Tv-uitzendingen Talpa digitaal, videobanden in de ban

Talpa gaat, naar eigen zeggen, de eerste Nederlandse televisiezender zijn die in het beheren en uitzenden van programma's volledig digitaal werkt. Om dit te bereiken heeft het bedrijf in het Mediapark te Hilversum een centrale server geplaatst waar al het beeldmateriaal, zowel dat op locatie als in studio wordt geschoten, op binnenkomt. Vanuit het hoofdkantoor in Laren kan Talpa over een glasvezelverbinding de beelden bewerken. Elektronicaconcern Thomson zorgt voor de techniek, in samenwerking met DutchView, een camerabedrijf dat al meer werk deed voor Talpa. Nu Talpa geen gebruik meer maakt van videobanden, bespaart het zich de moeite van het digitaliseren van programma's op videoband en zal het makkelijker content, bijvoorbeeld over internet, kunnen verspreiden.

Door Willem Kerstholt

14-06-2005 • 09:31

65

Submitter: Ids Lupo

Bron: Talpa

Reacties (65)

65
64
32
12
2
20
Wijzig sortering
Anoniem: 75364 14 juni 2005 09:51
De huidige commerciele zenders die digitaal werken (Discovery Channel bijvoorbeeld) hebben een uiterst beroerde beeldkwaliteit. Digitaal comprimeert namelijk zo lekker makkelijk, dus kan je het over goedkope low-bandwidth lijnen versturen.

Ben benieuwd of Talpa digitaal ook als leuke kostenbesparing ziet en we met zn allen vierkante ogen gaan krijgen...
Zal waarschijnlijk op D10-30/50 gaat gebeuren, net zoals de publieke omroepen binnenkort ;-). D10 is een variant van MPEG2 en verliest geen zichtbare kwaliteit op 30mbit tov een Digibeta
De huidige commerciele zenders die digitaal werken (Discovery Channel bijvoorbeeld) hebben een uiterst beroerde beeldkwaliteit. Digitaal comprimeert namelijk zo lekker makkelijk, dus kan je het over goedkope low-bandwidth lijnen versturen
Meen dat Discovery maar op 2mbit uitzendt, in tegenstelling tot de 8mbit van RTL4 ;)
als ze dat zouden doen, dan zou de waarde van Talpa snel achteruit gaan: veel bieden voor licenties en ze vervolgens in slechte kwaliteit uitzenden.
Slecjt om talent binnen te halen en slechts als je meer cash wilt binnehalen om te investeren.

lijkt me dus niet snel te verwachten
Dit is iets wat me wel zorgen baart. In het analoge tijdperk was men gedwongen om met een bepaalde vaste bandbreedte uitzendingen te doen. De kwaliteit was altijd constant (of in ieder geval niet afhankelijk van het aantal TV kanalen).
Met de komst van digitale televisie kan men uit winstbejag proberen zoveel mogelijk TV uitzendingen in dezelfde hoeveelheid bandbreedte te proppen met als gevolg belabberde kwaliteit. ;(
Ik ben benieuwd hoe ze dat gaan doen met beeldmateriaal van bijv. toeleveranciers. Voorbeeld: stel, de zondag-voetbalavond met eredivisie-voetbal willen ze opleuken met wat historische beelden... de NOS -als rechthebbende hierover- zal lang niet alles hiervan al gedigitaliseerd hebben en dus als zodanig kunnen aanleveren.
Volgens mij slaan alle omroepen al een tijd lang alles digitaal op op tape (Digial Betamax) Dus alles is al digitaal, het moet alleen even gerestored worden van tape naar disk
Anoniem: 47388 @SnowDude14 juni 2005 12:28
Klopt vrijwel alles wordt digitaal opgenomen, niet Digital Betamax maar Digital Betacam.
Betamax is het consumenten systeem dan begin jaren 80 gesneuveld is, wordt vaak verward met het professionele Betacam. Wordt misschien nog een enkele analoge camcorder (Betacam SP) gebruikt in de industrie.
Alle programma’s zullen nog wel op Digibeta banden gearchiveerd worden, je kan onmogelijk alle programma’s bewaren op de server.
Hopelijk gaat er binnenkort ook iets gebeuren op het gebied van HD in Hilversum, gaat me allemaal veel te traag.
Voor de publieke omroepen is eenzelfde soort verandering onderweg, De Digitale Voorziening, daarbij wordt echter al het materiaal garchiveerd door beeld en geluid, dit gebeurd op basis van Sony petasite (tape)
Betamax is het consumenten systeem dan begin jaren 80 gesneuveld is
Eind jaren 80 dan toch zeker. Het grootste volume aan recorders hier is naar mijn idee tussen 1983 en 1986 geproduceerd (SL-C en SL-F series), daarna ging het op z'n retour, tot het rond 1990 uit de Sony catalogi verdween. Daarmee heeft het V2000 qua levensduur dus behoorlijk overtroffen.
Welke format opslagmedium is voor omroepen het beste als je kan kiezen uit de volgende formatten: Betacam- Digital Betacam- DVCPro- DVD- VHS?

Of bestaat er nog een ander format dat kwalitatief beter is?

Alvast bedankt voor de info!
Digibeta zoals we dan noemen (dus digital betacam)
Ze zullen dus toch wel wat digitaliseringsfaciliteiten hebben. Alleen veel minder dan een station dat niet alles digitaal opneemt. Dat is het voordeel van nu beginnen met een tv-zender; je hebt minder last van remmende voorsprong.
Dan zullen ze deze beelden alsnog moeten digitaliseren. De winst zit erin dat ze het meeste beeldmateriaal niet meer hoeven te digitaliseren. Scheelt misschien 80-90% en dat is toch een aardige winst.
Anoniem: 50893 @RRRobert14 juni 2005 11:30
Het lijkt me sterk dat de NOS hun historische beelden zal afstaan, het is namelijk een belangrijk wapen om straks weer mogelijk de rechten terug te krijgen. Overigens zullen ze Talpa heus niet qua beeld materiaal beter willen maken. Het gesprek, dat men met de tijd mee moet gaan en dat het goed is dat de beelden nu op een ander station komen vind ik verwaarloosbaar tov het feit dat de NOS een grote know how hebben. Mij benieuwen wat de presentatie straks gaat worden en de commentaar bij de beelden, de NOS was nu eenmaal kwalitatief hoogstaand hiermee, vraag me af of dat straks nog zo is ;)
Dat belooft niet veel goeds voor de hoeveelheid herhalingen: nu heb je bij een hoop zenders nog (ijdele) hoop dat de banden met MASH, George&Mildred, Allo Allo, Hunter etc. het wel zullen begeven of te slecht van kwaliteit worden na de 200e herhaling...

Dan maar hopen dat Thomson een oude partij IBM Deathstars op de kop heeft getikt en die gebruikt voor de opslag ;)
Gelukkig is nu Knight Rider al digitaal op DVD verkrijgbaar }>
Hey, Mash moeten ze wel gaan overzetten naar digitaal... :)
Briljante serie... ;)

Zou dit passen de nieuwe strategie van Talpa met Versatel??
Digitale tv icm met een adsl/vdsl abbo??
Het zou mij niks verbazen namelijk...
Versatel is niet van Talpa. De enige overeenkomst is dat John de Mol in beide een aandeel heeft.
Maar er zijn volgens mij behoorlijk concrete besprekingen en gesprekken op dit moment om beide (plus Belgacom als m'n geheugen me niet in de steek laat) met elkaar te fuseren.

Dus zo'n scenario als hierboven is beschreven is eigenlijk nog niet helemaal zo gek bedacht.
Fuseren is een mogelijkheid, maar eerder werd gesproken over vergaande samenwerking...
Dat is een mooi idee... zal de kwaliteit denk ik wel bevorderen...

Edit:

Vraag me af of deze server dan neit ooit is gehacked zal worden :+ Dat is het enige..maar daar zullen ze vast wel over nagedacht hebben..
Anoniem: 39116 @Emiel198414 juni 2005 09:43
Digitaal is geen garantie voor betere kwaliteit. Kijk maar eens heel goed naar een digitaal beeld via de digitale kabel ontvanger en naar het origineel van nederland 1 2 of 3. Je zal zien dat veel detail in de gezichten van de mensen is verdwenen in de digitale versie. Inneens geen sproeten, pukkels en puisjes meer. Geen kleur meer in het gezicht. Als je digitenne kijkt is het nog beroerder!

Digitaal KAN beter maar dan moet je wel voldoende bandbreedte hebben en een goede encoder.... Ik denk dat pas na de instroduktie van H263 (HDTV) in europa de kwaliteit echt beter is. Dit zal nog wel 10 jaar duren........
@kickbill
Digitaal KAN beter maar dan moet je wel voldoende bandbreedte hebben en een goede encoder....
Bandbreedte ja, encoder nee. Waarom: juist omdat het streamen van goede kwaliteit mpeg (compressie, q factor 1) veel bandbreedte kost, wordt in de encoder de q factor verhoogd. Dit heeft als voordeel dat de benodigde bandbreedte daalt, als nadeel inderdaad het door jou geschetste effect. Blijkbaar heeft digitenne zoveel zenders op een carrier (pardon in een kanaal) gezet dat het nodig was om de q factor een streepje teveel te verhogen.
mpeg is zegmaar lossy, de encoder bepaalt wat er weg gegooid wordt aan data. Een betere encoder kan betere kwaliteit outputten op dezelfde kwaliteit.

vergelijk het maar met lame en xingmp3encoder ze kunne beiden mp3 outputten op dezelfde bitrate, toch klinkt lame beter dan xingmp3.
@camifex
Hoezo goede encoder. Het gaat hier over DVB (DVB-T en DVB-C om precies te zijn), wat met mpeg werkt. Je kunt de grootte van een mpeg bestand net zoals met een jpeg bestand beinvloeden , zoals gezegd, met de q factor. Dus... q factor omhoog, weg details.
Een 'goede' encoder heeft naast een compressiefactor natuurlijk ook de eigenschap dat er niets of zeer weinig zichtbaar verschil is met het orgineel. Voor een 'goede' compressie in termen van qualiteit heb je gewoon meer CPU kracht nodig en dat is niet altijd goed in een chip te bakken of het is niet direct voor handen. Er zijn zeer veel 'intelligente' technieken om een videosignaal te coderen zonder al te veel of zelfs bijna geen kwaliteitsverlies. Het zal nog wel even duren voordat de echte goede technieken op de markt zijn en hardwarematig in een chip gebakken zitten... Je ziet ook nog niet zo heel lang de divx-dvd spelers.
Dat ligt ook maar aan je kabel maatschappij. Als je in Uithoorn woont is de gewone kabel kwaliteit echt beroerd, waardoor daar digitaal echt veel beter is. Ik woon zelf in Hoofddorp en ik zie weinig verschil bij NL 1,2 en 3 (beeld is digitaal iets rustiger) maar bij alle andere zenders is digitaal veel beter. Ook is vaak het digitale pakket veel uitgebreider dan het gewone pakket.
Anoniem: 39116 @SnowDude14 juni 2005 10:03
Dan nog zie je meer detail in de gezichten tussen de ruis en reflexies door t.o.v Digitaal
@kickbill, Ik denk dat je H264 bedoelt, hetgeen dat ook gebruikt wordt bij QT7... Dat is de toekomst en zal o.a. ook gebruikt worden bij Blu-Ray spelers/recorders. De kwaliteit van de keynote speech van Steve Jobs vorige week, was erg goed te noemen (QT7 H264 MAC).
De server gewoon niet op een netwerk met internet toegang aansluiten :+
Anoniem: 114616 14 juni 2005 10:27
Digitale tv van caiw is echt een verbetering vergeleken met de kabel.
:+
/Offtopic
Probeer eens de schotel! En zie wat digitale kwaliteit echt kan zijn.... :) Zowel Digitenne als digital via de kabel vallen dan in het niets.... :7
Just my 2cts
/Ontopic
Sodeju hee.. Wat voor een gigantische SAN moet daar verrijzen dan?
Wel mooi trouwens dattie in een goede tijd zit om meteen alles digitaal te kunnen doen!
Anoniem: 399 @nl1klb15 juni 2005 11:01
Nou, 2 uur film op 1 dvd moet lukken, in dvd kwaliteit. Als je dat door trekt en doet alsof TV in DV Dkwaliteit is, dan heb je dus 12 schijfjes van 9 GB per kanaal per dag nodig. Dat zou zo'n 108 GB per dag per kanaal zijn dan, ruwweg. Zeg maar 100, dat rekent makkelijker en je hebt op TV geen 14 geluidskanalen in 5.1 DTS.
Als je tien zenders hebt heb je dus een TB per dag nodig.

Dat lijkt heel veel maar valt eigenlijk best mee, zeker als je niet alles op harddrives bewaart maar vrij snel over gaat op external storage, zoals tapes of optische schijven.
En één TB... dat heb ik thuis ook al. Je zou een systeem kunnen verzinnen waar je een tweetal serverclass PCs neemt met elk een flinke set hotplug SATA of SAS schijven in raid-6 voor middellange termijn opslag (een week) waarbij de systemen een mirror van elkaar zijn (cluster, of voor mijn part computer-raid-1 ofzo) zodat je geen downtime hoeft te hebben terwijl je maar een paar duizend euro per systeem kwijt bent. discburner robotje erbij of een flinke taperobot, de opslagservers zijn dan alleen buffer tot je data op banden of schijven is weggezet (gearchiveerd). Op die manier heb je alléén een probleem als iemand besluit je hele archief door de war te gooien en je electronische indexen kwijt te maken inclusief de backups.
Anoniem: 28557 14 juni 2005 09:42
De titel ("videobanden in de ban") deed me vermoeden dat er iets met DRM gaedaan zou worden waardoor je niet meer zou kunnen opnemen van de TV... dat lijkt gelukkig mee te vallen.
Ja, tweakers krijgt een steeds hoger Story of Prive gehalte. Je leest een titel, schrikt, leest het verhaal en het blijkt allemaal mee te vallen.
Dat dacht ik ook, dat ze Macrovision-beveiliging erop zouden gooien om ervoor te zorgen dat als je het opneemt met een VCR je niets aan de opanmen hebt.
Anoniem: 64212 14 juni 2005 11:11
Pas geleden zat ik in de Metropolis Antwerpen (Bios) daar hebben ze ook een systeem waarbij de film gedownload wordt van een grote server. Dat lieten ze namelijk zien in een introfilmpje wat voor de film zat.
Als iemand daar een linkje van heeft van deze techniek, dan mag ie die plaatsen, is wel interessant
Je bedoelt vast en zeker High Definition Cinema, wat Kinepolis in al zijn bioscopen geintroduceerd heeft.
Link naar filmpje over HD-cinema
Link naar wat algemene info over HD-cinema
Heet gewoon digitale projectie hebben we in nederland ook.
In almere staat de eerste digitale bios van nederland.
Anoniem: 96975 14 juni 2005 09:43
Betekend dit dan ook dat er op HDTV of PDTV kwaliteit wordt uitgezonden?

Dat zou namelijk wel geweldig zijn!
Wat ik wel hoop is dat ze full 16 : 9 gaan uitzenden zoals NL 12 en 3 dat tegenwoordig doen. RTL4 en andere commerciële zenders zenden nog steeds een zoomed versie uit van 16 : 9.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.