Nieuwe internetbetaalstandaard iDeal van start

iDealVerschillende Nederlandse banken (ABN Amro, Postbank, Rabobank en ING Bank) zijn samen aan het werk gegaan om een nieuwe vorm van online betalen te ontwikkelen. Bij de Rabobank zal de nieuwe dienst dan ook het bestaande Rabo Direct Betalen vervangen. De dienst iDeal zou veiliger moeten zijn dan transacties met een creditcard en zal halverwege dit jaar gelanceerd worden. Medewerkers van ABN Amro zouden de betaalservice nu al kunnen testen om de ergste kinderziektes te ontdekken, waarna het grote publiek waarschijnlijk binnen een goeie maand ook aan de slag zal kunnen met iDeal. De betaling via iDeal gebeurt direct, wat wil zeggen dat er geen rentedagen verloren gaan zoals bij een creditcard, waar het bedrag slechts op het einde van de maand bijgeschreven wordt. Een iDeal-transactie zal voor de consument gratis zijn, maar bedrijven zullen een bijdrage moeten betalen wanneer zij deze technologie wensen te gebruiken.

Door Yoeri Lauwers

Eindredacteur

15-07-2005 • 10:49

56

Submitter: RSpliet

Reacties (56)

56
56
19
8
1
28
Wijzig sortering
Ik ben Internet producer en zit nu al ruim een jaar te wachten op deze standaard, aangezien hierdoor Ecommerce nu eindelijk voor een hoop MKBers ook interessant gaat worden.

Feitelijk gaat het niet om een nieuwe manier van betalen, maar een soort van Internet bankieren extensie. Het is niet veel anders dan nu al kan via de Rabobank (Rabodirect of zoiets). Je gooit in een webwinkel iets in je mandje en rekent af. Daarna word je doorgesluisd naar het Internetbankieren van jouw bank en geef je alleen nog de code op via je normale Identifier (nadat je daar je bankpas, je pincode en de in te voeren code in hebt gestopt). De rest is al ingevuld. Vervolgens wordt het bedrag meteen van jouw bankrekening overgemaakt naar die van de winkelier (zonder rentedagen). Klaar! Het is dus een soort van I-pinnen .

De voordelen zijn dat er geen onvoordelige oplossingen zoals Rembours gebruikt hoeven te worden en ook niets omslagtigs en langzaams als op de oude manier van overmaken of fraudegevoeligs en voor de winkeliers kostbaars (percentage) als creditkaarten! Daarnaast loopt de winkelier minder risico aangezien er alleen een transactie plaats kan vinden als de consument genoeg saldo heeft.

De bedoeling is dat NL als test wordt gebruikt om dit over een tijdje in meer Europeese landen te introduceren.

Het is net zo veilig als je gewone internetbankieren aangezien de transactie gewoon via die site loopt.
Het grote voordeel van rembours is dat je de spullen in je hand hebt als je betaalt. Bij deze nieuwe iDEAL methode moet je maar hopen dat de goederen ook echt geleverd worden. Het lost misschien een probleem van de webwinkels op, maar niet van de klanten.
Als het bestelde goed niet geleverd wordt, geeft de bank niet thuis als het gaat om het terugdraaien van de transactie. Wat dat betreft zijn creditcards veel handiger. Een dergelijk betalingssysteem is alleen interessant voor de klant als de banken het risico van misbruik op zich nemen. Dit betreft dan vooral het risico van foutieve transacties (niet geleverd, beveiligingslek, phishing, enz.). Het ziet er niet naar uit dat dit iDEAL systeem dat probleem onderkent. Niet zo ideal dus.
iDeal zal dat probleem vermoedelijk wel onderkennen..
Net als bij Direct Betalen zal het vermoedelijk als een bank/acceptgiro overdracht gelden.

Dat bedrag is na invullen van een klein kaartje bij je bank, gewoon terug te vorderen.
Daarnaast zal de bank het bedrijf in de gaten houden en mogelijk blokkeren van hun service.


Daarnaast wil je niet weten wat je moet doen als je geld terug wil hebben als je je goederen niet ontvangen hebt.. American Express vraagt complete communicatie richting het bedrijf en de antwoorden daarop etc. Ben de laatste keer 3 uur bezig geweest om het formulier in te vullen en de juiste gegevens bij elkaar te sprokkelen om de 'bewijslast' rond te krijgen. Niet echt een pretje...


@garyu: Je hoeft de handtekening niet te zetten voordat je de doos openmaakt. De handtekening zet je voor goede ontvangst van de bestelde goederen. Degene die het aan je deur levert mag je niet verplichten je handtekening te zetten/te betalen voordat je de doos openmaakt (zullen ze wel proberen, omdat zij ook gebonden zijn aan een tijdschema). In bijzijn van hen gewoon de doos openmaken en dan pas betalen (of weer mee laten nemen), mag geen enkel probleem zijn
Mijn postbodes weigeren dat: openmaken voordat er betaald is.
Ze zijn na betaling wél bereid om te wachten, terwijl je de doos openmaakt. Dan heb je i.i.g. een getuige als er stenen geleverd zijn.
Hier hetzelfde verhaal, eerst tekenen en daarna moet je het zelf maar weten.
Eerlijk gezegd, nog nooit geprobeerd trouwens, ik ga ervan uit dat dit los staat van de vervoerder.

Maar wel interessant om dat helder te krijgen;
je tekent voor ontvangst van een aantal dozen/colli!
niet voor goede ontvangst van de bestelde goederen.
de post (-bode) weet namelijk niet wat je besteld hebt.

On topic; iDEAL lijkt me wel ideaal, tot op heden ook niet echt tevreden over de online betaalmogelijkheden.
Ongemakkelijk, teveel partijen bij betrokken, weer ergens aanmelden en inschrijven, weer eerst storten voordat je wat kan kopen etc etc.
Veel te lastig voor de gemiddelde consument, of de ENORME massa noob's die als potentiele klanten moeilijk zijn te overtuigen

Erg goed (maar laat...) initiatief van de nederlandse banken, gewoon via je eigen je bankrekening zonder tussenkomst van derden geeft meer gemak, meer zekerheid en meer vertrouwen naar mijn idee.
Anoniem: 26833 @SunnieNL15 juli 2005 19:30
Ideal transacties zullen zeker niet terug te draaien zijn, net zo min als acceptgiro's en overschrijvingen. Je bent in de war met een automatische incasso, die kan je laten storneren (als ie niet van de staatsloterij is tenminste)=terugdraaien. Bij acceptgiro/overschrijving geld geld weg! Werpt wel de vraag op hoe het gaat als je je bedenkt en je order wil cancellen (consumentenrecht)...
Och. Het probleem is niet dat je geen goederen krijgt. Dit noemen ze namelijk oplichting, en daarvoor kan je bij de politie terecht. Fatsoenlijke sites verzekeren automatisch je betaling (eBay, Amazon, etc), dus daar hoef je zelf ook al geen moeite voor te doen.

Onder rembours kan je ook gewoon een doos met stenen opgestuurd krijgen, je moet een handtekening zetten en betalen voordat je de doos opengemaakt hebt. Dit geeft je dus ook geen enkele garantie verder.

iDeal is dus meer ter vervanging van de creditcardbetaling, en veiliger op de koop toe. Lijkt me juist lekker handig!
Anoniem: 131347 @miw15 juli 2005 16:40
Helemaal mee eens. De vervoerders hadden ook betrokken moeten zijn bij het ontwerpen van dit systeem. Op die manier kunnen zij aflevering van het pakket bevestigen. Is de aflevering niet bevestigd gaat het geld terug naar de klant, is het wel bevestigd, gaat het door naar het bedrijf. Zo moeilijk is dat toch niet? Ga je toch weer nét een stapje verder in de goede richting :)
Nou, ik denk het wel.
Ik heb zelf enige jaren als ontwikkelaar gewerkt voor een kleine PSP, en eigenlijk is er nog steeds geen ideale betaalmethode.

Niet iedereen is in het bezit van een creditcard. De verwerking van acceptgiro's is relatief duur, en daardoor niet geschikt voor kleine betalingen. En machtigingen zijn onzeker voor de incassant, omdat het bedrag binnen een maand terug geboekt kan worden als je geen handtekening van de rekeninghouder hebt.
Overige alternatieven, zoals bijvoorbeeld de Wallie-card, zijn verschrikkelijk duur (tot wel 20% commisie).

Ik heb me verder niet verdiept in deze nieuwe 'techniek' omdat ik inmiddels gelukkig andere werkzaamheden heb, maar ze zijn hier ruim een jaar mee bezig geweest. Hoop dat het een makkelijk te impelementeren product is geworden.
Dat het voor de gebruiker gratis is is natuurlijk onzin, de transactiekosten worden gewoon doorberekend in de verkoopprijs.
een kleine PSP
Wat is een PSP (in deze context)?
Payment Service Provider; De tussenpartij welke de daadwerkelijke fincanciele transactie verwerkt.

Voorbeelden van grote PSPs in Nederland zijn Bibit, en Ogone.
Anoniem: 136739 @frickY15 juli 2005 11:05
payment service provider
Niet allen de door jouw genoemde betalingsmethoden zijn duur voor de verkoper van producten op het web. Ik ben bezig met een site waar ik micropayments accepteer. Het is echt ongelooflijk hoeveel providers van dergelijke diensten hier aan verdienen. Per SMSje of 0900 nummer kost het me wel 25 - 40 % per transactie :(

Volgens mij worden er gewoon prijsafspraken gemaakt! :r
En machtigingen zijn onzeker voor de incassant, omdat het bedrag binnen een maand terug geboekt kan worden als je geen handtekening van de rekeninghouder hebt.
Hoe kan een bedrijf een machtiging hebben om geld van jouw rekening af te schrijven zonder jouw toestemming? Ik weet dat ze het kunnen... maar dat is wat anders ;). Iedere incasso van een machtiging kan binnen 30 dagen teruggedraaid worden (in Nederland i.i.g.), en incasseren zonder toestemming is in principe gewoon jatten.

Wat mij betreft moet een incasso zonder geldige machtiging zelfs tot een paar jaar later teruggedraaid kunnen worden, als de incassant geen ondertekende machtiging kan laten zien. Aangezien bedrijven diverse gegevens en papieren minimaal 7 jaar moeten bewaren (wettelijke verplichting in Nederland), maakt dat kleine beetje extra kast/archiefruimte ook niet meer uit.

Het zou natuurlijk beter zijn als we zèlf (via Interpay) rechten kunnen geven (en intrekken) aan incassanten om iets al dan niet af te schrijven. Dit kan - mits beveiligd - prima via internet (al moeten we de mensen zonder internet ook niet vergeten). Iets in de zin van: incassant stuurt verzoek naar bank, bank stuurt bericht naar klant dat er een machtiging goed te keuren valt, klant keurt machtiging goed/af via internetbankieren/telebankieren, bank stuurt digitale bevestiging aan incassant en klaar is Kees.
Anoniem: 78237 15 juli 2005 11:15
Zou me nuttiger lijken als er eens gewerkt werd aan een internationale (of op z'n minst europese) standaard, in plaats van constant te moeten zitten klooien met credit cards :r
Dat lijkt op het eerste gezicht een erg goed idee. Alleen komen er snel problemen om de hoek kijken. Neem alleen al een Europese standaard. Afgezien van het feit dat mensen weer gaan lopen klagen dat EU (enige die dit pan-europees kan regelen, privaat initiatief hoeft niemand aan mee te doen) te veel bemoeizucht heeft, is er het verschil in bankmentaliteit tussen Europese landen.

De manier waarop wij in Nederland bankieren is vrij uniek. In Duitsland, België en Luxemburg gaat het ongeveer op dezelfde manier maar daar houdt het een beetje op. In Nederland gebruik je je bankrekening bijna overal voor. Overschrijven via internet naar zowel bedrijven als personen is gemeengoed. Pinnen en chippen doet iedereen. Maar in Italië, Ierland, Frankrijk en Groot-Brittannië niet.

In Italië hebben maar weinig mensen een bankrekening. Gas- en electrarekeningen betaal je bijvoorbeeld veelal contant, een overschrijving naar wie dan ook kost al gauw 1 à 2 euro per keer. In Groot-Brittannië is je bankrekeningnummer hetzelfde als een eventuele pincode: die vertel je aan niemand. Overschrijven wordt daar dan ook nauwelijks gedaan. Een bankkaart is meteen een credit- of debitcard. Pincodes worden nu langzaam ingevoerd. Cheques en creditcard betalingen worden het meest gebruikt.

De creditcard ìs en blijft gewoon de beste manier op dit moment, ondanks de grote nadelen. Een Europese, laat staan internationale, standaard is voorlopig nog een Utopie. Laten we hopen dat Paypal daar wat aan kan veranderen.
Credit card *is* toch standaard? Ik kan niet zeggen dat ik daar mee zit te "klooien".

Werkt snel en gemakkelijk (ken nummer uit m'n kop ;)), en in geval van fraude meteen je geld terug.
Dat je de nummers uit je hoofd kent is juist het probleem....je hebt niets anders nodig.

Ik vertrouw het betalen via creditcard voor geen meter, al gebruik ik het vaak genoeg.
1 keer fraude was genoeg, en natuurlijk kreeg ik dat niet terug van mastercard....was maar 30 euro, maar het principe was me snel duidelijk.
Als je bij een vage site betaald gewoon een week later cc als gestolen opgeven en nieuw nummer krijgen...

Iets als de postbank of de ING heeft vind ik beter (weet dat de abn ook zoiets heeft, maar geen ervaring mee)
Postbank werkt gewoon met lijst met TANcodes.
Dit zou niet handig zijn op websites.
ING werkt met een tokengenerator (dat 'rekenmachientje'), dit zou best makkelijk kunnen worden gebruikt op websites, mits deze iets aangepast worden. Dit lijkt mij echt 10 keer veiliger als het huidige systeem....
Maar goed, das mijn droom :)
Overigens vraag ik mij af hoe die systeem precies gaat werken...als het gewoon een opgeleukt creditcard verificatie is vind ik het bij voorbaat al niets...

edit:
My bad, na nog een keer doorlezen, het werkt zonder creditcard. soort internetbankieren met extra functies....klinkt interessant....ik wacht af
Postbank kan SMSjes naar je mobiel sturen met je TAN code, dan heb je geen lijst meer nodig.
Maar creditcards is eigenlijk de meest slechte standaard die er is (kijk maar eens hoeveel creditcards er in een keer geblokkeerd worden).
Wat dat betreft is PayPal nu de standaard geloof ik, vooral in Amerika, maar dat is al bijna net zo onveilig als creditcardnummers doorgeven (ik gebruik hetzelf). Kortom, deze standaard zou wat mij betreft PayPal op internationaal gebied mogen vervangen. Alleen is deze standaard natuulijk weer niet voor internationaal gebruik geschikt, omdat hij daar vast niet voor ontworpen is.
Die internationale standaard heet PAYPAL.... werkt prima, is geen creditcard (meer) voor nodig en je kan in er veel webshops mee betalen.
Anoniem: 132168 @markjanssen15 juli 2005 12:18
en toch zijn er nog vrij grote spelers die helaas nog steeds geen PayPal ondersteunen... zoals bijv. Amazon.com.

Wat dat betreft zijn sommige bedrijven nog veel meer gericht op de Amerikaanse markt waar creditcards veel normaler zijn (en waar iedereen die ook regelmatig erg voordelig kan regelen)
Ik kan me niet voorstellen dat bedrijven zitten te wachten op weer een andere manier van betalen, helemaal niet als er ook nog kosten aan vast zitten.
Ik vind een nationale standaard voor het betalen wel zo gemakkelijk. Voordeel van iDEAL is dat iedereen in de voor hen herkenbare omgeving kunnen betalen (alle banken hebben dus hun eigen gui).

Voor de consument is het overigens gratis. De bedrijven die het willen gebruiken moeten inderdaad wel betalen, maar dat is op dit moment ook het geval. Denk maar aan de kosten die bedrijven maken aan intermediairs (zoals bijvoorbeeld Bibit).
Ik had eigenlijk liever gezien dat dit EU-breed was aangepakt. Nu zullen waarschijnlijk alleen NL winkels er gebruik van gaan maken.
Er wordt inderdaad ook gesproken over het internationaal gaan van deze betaalmethode. Ik denk echter dat die beslissing pas genomen wordt als hij nationaal een succes blijkt te zijn.

Het is overigens veiliger dan een credit card aangezien het gebruik maakt van een digitale handtekening (een token) en van een symmetrische cryptografie.

Voordeel van iDEAL tegenover het gebruik van een creditcard is dat je niet alleen grotere bedragen maar ook micropayments ermee uit kunt voeren. Daarnaast krijgt iedereen die bij een aangesloten bank een rekening opent meteen toegang tot deze betaalmethode.
Ik vind een nationale standaard voor het betalen wel zo gemakkelijk
jammer dat er niet meer informatie beschikbaar is, want ik zie nergens of het nationaal is, of ook internationaal word. want ik ben nog steeds huiverig voor creditcard. ik zou het gewoon handig vinden alles via mijn internet bankieren te kunnen regelen. dus ook gewoon betalen via e-bay america etc. zonder tussenkomst van creditcard of paypal systemen.
Iets meer is te vinden bij de aangesloten banken. Is dus vrijwel direct, en lijkt wat dat betreft op de vele andere betaal mogelijkheden op het internet. Het voordeel voor de webwinkel is dat je bij 1 loket meteen alle nederlandse banken ondersteund.
Het voordeel van creditcards is dat die internationaal geaccepteerd zijn en dat je een transactie heel makkelijk kan terugdraaien. De nederlandse banken laten het beveiligingsrisico ten laste van hun klanten komen. Credit cards zijn daar een stuk verder in.
Anoniem: 29318 @BenJoep15 juli 2005 12:50
nog veel gemakkelijker voor hackers
ik denk niet dat iedere bank dezelfde standaard moet hebben
wanneer de standaard gehacked is, dan zijn de banken gewoon een open doelwit, maar dan ook iedere bank..
ik denk dat de banken die het op de huidige manier doen, gewoon moeten voortzetten
Alle andere vormen van payment via internet kosten een bedrijf ook geld om te gebruiken, meestal in de vorm van maandelijkse abbonements kosten + provisie kosten over de transacties...

Zoek maar eens op payment providers voor o.a. credit card, automatische incasso etc etc...

Voor niets gaat de zon op !
Kan je hier nu ook micro payments mee doen?

Ik heb wat lopen zoeken hier over en ik kwam deze Blog tegen.
Daarin staat het volgende.
The standard protocol essentially routes the shopper from the site of the merchant to the shopper's internet-banking environment, where payment is made in the usual manner. After the payment the merchant gets a guarantee en the shopper is brought back to the merchant environment.
Op zich wel een goed idee dat je de betalingen maakt via je bank. Maar is dit niet erg gevoelig voor fraude/phishing?
Ik maak een e-shop, jij wil wat kopen, ik re-direct je dan naar "jouw bank", je voert je gegevens in. En hoppa, ik heb er weer een nummer bij.
Hoe willen ze dit gaan voorkomen?
En hoppa, ik heb er weer een nummer bij.
Een nummer? Wat voor nummer?
Creditcardnummer denk ik
De site waar je uitkomt lijkt op die van je echte bank en stelt je in staat om op de vertrouwde manier betalingen te doen. Als je denkt 10 Euro te authiriseren, voert de fake site een transactie uit met een geheel andere waarde. Jij hebt geen enkele terugkoppeling want je staat niet rechtstreeks in contact met je bank site. En het risico van dit soort misbruik wentelen de banken fijntjes af op hun klanten.
De klant zal toch altijd moeten opletten of het adres in de adresbalk wel https://www.rabobank.nl oid is. De bank zelf kan hier niet zo heel veel aan doen denk ik.
Dat is niet waar ... je komt op een echte pagina van internet bankieren terecht waar het correcte geld bedrag staat. En zoniet, dan kunnen ze vanaf daar ook geen geld van je rekening afhalen, dat kan alleen de bank zelf.
rickiii:

Nog nooit van "man in the middle" gehoord zeker?
rickiii:
Nog nooit van "man in the middle" gehoord zeker?
Dan zou ten eerste het certificaat niet geldig zijn.

Laten we aannemen dat een klant dit makkelijk over het hoofd ziet en de ge-forwarde pagina van iDeal internet bankieren (aangepast door de man in the middle) een lager bedrag toont dan er werkelijk wordt afgeschreven... dan nog heeft de klant bij de Postbank een extra moment waarop het bedrag getoond wordt in de SMS die gestuurd wordt met daarin de TAN-code.

Dus daar kan de klant alleen slachtoffer worden als hij daaroverheen leest. (hence: zijn eigen fout)

edit: quote toegevoegd.
Ik vind het eigenlijk onjuist om iDeal tegenover de creditcard te zetten, zolang deze dienst internationaal nog niet geaccepteerd/toegepast wordt zal het zeer zeker de creditcard niet vervangen!
Deze dienst zal dan inderdaad eerder een vervanging van "Rabo Direct Betalen" zijn, en hopelijk breder gedragen. :)
Trouwens, de meeste online-shops die niet internationaal opereren accepteren ook geen creditcard-betalingen, bij de meeste Nederlandse shops kun je alleen via/onder Rembours of via overboeking betalen.

[beetje offtopic?]
Ik heb liever dat je bij een beetje postkantoor of servicepunt met een bankpasje, anders dan van de Postbank, kunt betalen! |:(
Ik heb liever dat je bij een beetje postkantoor of servicepunt met een bankpasje, anders dan van de Postbank, kunt betalen!
Weet niet of het landelijk is doorgevoerd, maar bij ons kan je inmiddels met bankpasjes van een 'echte bank' betalen.
bij het lezen van de kop moet ik toch aan apple denken :D
Misschien is iDEAL via de iPOD wel een brilliant iDEA
Anoniem: 32243 15 juli 2005 12:57
Ik ben heel benieuwd wat het gaat kosten, aangezien de huidige PSP's echt goud vragen om een transactie te kunnen uitvoeren.
Ben een paar maanden geleden naar een voorlichtingsavond geweest van de ABN-AMRO. Als kleine, beginnende gebruiker wordt je niet echt vrolijk van de prijzen.

Ten eerste heb je geen proefpakket, je moet meteen de volle mep neerleggen om te kijken of het iets voor je is tov rembours en dergelijke.

Die volle mep is 600 EURO (vergelijkbaar met huidige Internet Kassa opstartkosten, dit was destijds hetgeen de vertegenwoordiger van de ABN als antwoord gaf op mijn vraag). Daarna is het een paar honderd EURO per maand en de kosten per transactie, die laatste is te vergelijken met de kosten van een pin betaling.

Het voordeel dat je wel hebt is dat betalingen idd realtime worden bijgeschreven (iets wat nu ook niet het geval is bij de Internet Kassa)
Interpay heeft van de NMA toch hard op z'n donder gehad? Lijkt mij dat de huidige PSP's hierdoor, met name Interpay, toch ook beter gaan oppassen en goedkoper worden.
Waarom denken ze dat dit veiliger is dan met de creditcard? Ik denk nog steeds dat een creditcard veilig genoeg is.
Je betaling met creditcard loopt altijd via een payment service provider, en gaat dus nooit direct naar Interpay, of de creditcard maatschappij zelf. Je gegevens worden bij de PSP opgeslagen ter verwerking. Het is altijd maar de vraag hoe veilgi deze worden opgeslagen, en voor welke periode.

Deze techniek gaat, voor zover ik begrijp, direct via je eigen bank, zonder enige tussenstation. In dat opzicht brengt het dus wel minder risico's. Maar ik vraag me af hoe je je moet identificeren als de rekeninghouder..
Anoniem: 48534 @frickY15 juli 2005 11:10
Je identificeert jezelf op dezelfde wijze als bij internetbankieren. Dus met een token zoals bij ABN en Rabo.

Bij Postbank met behulp van de TAN codes e.d.
Waarom denken ze dat dit veiliger is dan met de creditcard?
Waarschijnlijk door te voorkomen dat het bedrijf de creditcardgegevens onder ogen krijgt.
Bedrijven moeten nu ook betalen voor transacties, dus als het met dit nieuwe systeem veiliger is dan is het een goede ontwikkeling.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.