.

Je hebt dan wel gelijk dat dit een minder ernstig vergrijp betreft maar....
Wacht even... Nee, dat heb je niet. Het is misschien geen moord, maar kijk even naar de cijfers die genoemd worden. 150.000 illegale bestanden. 75.000 euro aan ontdoken auteursrechten. Dat is geen kattepis. Daar kan je als bedrijf 2-3 mensen een vol jaar voor laten werken.

Het mag dan "minder gevaarlijk" zijn om een LAN party aan te pakken, het blijft een misdaad volgens de wet. Dat je politiemensen dan minder gevaar lopen is ook onzin om als reden aan te dragen. Als politiemacht dien je duidelijk te maken aan de burger dat zij zich volgens de geldende wetten van het land dienen te gedragen en dat er, ook al is het "maar" een LAN party met "wat" illegale bestanden, consequenties zijn als je je daar niet aan houdt.
Het is nog steeds je eigen verantwoordelijkheid om te weten wat wel en niet mag (ofwel: de wetten te kennen). Dat is ook prima op te zoeken.
een link zou fantastisch welkom zijn!
ik heb er namelijk al vaak achter gezocht... zonder duidelijk resultaat of soms contradictorisch resultaat...

ik wil het ook weten wat mag en wat niet
Welk gedeelte is voor jou dan niet duidelijk?

Ik geloof er geen zier van dat er ook maar iemand op tweakers is die niet weet wat er wel en niet mag. Het komt hier immers elke week ter sprake op de frontpage.
Anoniem: 143916
@10888619 maart 2006 21:12
het komt wel ter sprake, maar nooit ondersteunt met wetten....
Anoniem: 95032
@10888620 maart 2006 10:54
Heb jij een wet nodig om bijvoorbeeld te weten dat moord niet kan? Wel voor diefstal geldt hetzelfde principe.
Anoniem: 31259
@10888620 maart 2006 19:27
Moord/doodslag is een natuurlijk principe en zowaar zelfs een natuurlijk recht. Breek toch eindelijk eens door die voorgekauwde gedachtengangen, asjeblieft zeg, een mens zou voor minder moedeloos worden. Hebben jullie dan echt allemaal een patron nodig die jullie handje vasthoudt???

addendum : diefstal is in principe ook een natuurlijk principe, maar net zoals moord/doodslag dient het wel enigzins genuanceerder gezien te worden natuurlijk.
Diefstal van software is moeilijk een natuurlijk principe te noemen uiteraard, but I hope you get the idea.
Juist niet.
Ik heb zowel met de Nederlandse als Belgische vederatie van anti-paracy contact gelegd omdat ik meehelp aan een toch wel grote blog site in België die ook nederlandse bezoekers heeft. Geen enkele organisatie heeft weergemaild. Meschien word het eens tijd dat ik een paar mensen van de federale en vlaamse regering lastig val met de vraag waarom sommige organisaties "Mafiäle" praktijken zomaar legaal mogen uitvoeren. Ik heb hier nog ergens een document liggen waar zo een oganisatie opeens geld eiste zonder tastbaar bewijs en zonder enige informatie van welke wet er werd geschonden.
met http://www.truecrypt.org/ maak je een virtuele harddisk aan (waar je overigens 2 sleutels kan instellen: 1 voor de legale geëncrypteerde bestanden die je aan hen geeft, 1 voor de illegale geëncrypteerde bestanden). Het zet eerst het volume dat door jou gekozen wordt vol met onzin en encrypteert dat zodat ze niet kunnen weten of er een 2e sleutel gebruikt wordt.
En ik denk niet dat ze enorm veel supercomputertijd zullen betalen om enkele kleine visjes te vangen :)
Het is onduidelijk waarom de politie juist deze samenkomst koos om te controleren
Dat lijkt me toch een inkoppertje.
Ze hebben genoeg gezien van auteurrechtstichtingen en weten dat de "gewone" man direct geintimideerd is en wel de portomonee trekt of een schikking treft.
Alles draait om geld, maar dan ook echt alles.
Hoezo zeer onduidelijk?? Iedere idioot begrijpt toch dat je niet zomaar o.a. muziek en films etc mag downloaden en aanbieden?

Dat bijna iedereen het tegenwoordig doet omdat het zo makkelijk is en de pakkans bijna 0 is wat anders, maar iedereen hoort te begrijpen dat het eigenlijk niet mag..

Men moet dan ook niet gaan zeuren als men wel een keer gepakt gaat worden.. Het is lullig, maar 'if you can't do the time, don't do the crime'..
"Het is niet duidelijk wat wel en wat niet mag".

In sommige gevallen zal het inderdaad niet duidelijk zijn, maar als bij geval van twijfel er gewoon niet beboet wordt, en in gevallen waar er geen twijfel is (films, mp3's, illegale OSsen, Overige illegale software) vol beboet wordt, dan denk ik dat de gemiddelde lanner tegen een behoorlijke boete aan zal lopen.

Het is natuurlijk wel zo dat de prijzen van legale materialen vaak zo hoog zijn dat aanschaf ervan niet reëel is (neem nou windows XP pro oid)
ach kom, iedereen weet dat, als hij iets kopieert, hij niet legaal bezig is PUNT

dat de staat dit voor prive-gebruikt wat door de vingers ziet, ok, maar als je op dergelijke publieke bijeenkomsten begint te kopieren, ben je gewoon fout bezig

als ze er heling bij betrekken, wil dit eigenlijk zeggen dat men dingen aan het "verhandelen" was, dan ben je duidelijk niet meer bezig voor prive-gebruik en is het gewoon terecht

dat ze nu net deze kleinere lan-party nemen is wat smerig, maar het geeft ook wel de boodschap dat je op de kleinere niet veiliger zit dan op de grotere, wat wel goed is
Anoniem: 129948
@catfish20 maart 2006 17:22
Nonsense. Waarom denk je automatisch dat iets kopieren niet mag?

Meer dan de helft van de webservers draaien op software welke je gewoon mag en kan kopieren. De gehele muziek collectie van onlineshops zoals magnatune.com kan en mag je gewoon kopieren. Er bestaat echt wel wat anders dan piraterij !!

Stop deze gedachtengang want je maakt het steeds moeilijker voor LEGALE kopieerders, het is al zo ver verbrot dat mensen flikken over de vloer hebben gekregen omdat ze linux cd'tjes aan het branden waren!!
ja de lans van lanorganisatie.be
maar die zijn al lang nie meer tof .
een maat van mij ging naard deze gaan , chance dat hij niet geweest is ....

ook staat in alle niewsberichten :
dat er voor meer dan € 75 000 aan ontdoken auteurs rechten aan audio en video is terug gevonden .
en men spreekt er altijd van dat de bedrijven en artiesten eronder lijden. maar dit zijn jongeren. hieraan hebben ze geen verlies gewoon om het feit dat ze het toch nooit zouden gekocht hebben omdat ze simpelweg het geld niet hebben .

o en een tip aan iedereen die nog naar een lan gaat , neem een dban disk mee. zodra ze aan de deur zijn insteken,booten en de HD is al zeker 5X overschreven ....

o en hier is een scan van het kranten artikel in de zondag
http://img8.picsplace.to/img8/11/laninval2.png
o en een tip aan iedereen die nog naar een lan gaat , neem een dban disk mee. zodra ze aan de deur zijn insteken,booten en de HD is al zeker 5X overschreven
Gewoon zeggen dat het jouw computer niet is...
Laten ze het maar proberen te bewijzen ;)
Gewoon zeggen dat het jouw computer niet is...
Laten ze het maar proberen te bewijzen
Tja, dan nemen ze die toch lekker mee.. Dag computer... Denk dat er maar weinigen hier zijn die hun computer zullen verloochenen :)
Als jij op je verjaardagsfeestje in je huiskamer coke staat te snuiven is dat ook niet legaal ...

Als je op je verjaardagsfeestje in je huiskamer een gekopieerde DVD krijgt is die ook niet legaal.

Als er dus 40 man bestanden zit uit te wisselen over een LAN is dat ook geen prive-gebruik. Indien men 1 officiele kopie van een DVD had vertoond had het nog onder 'vertoning in prive-sfeer' kunnen gaan.

En dat 'we weten niet wat wel en niet mag' is onzin. Als je 120 rijdt waar je 100 mag omdat je het bordje '100' niet gezien hebt ben je nog steeds in overtreding. Het lijkt me dat het hier wel een stuk duidelijker is wat betreft de overtreding dan wanneer er een bordje '100' in de struiken verborgen zit ... Dikke bult ...
Risico van't vak... }:O

Het is natuurlijk hardstikke duidelijk wat wel en niet mag.

Al is 15.000 bestanden helemaal niet veel voor 40 man, gemiddeld zit je toch wel aan 350gig per man zou je denken.
oke noem het eens even allemaal op dan :)
Het uploaden van auteursrechtelijk materiaal is niet toegestaan.

Het downloaden van muziek, films, series, documentaires, e.a. niet programmatuur mag je voor eigen gebruik een kopie van maken. Ook als je zelf het origineel niet bezit.

Software is een verhaal appart, dat zou je wellicht nog als vaag kunnen beschrijven aangezien je een backup voor jezelf mag maken, maar sommige frabikanten het tegendeel bewijzen.

Uiteraard weet iedereen natuurlijk wel dat hij/zij illigaal bezig is als je dingen hebt waarvoor je niet betaald heb toch?
Diefstal is gewoon diefstal en dat is altijd al verboden geweest

Waarom blijft men dit toch altijd weer roepen. Nogmaals dan: Schending van auteursrechten is geen diefstal.
Auteursrechten hebben niet altijd bestaan, en het 'schenden' daarvan is niet altijd verboden geweest. Dat diefstal verboden is, is logisch.
Dat men overigens "misgelopen inkomsten" als boetenorm aanhoudt voor het schenden van auteursrechten is overigens compleet buiten proporties. Maarja, roep zulke dingen vaak genoeg en men gaat het geloven.
En dit geldt voor Nederland..
In België is het niet toegestaan om films/software te uploaden én/of te downloaden. Gewoon het in bezit hebben van een xvidje ofzo is al genoeg om illegaal bezig te zijn.
Euh je moet de nederlandse regelgeving niet toespitsen over heel Europa. In Belgie is illegaal gewoon illegaal. Onlogisch denken zoals 'een thuiskopie maken van auteursrechtelijk beschermd materiaal dat je niet bezit' daar doen we niet aan mee.
Hoe dan ook hebben de gamers kwaad gereageerd; ze vragen zich vooral af waarom men wel een kleine vis pakt, maar de grotere evenementen links laat liggen. Ook beweren ze dat het niet duidelijk is wat wel en niet mag.
Wat een onzin! Kleinere vis?! Niet duidelijk? Diefstal is gewoon diefstal en dat is altijd al verboden geweest
Behalve dat ik er niet van zou uitgaan dat downloaden in Nederland sowieso toegestaan is (dat staat nl niet zo in de wet, de Nederlandse auteurswet bevat artikelen waaruit je dat zou kunnen afleiden, maar ook artikelen waarmee je juist kunt afleiden dat het niet mag, dus zoiets is afhankelijk van een rechterlijke uitspraak), vond deze lanparty plaats in België.

In België geldt die regel niet, sterker nog, de enige 'uitzondering' op de auteurswet die je zou kunnen gebruiken om het bezit van auteursrechterlijk beschermde muziek/films zonder 'licentie' te rechtvaardigen, is de 'thuiskopie', beschreven in art.22 §5 van de auteurswet als: de reproductie van geluidswerken en audiovisuele werken, die in familiekring geschiedt en alleen daarvoor bestemd is.

Het lijkt me niet dat een rechter een LAN-party nog als "familiekring" zal aanzien :).
Illegaal is illegaal. Legaal is legaal. 'Fout' is niet per definitie illegaal.
Meestal weet zelfs de politie van te voren niet of het legaal, illegaal of iets daartussenin is.

Daarom volgen er altijd rechtszaken. De rechter moet dat beslissen.

En die rechter beslist wel eens anders dan het openbaar ministerie dat wil.

En dus is illegaal niet altijd illegaal en is legaal ook niet altijd legaal.

En 'fout' is sowieso al een subjectief begrip.


Edit

En diefstal is ook niet 'altijd al' verboden geweest. Ook dat ligt maar aan je normen en waarden. De Paus vindt bijvoorbeeld dat diefstal best mag als je in nood zit. Als je een brood steelt omdat je dreigt te verhongeren, dan vergeeft God dat.

Aan de andere kant heb je gelegaliseerde diefstal door overheden. En dan heb ik het niet over belasting, maar over zaken als het vorderen van alle fietsen voor overheidsgebruik. Of het geven van geldboetes op te hard rijden met als reden 'verkeersveiligheid', terwijl je alleen maar controleert op stukken weg waarvan iedereen weet dat het er veilig is zodat mensen er toch wel harder rijden dan toegestaan. Of je laat het stuk weg eerst een 80 weg zijn, verandert dan zonder enige aanleiding de maximum snelheid in 50, waarna je de mensen één week respijt geeft, en er dan 2 flitsapparaten en een laser-team neerzet.
Toon mij dan maar effe aan dat mijn mp3'tjes illegaal zijn!!
En nee het feit dat bearshare, Limewire of andere zooi op mijn pc staan is nauwelijks een argument!!

Tis tegenwoordig doodsimpel om via online radio (hoge kwaliteit dan) op te nemen of is dit ook al illegaal?

Indien ja waarom dan mp3 spelers verkopen die die functie hebben?
je bedoelt 375 bestanden ;)
@Darkprince:
Er staat 150.000 bestanden, dat is nog ff 10x zoveel. Bij een nette verdeling is dat dus 3750 bestanden de man, ofwel, toch al gauw minimaal zo'n 10 a 20GB per persoon (als ik even van een simpele MP3-collectie uitga)...

Edit: die auteursrechten vallen eigenlijk best mee, omgerekend zo te zien twee kwartjes per bestand! Nu nog zien bij wie die bedragen uiteindelijk terecht komen natuurlijk, maar dat is weer een heel ander verhaal.
Ik weet niet hoeveel bestanden een standaard Windows XP installatie bevat, maar die zijn gemiddeld toch wel minder dan 3 MB per stuk. Ook is twee kwartjes per bestand dan ineens heel veel geld :)

't is maar net wat ze tellen...
Anoniem: 160822
@_ep19 maart 2006 20:15
Het is dan ook een gemiddelde, er zal regelmatig ook wel een DVD'tje op staan en de vob bestandjes daarop zijn 1GB :+
Wat te denken van rar1, rar2, rar3, rar 4...... schiet aardig op...
Wow.... 350gig per man? Mijn laptop is maar 60gig :)
Anyway, ik weet niet hoeveel 'zooi' mensen hebben, maar dat weet jij ook niet. Echt weer zo'n uitspraak gebaseerd op niks.
Anoniem: 35717
19 maart 2006 14:32
Tja, als je dus een kopie van een spel op je hd hebt staan en het origineel thuis hebt liggen kunnen ze je in principe niks maken.
Je mag namelijk voor persoonlijk gebruik een kopie maken.
Bijna elk bedrijf wat ik ken doet dit.
De originele cd's liggen in de kluis en de kopieen worden gebruikt om te installeren.
Anoniem: 14038
19 maart 2006 14:19
Dus je moet tegenwoordig al een aparte HD met alleen maar netjes legale software in je computer stoppen als je naar een lanparty gaat?
Het nare is dat ze *alles* in beslag nemen en dan eens rustig uit gaan zoeken of jouw spul legaal is. Tegen de tijd dat je je spullen terugkrijgt is je PC antiek.
Niet alleen antiek, maar ook in een slechte staat. Respect voor jouw materiaal hebben ze niet : http://www.knudde.be/index.php?page_name=deinze&page=8

en eer je hem terug hebt kan jaren duren. De kans dat je bericht krijgt dat je hem mag gaan halen is nihil. Je moet achter het meeste zelf aanlopen.
BINNEN 2 MAANDEN EN SNEL???

Stel iemand is onschuldig: Dan raak je ff 2 maanden je pc kwijt. Een pc van misschien 2000 euro.
Dat slaat toch nergens op?
advocaat op zetten, maat van mij heeft dat gehad en kreeg hem binnen 2 maanden terug

edit: hele ding gelezen, blijkbaar heeft mijn maat geluk gehad (was ook een strafdossier)
Ik vraag me sowieso af of men zomaar je spullen in beslag mag nemen zonder enige aanwijzing op een overtreding? Ik zou igg niet zo snel toestaan dat ze mijn dure PC spullen zomaar meenemen, zeker als ik weet dat ik niet illegaals erop heb staan..
Gebeurt wel vaker met dat soort dingen. Heb ooit is een laptop gekocht met Pick up and return garantie van 2 jaar. De garantie zou verlopen via e-care als reparateur maar dat is niet zo goed bevallen :( . Na een week bel ik op om te melden dat het toetsenbord beetje los zit en krijg melding dat hij voor reparatie opgehaalt gaat worden.
Heel netjes week later opgehaalt.. heel verhaal... 3 maanden later via rechtsbijstand een bij elkaar gesprokkelt ding gekregen. Tot de dag van vandaag baal ik als een stekker, het was een errug dure koop voor me geweest en heeft me veel onzinnige tijd gekost.
En vergeet niet je map met licentie papiertjes en kassa bonnetjes.
Je gaat mij niet vertellen dat je geen enkel stukje software op je pc hebt staan waarvoor je niet betaald hebt, schijnheilig hoor.
Ik draai zelf al jaren zuiver en alleen Linux met uitsluitend Open Source software of commerciele software waarvoor een licentie bij de installatie CD's zat (praktisch niets trouwens).

Ubuntu, OpenOffice en The Gimp etc. voorzien in al m'n behoeften. Ik heb geen Windows nodig.
Gamen doe ik totaal niet (meer).

Van de zaak heb ik een notebook met een WinXP en Office licentie.
Alle software die op die notebook staat is legaal. Het is mij en m'n collega's dan ook streng verboden daar illegale spullen op te zetten.

Dus ja, ik heb werkelijk géén illegale software op m'n PC's.

Niet dat ik het daarom doe trouwens maar het komt nu eenmaal zo uit.
In de oude Amiga tijd was ik minder netjes zeg maar ;)
Niet gamen, geen warez op je PC's: wat doe je dan nog op een LAN party?
Mensen die in Nederland wonen mogen wél legaal muziek en films downloaden(maar niet zelf aanbieden), dus dan is er best wel wat te doen op zo'n LAN party met legale software.
Ook is het best gezellig op een LAN als je met vrienden gaat. Je hoeft niet 24/24u achter je PC te hangen, maar kan best wat socializen ;)
die mensen bestaan ook :P
Zo'n in beslag name is in nederland gewoon makkelijk terug te draaien: gewoon een oude game-pc meenemen met lege harddisken er of eventueel non-licence materiaal, Screenshotjes maken van te voren dat de hd's leeg zijn en deze opslaan (zodat de datum erbij staat), dit bestand beveiligen, copietje ervan op flop thuis laten of uitprinten. Als ze dan binnenvallen op de lan-party, dan heb je bewijs dat vlak voor het feestje heel de pc leeg was en zodoende dat je niets illegaal heb kunnen uploaden. Ik denk dat het slechts een weekje duurt voordat je je pc weer terug heb... :*)
je moet eigenlijk zowieso alleen legal software hebben ;)
Wie onschuldig is, werpe de eerste steen.
Kan jij dat betalen dan? Als je een normale baan hebt is dat
ondoenlijk. Dan houd het zo'n beetje op met windows, office
een virusscanner en wat andere programmaatjes.

Overgens vraag ik mij af in hoeverre de Belgische politie
binnen het boekje is gebleven. Mogen ze eigenlijk wel
zomaar, zonder gegronde redenen en/of een gerechtelijk
huiszoekings bevel, een LAN-party op z'n kop zetten.
Eerlijkg ezegd geloof ik daar niks van. Ikzelf zou mijn pc
uitgezet hebben en medewerking geweigerd hebben.
(beetje o.t.)
Een officiele versie van Office is voor de 'gewone man' zowiezo niet weggelegd.
Wie gaat er nu 200-300 euro neerleggen om af en toe een briefje te kunnen tikken of om af en toe een tabelletje te vullen.
Ik snap niet dat MS daar nu niet eens een 'home'-versie van uitbrengt met alleen de allereenvoudigste functionaliteit.

<edit>: prijspeil aangepast na check op Pricewatch
Het is natuurlijk illegaal om auteursrechten enzo te schenden, maar ja alsof er ook maar 1 politie agent is die dat niet doet :S jah ze zullen er wel zyn maar ik vind dit een beetje kinderachtig terwijl ze toch wel gelijk hebben...
Eigenlijk zijn de huidige auteursrechten volledig immoreel natuurlijk. Ze hebben niets meer te maken met het beschermen van de creatieve persoon achter een product, maar hebben alles te maken met het beschermen van de enorme winsten van de distributeurs.

Met de huidige uitleg die aan het begrip "copyright" wordt gegeven is bijna iedereen een crimineel. Ik vraag me af of dit wel de juiste gang van zaken is.

Deze inval is, voor mij althans, weer een bewijs dat we momenteel volledig op de verkeerde weg zitten.
Dat heb je mis: In België heb je:
- SABAM: vergoeding voor de auteurs-componisten
- Billijke Vergoeding: vergoeding voor de artiesten-vertolkers en de producenten
- IFPI: vertegenwoordigers van de platenmaatschappijen
en hoeveel komt er daadwerkelijk bij artiesten terecht en volgens welke verdeelsleutel?
Ook politieagenten zijn maar zondige mensen...
Dat mag hen er niet van weerhouden hun werk te doen. Voor het in bezit hebben van illegale software wordt over het geheel minder 'geïnt' dan voor het '1 km/h te hard rijden. Wat dat betreft mogen er wel meer invallen gepleegt worden.
tja, maar ook zeiken over een paar kilometer te hard vind ik onzin. Tevens ben je dan niet eerst maanden je auto kwijt. Je betaalt je boete en rijdt rustig (te hard) verder.
Dat is geen onzin, want ze moeten ergens een grens trekken.. Anders gaan mensen weer zeiken over een paar kilometer te hard over de paar kilometer te hard, zo kan je wel door blijven gaan..
Anoniem: 42600
19 maart 2006 14:51
Kortom, neem altijd een USB stickje mee met een HD erase programma en formatteer je HD in geval van "onraad". Geen bewijs = geen veroordeling.

Google even op "DoD 5220.22-M", en je zult zien dat er progjes bestaan die volgens de US DoD regels alles keurig uitwissen zonder de kans op het herstellen van de gegevens. Veilig wissen dus.

Ik propageer niet het gebruik van illegale software maar overheidsdienaren hebben niets te zoeken in mijn privé gegevens.
Beter is je harddisk encryoten (TrueCrypt) en de sleutels destroyen. Niks dan random data dat overblijft... op enkele seconden tijd.
idd. En dan gewoon je keys moeten geven omdat je informatie hebt verduisterd. Je gelooft toch niet dat je INEENS je keys kwijtbent ofzo? Ik denk dat je dan alleen maar de schijn volledig tegen je hebt, en je met een volgende kans dubbel pakken.
Nadeel van deze methoden is wel dat er uren overheen gaan voordat dit wissen daadwerkelijk is gebeurd.

Ik zie me nog niet tegen een politieteam zeggen: 'Effe wachten, m'n zero-fill is nog niet gereed...' ;)
zet die dan ook niet op een pc waar illegale dingen op staan. Sorry hoor, maar als je weet dat je de wet overtreed moet je echt niet van je oren maken dat de enige manier om aan te tonen dat je het hebt, ervoor zorgt dat je privé gegevens ook gekend worden bij het gerecht.
Ok, nu ben ik weer in de war... Het was toch niet verboden om illegale software te downloaden? Alleen als het verspreid wordt is het verboden toch?
Of geldt dit alleen in Nederland, en niet bij de Zuiderburen?
(maar aan de andere kant, als alle illegale shit geshared stond bij iedereen daar, kan het misschien ook wel als verspreiding worden gezien...)
google is your friend ;)

Maar om't weeres te herhalen; software downloaden of uploaden is in nederland illegaal zolang je geen explicite toestemming hebt.
Muziek downloaden mag, zolang je maar niet upload. (volgens mij geldt hetzelfde voor films, maar weet dat niet zeker)
En om het lijstje aan te vullen: in Belgie is muziek en films downloaden eveneens strafbaar net zoals games enz... beveiliging omzeilen daarentegen mag wel. Zolang je het ding ook maar echt gekocht hebt, en het gaat hier dus ook om de Belgische politie, niet om Nederlandse politie.
ik had net een hele reactie getypt... (een hele andere maar die ga ik echt niet weer typen)

Het is in nederland geloof ik niet legaal om software te downloaden (ik begrijp overigens werkelijk niet waarom er verschil zit tussen games en muziek/film: behalve dat tentijde van de thuiskopie-wet games nog niet echt bestonden en dus ook niet genoemd konden worden

NHJ: Je overtuigt me nog niet. Volgens mij is het gewoon zo dat de wet geen rekening kon houden met Games, omdat games nog niet bestonden. Volgens mij is dat de enige reden. Misschien heb ik het fout, maar kom dan met meer info..
Het is in nederland geloof ik niet legaal om software te downloaden (ik begrijp overigens werkelijk niet waarom er verschil zit tussen games en muziek/film:
De enige reden is dat de software-lobby het destijds wat slimmer aan heeft gepakt dan de muziek- en filmlobby.
In het kort:
Software mag je in tegenstelling tot muziek en films ook niet downloaden. (Muziek en films mag je wel downloaden maar niet uploaden.)
Als je geen rechten hebt betaald op de beschermde content die je hebt ben je illegaal bezig. Het is niet omdat men het niet vervolgd dat het zomaar is toegestaan.

Als jij volop illegaal download en de belanghebbenden dienen klacht in tegen jouw kan het nog zuur opbreken.
verder zijn er 33 hdd kapot gevonden tegen de buitenmuur aan :P

Ten minste, dat zou denk ik hoop kostten besparen :o

POLITIE,...
Oei vals alarm :P
Mijn volgende casemod project omvat een stalen balk van 2 bij 2 cm met daarom heen een dikke laag koperdraad gewikkeld. Met een aansluiting op de 380 en een grote rode knop moet het dan wel mogelijk zijn een enorm magnetisch veld te creeren toch? :+

Kent iemand van die programma's die je hardeschijf onherstelbaar laten craschen?
Een dos floppy waarmee je em formatteerd?
Anders gewoon tegen de muur aan :+
Anoniem: 166405
@Kaaswagen19 maart 2006 14:53
zelfs met low level format is het door de politie nog wel terug te vinden wat mischien nog helpt is zandstraal :)
Naja format en tegen de muur zijn minder effectief, dat is vaak nog te recoveren .... neem aan met EMP niet meer ;)
Anoniem: 73853
@Kaaswagen19 maart 2006 15:26
Een harde schijf tegen de muur gooien nog te recoveren?
Als je weet dat een vingerafdruk op de schijf zelf (binnenin) al genoeg is om hem niet meer te doen werken. De voor de lees/schrijfkoppen is dat al te groot om nog te kunnen lezen.
Anoniem: 92624
@Kaaswagen19 maart 2006 19:33
ik had laatst een hardeschijf gekopieerd naar een grotere en toen geformateerd. Kwam erachter dat alle bestanden 'corrupt' op de grotere disk stonden .

Kreeg even zweet druppeltjes omdat 3 jaar werk vernaggeld was.

Na veel zoeken kwam ik programma's tegen van O&O waarmee ik zelfs bestanden en directories van 5 jaar terug, terug kon halen! :*)
Binnen 2 uur had ik 40GB gerecovered.

Ook 'ownership' problemen zijn tegenwoordig gemakkelijk te omzeilen.

een format op een lanparty helpt ook niet, omdat ze vaak de stroom eerst afsluiten. (moet je dus een UPS hebben)

ik ken verhalen van een EMP, maar weet nog steeds niet of het broodje 'aap' verhaal is. en hoe bouw je zoiets?

smelten/shredden is de veiligste oplossing
och, er zit een buitenkant om de schijf heen. Je moet hard gooien wil je daar doorheen komen EN de binnenkant ook nog beschadigd hebben.
Want ze kunnen gewoon de binnenkant weer recoveren. Ik vraag me alleen af of het de moeite loont voor de politie.
Anoniem: 42901
@Kaaswagen19 maart 2006 18:30
Een harde schijf is zeker nog te recoveren in zo'n geval. Zelfs nog na magnetisme. Wat men doet is de harde schijf openhalen en de schijven manueel met speciale apparatuur aflezen. De enige juiste manier om een harde schijf te vernietigen, is door deze fysiek te vernietigen.
Je moest eens weten wat data-recovery bedrijven allemaal kunnen ;)

Het nadeel is: stel dat de politie na een home-made EMP jouw schijf laat onderzoeken, dan krijg jij vast de rekening hiervoor (en dat zulen snel duizenden €'s zijn, want datarecovery is erg duur)
ik ken verhalen van een EMP, maar weet nog steeds niet of het broodje 'aap' verhaal is. en hoe bouw je zoiets?
Niet. Hoewel er geruchten zijn dat het Chineese leger EMP-rifles heeft, waarmee ze alles wat electronica bevat kunnen 'zappen' is de enige 'proven' EMP naar mijn weten het doen ontploffen van een Atoombom op extreme hoogte. Op die hoogte is er geen lucht, etc om de electromagnetische kracht om te zetten in kinetische kracht (lees: de bekende atoombom schokgolf) en zal die dus in haar oorspronkelijke vorm doorgaan. Effectief schakel je hier een beperkt gebied mee uit (afhankelijk van de Yield van de bom)- alles wat electronica bevat gaat helemaal kapot en is niet meer te herstellen, alleen maar te vervangen.

Hoewel enigzinds futuristisch en geromantiseerd gepresenteerd geeft de film "Goldeneye" een redelijke presentatie van een EMP. Alhoewel het neerstorten van de mig 29's nou weer niet klopt, die dingen hadden te weinig electronica om klopt nutteloos te worden na zo'n klap. (een F-16 of Apache zou weer een ander verhaal worden).
Heb je wel eens een oude harddisk opengemaakt? Wel 'ns gezien wat voor sterke magneten daar in zitten voor o.a. de stappenmotor (voice coil)? Daar haalt jouw elektromagneet 't lang niet bij.

Als je dan toch paranoide wilt zijn kan je beter voor iets als thermiet gaan. Dan smelt je gewoon 't harddisk-oppervlak; niks meer terug te vinden (zie ook de kookcursus van een paar jaar terug).
ivm dat thermiet: check eens ramzi's hacker tip in deel 3 van thebroken (http://thebroken.org/)
Ach... je kunt de 2e hdd altijd nog via een knopje disablen.
Misschien is het wel slim om ipv een magnetisch veld, die stalen balk van jou door die hdd heen rammen. Dan is hij ook wel stuk.
Een grote rode knop is dan nog alles wat je nodig hebt.

(zorg natuurlijk wel dat andere mensen niet aan jou knop kunnen anders zouden ze 'perongeluk' je hdd kunnen mollen)
Kent iemand van die programma's die je hardeschijf onherstelbaar laten crashen?
Is dat dan nodig ? Gewoon encrypteren zou toch moeten volstaan. Er zijn genoeg programma's op de markt die de gebruiker een volledige encrypted schijf aanbieden. Gewoon stekker eruit en alles is "weg".
Is dat dan nodig ? Gewoon encrypteren zou toch moeten volstaan.
Dan krijg je gewoon een bevelschrift om hen het paswoord of de key te leveren.
Mayb raid0 set nemen, en als politie komt trek je snel 1 van de 2 schijven er uit.
Gelukkig is het in NL nog niet zo ver als in België (voor zover ik weet...), moeten ze eens flikken op een lan waar ik zit, klaag ik ze gelijk aan :P
Die sturen ze gewoon naar een bedrijf voor recovery als ze vermoeden dat ze te redden valt (net als men zou doen bij encyptie) en de kosten zijn voor de eigenaar (als men die kan identificeren).
En dan heb je toevallig ooit wat illegaal spul op je schijf gehad en dat verwijderd toen je er achter kwam. Moet je alsnog dokken :7
Huh?
Ik ben eigenaar van die schijf. En als ik die stuk wil maken is dat mijn zaak. Als de juut er nog wat mee wil is dat zijn probleem en zijn kosten.
Beetje domme aktie.. Doe dan ff een snelle format ofzo..
Anoniem: 76356
@jhonniedj20 maart 2006 00:34
Of je koopt een Abit SecureIDE en je versleuteld je harddisk hardwarematig. :Y)

Kost maar 29 euro en je weet zeker dat niemand bij je data kan.
Anoniem: 2072
19 maart 2006 14:37
Kunnen ze zomaar alle computers in beslag nemen, ipv alleen de computers die eigendom van de organistie zijn?
Hebben ze dan ook alle PDAs en telefoons in beslag genomen?

Dus als ik daar op bezoek was met mijn laptop hadden ze die ook gewoon in beslag kunnen nemen ook al was ik geen deelnemer? En hoe moet ik op zo'n locatie bewijzen dat alleen wat op mijn laptop legaal is.
Alles wat er op staat is legaal maar dat kan ik niet zo 1,2,3 bewijzen. En al helemaal niet in het weekend.

En dan nog een vraag, stel ik als Nederlander, als ik dan naar .be ga en op mijn HD staan een aantal "illegale" bestanden. Ik heb gekraakte versies van spellen\dvds\muziek op mijn HD staan. Maar thuis heb ik de legale versies. Dit is in .nl volkomen legaal. Maar stel dat het in .be niet legaal is. Mogen ze mij in .be dan vervolgen voor iets wat op een legale wijze uitgevoerd was maar niet legaal is in .be? (PS. dit is geen strafrecht zaak maar een prive recht, dus je kan het niet analoog leggen aan drugs wetgeving. )
Dat was ik me ook al aan het bedenken. Ik gebruik mijn laptop voornamelijk zakelijk maar is ook erg handig om mee te nemen naar een lan.
Op deze laptop staat niks illegaals. Ik voldoe aan alle licenties, maar hoe kan ik dat in godsnaam in een weekend bewijzen, alle licenties liggen immers op kantoor.

edit: schuldig tot tegendeel bewezen is?
:?
Anoniem: 73853
@Floor19 maart 2006 15:14
Nee Nee

Je bent onschuldig tot het tegendeel bewezen is (hier in den BE). Jij moet niet kunnen bewijzen dat het legaal is, in principe moeten zij bewijzen dat het illegaal is.

Pak nu als ik zeg dat jij mij hebt willen vermoorden. Als je direct schuldig zou bevonden zijn ist makkelijk. Maar zo is het niet, ik ga moeten bewijzen dat jij dat hebt willen doen. Zolang ik dat niet doe ben je sowieso onschuldig. Degene die de andere beschuldigt moet de bewijzen kunnen neerleggen.
Dat is hier in NL niet anders. Immers je kan niet bewijzen dat iets niet is, bijvoorbeeld je kunt niet bewijzen dat je iets niet hebt gekopieerd, het moet dus bewezen worden dat je dit wel hebt gedaan.
Nee, je moet de licenties zoals van bijv windows gewoon bewaren en kunnen tonen... dat is bij je rijbewijs toch ook niet anders? Die moet je ook kunnen tonen, anders heb je een bon te pakken
Nee hoor, je ID is in principe voldoende. Dat checken ze gewoon in hun auto.
Kentekenbewijs moet je wel bij hebben.
Het gaat er daar ook maar om dat je kan aantonen dat je mag rijden. Hoe wil je dit anders laten werken? Als ze niet eens mogen zien wat er op staat en of je er ook de licenties voor hebt? Als ze enkel mogen kijken naar welke licenties je hebt, en niet mogen zien of er nog andere software/muziek/films op je pc staan dan is het op geen enkele manier mogelijk om überhaupt iemand op te pakken die wel degelijk illegale muziek heeft, want ze kunnen dan nooit aantonen dat je je hebt volgezet met rommel.
Als je in Belgie bent zul je je aan hun wet moeten houden. Het boeit verder niet dat je Nederlander bent.

Duitsers mogen in NL ook niet harder dan 120 km/h rijden waar ze dat in hun eigen land op veel snelwegen wel mogen.
Anoniem: 2072
@EdwinB19 maart 2006 14:58
Fijn dat je even op let.
Dus volgens jou analogie ben je in Frankrijk strafbaar als je in Nederland een joint gerookt hebt.
De locatie en tijd van een feit zijn van belang in het overtreden van de wet. Dit is USA niet.
Het boeit toch niet op welke locatie ik de illegale content heb gedownload. Het feit dat je die content op dat moment in Belgie hebt is strafbaar.

Net zo strafbaar als dat je in NL een joint koopt en dan meeneemt naar Frankrijk.
Hebben ze dan ook alle PDAs en telefoons in beslag genomen?
Ik heb een Sharp Zaurus. Is dat nu een PDA of 'n PC? Je zou zeggen 'n PDA, maar d'r past 'n stuk meer illegaal spul op dan op m'n 486je jaren terug. Dat zelfde geldt voor een aantal van die "ohja je kunt d'r ook nog mee bellen" mobiele telefoons van tegenwoordig.
Mogen ze mij in .be dan vervolgen voor iets wat op een legale wijze uitgevoerd was maar niet legaal is in .be?
Volgens mij wel. Dat het legaal is in .nl boeit in zo'n (hypothetisch) geval niet lijkt me. Het gaat d'r om dat 't dan (hypothetisch) illegaal is in .be, en daar wordt dan de "overtreding" gemaakt.
1 2 3 ... 12

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee