Licht gaat met de snelheid van het licht (naja, in de praktijk ietsje minder

). Dus communiceren met licht kan ongeloofelijk snel. Omdat het zo snel is, kun je met één serieele verbinding al heel veel data oversturen. Dus hoef je maar 1 draadje te gebruiken en kun je toch supersnel communiceren.
Maar halfgeleiderlasers zijn altijd met speciale technologieen gemaakt en van speciale materialen (Gallium Arsenide bijvoorbeeld, nog giftig ook). Je kunt ze dus maar moeilijk in een chip zetten, ze moeten namelijk apart gemaakt worden.
Nu hebben Intel en Luxtera het dus voor elkaar om zo'n laser te maken op Silicium, gewoon met hetzelfde procede als normale chips en met dezelfde materialen. Dus kunnen ze nu (of straks) op gewone IC's simpelweg halfgeleiders 'bijplakken'. Bijvoorbeeld in een processor, of de northbridge, of whatever voor IC.
Stel je nu eens voor dat de processor, northbridge, southbridge en het geheugen aan elkaar verbonden zijn met glasvezeldraadjes. Dan kun je alle chips heel dicht bij elkaar zetten (je hebt geen adresbus of databus meer nodig op de PCB, alleen nog maar voedingsspanning en wat dingen die handiger buiten de chip te doen zijn). En daardoor kan de PCB een stuk kleiner. Vooral minder lagen, waardoor de PCB een stuk goedkoper kan (is dacht ik het duurste onderdeel van een mainboard).
Het scheelt alleen al een hoop busdriver transistors in de chips. Die zijn groot en worden heel warm. Aan de andere kant zullen die lasers ook wel warm worden.
Maar misschien zou ook de koeling dan beter kunnen. Je zou misschien alle chips op een rijtje kunnen zetten en er dan 1 lang koelblok op kunnen zetten (is maar een voorbeeldje hoor, volgens mij is het niet echt praktisch).
Edit:
En licht heeft ook weinig tot geen last van storing, dat vergeet ik helemaal.
Edit2:
Hmm, ik denk overigens eigenlijk niet dat het snel in PC's terecht gaat komen. Ik verwacht dat een bedrijf als Cray met de eerste computer komt waarbij de chips op bovengenoemde manier met elkaar communiceren. Misschien IBM wel, die zijn volgens mij nog steeds dikke maatjes met Intel.
Het is nog veels te nieuw, nog veel kinderziektes die eerst 'genezen' moeten worden. De eerste werkende computers zullen wel onbetaalbaar zijn.
Dit is pionierswerk, verzamelaars

. Alles wat je nu kan krijgen van deze technologie is over 20 jaar goud geld waard, hahaha

.