Google-oprichters gekozen tot mannen van het jaar

De Financial Times heeft Sergey Brin en Larry Page uitgeroepen tot mannen van het jaar. De mannen worden geroemd vanwege het effect ze met hun zoekmachine hebben gehad op internetgebruikers, de zakenwereld en op de technologie. Brin en Page ontmoeten elkaar in 1995 op de universiteit. De twee werden vrienden en besloten aan een techniek te gaan werken die aan de basis zou staan van Google. In 1998 wordt het echt serieus als Brin en Page een miljoen dollar weten in te zamelen om Google op te starten. Nog datzelfde jaar is de zoekmachine een succes en wordt Google door PC Magazine uitgeroepen tot een van de 100 beste websites en zoekmachines van 1998. Ook het financiële aspect ontbreekt niet in de beoordeling; de stijging van de aandelen maakt Google ook een Wall Street-succesverhaal van het jaar. Het bedrijf vertegenwoordigt inmiddels een beurswaarde van zo'n 130 miljard dollar, wat vergelijkbaar is met IBM, en moet in de sector alleen Microsoft en Intel nog voor zich dulden. De mannen laten weten dat ze er niet afkerig van zijn iets nieuws te doen en hebben ook geen twintigjarige visie uitstippeld waaraan ze moeten voldoen. Brin en Page zien voorlopig nog volop mogelijkheden om Google te verbeteren en zeggen hun plafond ook nog niet bereikt te hebben.

Sergey Brin en Larry Page

Door Caroline Schröder

23-12-2005 • 21:08

32

Bron: Financial Times

Reacties (32)

32
29
16
3
0
3
Wijzig sortering
Anoniem: 156303 23 december 2005 21:52
Niet om moeilijk te doen hoor, maar volgens mij gaat het om zakenmannen van het jaar.
Dat is toch iets heel anders dan mannen van het jaar.

Bill en Melinda Gates zijn uitgeroepen tot meest gulle peronen van het jaar (wel door een ander blad overigens)
Volgens het Amerikaanse weekblad Time waren Bill en Belinda Gates, samen met Bono (zanger U2) personen van het jaar. De Google oprichters waren wel genomineerd, maar waren meer in één markt geörienteerd. Bovendien heeft Google op het moment niet echt iets wat de wereld nog eens laat schokken, zoals Gmail of Google zelf.
Wat jij verteld van Bill en Belinda Gates en Bono is juist maar eigelijk gaat die prijs over iets anders. Zij hebben deze award gekregen vanwege hun inzet voor onder andere Africa met hun gezamelijk project 'Debt, Aids and Trade for Africa'. Verder omdat Bill en Belinda Gates ook nog hun eigen organisatie 'The Bill & Melinda Gates Foundation is Bill Gates' hebben die primair onderzoek doet naar de bestrijding van Aids. En omdat Bono zich ook nog heeft ingezet met Life8.
Deze prijs uitgereikt door de Financial Times kijkt volgens mij meer naar wat de economische, technologische inslag is geweest en minder naar het sociale en vredevolle ervan.
wat is schokkend aan google?
de innovativiteit, een bedrijf als microsoft is lang niet zo wendbaar en inventief als google. Google blijft met nieuwe dingen komen. Google was een zoekmachine maar denkt out of the box en denkt dus ook aan nieuwe markten.
Het gaat hier ook om mannen van het jaar, niet om personen van het jaar :).
Dus mannen != personen? :P
Wat vernieuwend? Meeste producten die ze leveren zijn ergens anders ook verkrijgbaar. Gmail is al anderhalf jaar in BETA fase, schiet toch voor geen meter op en officieel nog nauwelijks beschikbaar voor iedereen. Google Earth is nog zo'n half product. Sorry volgens mij is alles wat google tot nu toe heeft uitgebracht maar half werk (de zoekmachine daargelaten die subliem is).
Ze timmeren aardig aan de weg, maar daar heb je het wel mee gehad. Ik ben bang dat ze te veel hooi op hun vork nemen.....
Tja de beste stuurlui staan altijd aan wal, is het niet ?

Ze zijn uitgesproken als de beste zakenmannen en als je in 7 jaar een bedrijf in de markt hebt gezet dat 130 miljard dollar op de beurs vertegenwoordigd, dan heb je het m.i. niet echt slecht gedaan. Overigens doet google iets meer dan gmail en earth.
waarschijnlijk doet google het juist zo erg goed op de beurs vanwege al die BETA producten

daarmee laten ze zien dat google zich constant probeert uit te breiden en te verbeteren ;)
Als je AdWords, AdSense of Analytics zou gebruiken, dan zou je zien dat ze wel degelijk meer volle producten hebben.
De aangepaste startpagina is ook zo'n vol product wat gewoon werkt en niet BETA is.
Ik vind dat deze twee deze titel verdienen. Het komt niet vaak voor dat een bedrijf groeit tot een waarde van 130 miljard dollar, laat staan binnen 7 jaar. Google en alles daaraan verbonden zijn misschien allemaal dingen die al bestaan, maar het is de Google-twist die het bedrijf eraan verbindt die ze net dat beetje beter maken dan de rest.

Er is veel kritiek over al hun Beta's, maar ik heb daar geen last van - zolang het maar goed werkt. Het Beta-stickertje is een garantie dat ze er altijd op terug kunnen vallen indien er iets mis gaat met een van hun producten, wat natuurlijk een slimme strategie is - zo hoeven ze nooit garantie te geven dat hun product goed is.

Stel Gmail was uit beta weg en er kwam een kritiek lek naar boven, waardoor iemand even een paar duizend Gmail accounts steelt en in sommige gevallen bedrijfskritische informatie vinden. Omdat Gmail uit Beta is in dat geval, en dus ze zeggen dat ze een goed product leveren, komen de mensen hun aanklagen voor veel geld. Resultaat: Veel uitgaven aan advocaten, schadevergoedingen, en al die andere dingen waar vroeg of laat Microsoft ten onder kan gaan, zoals nu langzaam maar zeker al gebeurt.

Het beta-stickertje is slim, niet negatief. Laat de mensen hun werk in hun eigen tempo afmaken, ik ben al lang blij dat Gmail normaal werkt.
sorry 1,5 jaar beta - om welke reden dan ook - daar straalt vanaf dat google geen vertrouwen heeft in zijn eigen product. Dat beta was handig om een geleidelijke verhoging van de serverbelasting te kunnen realiseren, nu is het gewoon belachelijk.

Neemt overigens niet weg dat 'google' een prestatie van wereldformaat heeft neergezet. Een bedrijf oprichten en 7 jaar later dezelfde beurswaarde als een IBM hebben.
Inderdaad iets anderhalf jaar beta laten is slordig. En als je dat doet om rechtzaken te ontlopen zoals YopY2 zegt is dat onprofessioneel!. De charme van google is dat het allemaal een beetje losjes is, we doen alles wat we leuk vinden en het komt niet zo precies, we hebben immers geld zat. Het zwakke punt is dat google een behoorlijke luchtbel is, hoge beurswaarde, geen echte producten. Wee de dag dat iemand een betere zoekmachine ontwikkeld...
Ik blijft het ontzettend knap vinden om met een zoekmachine zoveel geld te verdienen :P :P

Maar het wordt onderhand wel een heel groot bedrijf dat heel veel kunstjes van Microsoft overneemt zoals het kopen van bedrijven en daar dan vervolgens de naam "Google" aan koppelen met de daaraan gekoppelde naamsbekendheid en het daarop volgende gebruik; immers zowel Picasa als Earth zijn domweg gekocht door Google, en die waren voordat Google zijn naam eraan koppelde niet of nauwelijks bekend!

En voor de rest kopen ze domweg mensen weg bij anderen die iets te betekenen hebben in de internet wereld, hetzij van Microsoft, hetzij allerhande OpenSource bekendheden.
Innovatief is het niet te noemen, maar wel slim, want zo haal je heel eenvoudig kennis binnen, naast de al opgekochte bedrijven...
Allereerst is Google allang geen gewone zoekmachine meer en ik denk dat ze nooit zo groot waren geworden als ze het alleen bij de zoekmachine hadden gehouden.. imho heeft juist het leveren van nieuwe diensten Google zo groot gemaakt. En een bedrijf kan in sommige gevallen beter een bestaand bedrijf met de juiste technologie opkopen dan zelf helemaal opnieuw te beginnen..

Met het nieuws over Google van de afgelopen tijd in het achterhoofd (denk aan de aanstelling van Guido van Rossum en Ben Goodger, en de [url="http://[http://tweakers.net/nieuws/40492"]wellicht[/url] misgelopen overname van Opera), lijkt het erop dat Google zich misschien ook op browser gebied in de markt wil plaatsen.

Ben benieuwd wat er gaat komen van Google.. Als ze een goede concurrerende browser ontwikkelen waarin een aantal van hun diensten geïntegreerd zijn, dan kunnen we denk ik nog veel moois verwachten..
imho heeft juist het leveren van nieuwe diensten Google zo groot gemaakt
Ik denk dat hier betere diensten moet staan i.p.v. nieuwe. Tot nu toe heb ik nog niet gek veel diensten gezien (behalve Google Earth), die niet reeds bestonden. Het enige dat Google vervolgens goed heeft gedaan is deze diensten verbeteren, dusdanig dat ze simpel en gebruiksvriendelijk werden. Daar mogen andere IT-bedrijven nog een puntje aan zuigen.
En een bedrijf kan in sommige gevallen beter een bestaand bedrijf met de juiste technologie opkopen dan zelf helemaal opnieuw te beginnen..
Prima dat dit gebeurt, maar als wij over bedrijven praten, die goed bezig zijn in deze discussie doordat andere bedrijven worden overgenomen, dan is Microsoft net zo goed bezig. Alleen vindt men dat het Microsoft is...... |:(
@ Harrytasker1:

Misschien moet je eens kijken naar de redenen dat ze GMail in beta hebben...

Ooit gehoord van privacyrechten als je mails van mensen gaat doorzoeken en daar ads aan koppelt? Als ze em in beta houden dan kunnen ze altijd zeggen dat het "Een bug in de software" was ofzo.

Verder is Google een bedrijf dat zijn producten gewoon snel op de markt brengt en wil brengen, hierdoor krijg je soms te maken met wat jij noemt "Halve producten", maar ik zie het meer als een bedrijf wat open is en graag de mensen een kijkje in de keuken gunt. In tegenstelling tot MS die 3 jaar achter de tekentafel zitten en dat allemaal angstvallig geheim proberen te houden op een paar screenies na.
@sander

"Misschien moet je eens kijken naar de redenen dat ze GMail in beta hebben...

Ooit gehoord van privacyrechten als je mails van mensen gaat doorzoeken en daar ads aan koppelt? Als ze em in beta houden dan kunnen ze altijd zeggen dat het "Een bug in de software" was ofzo."

ooit gehoord van komplot theorieen?
als je die maar groot genoeg maakt kom je vanzelf in het nieuws.
:Y)
ik vind dat we wel eens een keer mogen ophouden met dat gehele

"Google is evil" geflame

kan ook gewoon jaloersheid zijn
hun hebben van scratch een miljardenbedrijf gemaakt, dat doe ik ze niet na
accept it, google is gewoon goed bezig
Wat ik vooral aan Google bewonder, is dat zij in tegenstelling tot Intel, Microsoft, IBM en veel film- en muziekmaatschappijen geen naam hebben dat ze concurrenten op een oneerlijke manier te gronde proberen te richten.
edit:typo
Anoniem: 141704 24 december 2005 09:38
Wat wel een interessant gegeven is, is dat GMail nog steeds beta is, en dat ze druk bezig zijn met steeds weer nieuwe functie toevoegen die MI niet direct tot een 'standaard' mailaccount behoren..

Mss wordt het idd wel eens tijd om GMail uit de beta fase te halen, want op zo'n manier blijft het een beta, en komen ze idd altijd weg met de opmerking 'foutje.... een bugje'..
ik heb anders nooit last gehad van "een foutje" in gmail, waarom loopt iedereen te zeuren over google ?
ze zijn gewoon goed bezig
De oprechte felicitaties aan hen natuurlijk, ik denk dat we allemaal blij mogen zijn met wat ze neer gezet hebben.

Ik gebruik het in ieder geval dagelijks (meestal) naar volle tevredenheid

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.