Intel bestookt markt stilletjes met goedkope Pentium 4's

PC Magazine bericht dat Intel stilletjes de markt aan het bestoken is met goedkope Pentium 4-processors. Deze Pentium 4-processors staan niet op de publieke prijslijst van Intel, maar kunnen wel gebruikt worden door grote OEM’s. De goedkope Pentium 4-processors missen features zoals HyperThreading waardoor ze in het zelfde schuitje zitten als de Celeron-familie. Met behulp van de chips kunnen OEM’s relatief goedkope systemen aanbieden met een Pentium 4 aan boord. De Pentium 4 516-chip wordt bijvoorbeeld door Gateway gebruikt in een eMachines-systeem van 499 dollar.

Intel logo (klein, HQ)De Pentium 4 516-chip heeft veel overeenkomsten met de Pentium 4 520, maar heeft slechts een 533MHz bus in plaats van een 800MHz bus en moet het tevens stellen zonder HyperThreading. Veel goedkoper lijkt de chip echter niet te zijn. TigerDirect, één van de weinige winkels die de processor te koop aan biedt, heeft de processor voor 165 dollar op de prijslijst staan, slechts vijf dollar onder de prijs van de Pentium 4 520. De Pentium 4 506 die zijn werk doet op 2,66GHz staat in dezelfde prijslijst voor 120 dollar genoteerd. Hiermee is de Pentium 4 506 goedkoper dan verschillende Celeron D-processors en daarmee erg aantrekkelijk voor computerbouwers om in een systeem te stoppen.

Door Hielko van der Hoorn

29-09-2005 • 20:18

62 Linkedin

Bron: PC Magazine

Reacties (62)

62
60
32
13
1
10
Wijzig sortering
Intel biedt ze niet de consument aan.(aangezien ze niet retail worden verkocht)

De PC bouwer doet dat.

Dus als de consument het niet duidelijk gemaakt is, dat het om een "mindere" P4 gaat, is het niet Intel die bedriegt maar de PC bouwer die het systeem verkoopt.

Duidelijk weer een gevalletje stemmingmakerij tegen Intel.
En hier doen ze er dus blijkbaar graag aan mee.
Klinkt als ongelofelijke afzetterij!
Denk je een Dell te kopen met een P4 krijg je een Celeron.
Afzetterij? De P4's van vandaag zijn de Celerons van morgen. Zo is het altijd al geweest en zo zal het voorlopig ook wel blijven.
Ja ... maar ze worden als "pentium 4" verkocht. Er wordt niet gezegd dat er iets is afgesnoept. Prima dat Intel 'goedkoop' processors aanbiedt. Maar nadat eerst vergelijking van CPU's door onoverzichtelijke nummering is verwazigd (alhoewel er veel viel aan te merken op het "megahertz systeem", zeker als je kloksnelheid laat prefereren boven prestaties) worden er nu halve P4's de markt op gebracht. Voor je zegt dat ik overdrijf... dat doe ik natuurlijk expres. Het verschil tussen een 486SX en DX was ook 'maar' een FPU'tje :Z Maar toen was tenminste nog duidelijk dat het bij de SX om een budget processor ging....


<reactie op TommelMOD>
Prima, maar ga dan geen Quarterpounders als Big Tasty's verkopen. Noem het dan Quarterpounders of opgevoerde Hamburgers :P </reactie> hmmm :9~ krijg er honger van :9
Anoniem: 93798
@jiriw29 september 2005 21:06
Het grote verschil tussen Pentium 4 en Celeron is de cache.
Een celeron heeft maar 128 of 256kb aan boord tegenover een Pentium 4 die 512kb, 1MB of nu zelfs 2MB aan boord heeft.
Anoniem: 93545
@jiriw29 september 2005 21:20
HT was juist het grote verschil tussen de Celerons en de P4s toch.
HTT, cache, en geheugenbandbreedte...
Als je toch een P4 koopt... kijk je toch naar WELKE? Als ik jou een racefiets verkoop, dan VRAAG je me toch hoeveel versnellingen heeft in plaats van ervanuit te gaan dat het er wel 27 zijn?
Ik heb hier ook een P4 (2.8 ghz) zonder HT hoor, is toch niet minder een P4? Als ik iets meer had gewacht of uitgegeven had ik een HT gehad, tsja... is toch de consument z'n keus?
Als een consument er uberhaupt al iets om geeft, is hij mondig genoeg of het effe te checke.
Een P4 zonder HT is nog geen celeron hoor....
HT was juist het grote verschil tussen de Celerons en de P4s toch. :?
jah.. dat is dus marketing... ik werk zelf bij mcdonalds.. en daar kan je ook goed zien wat marketing is... er wordt gewoon heel erg veel niet bijgeleverd... terwijl het wel op het plaatje staat, maar dan wordt het ook niet in de prijs meegerekend...

kortom: MARKETING!!!
een van de verschillen, cache is ook veel groter bij P4, en de architectuur van P4 is geloof ik erg traag met weinig cache.
volgens mij hebben Celerons ook minder cache als een P4 meestal mist de helft / driekwart van de cache

[edit] oeps: deze staat er al....dat krijg je als je je tabje openlaat staan en het later leest
dat snap ik ook helemaal.. ik eet daar zelf eerlijk gezegd ook absoluut nooit.. maar het is wel marketing.. en marketing staat bekend om zijn eerlijkheid... NOT!!!

het is idd wel SUPER vuil.. maar daar verdienen ze mee...

ik kijk daarom ook altijd eerst naar de spec's van iets.. en dat is ook de rede waarom ik mij graag verdiep in zo'n soort dingen... het kopen van componenten is leuk (op het feit dat het gewoon verschrikkelijk duur is na dan)... maar je moet natuurlijk wel weten wat je koopt... en aangezien het wel gewoon p4's zijn.. koop je gewoon hetzelfde...
ik zal ze natuurlijk niet verdedigen.. want het is ook absoluut geen doen...

als de mensen (wat de meeste digibeten) niet weten wat ze allemaal aan moeten schaffen.. moeten ze er gewoon iemand bij halen om te kijken wat ze nodig hebben... bijvoorbeeld een van de lokale computernerdzzz :9 ...

maarja... genoeg geklaagt voor mij vandaag... k ga maar eens pitte denk ik...
Anoniem: 102518
@jiriw30 september 2005 00:24
Ik zie niet goed in wat hier marketing aan is ... het zo goed mogelijk bevredigen van behoeften daar spreken we over. + een goed merk hebben dat vertrouwen geeft.

Je schreeuwt uit dat marketing mensen bedriegen is en dat is in wezen niet zo, en trouwens als je dat wel doet krijg je dat zowiezo terug dus je wint er niks mee

het is heel gemakkelijk om alles op de marketing te steken ma begrijp eerst eens wat het juist is en wat het hoofddoel is voor je marketeers tot afzetters promoveerd
en marketing staat bekend om zijn eerlijkheid... NOT!!!
Eerlijk rijk worden bestaat NOT!!! ;)
Dat is niet waar natuurlijk. Je heb t wel het voordeel van een grotere cache bijvoorbeeld. Intel lijkt vooral op de extreme budgetpc's te mikken. Je kunt je afvragen of de doelgroep van deze pc's uberhaupt merkt dat er een uitgeklede P4 in zit. Bovendien is de listprijs van één winkel nauwelijks een indicatie voor wat grootinkopers als Dell betalen.
En de P4's zullen meer cache aan boord hebben in vergelijking met de echte celeron's.
Eigenlijk is het een processorlijn tussen de celeron en de echte P4 in.
[Broncode is ietsje sneller]
Voor het zelfde geld als deze gecastreerde P4 van 2,66 GHz krijg je een celeron-d van 3,06 of 3,2 GHz. Ik vraag me dan serieus af of die celeron dan niet sneller is, aangezien die celeron's van tegenwoordig helemaal zo slecht niet meer zijn.
idd,en dan nog heb je de groep mensen die denken dat meer ghz altijd sneller is en dus hi-speed }:O celly's kopen.
Anoniem: 113966
30 september 2005 03:27
Uhm...ok.

1. De P4 is een relatiev oude processor, begon met 1.13Ghz processoren als ik me niet vergis, nu oplopend tot en met 3,8. Ongetwijfeld zal die laatste ook de snelste zijn, maar dat maakt die eerste niet minder P4.
2. Een Celeron heeft een geheel andere architectuur dan de Pentium 4 processoren, het enige wat overeenkomt is de X86 structuur, dus het fabeltje dat Celeron afgekeurde P4's zijn is crap.
3. Dell vermeldt netjes op de website dat een 2.93 Ghz betreft met 533 fsb en 1 mb cache zonder HT... Als iemand er dan toch voor kiest om voor die specifieke processor te gaan is het niet de schuld van Dell, maar van de consument. Er staan naast de bestaande configuratie ook andere processoren aangegeven die kwa specificaties duidelijk verschillen, ook als je op het vraagtekentje bij Dell klik boven de processoren leggen ze je uit van hoe en wat met die processoren.
4. Ik weet dat de meeste tweakers hier Intel diep en grondig haten... Waarom begrijp ik nog steeds niet maarja zal wel aan mij liggen, maar de meesten hebben alle objectiviteit verloren zodra ze de namen Microsoft of Intel horen... Maar vergis je niet, Amd doet het ook, een sempron 3000+ bijvoorbeeld... waar staat die 3000+ dan voor? vergelijkbaar met een P4 3Ghz? of een Celeron 3.06Ghz? die laatste maakt alsnog gehakt van de Sempron 3000+ maar toch een beetje vreemd, blijkbaar doet Amd het ook heel duidelijk, maar daar hoor je weer niks over... beetje dubbel allemaal.
5. Dit laatste snap ik al helemaal niet, wat hebben jullie als tweakers nou te maken met een zogenaamde budget P4? Ik bedoel, kopen en overklokken doen jullie hem toch niet gezien het feit dat de meeste mensen hier Amd fan zijn, de processor heeft betere prestaties dan een Celeron dus is het uitermate geschikt voor huistuinenkeuken gebruik zoals emailen en of internet, je kan het zelfs in een multimedia systeem implementeren, je koopt dus geen gebakken lucht. Ik dacht echter dat de meesten hier al op een Amd x2 of turion zaten te tuffen dus wind je vooral niet op, houdt je bloeddruk op peil, de P4 is die hartinfarct niet waard. :Y)

[edit]
Oja, de conspiracy Theory, Je denkt niet dat als Intel een P4 lanceert die specefiek gemaakt voor voor grote OEM's zoals HP & Dell dat ze dat op tv gaan aankondigen he? :?
[...]
1. De P4 is een relatiev oude processor, begon met 1.13Ghz processoren als ik me niet vergis, nu oplopend tot en met 3,8. Ongetwijfeld zal die laatste ook de snelste zijn, maar dat maakt die eerste niet minder P4.

[...]
Je vergist je wel. :P
De Pentium 4 begon met 1.40 en 1.50 GHz, en later kwam er nog een 1.30 GHz.
Anoniem: 126163
29 september 2005 22:31
Wanneer de specificaties duidelijk zijn weergegeven en de prestaties niet onderdoen voor een qua prijs vergelijkbare processor van intel dan is het eerlijke handel. De naam pentium 4 bestaat gewoon al te lang.
Hoe zit het met die 2,93 GHz-modellen, want dan koop je volgens velen een "aardig snelle P4"?

Alleen blijkt je Ferrari dan maar een 4-cylinder te hebben en de versnellingsbak van een tractor.

De koper is zelf natuurlijk ook wel verantwoordelijk, maar - ongeacht wie het doet - zo'n praktijken zijn ergens toch wel het (bewust) uitbuiten van de onwetendheid van vele kopers.

Ethisch vind ik het maar niks, ook al werkt het commercieel wel.
Zolang erbij vermeld wordt welke FSB en of de cpu wel of geen HT heeft lijkt mij daar niks mis mee, de prijs is ook navenant lager.

Als men ze nu onder valse vlag verkocht of voor de prijs van een 800 FSB met HT, dan zou je terecht wat kunnen zeggen hierover.
Dat is niet zo vreemd, Ferrari bouwt/bouwde ook tractoren. Ik snap niet waar iedereen zich druk om maakt. Van merken als Dell is al lang bekend dat je voor de lage prijs ook relatief 'slanke' systeempjes krijgt, en zeg nou eerlijk: de performance is goed genoeg voor thuisgebruik.
De prijs/prestatieverhouding en het energieverbruik zijn verder gewoon intel, daarom heb ik al jaren alleen AMD in het programma. Misschien dat het met de P5 nog een keer wat wordt.
Ferrari bouwt/bouwde ook tractoren.
Even heel erg off-topic nitpicken: Ferrari heeft nooit tractoren gebouwd. Je bedoeld waarschijnlijk Lamborghini. :)
Dit is al een behoorlijke tijd aan de gang hoor....

Een paar maanden geleden zag ik bij Albert Heijn een PC met een 2.93Ghz P4 er in. Dat kan dus niet anders dan een soorgelijke te zijn.... 533Mhz FSB en geen HT aan boord....
Nee hoor, de 2.8Ghz Prescott was ook beschikbaar zonder HT namelijk en met de 533 FSB.

Die werdt door Dell bv ook verkocht en was dan ook een stuk goedkoper, zolang de specs vermelden welke features er wel of niet op zitten is daar niets mis mee.
Het verschil is dat de 2.8Ghz 533FSB Prescott (op Socket 478) een aangekondigde processor was. De processoren in dit bericht, en in mijn post, zijn allemaal niet aangekondigd, en nauwelijks in de winkels te vinden (aangezien het een OEM-only product is). Vandaar dat mensen zich hier zo over verbazen....
Ik wilde "niet erg netjes" gaan zeggen, maar eigenlijk vind ik het schandalig. Ze verkopen hier dus processors onder de (al zo erg geprezen (vooral door marketing, maar dat terzijde)) 'Pentium 4' naam, terwijl ze door het missen van de HT en de bus van 533 zeer veel onder doen voor een actuele P4, voor een blijkbaar niet erg veel lagere prijs.

Dit in combinatie met hun niet al te geweldig overzichtelijke ratingsysteem gaat dit voor veel mensen (al dan opvallend) gewoon een kleine miskoop worden.

Ik hoop dat ze per ongeluk eens achter een A64 X2 systeem van iemand kruipen en het verschil merken...

Overigens kan ik het toch niet laten om dit weer typisch te noemen, zowel voor Dell als Intel.
Anoniem: 63628
@Iet29 september 2005 21:25
Dell doet dit sowieso al jaren, dell krijgt ook speciale leveringen met dit soort processors van intel. Enige verschil in dit geval is dat nu ook andere merken profiteren van dit naaigedrag.
yup het is een complot van Evil Intel. binnenkort gaan ze EI procs lanceren om mensen met opzet te beduvelen.
c'mon omdat het hier om intel gaat, spreken we over 'slecht' gedrag maar als amd zoiets zou doen zou het 'slimme marketing' heten, of een mooie manier van je faulty products. het zijn PIV's met wat minder features en zo worden ze ook verkocht.. in de checklist wanneer je bij dell iets koopt staat duidelijk fsb 533 of 800 mhz enz. ze verkopen geen systemen zogenaamd fsb 800mhz/HT en dan heeft ie dit niet. imo is dit dus niets bijzonders en zijn ze gewoon bezig hun stock weg te werken voor de toekomstige dualcores.
Wat is een Pentium 4 dan ? De naam Pentium 4 heeft volgens mij niets te maken met de busspeed of dat er HT op zit. Ik typ dit nu met een computer met daarin een Pentium 4 met een bus van 533 en zonder HT, en het is toch echt een Pentium 4.
De eerste HT Pentium 4 was volgens mij de P4 3,06 met een busspeed van 533. Later werd er pas overgestapt op een bus van 800 en die modelen kregen ook de HT functie mee. Maar om te zeggen dat een Pentium 4 pas een Pentium 4 is als hij HT en een bus van mim 800 heeft......
Anoniem: 150407
29 september 2005 21:59
Klinkt idd een beetje als afzetterij ja. Mogen ze dan ook wel duidelijk melden als een klant pc koopt. Een normale klant denkt: oh, een p4... das goed... maar deze versie is dus echt niet goed...
Wat een onzin. Het is een P4, een goedkope P4, een niet zo snelle P4, geen HyperThreading P4, maar nog steeds een P4. Niks afzetterij, zo iets heet ook de lage marktregionen bedienen.
Het is dus idd een echte P4 maar dan trager. Het punt is dat de cpu in het voorbeeld slechts 5 dollar goedkoper is dan de "normale" versie met 800Mhz FSB en HT. Dat klinkt als niet zo fris.
inderdaad complete onzin...

Dit zijn gewoon de oude modellen van voor het 800 MHz FSB tijdperk... Die hadden destijds ook geen HT... Toen waren het toch ook Pentium 4's.... waarom zouden ze nu dan niet meer zo mogen heten....
wat lopen jully nu te blaten als je een dell koopt weet je dat je word afgezet..
er zit in geen enkele dell orginele full original version spul in..

dat geld voor de printers, dvd drive vga kaart tot sound kaart..

oh mijn fout de harddisk is geen el cheapo versie want die worden niet in budget smaakjes gemaaakt..

nvidia intell ati iedereen doet het..
weet jij nog verschil in de 7800 reeks van nvidia se xt pe .. ik snap er nix meer van ... ati doet het iedereen doet het want je koopt het toch wel.
Maar het verschil is dat ATI/nVidia de "mindere" types ook voor minder geld over de toonbank gaan. Daarbij kan in deze typenummers (hoe verwarrend ze ook zijn) altijd achterhaald worden hoe snel iets is. Het kan niet zo zijn dat als je een 6800GT haalt dat je dan een veredelde 6600GT krijgt.

Bij Intel haal je een Pentium 4 en krijg je een veredelde Celeron.
Zo lang de verkopende partij duidelijk het typenummer van de gebruikte processor vermeldt, lijkt me dat dit geen probleem ('miskoop') moet opleveren voor de klant.

Als ik een nieuwe computer wil kopen en de ene keer zie ik dat er geadverteerd wordt met, bijvoorbeeld, een Pentium 4-820 en een andere keer met een Pentium 4-816 (en er staan verder geen duidelijke specificaties vermeld), dan zal ik toch echt eerst willen weten wat het verschil tussen beide is. Als ik dat teveel moeite vind, dan heb ik niet het recht om achteraf te klagen dat ik 'in de maling' ben genomen.

Is er ergens een overzicht te vinden van de specificaties (dus ook de bussnelheid en de grootte van het cache-geheugen) van Intel-processoren aan de hand van het typenummer?

//edit

Laat maar... ik heb het al gevonden. :)

http://www.intel.com/products/processor/pentium4/

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee