Ruim vijf jaar na het afblazen van de fusie tussen KPN en het Spaanse Telefónica zouden de twee bedrijven opnieuw om tafel gaan zitten, heeft de Wall Street Journal vandaag gemeld. Volgens de doorgaans welingelichte krant zou de Iberische telecomgigant, het op twee na grootste telecombedrijf ter wereld, ongeveer twintig miljard euro voor de Nederlandse telco willen neertellen. Het bericht van Wall Street Journal houdt de nodige slagen om de arm: tot dusverre zouden de bedrijven nog niet verder zijn dan het samenstellen van teams die de onderhandelingen moeten voeren.
Telefónica kon dus met een gerust hart ontkennen dat er al daadwerkelijk gesprekken geweest zijn, KPN-voorman Bob Oudshoorn beperkte zich vooralsnog tot het weigeren van ieder commentaar. Een woordvoerder van KPN maakte daar in de loop van de ochtend ‘Voor zover we weten zijn we niet door Telefónica benaderd’ van - een aanzienlijk preciezere verklaring, wat er zeker op kan wijzen dat er niet alleen rook, maar ook vuur is. De beurzen reageerden gematigd optimistisch: de koers van KPN steeg met ongeveer vier procent, hoewel diverse analisten spreken van een laag bod.
In 2000 was vooral het grote belang dat de Nederlandse overheid in KPN had - toentertijd 44% - een struikelblok voor de Spanjaarden. Minister Zalm heeft dat belang ondertussen afgebouwd naar ongeveer twintig procent, maar de staat heeft nog steeds een vetorecht. Wat vijf jaar geleden ook een rol speelde was het inklappen van de internethausse, waardoor Telefónica minder te besteden had. De laatste maanden is de telecomsector echter weer volop in beweging; Telefónica kocht onlangs voor zo'n 2,7 miljard euro een meerderheidsbelang in het Tsjechische Český Telecom en breidde zijn belang in de China Netcom Group uit. Eerder deze maand waren er bovendien geruchten dat het bedrijf een overname van het Britse O2 van plan was, wat het bedrijf overigens ontkende.
Enkele maanden terug was KPN nog in gesprek met Deutsche Telekom over een gezamenlijke overname van O2, maar toen dat afketste vertelde KPN's Ad Scheepbouwer aan het NRC: 'Voor een overname is een motief nodig, maar in de telecomsector kunnen alle bedrijven momenteel op eigen benen staan.' De komende weken zal blijken of Telefónica daar ook zo over denkt.
