Geruchten over overname KPN door Telefónica

Ruim vijf jaar na het afblazen van de fusie tussen KPN en het Spaanse Telefónica zouden de twee bedrijven opnieuw om tafel gaan zitten, heeft de Wall Street Journal vandaag gemeld. Volgens de doorgaans welingelichte krant zou de Iberische telecomgigant, het op twee na grootste telecombedrijf ter wereld, ongeveer twintig miljard euro voor de Nederlandse telco willen neertellen. Het bericht van Wall Street Journal houdt de nodige slagen om de arm: tot dusverre zouden de bedrijven nog niet verder zijn dan het samenstellen van teams die de onderhandelingen moeten voeren.

KPN/Telefónica-logo Telefónica kon dus met een gerust hart ontkennen dat er al daadwerkelijk gesprekken geweest zijn, KPN-voorman Bob Oudshoorn beperkte zich vooralsnog tot het weigeren van ieder commentaar. Een woordvoerder van KPN maakte daar in de loop van de ochtend ‘Voor zover we weten zijn we niet door Telefónica benaderd’ van - een aanzienlijk preciezere verklaring, wat er zeker op kan wijzen dat er niet alleen rook, maar ook vuur is. De beurzen reageerden gematigd optimistisch: de koers van KPN steeg met ongeveer vier procent, hoewel diverse analisten spreken van een laag bod.

In 2000 was vooral het grote belang dat de Nederlandse overheid in KPN had - toentertijd 44% - een struikelblok voor de Spanjaarden. Minister Zalm heeft dat belang ondertussen afgebouwd naar ongeveer twintig procent, maar de staat heeft nog steeds een vetorecht. Wat vijf jaar geleden ook een rol speelde was het inklappen van de internethausse, waardoor Telefónica minder te besteden had. De laatste maanden is de telecomsector echter weer volop in beweging; Telefónica kocht onlangs voor zo'n 2,7 miljard euro een meerderheidsbelang in het Tsjechische Český Telecom en breidde zijn belang in de China Netcom Group uit. Eerder deze maand waren er bovendien geruchten dat het bedrijf een overname van het Britse O2 van plan was, wat het bedrijf overigens ontkende.

Ad Scheepbouwer, topman KPN Enkele maanden terug was KPN nog in gesprek met Deutsche Telekom over een gezamenlijke overname van O2, maar toen dat afketste vertelde KPN's Ad Scheepbouwer aan het NRC: 'Voor een overname is een motief nodig, maar in de telecomsector kunnen alle bedrijven momenteel op eigen benen staan.' De komende weken zal blijken of Telefónica daar ook zo over denkt.

KPN-kantoor Amsterdam
'Hablo Español'

Door René Wichers

Eindredacteur

03-10-2005 • 16:25

53

Reacties (53)

53
52
35
6
1
10
Wijzig sortering
Heeft dit ook consequenties voor kpn gebruikers? of niet?
nee denk het niet.

voorbeeld:
toen KLM en AirFrance samen gngen is er toch ook niets veranderd. en Telefonica heeft ook EndeMol overgenomen hier van heb je qua programering ook niets van gemerkt
nee denk het niet.

voorbeeld:
toen KLM en AirFrance samen gngen is er toch ook niets veranderd. en Telefonica heeft ook EndeMol overgenomen hier van heb je qua programering ook niets van gemerkt
Ik denk het wel, de naam KLM bestaat nog steeds, maar dit is maar een aantal jaar, daarna kan de naam KLM verdwijnen.
Waarom zou Telefonica KPN willen overnemen en niet de naam wijzigen? Het is vrij normaal in de telecom wereld dat bij een overname de naam wijzigt (libertel ->vodafone, dutchtone -> orange, telfort -> O2 ->telfort, Ben ->T-Mobile) Zal nu ook gebeuren, als was het alleen maar om de marketing wereldwijd hetzelfde te kunnen houden wat weer scheelt in de kosten

EDIT:
Gaat het om heel KPN? of alleen KPN Mobile?
KPN heeft nogal wat: Vaste telefonie, data, mobile telfonie en een heel aantal services (telefoonboek e.d.)
misschien omdat de overheid ook nog wat te zeggen heeft.

De overheid heeft begin 2005 nog steeds een gouden aandeel, waarmee het een beslissende invloed heeft op belangrijke besluiten. Momenteel bezit het Ministerie van Financiën nog 14% van de KPN-aandelen. Aldus Wiki

Echte naam KPN:
Koninklijke KPN NV.

Dus jij denk dat een Koninklijk bedrijf zo maar even van naam mag veranderen ik denk van niet.
Denk dat het feit dat het nu nog 'Koninklijk' heet juist een reden is om de naam te veranderen. Het koninklijk (rijk) aandeel is inmiddels minimaal en slinkt ieder jaar meer.
De titel koninklijk heeft niets te maken met het feit of het bedrijf nog in staatshanden is.
Het chemiebedrijf DSM is ook al sinds eind tachtiger jaren geen overheids bedrijf meer, maar heeft toch een tweetal jaar terug de titel koninklijk gekregen.
Anoniem: 98044 @[Roland]3 oktober 2005 20:41
Net als de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij.

Is in handen van het republieke Air France en ze kunnen na de contractueel vastgelegde verplichte naamsbehoudtermijn doen met de naam KLM wat ze willen.

Ik hoop trouwens niet dat het ook daadwerkelijk gaat gebeuren dat Telefonica KPN gaat overnemen. Weer een parel van de nederlandse economie weg.
@loodgieter
KPN was zowiezo al een afkorting van Koninklijke PTT Nederland, waarin PTT óók al weer een afkorting was ;)
Anoniem: 151393 @[Roland]3 oktober 2005 17:41
btw. telfort -> O2 ->telfort-> KPN alleen blijft telfort wel telfort heten(voorlopig dan).
Dat vrij mormaal is anders niet normaal ! Er zijn voldoende voorbeelden die iets anders laten zien zoals bij KPN.

KPN Koopt E-Plus en de naam is nooit aangepast.
KPN Neemt de rest van de aandelen Orange in belgie over en wijzigt alleen de naam omdat ze geen rechten meer op de naam Orange hebben en de naam wordt aangepast in Base. KPN neemt in Nederland Telfort over en zoals het er naar uit ziet blijft de naam Telfort bestaan.

En ik neem aan dat er genoeg voorbeelden zijn. Die uniforme namen zie je alleen bij bedrijven die een wereld merk na streven zoals Fodafoon die streeft naar de 2e plaats van bekende merken wereldweid. Ze hebben nog niet de arogantie voor nummer 1 waar cocacola staat.
En wat denk je van de koninklijke Ahold? Heeft idd niets te maken met de overheid.

Als een bedrijf 100 jaar oud kan het in aanmerking komen voor Koninklijk bedrijf of Hofleverancier. Of het met de overheid te maken heeft of niet.

DSM bestaat sinds 1902 dus in 2002 is het koninklijk geworden :)
We zitten nu anders wel met Talpa.. :+
Anoniem: 115936 @Jazzle3 oktober 2005 17:01
Gepost door jessevl - maandag 3 oktober 2005 - 16:31 Score: 3 (First post)
Heeft dit ook consequenties voor kpn gebruikers? of niet?

Ik hoop van wel :+
Anoniem: 111783 3 oktober 2005 16:32
Leuk voor de beurzen zulke geruchten. Daar worden ze niet blij van. Kopen, verkopen?

Daar gaat het tweede nationale bedrijf naar het buitenland. KPN is groot voor Nederlandse begrippen, daarbuiten...

Ik hoop maar dat ze goed bieden, we willen niet dat de prijzen weer omhoog gaan.
Mijn aandelen KPN zijn anders behoorlijk in waarde gestegen.
Ik heb gelijk ook een berg Calls op KPN aangeschaft!

Laat het schip met geld nu maar binnenvaren!
achja... zo wordt de hele nederlandse economie gekwanselt... nu bepaalt Monsieur hoe duur wij vliegen en Signor straks hoe duur wij bellen.. we houden helemaal zelf niks over... toch schuif ik de schuld door naar de Nederlandse staat...
Inderdaad. De overheid kan beter alle bedrijven zelf blijven controleren.
Dat wordt wel bewezen door de bloeiende economie in bijvoorbeeld Noord Korea.
En we zien ook de destructieve gevolgen van de inmenging van een vrije economie in China. Sinds privé kapitaal en winst daar zijn toegestaan zakt de economie daar in elkaar...

Natuurlijk. Dit soort dingen zijn slecht voor onze chauvinistische gevoelens. Dat ben ik met je eens.
Maar om te zeggen dat het slecht is gaat wat ver.
Dat het in korea slecht gaat komt door slechte staatscontrole niet door de staatscontrole zelf.
Het verkopen van een primaire infrastructuur/dienst zoals het kopernet, gas, water, elektriciteitsvoorziening, zorg en noem maar op aan commerciele instanties is een gevaarlijk en zeer antidemocratisch proces. Ik wil als kiezer graag mijn invloed blijven uitoefenen op de manier waarop mijn eigendommen worden beheerd, want dat zijn het, MIJN eigendommen waar ik jaren belasting voor heb betaald.
Inderdaad. Dat soort bedrijven dienen het publieke belang. Ik denk dat we ook wel vaak genoeg hebben gezien dat de beloftes dat alles goedkoper en beter wordt na privatisering niet kloppen. Denk maar aan de NS, en het zorgstelsel (verzekering). Ook is er geen enkele reden meer om te investeren in de techniek en dat levert storingen op (NS, energieleveranciers).

Er wordt alleen maar meer gevangen door aandeelhouders, voor hen is het inderdaad allemaal een stuk beter geworden :)

Ik vind KPN trouwens nog het minst belangrijk qua publiek belang, minder dan bijvoorbeeld vervoer en energielevering etc.
Vergeet niet dat de nederlandse economie na een succesvolle overname op deze schaal ook wel een boost krijgt. Anders zou het voor KPN er financieel ook niet aantrekkelijk zijn
Aan de andere kant zorgen wij ervoor dat er wereldwijd goed en goedkoop gebankiert kan worden.
"Ik ga hier niet op reageren.... ik doe het niet, ik laat me niet verleiden....................."

[zwak moment] Sorry, maar waar baseer je dit op? En wat vind je bijvoorbeeld van de overname door ABN AMRO van Antonveneta? En wat denk je van alle belangen die allerlei bedrijven (en ook KPN!) nu al in het buitenland hebben? [/zwak moment]
Beter duur verkocht aan een Spanjaard dan een wegkwijnend Nederlands bedrijf. De enige unieke waarde van KPN is het kopernetwerk, al het andere kan ook door een willekeurige andere marktpartij geleverd worden.

Zie ook Endemol: Telefonica kocht zo'n 3 miljard lucht, waarvan John de Mol nu tientallen miljoenen pompt in de Nederlandse economie met z'n Talpa :)

Met KLM is het wat anders aangezien Air France weigerde de hoofdprijs te betalen (terecht overigens want klassieke vliegtuigmaatschappijen zijn dramatische investeringen op lange termijn).

Met verkopen aan het buitenland is weinig mis als er maar genoeg gevangen wordt door de (Nederlandse) aandeelhouders. De enige uitzonderingen hierop zijn wanneer bedrijven een strategisch van Nederlands belang dienen.
Wat een onzin dit is een logisch gevolg van de globalisering van de wereld. Nederlandse bedrijven doen niet anders in het buitenland. Ik geloof dat Nederland zelf een tijdje de grootste investeerder was in de VS!!! we doen het zelf dus ook.... :'( voor zover je nog over Nederlandse bedrijven praat!
Anoniem: 53628 3 oktober 2005 16:56
Wanneer gaat de EU ingrijpen? De vaste telefonie wordt straks gedomineerd door één groot bedrijf.

Oh nee, de EU vindt het nu nog marktwerking |:( .
Ik denk dat Voice over IP wel eens heel erg populair kan worden.

En dan kan iedereen met een beetje internet-aansluiting zelf kiezen via welke provider ze gaan bellen.

Met andere woorden: Slecht nieuws voor KPN.
(Zeker gezien het feit dat hun eigen VOIP diensten het zeer belabberd doen tot nu toe).

De KPN heeft welliswaar nog altijd het laatste koperdraadje van de centrale naar jouw huis in beheer, maar geloof me, daar zit weinig winst op.

DUS: Het zou zomaar kunnen zijn dat we een aflopend bedrijf aan het verkopen zijn :)
Bedenk is wat er allemaal over die koperdraad gaat, mobiele telefonie (ja, die ook), ADSL/internet, alle datacom van/naar bedrijven, verkeerslicht bewaking en nog veel meer. Eer dat gaat veranderen moet er nog VEEL gaan gebeuren!!!
In 2000 was vooral het grote belang dat de Nederlandse overheid in KPN had - toentertijd 44% - een struikelblok voor de Spanjaarden. Minister Zalm heeft dat belang ondertussen afgebouwd naar ongeveer twintig procent, maar de staat heeft nog steeds een vetorecht.
Klopt niet. Op de KPN site:
Verdeling aandelenbezit per 19 januari 2005

Aantal stuks Staat der Nederlanden 14,2 %
* exclusief het bijzondere aandeel

Staat er bij. Geen idee was dit "bijzondere aandeel" is, maar misschien de 6%
Een bijzonder ("gouden") aandeel is geen normaal aandeel (vertegenwoordigd dus ook geen 6% van de aandelen en is misschien zelfs niet te verkopen) maar zorgt ervoor dat je een vetorecht hebt bij belangrijke beslissingen van een bedrijf.
@ Imagine.

Marktwerking is betrekkelijk. De overheid vindt dat de energiemarkt vrij is. Als je goed gaat kijken kunnen energiebedrijven slechts een klein deel van de prijs vrij bepalen, daar komt nog bij dat, net als in de telecom eigenlijk, de netbeheerders nog dezelfde bedrijven zijn.

[edit]
@cool_mod_e

KPN is wel heel wat meer dan alleen het vaste net natuurlijk. Denk aan het eigen mobiele net, internet en alle buitenlandse bedrijven die van KPN zijn.
Klopt,

Dit was ook meer een reactie op de stelling die erboven stond " De vaste telefonie wordt straks gedomineerd door één groot bedrijf.
KPN lijkt me meer dan 20 Miljard waard.
Het gaat niet om de waarde van het bedrijf zelf maar om de beurswaarde.

Het zou heel goed kunnen dat de totale waarde van KPN aan spullenboel, kennis en inkomsten hoger ligt alleen dat zecht niet wat zo een bedrijf moet kosten. Op de beurs is KPN een ondergewaardeerd bedrijf en zou eigenlijk meer waard moeten zijn en dan zijn ze aantrekkelijk voor overnamen omdat je relatief veel krijgt voor je geld.
Anoniem: 99269 3 oktober 2005 18:47
Tijd voor communisme, dan heb je dat gezeik niet ;)
Anoniem: 150711 4 oktober 2005 19:18
Overname zal niet veel veranderen. De hollandse koe wordt ingelijfd door de spaanse inquisitie. Ik ben benieuwd wat dit gaat worden. Sinds de privatisering is het met de service van KPN maar slecht gesteld. OK, de prijzen zijn gedaald, maar dit is te danken aan de concurrentie en niet aan hun beleid. Straks krijgen we bij een storing te horen, Manjana manjana... en krijg je straks bij 200 minuten beltegoed een weekje Costa Del Sol cadeau....Olé }>
En op FOK! is de update al dat er helemaal harstikke niets van klopt.
Het zijn dan ook geruchten...
Al zal er niks van waar zijn... Dan nog... De kans dat de zaak ooit eens verdwijnt naar een of andere tent zit er dik in. En dan maar afwachten of ons een grotere poot gaat worden uitgedraaid. Lang leve de privatisering!!!!!
Zoals altijd, ze blijven ontkennen tot het contract bijna getekend kan worden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.