Foto van Delftse Universiteit bij lange na niet de grootste

Hoewel TNO eerder beweerde dat het de grootste digitale foto ter wereld had gemaakt, lezen we nu op de BBC dat dit niet geheel de waarheid is. In Delft werd een panaromafoto genomen van 2,5 gigapixel groot, vanaf een hoogte van honderd meter op een gebouw van de Delftse universiteit. De Millennium Map, een luchtfoto van Groot-Brittannië gemaakt door Getmapping UK, is echter een foto die tienduizend gigapixel groot is. Deze foto is samengesteld uit honderdzestigduizend samengevoegde luchtfoto’s van Engeland en Wales. De Canadese firma Aurora Interactive maakt op dit moment medische plaatjes van 32,5 gigapixel en zegt dat misschien dit jaar nog de terapixelgrens verbroken gaat worden.

Jurgen den Hartog van TNO zegt dat men er in Nederland bewust van is geweest dat er elders foto’s met een hogere resolutie beschikbaar waren. Volgens deze woordvoerder heeft het Delftse team nooit beweerd de grootste digitale foto ter wereld te hebben gemaakt, er werd enkel gesproken over de grootste panaromafoto. De andere foto’s kwalificeren niet als panoramafoto, omdat zij niet vanuit een punt zijn genomen. Digitale foto’s van de lucht die gebruikt worden voor astronomisch onderzoek worden echter wel vanuit een punt genomen en zouden daarom aangemerkt kunnen worden als panoramisch. Den Hartog stelt dan ook voor dat TNO zijn omschrijving wijzigt naar ‘grootste panoramafoto van de wereld’, in plaats van ‘ter wereld’.

TNO kiekje van 2,5 gigapixel (wel geresized :-p)

Door Tamara van Hal

Nieuwsposter

29-11-2004 • 18:11

66

Submitter: Ma_rK

Bron: BBC News

Reacties (66)

66
65
36
10
6
14
Wijzig sortering
De Canadese firma Aurora Interactive maakt op dit moment medische plaatjes van 32,5 gigapixel en zegt dat misschien dit jaar nog de terapixelgrens verbroken gaat worden.
Die is toch al lang verbroken als er een plaatje van engeland is van 10 terapixel (10.000 gigapixel) :?
ik meen te begrijpen dat die medische plaatjes in een keer gemaakt worden, terwijl dat ding van 10Tpixel ook weer een composiet is.
TU Delft is geen TNO, toch?
Beetje vreemde titel dan...
nou er staat foto VAN de delfste universiteit gemaakt door TNO...

Er staat niet dat TNO = TU!
Ik vind het sowieso bullshit... Niks 10000 gigapixel plaatje... Gewoon een berg bij elkaar geraapte "lage resolutie" plaatjes... Maar het schijnt de trent te zijn de laatste tijd... Een berg beamers, danwel foto's, bij elkaar rapen en claimen dat je iets geweldigs hebt gedaan |:(
Ja net als die n00bs die een stel computers aan elkaar knoopten... Hoe noemden ze het ook alweer? Oja, ARPAnet... Wordt niks IMHO.
Als je hiermee een foto van je vriend maakt, kan je echt zien of die last heeft van hoofdluis! ;)
Als die luizen een geslacht zouden hebben gehad had je zelfs dat nog kunnen bepalen ;)
De omvang van een "pediculus humanus capitis" is ongeveer 1/8 inch in lengte dus dat is 2.54cm / 8 = 3.18 mm. Die vriend, als hij hoofdluis heeft (vaak op basischool leeftijd, zal voor het gemak 1.15m groot zijn. (Dan zou dit kind gemiddeld 5,5 jaar zijn, beetje jong, maar goed het is wel makkelijker rekenen.)

Met dank aan Jeg: 1.154.701 bij 866.025 pixels in een scherm. Dus als we het hele kind op de foto zetten, dan is dat over 1.15 meter 1.15 miljoen pixels. Is dus 1000 pixels per mm. De luis bestaat dan dus uit 3180 pixels. (Hoofdluis kan dus met gemak een breedbeeld tv vullen)

De eieren die uit zo'n luis komen zijn 0.8 bij 0.3 mm. (Arme moeder luis) Dat is dus zo'n 800 bij 300 pixels.

Ik heb niets gevonden over de groote van een voortplantings orgaan (ook niet echt de behoefte geahd om verder te zoeken).

Maar met deze resolutie neemt dus een luizenei een flink deel van je 15 inch scherm in. Het zou een leuke schermbeveiliging kunnen zijn.

Maar misschien moet ik nog een hobby gaan zoeken, en mijn tijd beter besteden. :z (godzijdank, moet ik nu weg)
Sinds wanneer heeft een breedbeeld tv pixels?
Als je TV out gebruikt kan je standaard ook maar max. 1024x768 ;)

Dus die mier zie je dan niet in zijn geheel :+
Allemaal leuk en aardig hoor, maar wat heb je nou aan een panoramafoto van 2,5 gigapixel? Het gaat hier niet eens over een technische doorbraak (als je maar genoeg tijd neemt kun je het zelf ook met je digicam), dus eerlijk gezegd vind ik allemaal maar een beetje ophef over niks...
een luchtfoto wordt om de zoveel honderd meter gemaakt, die van de TU is vanaf 1 standpunt genomen. Van NL bestaat overigens ook een aan elkaar geplakte luchtfoto.
Anoniem: 119354 29 november 2004 18:16
Nu nog even een link naar het orginele plaatje ;-)
jah, maar dat zal wel ff downloaden zijn denk ik...
Ik volg het even niet, is dit niet een beetje sensatienieuws? Ik kan nergens lezen wie wel gezegd heeft dat die digitale foto van de universiteit van Delft de grootste is :?
Dit beweert TNO zelf:
TNO heeft de grootste digitale panoramafoto ter wereld gemaakt.
In de T.net post zelf (je hoeft niet eens een artikel te lezen :P) staat al dat het is aangepast door TNO.

Den Hartog stelt dan ook voor dat TNO zijn omschrijving wijzigt naar ‘grootste panoramafoto van de wereld’, in plaats van ‘ter wereld’.

Oftwel er stond eerst waarschijnlijk niet "panorama foto".

edit: Boss had gelijk (er stond eerst TU). <excuus type="zwak">al zijn TNO en de TU Delft vaak bij elkaar betrokken</excuus>
Het is niet aangepast door de TU. De TU Delft heeft hier niets mee te maken, behalve dat ze onderwerp en locatie van de camera zijn.

TNO staat volledig los van de TU.
tienduizend gigapixel is toch gewoon één terapixel?

tienduizend gigabyte is ook één terabyte
nee hoor,
1.000 gigapixel is een terapixel en 10.000 gigapixel is 10 terapixel
zo is 10.000 gigabyte ook 10 terabyte.
Anoniem: 105379 @Goku3329 november 2004 18:53
Geen stappen van 1024 ?
als het goed is niet.
kilo is gewoon 1000 enz.
de stappen van 1024 is gewoon een benadering voor een 2macht
edit:
Was @n3r0 bedoeld


En 1024m is 1km?
1024g is 1 kilo?

Denk hier 's over na en lees dan het hoofdstuk "bytes & bits" uit het computerhandboek (tm) ;)

(no flame intended btw)
Het is wel met stappen van 1024 aangezien 1024 Kb ook 1 mb is.
Die trap gaat per 1000-tallen.... dus zelfs 10 Tera.
Ik vind deze samples een stuk minder detail bevatten dan die van TNO.
buitenhet feit dat die foto's van groot-britanië getrokken zijn met een sataliet die op tig kilometers boven de aarde zit, en die van de NL, maar op een afstand van een paar km.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.