Internet en middenstand: in welke hoek vallen de klappen?

Mediafacts heeft een kleine beschouwing online gezet over de invloed van het internet op de middenstanders. Schoenen moeten door de mensen nog steeds gepast worden en bijgevolg zal de internethandel waarschijnlijk nooit een echte concurrent worden voor de schoenmaker, maar bij videotheken en muziekwinkels wordt het een ander verhaal. Media on demand wordt in de nabije toekomst realiteit zodat iedereen op elk moment kan kijken naar de film of serie die hij wil, waardoor een traditionele videotheek nog weinig meerwaarde zal bieden boven een abonnement op digitale televisie of een andere 'media on demand'-vorm.

Free Record ShopOok het downloaden van muziek, zowel gratis als betaald, is ontzettend populair en dat merken de muziekwinkels ook. Heel wat platenzaken legden de boeken al neer of openden een online filiaal, zoals de Free Record Shop, maar de concurrentie van gespecialiseerde online shops is bikkelhard. Ook kleine electronicawinkels zullen de invloed van het internet vroeg of laat opmerken. Nu zijn er al pricewatch-systemen, maar als een potentiële klant binnenkort op zijn gsm kan nagaan waar een bepaald type tv of of dvd-speler het goedkoopst is, valt daar voor de kleine zelfstandige niet tegen te concurreren.

Ook de specifieke winkeltjes voor verzamelaars krijgen het moeilijk. Stripcollecties en postzegelverzamelingen worden gecatalogiseerd en op internet aangeboden in groten getale. De liefhebber met zijn kleine stoffige winkeltje kan onmogelijk een even grote collectie tentoonstellen met zo weinig werk en kosten, dat ook daar het doek vroeg of laat zal vallen. Dan heeft Mediafacts het nog niet gehad over de reisbureaus, makelaars en fotozaken voor wie de internetconcurrentie keihard is.

Door Yoeri Lauwers

Eindredacteur

03-08-2005 • 08:40

86

Submitter: André

Bron: Mediafact

Reacties (86)

86
86
40
11
0
38
Wijzig sortering
Nu zijn er al pricewatch-systemen, maar als een potentiële klant binnenkort op zijn gsm kan nagaan waar een bepaald type tv of of dvd-speler het goedkoopst is, valt daar voor de kleine zelfstandige niet tegen te concurreren.

Onzin. Nee, ze kunnen niet op prijs concurreren, maar wel op service! (Al hoewel...zie 89 euro 'afleverkosten' van Dell)
Het is leuk dat je bij een .com winkel een TV kunt bestellen, maar wat ga je doen als je TV kapot is? Weer terug in de brievenbus stoppen?
Ook willen mensen dit soort aankopen in het echt zien en advies krijgen.
Het is leuk dat je bij een .com winkel een TV kunt bestellen, maar wat ga je doen als je TV kapot is? Weer terug in de brievenbus stoppen?
Ook willen mensen dit soort aankopen in het echt zien en advies krijgen.
Net zoals bij veel laptops zal je dan ook bij TV's een pickup & return garantie krijgen. Je belt dat je TV overleden is en het bedrijf komt 'm ophalen. (Voor TV's komt er trouwens vaak een service monteur bij je huis langs, ook wel makkelijk).

Mensen willen inderdaad de aankopen vaak zien (bij duurdere / grotere spullen) dus gaan ze naar de winkel om te kijken en geinformeerd te worden. Daarna linea-recta naar huis om het ding via internet te bestellen bij www.goedkope-tvs.com ofzo. De detaillist verkoopt zo nog niets en zal uiteindelijk failliet gaan omdat mensen alleen maar komen kijken.
Net zoals bij veel laptops zal je dan ook bij TV's een pickup & return garantie krijgen. Je belt dat je TV overleden is en het bedrijf komt 'm ophalen. (Voor TV's komt er trouwens vaak een service monteur bij je huis langs, ook wel makkelijk).
Dit zijn natuurlijk niet de goedkoopste internet dozenschuifers, daar kan de lokale electronicazaak wel tegen concurreren.

Persoonlijk denk ik dat de hybride winkels (internet + echte winkel) nog het meeste kans op success maken.
Als iemand ervoor kiest om bijvoorbeeld een item via internet te kopen en daarna voor eventuele garantie bij mij komt, dan wordt ie fijn even afgedroogd! Ik ga echt niet betalen voor iets waar ik niks aan gewonnen heb.

Het is wel allemaal leuk en aardig dat er zoveel internetwinkels zijn, maar ze werken met enorm lage marges en maken de markt kapot voor normale winkels. Als je tegenwoordig 10 euro aan bijvoorbeeld een dvdbrander wilt verdienen dan zijn er ook bedrijven die met één euro genoegen nemen. Daar is gewoon niet tegen te vechten.

Ik heb er gewoon voor gekozen om geen prijsvechter te worden, ik wil gewoon er gewoon goed aan winnen en daarvoor krijgt de klant een prima service terug. Ben ik te duur? Dan kopen ze het toch fijn ergens anders, maar als ze dan later voor service aankloppen bij mij, dan betalen ze vol tarief. Ze vragen er toch zelf om? Gebeurt in elke branch.
Nadeel is dat veel internetwinkels zich ook puur bij het dozenschuiven houden en zo de lokale winkeliers opgezadeld worden met eventuele garantieclaims.
als jij goede service verleent kan ik me niet voorstellen dat de marge van 10 euro op de brander jouw een groot winst percentage geeft aan het einde van het jaar.

het blijft alleen wel goed dat zulke zaken bestaan. als ik eens wat wil weten vraag ik het. als ik dan een persoon tegenover mij krijgt die er net zoveel (of minder) van weet als ik dan ben ik snel weg. als jij echter een goed advies hebt dan mag jij van mij ook best die 10 euro die ik extra betaal hebben. je hebt er namelijk moeite voor gedaan. ook zal ik dan zeker niet aarzelen om nog eens terug te komen. zulke zaken heb je gewoon nodig. als jij het nu vol kan houden om te overleven dan zou je nog wel eens tot een groot concern uit kunnen groeien.
Bij een TV ga ik toch echt de winkel in en koop ik hem daar ook.
Wij hebben hier een zaak die de Radiobeurs heet en ik zou maar wat al te graag daar een TV halen simpelweg omdat ik de TV dan kan zien.
Maar als er iets mee is dan bel ik op, leg ik het uit en dan kan ik de TV gewoon brengen voor reparatie.
Ik kan er dan ook vanuit gaan dat deze vakundig gerepareerd wordt en ik hoef niet alles tien keer uit te leggen.

Best leuk zo'n internet winkel, maar als die monteur komt moet je misschien weer alles uitleggen en de vraag is of die monteur je TV kan repareren, voor het zelfde geld neemt hij de TV mee en heb je weer voor niks een vrije dag opgenomen.
@Grrrrrrene: Als dat bij jou vaak voorkomt, dan ben je waarschijnlijk ook geen goede verkoper. Ik heb zelf jaren in de winkel gestaan en dan leer je op een gegeven moment wel inschatten / rekening houden met het feit dat niet alle klanten in 1 keer kopen. Denk je dat dat gebeurt, afkappen het gesprek.

Datzelfde hadden we ook bij mensen die om onze laagste prijs vroegen. Wij zeiden dan: "Kijk eerst maar bij de concurrent, kom dan terug en dan krijgt u bij een daadwerkelijke verkoop, (eventueel) een leuke korting (of iets dergelijks)... Als jij meteen je laagste prijs zegt dan verkoop je toch bijna nooit, want ze gaan dan eerst ergens anders kijken en komen dan meestal niet meer terug.

@rvandijk: Niet iedereen orienteert zich (lang) op internet en dan is uitleg van iemand die er verstand van heeft wel aan te raden. Een speciaalzaak of kleinere keten heeft vaak meer kennis dan een electronica supermarkt als de mediamarkt.
Dat doe ik ook, maar wat veel klanten ook doen (weet ik uit eigen ervaring als verkoper) is een heel verkoopgesprek hebben met je, 10-tallen TV's bekijken, hun keuze maken en dan met een smoesje zeggen dat ze er nog op terug komen. Vervolgens gaan ze naar huis en zoeken ze op kieskeurig en consorten uit waar die TV het goedkoopst te krijgen is. Dat is een aspect wat nog even vergeten wordt in het artikel hierboven :(
Mogelijk zijn er ook veel klanten als ik, die best wat meer (zegge tot 50 euro) willen betalen voor hun TV en het om de hoek halen, maar eerst overal kijken (dus ook internet, waar ik ook wel vaak koop) en dan bij de lokale zaak met de beste prijs of de minste poeha kopen. De meeste verkopers spelen voor mij dan de rol van kassa-meneren, omdat ik mezelf al goed geinformeerd heb.
Veel verkopers wimpel ik dan ook af, soms ook na een gesprek (het initiatief komt van hen uit, dus elke tijd eraan gespendeerd is hun inschatting), maar soms vind ik het ook wel handig of leuk, als het een beetje relaxte verkoper is. Dit kan zowel bij de Block zijn, als de hifi-speciaalzaak: dat kan je echt niet zomaar generaliseren.
Het smoesje: tja: ik zeg meestal gewoon dat ik elders ga kijken, maar terug kan komen en dat is gewoon ook zo. Sommige verkopers claimen en sommige mensen voelen dit zo. Hoe meer ze claimen, hoe makkelijker het in de hand gewerkt wordt. Maar mensen doen het inderdaad ook vanuit zichzelf. Ik zeg meestal gewoon wat ik doe en hoe ik beslis en dan moet de verkoper maar omgaan met eventuele verontwaardiging, maar hij hoeft tenminste niet snel achterdochtig te worden. In ruil daarvoor hoef ik mij niet schuldig te voelen :P
Soms kom ik trouwens ook niet terug wegens de verkoper. soms maakt me dat niet zoveel uit. Ik kan niet goed tegen verkopers (in functie) die afgeven op andere zaken of klanten. Is menselijk, maar echt te persoonlijk en gekleurd voor woorden: nutteloos dus.

Nog een tip voor verkopers (zal ook wel voor veel klanten gelden, haha, maar die hoeven niets te verkopen): een frisse adem! :P
Absoluut waar, 't is bedroevend gesteld met het gemiddelde niveau van verkopers. Alweer een reden om online te zoeken: reviewsites hebben vaak artikelen waar experts producten beoordelen, objectief, zonder naar omzet, marge of speciale acties te denken, een verkoper is gewoon niet te vertrouwen, want zijn doel is uiteindelijk toch om omzet en winst te draaien. Daarom ga ik ook net als veel tweakers de winkel in met een duidelijk doel voor ogen :)

@Justaguy: Nee, dat kwam niet vaak voor natuurlijk, maar het werd wel steeds meer dat mensen puur voor de laagste prijs de winkel in komen en in hun binnenzak een uitdraai van de PW of kieskeurig hebben alsof je daar als normale winkel altijd in mee kunt gaan.
Over (de meeste) verkopers gesproken, die voegen wat mij betreft weinig toe als ik me op internet georiënteerd heb. Meestal kan ik ze er dan al veel meer over vertellen.

En waar een winkel dan wel toegevoegde waarde zou kunnen hebben - daadwerkelijk proberen of testen - schieten ze naar mijn gevoel vaak tekort.
Net zoals bij veel laptops zal je dan ook bij TV's een pickup & return garantie krijgen. Je belt dat je TV overleden is en het bedrijf komt 'm ophalen.
Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Ik heb zelf een Loewe Spheros LCD met fullopties, en heb die bewust bij de speciaalzaak hier in het dorp gekocht omdat deze zaak eventuele reparatie's bij mij thuis komt doen.
Geen transportschade en geen weken zonder TV.
Je heb alleen 1 probleem zelfs de kleine specialisten kunnen de huidige tv's niet tot nauwelijks meer maken omdat het in de tv ook allemaal al gedigitaliseerd is. Wat zulke winkel wel vaak doen is jou een vervangende TV geven zodat je tenminste nog kan kijken terwijl de tv gewoon wordt opgestuurd naar de fabrikant.

Daarnaast is het kopen via internet lucratief aangezien je zowieso de normale garantie krijgt die A via de "dozenschuivers" verloopt danwel via de fabrikant. De fabrikant wilt tenslotte ook de klant tevreden houden dus kan je zelfs vaak bij officiele resellers je tv brengen als die kapot is en anders kan je altijd terecht bij de service centre bij de fabrikant.

Winkels als Expert, EP ed. repareren vrijwel niets zelfs. En daar ben je de normale prijs kwijt. Terwijl je bv op internet dezelfde LCD bv een slordige 400 Euro goedkoper kan halen... nou voor die ene keer wil ik dan best wel een stukje rijden naar een service centre.
Even een flash geheugen kaartje bestellen bij een .com winkel, komt er nog zeker weer 8 euro verzendkosten overheen.
Dan is de lokale winkel toch vaak weer scherper in prijs.
Vaak gaan mensen eerst op het internet orienteren, dan in een winkel kijken (zeker bij een TV of iets van dien aard). Vervolgens onderhandelen met de leverancier om zo dicht mogelijk bij de prijs op het internet te komen.

Fabrikanten moeten de kleinere ketens steunen met een betere prijs. Die toko verkoopt het product terwijl een website alleen maar levert.

Overigens zijn veel kleine winkeliers aangesloten bij inkoopcombinaties. Hierdoor krijgen zij betere prijzen en dus hogere marges.

Verder moet je bij de meeste websites vooraf betalen. Leuk als zo'n toko failliet gaat. :r
Overigens zijn veel kleine winkeliers aangesloten bij inkoopcombinaties. Hierdoor krijgen zij betere prijzen en dus hogere marges.
Tja, maar als ze vervolgens de consument niet laten mee profiteren van die betere prijzen spannen ze het paard een beetje achter de wagen.
Ik ken zat bedrijven die zich momenteel vreselijk uit de markt aan het prijzen zijn ten op zichte van andere winkeliers die ook scherp inkopen en hiervan wel de consument mee laten profiteren.
De laatste bedrijven hebben meestal ook een online verkoop kanaal, hierdoor moeten ze wel scherp inkopen.
Ik denk ook wel dat dat de redding van de detail handel kan zijn door meer het online verkoop kanaal op te zoeken naast het eigen winkelbedrijf.
Je vergeet dat de echte winkels ook meer personeelskosten hebben (voor verkopers), een groter pand moeten onderhouden (in verhouding tot alleen een magazijn) en de spullen moeten uitstallen in de winkel. Dan kan je niet concurreren tegen een internet winkel die alles rechtstreeks opstuurd vanuit haar magazijn!
Dell leverd on site garantie. Dan heb je die 89 euro al gauw terug verdiend. En wat ik ga doen als mijn tv die ik op internet gekocht heb defect is? Simpel ik bel de servicedesk en de volgende dag staat er een man voor me deur om het ding te repareren. Is dat niet mogelijk zet hij meteen ter plaatse een nieuwe neer. Zo'n apparaat hoef je niet in het echt te zien op basis van de specifiaties kun je zien welke de beste is. Je bent gewoon ouderwets en gaat niet met je tijd mee. Zo'n internet aankoop van een duur apparaat bespaard je al gauw 150 tot 200 euro.
Zo'n apparaat hoef je niet in het echt te zien op basis van de specifiaties kun je zien welke de beste is.
Is ook niet altijd waar, denk aan de beeldkwaliteit van LCDTV's of de vervorming bij het omzetten van 4:3 naar 16: 9 bronnen bij breedbeeld TV's? Hoe ga je dat in de specs opzoeken, of ga je alleen op de marketingverhalen in de folders af? Ik heb laatst zelf gemerkt dat zelfs user reviews niet betrouwbaar zijn. Het beeld van een bepaalde TV leek 'super' indien je een PC aansluit via VGA. Echter ik vond het verre van.

Het is voor een bepaalde groep mensen met bepaalde wensen wel degelijk nuttig om eerst in de winkel te kijken alvorens aa te schaffen. Ikzelf koop de meeste computeronderdelen 'op reviews', zonder van te voren te zien, maar met mijn TV was dit toch heel anders.
Zo'n apparaat hoef je niet in het echt te zien op basis van de specifiaties kun je zien welke de beste is.
Ware het niet dat specificaties niet altijd recht doen aan de waarheid, omdat verschillende bedrijven er niet altijd hetzelfde onder verstaan (ik sluit me aan bij blackd hierboven).
Neem responsetijd van LCD-televisies. Verschillende fabrikanten hebben daar verschillende definities voor, zo heb ik gehoord (sommige zeggen 'grijs naar wit', andere 'zwart naar wit'). In het echt kan je het verschil wel zien.
(En vervolgens idd via internet kopen. Als dat zo doorgaat komt er nog entree op showrooms :) )
Ware het niet dat specificaties niet altijd recht doen aan de waarheid
Dat is waar, maar voor dat soort specs baseer je je hopelijk op benchmarks en reviews en niet op de fabrikant.
Dell leverd on site garantie. Dan heb je die 89 euro al gauw terug verdiend. En wat ik ga doen als mijn tv die ik op internet gekocht heb defect is? Simpel ik bel de servicedesk en de volgende dag staat er een man voor me deur om het ding te repareren.
Die €89,- waar jij het over hebt is voor het afleveren van de pc, voor de (basis) onsite garantie betaal je ook eens €174,-
On-site garantie is gratis. Jij doelt op de basic en standaard at home garantie. Waarbij men ook support geeft op andere zaken zoals on site hulp bij software installaties, virus en spyware support, en uitleg over het gebruik van de door de klant angegeven software. Dat zie ik de BCC of de Dynabyte nog niet doen.
On-site garantie is gratis. Jij doelt op de basic en standaard at home garantie. Waarbij men ook support geeft op andere zaken zoals on site hulp bij software installaties, virus en spyware support,
Dat heb je niet goed:
[quote]
Basis At Home - voor als u uw systeem af en toe gebruikt. U kunt kiezen voor 1 of 3 jaar lang voordelige reparatieservice voor het oplossen van hardwareproblemen
[/quote]
Is de standaard en geeft alleen recht op drie jaar garantie en reparatie aan huis.

Ten op zichte van het Collect and Return is dit basis at home €174,50 duurder. En waar jij naar verwijst met training en anti virus software is het zelfs €285,- duurder dan collect and return.
[off-topic].. en dat geld kan je dan weer aan goede spellingscontrole software uitgeven :+ :+ [/off-topic]
Dell leverd on site garantie. Dan heb je die 89 euro al gauw terug verdiend.
1 jaar? 2? 3? 5?
Op de aanbiedingen van dell (yep de meest verkochte) zelfs maar 3 maanden basic garantie. Meer garantie? Bijdokken.
Meestal is dit echt geen enkel probleem. Ik heb onlangs een koelkast gekocht via internet. De levering vond op eenzelfde wijze plaats als bij de winkel op de hoek. Ik had later toch nog wat problemen met het ding. Ik kon echter gewoon contact opnemen met de fabrikant die binnen 2 dagen kosteloos een gespecialiseerde koelkastmonteur langsstuurde.
Anoniem: 19339 3 augustus 2005 08:48
Lijkt een beetje op een nieuwe industriële revolutie... Toen vielen er ook klappen omdat het werk van 10 mensen opeens door 1 machine gedaan kon worden. Werkeloosheid steeg enorm, maar nu achteraf zijn we toch wel blij dat het heeft plaatsgevonden, en zijn banen meer verschoven naar kantoren.

Nu zien we het opnieuw: 10 man op straat door 1 webserver. Helaas vervelend voor degenen die hun baan verliezen (helemaal de kleine zelfstandigen), en de vraag is waar de nieuwe banen vandaan gaan komen.
idd, mensen willen zien wat ze krijgen. Eraan voelen hem werkend zien in de shop. Op internet gaat dat niet, dus elektronica winkels houd je toch wel. Alleen zijn ze dadelijk groter en met een breder assortiment
Daarom worden merken steeds meer waard, zowel van de producten als van de webwinkels zelf.

Merken dienen ertoe produkten (producenten van goederen en diensten) te identificeren, zodat een consument weet wat en waar hij koopt.

Naarmate de consument meer vertrouwen krijgt in een merk, zullen steeds minder brick and mortar winkels nodig zijn, maar zullen webwinkels de consument beter kunnen verdienen.

Natuurlijk spelen er meer factoren mee: de prijs en complextiteit van het product, de kwaliteit van het transport, etc. Ook hier gaat het bovenstaande op, alleen zal er bv bij duurdere producten meer vertrouwen in het merk nodig zijn dan bij goedkope.
Dat is misschien wel zo maar de kleine middenstander op elektronika gebied heeft wel veel concurrentie van de grote winkels als BCC en Mediamarkt. Alleen hebben die alleen weer niet zoveel verstand van zaken, ze kunnen over het algemeen niet meer vertellen dan dat er op het labeltje staat.

Wat er dan veel gebeurt is dat ze advies vragen bij de specialist en hem vervolgens gaan halen bij de prijsvechter of bestelt het product via internet.
Je vergeet dat er voor die webserver zowiezo 1 beheerder is, dat de orders door iemand verwerkt moeten worden, er een helpdesk (e-mail/telefoon) is, de pakketjes verpakt en verstuurt moeten worden, de pakketjes bezorgd moeten worden enz. enz. er komen een hele hoop andere banen voor in de plaats dus...
tussen nu en 10 jaar zijn er nog amper "echte" winkels.
en zou 90% van alle producten online besteld worden
Dat dachten ze in 1999 ook. Daarom ging iedereen ook internet-aandelen kopen. We weten nu hoe dat is afgelopen: slechts een handvol overlevende winkels en een hoop investeerders een flinke duit armer
Anoniem: 1928 @Bulls3 augustus 2005 09:11
Heel slimme opmerking, alleen we vergeten te vertellen dat er 1 nadeel is van internet-aankopen: bezorgkosten. Door deze kosten zullen heel veel winkels gewoon blijven bestaan. Het loont gewoon vaak niet om voor aankopen onder de €25,- op internet te bestellen.
Bij gewone winkels betaal je die vervoerskosten ook, alleen dan in de vorm van benzine en parkeerkosten of ov-kosten.
Fietsen is bijna gratis, op de afschrijvingskosten op je fiets na.
Stoffige winkeltjes zijn leuk! Rondneuzen in een stripwinkeltje met twintig bakken tweedehands strips en een eigenaar die de hele stripcatalogus uit z'n hoofd kent, daar kan geen FNAC of webshop tegenop :-). Net in die winkeltjes tref je de leukste dingen aan, terwijl de grotere winkels en ook webshops vaak een heel algemeen assortiment hebben

Met reizen is het net zo. Ik boek wel eens een reisje online (Eurostar-tickets enzo), maar als ik echt informatie wil, dan ga ik wel langs bij m'n favoriete reisagent die zowat de hele wereld gezien heeft en ook precies weet wat ik leuk vind.
Ik denk dat inderdaad zulke winkels eerder zullen overleven. Een stripzaak heeft ten opzichte van een cd-zaak (en dan bedoel ik niet een Free Record Shop, maar degene die zich meer specialiseren) dan nog het extra dat niet elke strip in brak gescande versie op internet te downloaden is.
Juist de winkels die gespecialiseerd zijn kunnen je ook tips geven om eens naar andere cd's/strips/whatever te kijken.

En met een top40 die vol staat met ringtones zie ik de standaard poppourie-meuk voor de megamassa op termijn ook wel verdwijnen...
Naast webshops met vette kortingen zie je ook online dat specialisatie (niche opzoeken en eventueel creëren) loont.
Alleen is persoonlijk advies (ven dan niet van het soort 'ik moet vandaag nog zoveel x producten slijten om mijn tax te halen') en lekker bladeren door een boek altijd fijner!
Ik vind stoffige winkeltjes ook leuk, maar heb er meestal geen tijd voor. In Engeland hebben ze er wat op gevonden: ga naar amazon.co.uk, zoek een boek uit dat niet meer in print is en klik op de "buy new or second hand" link: stoffige winkeltjes te over die hun waren gewoon snel en safe over het internet verkopen, amazon regelt de betaling. Soms is het boek zelfs voor 0,01 pond te koop (maar de verzendkosten wel GBP 3,50 of zo).
Wat een leuk terloops inzicht in de belevingswereld van de schrijver van de beschouwing:
De liefhebber met zijn kleine stoffige winkeltje
. :r
Ik vind het ook een slechte zaak dat gewone winkels steeds meer verdwijnen. Al het menselijke contact verdwijnt zo uit de samenleving, vanwege dat - ten diepste - waardeloze rotgeld.

'Het dagelijkse boodschapje' is vooral voor veel ouderen vaak de enige manier is om mensen te ontmoeten (zoon- en dochterlief zijn te druk zijn met geld verdienen, vandaar)
Tsk tsk - de jeugd van tegenwoordig. Waar is de goeie ouwe tijd..?
:)

Ik vind het jammer dat de service van winkeliers niet gewaardeerd wordt.

Nou is het zo dat je die in bepaalde gevallen niet nodig hebt, maar toch.

In een winkel kan je het betreffende produkt bekijken, de verkoper naar ervaringen vragen (verkoopt u dit produkt vaak? en graag? komen die vaak retour, etc... in veel winkels, meer dan je zou denken, krijg je daar serieus antwoord op, en dat is een indicatie over de kwaliteit van het product), etc.
Mijn standpunt voor wat betreft produkten bekijken is simpel: als je een Dell goed zou kunnen bekijken in de winkel zou Dell heel wat minder machines verkopen. De laptops vind ik echt slappe hap, vooral het display voelt allesbehalve solide aan (kwa bevestiging en doorbuiging bij het openen), desktops hebben zo'n praktisch clipsysteem dat zo goed werkt dat ik mijn grafische kaart er al uithad toen de computer nog aanstond en ik alleen de monitor wilde omwisselen. (Op mijn werk, bij mij thuis geen Dell tenzij ik 'm kado krijg...)

Voor sommige dingen kan je zoveel korting krijgen, bv laatst een nieuwe digitale camera gekocht, was al gauw 150E goedkoper via het net. En daarbij zorg je dat je weet wat je krijgt (had van een collega hetzelfde model geleend en geprobeerd), dus geen probleem.

Van de andere kant, de verkoper kan je wel inlichten voor wat betreft dingen waar je zelf niet aan gedacht had; voorbeeld: we wilden een vakantie boeken, Kenia was goedkoop in de aanbieding. Zegt de medewerkster van het reisburo: u moet wel malaria tabletten nemen. Ai, niet aan gedacht - en mijn vrouw reageert daar heftig op (slecht humeur, tegenzin, etc).
Een webgebaseerd reisburo had dat ergens in de tekst ertussen gehad, en dan is het nog maar de vraag of we het gerealiseerd hadden...

Als laatste: bij een fotograaf een 2e hands flitser gekocht (12E, ze dachten dat die alleen paste op hetzelfde merk camera, vandaar zo goedkoop - ik mocht hem wel uitproberen en hij deed het prima), wordt me meteen een setje van 4 2500mAh AA batterijen aangepraat, die samen 20E waren - later realiseerde ik me dat voor mijn gebruik een setje alkaline batterijen waarschijnlijk prima zou zijn geweest; in de euforie over de werkende flitser dacht ik niet helder na (de alternatieven waren alle duidelijk boven de 70E, de goede alternatieven boven de 130E, vandaar).

Al met al is het prima dat er een verschuiving plaatsvindt van die dingen die 'duidelijk' zijn: apparaten, cd's, dvd's, etc. De overblijvende winkels moeten maar beter concurreren.
Terwijl kleding en dergelijke, 2e hands dingen, etc gemakkelijker in winkels zijn te kopen, omdat je pas wanneer je het ziet weet wat je krijgt.
Ik heb inmiddels één ding geleerd:
een verkoper wil maar een ding, en dat is verkopen.

Technische zaken hoef je ze meestal niet te vragen hoor.
Ga bijvoorbeeld maar eens kijken voor een pc-tje bij een electronicazaak, dan krijg je toch een partij BS om je oren !!!
Uiteraard wil een verkoper verkopen, maar als-ie echt goed is wil hij ook dat je bij hem terug komt voor een volgende koop. Als koper moet je overigens ook de nodige zin voor kritiek hebben, een slechte koop is niet per sé de schuld van de verkoper.
Anoniem: 72815 3 augustus 2005 09:43
Er zal een hoop gaan veranderen de komende paar jaar. Stel dat bij 90% van de aankopen de prijs een doorslaggevende rol speelt, dan zullen veel winkels de hoge huren in de diverse centra niet overleven en moeten deze verhuizen naar buitenlocaties, waar m2 prijzen overeenkomen met opslagprijzen (=internetwinkels).
Ik denk dat de vrijkomende ruimte in de binnensteden opgevuld gaat worden met horeca, food en gespecialiseerde winkels.
Wie weet worden de binnensteden hierdoor rustiger en komen bezoekers hierdoor meer op zoek naar gezelligheid. Het zou mogen van mij.
Anoniem: 129543 3 augustus 2005 10:04
Dit soort geneuzel is al ver van te voren beschreven in verschillende boeken. Grote ketens moeten snel kunnen concureren en snelle landelijke acties ondernemen. Terwijl de kleine specialist misschien meer vraagt, maar wel de tijd voor je neemt dingen duidelijk te maken.

Bij een D*xons hoef ik niet te komen voor specialistische artikelkennis. Die ontbreekt gewoon. Laat staan dat ze gebruikservaring hebben van al hun produkten. Die mensen lullen uit hun nek en weten wel te verkopen aan de argeloze en achteloze consument. Vangen daar de bonus op en malen niet naar of ze de waarheid vertellen.

Op internet heb je helemaal geen verkoper. Enkel een goede uitleg met voldoende specificaties. Meer dan op zo'n kaartje in de winkel past (waar meestal enkel de prijs op staat vermeld en zelfs dat ontbreekt nog wel eens).

Kruisrelateer al die argumenten van verschillende sites, stel vragen in fora enz. Neem de tijd voor een duurdere uitgave.

Impuls aankopen doe je niet via internet, die zullen dus nog altijd in de winkel plaatsvinden. Daar moet de detailhandel het ook van gaan hebben. Impulsief verkopen (erg slecht) en het winkelen meer amusant maken (helaas, maar zo werken we tegenwoordig, prikkels, prikkels en prikkels).

Daarnaast is reclame nog altijd de toonaangever. Je moet gelokt worden om dingen te kopen. Mond tot mond is nog altijd de nummer 1 lokker / overhaler. Mensen in onze nabijheid vertrouwen we eerder op hun woord dan iemand op een forum.

M.a.w. winkels verdwijnen niet, maar moeten wel hun strategie blijven aanpassen.

- Unomi -
tweakers.net maakt alle kleintjes kapot (met de pricewatch) ;)
Internet winkels zijn alleen de concurrent voor de grotere winkelketens die stunten met prijzen en het vooral moeten hebben van de verkoop. Dit kan wel degelijk een bedrijging zijn voor winkels als de Mediamarkt.
De service in dit soort zaken is echt niet veel beter dan een internetwinkel. Het doel is :Veel inkopen, verkopen. Niks service.
Zelf heb ik sinds kort een winkel, maar ik merk wel (tenminste hier in het dorp) dat men kiest voor de service e.d. en graag euro's meer betaald.

Terwijl men WEET dat het via internet en zelfs 5km verderop bij de BCC etc goedkoper is.

Neem bijv. de LCD TV's. Zijn soms vergeleken met BCC etc 200 euro duurder, maar ik verkoop ze als broodjes.

Cartridges net zo, verkoop alleen maar de orginele, maar dat gaat ook hard.

Daarom, het ligt er gewoon aan.

Uiteraard er zijn ook klanten die zeggen, zoveel? Sommige kan ik dan nog overhalen. reden? Service, personeel, voorraad maar ook het feit: gunnen. Klinkt gek,m aar het werkt :)
Als ik naar iets op zoek ben en de verkoper bevalt me niet of komt helemaal niet opdagen, ben ik zo vertrokken naar een voor mijn part duurdere winkel.

En in een dorp zal het voor je makkelijker zijn als men je kent en je vertrouwd.
Wat voor mensen zijn het, hoe oud zijn ze, wat is hun opleidingsniveau, hun inkomen, hoevaak gebruiken ze internet, wat is de demografische opbouw v/d bevolking v/h dorp, over hoeveel maanden/jaren breekt het besef door dat het met weinig extra moeite 200 euro goedkoper kan, hoeveel mensen hebben er NIET bij je gekocht maar alleen jouw winkel gebruikt om het product in werking te zien, etc etc...

Allemaal zaken die je niet weet, en die binnen enkele maanden/jaren kunnen omslaan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.