Mobiele productinfo aan de hand van foto streepjescode

Toshiba heeft software ontwikkeld die het mogelijk maakt om met een mobiele telefoon vergelijkend warenonderzoek te doen. Het enige wat kopers nodig hebben is een mobieltje dat over een ingebouwde camera beschikt. Met die camera kan men vervolgens een foto van de streepjescode van het product maken, die naar een server gestuurd wordt, waarna het internet wordt afgezocht naar recensies over het desbetreffende product. Na ongeveer tien seconden ontvangt de kooplustige mobiele telefoongebruiker een overzicht waarin het aantal positieve en negatieve reacties gemeld wordt. De potentiële koper kan desgewenst de opmerkingen over het product bekijken, maar hij kan ook informatie krijgen over gerelateerde producten.

Streepjescode met je mobiel scannenToshiba heeft inmiddels zo'n 500.000 Japanse woorden gerubriceerd in categorieën als 'reizen' en 'cultuur'. Daarnaast heeft het bedrijf woorden geclassificeerd die een waardeoordeel uitspreken, zoals 'goed' en 'slecht'. Het samenvoegen van de rubrieken en classificaties in een database maakt het mogelijk om bijvoorbeeld blogs op hoge snelheid te kunnen analyseren, aldus Toshiba. Deze nieuwe dienst, die vanaf februari in electronicazaken en boekwinkels getest gaat worden, is overigens niet nieuw in zijn soort. Zeta Bridge biedt al een vergelijkbare dienst voor wijnen. Aan de hand van etiketten die de wijnliefhebber fotografeert en verstuurt, ontvangt hij binnen 20 seconden informatie over onder meer de beoordeling van de wijn en het land van herkomst. Ook kan men zo al 500 verschillende wijnsoorten bestellen.

Door Caroline Schröder

09-01-2006 • 20:29

35

Bron: Asahi.com

Reacties (35)

35
35
15
3
1
17
Wijzig sortering
Dit is een erg leuk idee....

maar het gaat niet werken. Waarom?

punt 1: het gebruik van deze dienst gaat niet gratis worden. Ook al zullen er geen 'extra' kosten aanzitten, dit gaat je wel een MMSje kosten.

punt 2: net als vele andere 'reviews' op internet zullen (om de kosten te dekken) bedrijven die hun producten willen toevoegen geld moeten betalen aan de aanbieder van de dienst, waardoor het gewoon reclame word. Loop door de mediamarkt, zie een leuke laptop, scan de code, krijg een heel mooi lijstje met waar ik die laptop online kan bestellen en voor welke prijs. Niet bepaald nuttig dus.

punt 3: reviews van 1 aanbieder heb je toch niet genoeg aan aangezien het heel erg makkelijk is (zie punt 2) om de uitslag van een review bij 1 aanbieder te beinvloeden.
Anoniem: 150557 @BlackMage9 januari 2006 22:45
> punt1: MMS niet gratis.
Als ik me niet vergis is MMS in Japan bijna gratis.
En natuurlijk moet de dienstverlener ook iets overhouden, maar hoe goedkoper de dienst hoe meer mensen er gebruik van zullen maken en ergens zal dan wel het meest ideale punt zitten.

> punt2: reviews kosten geld.
Hoe beter de dienst hoe succesvoller, dus de dienstverlener kan mijn inziens best geld vragen en eisen stellen zonder dat de onafhankelijkheid zwaar in het gedrang komt.

> punt3: beïnvloeden van reviews.
Er zijn tal van mogelijkheden om dit tegen te gaan, immers men zou evengoed de reviews kunnen reviewen, net zoals de comments hier op tweakers beoordeeld worden.

Ik zie wel toekomst in dit soort zaken, immers internet wordt bijvoorbeeld door consumenten erg veel gebruikt voor productinformatie op te zoeken en prijsinformatie en kwaliteitsinformatie te garen.
Dat men zulks op een zeer gebruiksvriendelijke manier via gsm wil aanbieden lijkt me dan ook een sprong vooruit en een dienst die veel gebruikers best zullen waarderen.
Daarbij vind ik dit een erg leuke toepassing van de camera die op steeds meer gsm's en pda's zit.

Nuja de toekomst zal het wel uitwijzen zeker?
Laat ff kort toelichten!!

1. Ik zie een camcorder en nog en nog en nog eetje!!

2. jeej welke zou beter zijn.. nou dan maar ff 1€ mmsje om zeker van te zijn dat ik de goede koop

3. hmmzz camcorder 2 komt er als beste uit..
---------------------

Als ze slim zijn zal het een opzich staande site worden met eigen revieuws!! dus niet van een bepaald merk of winkel. anders zal het idd niet werken..

nu vraag ik me wel af of er naast het bordje verboden voor ETEN DRINKEN EN HONDEN een borde voor VERBODEN VOOR MOBIELE TELEFOONS zal komen tegen concurentie!!
Anoniem: 133864 @To_Tall9 januari 2006 22:38
Denk je dat het zomaar is toegelaten om fotos in een winkel te nemen? Daar zal wel een of andere wet voor bestaan.
Portretrecht ken ik maar dat je geen fotootje zou mogen nemen van de barcode of het label van een product lijkt me wel erg ver gaan.
Winkels die een laagste prijsgarantie hebben zouden natuurlijk wel een beetje door de mand vallen als ze zo'n zaken zouden verbieden. Zoals in: "Ja hoor wij hebben de laagste prijs, maar niet gaan vergelijken met een barcode-mms-service hé".
Hoeveel mensen zonder portomonee zouden dit al bedacht hebben? Dat vind ik zo jammer want het kost een klauw geld om je idee dan te beschermen en dat hebben de mensen niet over voor iets wat dan door een groot bedrijg OF gewoon gebruikt word (je haalt de rechtzaak toch niet) OF workaround je octrooi/patent whatever...

Ik count 1
Als je het al bedacht hebt en je hebt daar bewijs van kan Toshiba het nooit en te nimmer in Nederland beschermen. Als je het bedacht hebt en daarna niets met het idee gedaan hebt, tsja.....

Je hoeft je idee niet te beschermen (vaak is het zelfs onmogelijk) om een goed bedrijf uit de grond te stampen. Kijk bv naar TomTom. Het product is zeker niet uniek, zeker niet patenteerbaar maar toch is er een hoop aan verdiend.
Hehehe... ga je effe naar de Mediamarkt, foto van de streepjescode, krijg je zo een lijst van alle winkels in de buurt die hetzelfde artikel in voorraad hebben en tegen een lagere prijs te koop aan bieden :P
Hehehe... ga je effe naar de Mediamarkt, foto van de streepjescode,
Ja, is wel een goed idee. Maar ze kunnen het niet echt waarderen bij de Mediamarkt. Toen ik prijsbordjes aan het fotograferen was met mijn fototoestel (om thuis op Internet op te zoeken natuurlijk) werd ik vriendelijk maar dringend verzocht hier mee op te houden! Sure, }>
Toch doe ik dat bij de wat grotere aankopen tegenwoordig steeds vaker. Niet speciaal om de prijs / specs te fotograferen, maar ook gewoon om thuis nog eens rustig naar dat bankstel of meubel te kijken en te vergelijken.

Ik heb nog nooit gehoord dat dat niet mag. Sterker nog, toen ik een keer in de winkel om een folder vroeg zeiden ze dat ze die niet hadden, maar dat ik wel een foto kon maken.
Ongevraagd foto's nemen van de winkel wordt geclasseerd onder bedrijfsspionage en is niet alleen bij ons, maar in vele andere winkels en bedrijven verboden (zelfs bij wet). Natuurlijk zijn er objecten waar dit bij toegelaten is zoals je zegt zal er over een foto van een meubelstuk geen herrie gemaakt worden.

Zo heb ik al een cameraploeg de deur uitgeschopt (bijna letterlijk) omdat ze doodleuk de klanten waren aan het filmen terwijl ze hun pincode indrukten, waarna de klanten hen ook begonnen uitmaken omdat ze ongevraagd gefilmd werden.

derde reden waarom we dit niet toelaten is het feit dat we niet weten waar de beelden voor gebruikt zullen worden. Zo zat ik op een middag thuis naar het nieuws te kijken en was er een topic over nepproducten en prijsbrekers in de markt en werden er beelden van onze nederlandse collega's (R'dam) getoond terwijl de commentaar ging over het feit dat er serieus wat nep in de winkelrekken terechtkomt. Ik heb direct de country manager op de hoogte gesteld en 's avonds waren de beelden al uit de reportage geknipt en zal er wel een serieuze rel geweest zijn op juridisch vlak.

Prijzen noteren is echter wel toegelaten aangezien dit niet als bewijs kan gelden. Wij doen dit ook en zien onze concurrenten soms groen lachen als ze onze prijzen of het uitgebreide gamma zien. We kennen elkaar en elkaars prijzen trouwens goed genoeg (keep your friends close, keep your ennemies closer).

Er zijn winkels die dit niet op prijs stellen en mensen hiervoor inderdaad de winkel uittrappen (ik ga geen namen noemen), maar als je je aanmeldt en geen klanten of verkopers aanspreekt of lastig valt, mag dit niet geweigerd worden. moest dit toch gebeuren laat je gewoon proces verbaal opmaken en ga je een andere dag opnieuw.
Dan ga ik demonstratief staan bellen met iemand die het voor mij opzoekt op internet....
Alleen heb je bij Mediamarkt in Enschede het vreemde verschijnsel dat zodra je 2 meter binnen bent je ontvangst ineens heel erg slecht wordt...
Pen en papier erbij helpt wel goed overigens :)
Maar dat kan Mediamarkt dan zelf ook doen.
"Oh, de buren hebben het artikel ook, is daar 5% goedkoper, dan maken wij het 5,1% goedkoper" ;)
Dat vind ik ook prima :D
Precies, 'Same Difference'.
Dan hoop ik dat dit systeem ook gekoppeld word met de T.net Pricewatch, die is voor zover ik weet wel goed up-to-date :).
Anoniem: 154812 9 januari 2006 20:51
Foute foto want deze oudbakken Nokia 6210 heeft dus geen camera on board.
Dat maakt dus niet uit het gaat om het idee...

En aangezien Mediamarkt een laagste prijs garantie heeft, kan je het altijd daar halen :P ...
Wel handig als je als medewerker een concurrentie onderzoek moet doen. :D
Laagste prijsgarantie betekent niet dat ze de goedkoopste zijn. Dan zul je nog steeds zelf actief op zoek moeten gaan naar andere prijzen en als deze lager zijn terug naar de mediamarkt (of een bcc) om verhaal te halen, waarna je de kleine letters te zien krijgt dat ze alleen een beperkt aantal concurrentennamen accepteren waarbij de prijsgarantie geldt (over het algemeen worden internetwinkels altijd uitgesloten).

Een wasse neus dus. grootste gedeelte van de consumenten gaat toch niet op zoek of als het verschil relatief klein is het de moeite niet waard vinden om de prijsgarantie af te dwingen. Marketingpraat dus die prijsgarantie. Voor mij een reden om nooit meer iets te kopen bij bcc omdat ze vreselijk moeilijk deden over een prijsgarantie (accepteren alleen winkels die ook daadwerkelijk een pand hebben, zelfs de computerwinkel informatique met daadwerkelijk winkelpand werd niet geaccepteerd voor de prijsgarantie, alleen de "grote" bekende ketens die ook veel te duur waren).
Maar waarschijnlijk was de picca al wel inclusief streepjescode, wat een beetje fotofucken scheelde.
hier heb ik een tijdje (jaartje mischien) ook al iest over gelezen, maar dan in nederland. Om bijvoorbeeld bioscoop kaartjes te verkopen via een smsje met een barcode.
Dat is precies het tegenovergestelde van waar dit bericht over gaat.
Dat is mobile ticketing. Mijn bedrijf doet dat en zou echt willen om die bioscopen te krijgen. Maar voorlopig doen ze er niet aan, omdat hun marges te klein zijn. Voor pretparken wordt het wel gebruikt.
Nep-nederlandse straattaal. "Zooo hee, da ding is echt vet slecht man." Maar dit maakt het vergelijken idd wel een stuk makkelijker, als het om electronica gaat(wat duurdere spullen) schakel ik nu soms een hulplijn in (Ik bel iemand waarvan ik vermoed dat deze achter een pc zit), maar dit is wel een stuk makkelijker idd.
Anoniem: 58087 9 januari 2006 21:25
Interessante ontwikkeling ^^
De QR Code die ze daar gebruiken mochten ze in Europa ook eens invoeren. Daar staat meer nuttige informatie in dan louter een productcode zoals bij ons.

Meer info over deze 2D code is te zien op http://www.qrcode.com/

Toen ik in Japan was vorig jaar, heb ik regelmatig eens iemand een foto zien maken met z'n keitai denwa van zo'n QR code die bovenop een gebouw stond. Alle info komt dan netjes op het scherm.

Ook worden er nu op visitekaartjes zulke codes aangebracht, zodat je het niet hoeft over te typen op je gsm.
Dichter bij huis vind je deze trend al wat langer... de Shotcodes van OP3 uit Amsterdam. Heineken deed er al een proef mee, maar uiteindelijk kreeg je alleen maar een platte url (met eventueel multimediale content) teruggestuurd. Ander initiatief is Semacode. Groot nadeel is natuurlijk dat je met deze codetekens iets nieuws introduceert, barcodes vind je al overal!

Toegevoegde waarde van Toshiba zit hem vooral in de intelligentie achter het herkenningsmechanisme (en de koppeling aan databases) en niet zozeer het decoderen van de barcode zelf. Zo is deze dienst (over een aantal jaren) ook toepasbaar bij RFID oplossingen of andere codereeksen (denk aan ingredienten in voedsel, serienummers van apparaten, etc).

Ben benieuwd of je straks een cd kunt scannen in de winkel en zo als download in je queue kunt zetten. Mag je straks niet meer fotograferen in de platenzaak :D
RFID lijkt me ook veel handiger maar is vast wel storingsgevoeliger. Vooral als het erg druk is in de winkel.
Ook wel leuk als je een boodschappenlijstje hiermee kunt afvinken of direct kunt zien hoeveel het totaal kost (maar prijs staat vast niet in de RFID tag).
Je zou vooraf de assortimentsgegevens kunnen downloaden en later toegevoegde informatie kunnen uploaden om zo het communicatieprobleem te omzeilen.
Nu nog wachten op een RFID en softwareinterface (bijv. Java) standaard.
Staat het land van herkomst niet op een fles wijn?
Hier stond iets doms |:(
Nog steeds anders :+
En aangezien Mediamarkt een laagste prijs garantie heeft, kan je het altijd daar halen

@ bobgelder: mediamarkt geeft de laagste prijsgarantie in vergelijking met andere winkels die PRECIES dezelfde algemene voorwaarden hanteren als mediamarkt, je raad het al: dat heeft geen enkel winkel/bedrijf. Dus is het een nietzeggende reclamekreet van mediamarkt.

Zie ook dit bericht waaruit blijkt dat mediamarkt en andere winkels net doen alsof ze goedkoop zijn maar in het echt niet zo goedkoop zijn:
http://www.nu.nl/news/652...tronica_vaak_duurder.html
Jammer kreeg al visioenen van elektrozaken tegen elkaar gaan bieden voor de laagste prijs (zegt maar een prijsveldslagje)

Naja, dan toch maar pricewatch bekijken en zelf zoeken
dat is altijd al zo geweest bij laagste prijs garanties.
Of het betreft 1 cijfer verschil in het artikelnummer of de winkel is te ver van de andere winkel, etc, etc...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.