Proef locatiegebonden treinreisinformatie op gsm's

De NS is in samenwerking met ProRail, het Telematica Instituut en Sogeti begonnen met een proef om reizigers locatiegebonden reisinformatie te verstrekken, zo is bekend gemaakt in een persbericht. Zeventig vrijwilligers nemen deel aan het experiment en volgens de bedrijven zijn de eerste resultaten positief. Naar verluidt is op de mobiele telefoons van de proefpersonen een applicatie geïnstalleerd die specifieke informatie geeft over de route die een reiziger af moet leggen.

Nog kleinere treinZo zal iemand die op het station in Breda arriveert, direct informatie kunnen krijgen over aldaar vertrekkende, vertraagde en vervallen treinen en over eventuele spoorwijzigingen. Ook over relevante grote storingen en gevolgen van werkzaamheden wordt de reiziger bericht, en bovendien wordt indien gewenst een alternatieve vervoerswijze aangegeven. Nog niet bekend is of en zo ja wanneer het systeem algemeen beschikbaar wordt.

Door Arthur Scheffer

Tweakers nieuwsposter

23-11-2004 • 23:27

38 Linkedin

Reacties (38)

38
38
28
10
1
0
Wijzig sortering
Als die vertraagde en vervallen treinen net zo vlot worden doorgegeven als op de informatieborden heb je er dus ook geen zak aan, aangezien die informatie 9 van de 10 keer niet klopt. (Trein komt niet.... na 5 minuten komt er 5 minuten vertraging op het bord, goh, duh, na 10 minuten wachten, goh, 10 minuten vertraging.... etc...)

Om het nog maar niet over de interne communicatie tussen de NS medewerkers te hebben welke helemaal een ramp is ("oh rijden er bussen? Mensen, iedereen naar de bussen!" ... geen bussen ... "Goh, reden er geen bussen? Oh...")
Tussen Amsterdam-Haarlem-Uitgeest rijdt al een tijd een nieuwe sprinter. Hierin is ook een modern informatiesysteem verwerkt waarbij reizigers in de trein kunnen lezen wanneer de trein op de stations zal aankomen. Verder is ook het omroepen van de stations en mededelingen gedeeltelijk geautomatiseerd. Ook in dat nieuwe systeem is duidelijk te merken dat het de NS niet lukt het goed te laten functioneren. Tijd informatie wordt vaak alsnog verkeerd aangegeven, soms helemaal niet of voor het verkeerde traject en als er een probleem op het traject is moet na een automatische mededeling de machinist/conducteur alsnog het bericht constant herstellen of de mededeling onderbreken. Ik ben dus zeer benieuwd of dit wel goed gaat werken.
Je vergeet alleen dat NS Reizigers die omroep niet regelt ;). Verder werkt de automatische omroep in de regel goed. Berichten moeten herstellen is niet zo vreemd. Keuzes voor welke treinen wanneer gaan rijden worden niet door NS Reizigers (de vervoerder) gemaakt, maar door de verkeersleiding die nog een stuk of elf andere vervoerders op zijn schermpje heeft staan en die ook op tijd willen rijden.
Geavanceerd!?! Net of dit zo speciaal is voor de trein, komop zeg. zelfs m`n pda met tomtom geeft het aan hoelaat je aankomt op de plaats van bestemming. Kwestie van gps in de trein plaatsen en ff een berekening erop los laten.
Guess what, ik zit iedere dag in die sprinter. Iedere dag _standaard_ 3 tot 5 minuten vertraging = gemiste overstap. Lang leve de NS, de Sprinter en de dienstregeling van 12 dec 2003.
Anoniem: 45413
@MikeN25 november 2004 04:16
9 van de 10 is veel, maar het is zo dat de info regelmatig bijgesteld wordt. Maar vraag je eens af in hoeverre dergelijke informatie te geven is. Vertragingen van treinen houden zich niet aan natuurwetten oid. Ik vind vaak dat mensen wat dat betreft te hoge verwachtingen erop na houden.
Gaat wel een leuk gezicht worden :P
Trein heeft vertraging.. ineens krijg iedereen een smsje op het perron.. iedereen smsje te lezen, tegelijkertijd vertrekt het gezicht van de mensen en lopen ze allemaal dezelfde kan op opweg naar de alternatieve vervoerswijze :P

Wordt vast een fenomeen :)
Op landelijk niveau bestaat dit al. Bijvoorbeeld bij KPN kun je aangeven om bij treinverstroringen op een bepaald traject een sms te krijgen. Dit gaat zo vlot dat als je aan een NS-er vraagt hoe verder te gaan, hij/zij soms nog niet eens weet dat er iets aan de hand is.

Eenzelfde kan met files, vliegtuigen etc.

De tijden per individuele trein zijn al op te vragen via www.ns.nl
En onderweg via http://idtw.reisplanner.nl/cgii/dtw?action=start&minrecords=10&maxreco rds=10&statlist=%2C%3B&inputstation=Es waarbij de laatste term (Es) de afkorting is van het betreffende station, in dit geval Enschede.

Werkt erg goed! Dit in combinatie met een beetje topografische kennis, een mobiele NS-planner en een lijst met verstoringen op lijnniveau kun je zelf al behoorlijk goed een alternatieve route bedenken. Maar ik sta open voor nieuwe vindingen, waarbij de verstoorde trajecten niet worden meegenomen in het reisadvies, zoals nu al bij (vooraf bekende) werkzaamheden gebeurd.
Station Zoetermeer (Ztm) werkt niet :S
Het heeft meer nut om dat soort informatie beschikbaar te maken in de trein en niet via een SMS bericht, maar gewoon een lichtkrant, in iedere coupe beschikbaar voor iedere gebruiker van de trein. Voordat je het station inkomt worden de connecties en de perons doorgegeven (vertragingen heeft geen nut, die aansluiting haal je toch wel :+).

Op de stations zelf is de informatie overzichtelijk genoeg. Een SMS bericht is dan een informatie overkill. Investeer dan in fatsoenlijke lichtkranten op ieder peron.
ik heb wel eens opgevangen dat er een plan is om alle analoge CTA-bakken (dat zijn die bakken met flapjes waarop de vertrektijd en bestemmingen vd trein staan) te vervangen voor elektronische met lcd of ledjes zoals in amsterdam centraal in de hal. dat zou wel meer mogelijkheden bieden.

weet iemand waar dit verhaal vandaan komt, of dat het überhaupt klopt?
Dit werkt dus echt heel leuk en simpel. Op het moment dat je ergens door bijv. Utrecht loopt en je roept de reisinformatie op je Siemens SX1 op, dan zie je direct alle vertrekkende treinen vanaf Utrecht Centraal. Niks geen spoorboekje meer, of gokken wanneer die laatste trein ook al weer gaat.

Daar dit domweg werkt op basis van GSM cellen, kun je dus ook in de trein al zien hoe / wanneer / waarvandaan je volgende trein vertrekt, aangenomen dat je inmiddels binnen het "bereik" van het volgende station bent...

Het verandert natuurlijk niks aan het al dan niet op tijd zijn van een trein, maar maakt het reizen met de trein wel een stuk vriendelijker en eenvoudiger, althans da's mijn mening...

En zo zijn er overigens nog wel meer proeven die de NS en ProRail doen om het reizigersverkeer te verbeteren. Leuk dat dit ook eens op Tweakers te lezen is ;)
Is het nie gewoon makkelijker te zorgen da die treinen op tijd rijden??? |:(
Als de overheid het spoor goed zou hebben onderhouden, als mensen na het fluitsignaal niet meer de trein in springen, als mensen bij overgangen mooi voor de rooie lichten stoppen en de 160 zelfmoorden middels de trein dat lekker ergens anders zouden doen, zou de kans al een stuk groter zijn dat de vervoerders op tijd kunnen rijden.

Zolang dat niet het geval is, is het verbeteren van de informatie voorziening het minste wat je kunt doen om de overlast te beperken.
Het is niet de overheid maar een ander bedrijf dat verantwoordelijk is voor het onderhoud van het spoor.
ProRail is verantwoordelijk voor het onderhoud en laat dat bedrijf nu worden aangestuurd door "de overheid". Zij zijn het die moeten investeren in het onderhoud, in plaats van te bezuinigen.

Overigens voor die flame'rd hierboven met zijn
"Is het nie gewoon makkelijker te zorgen da die treinen op tijd rijden???"; misschien moet je je eens realiseren dat met een naar Europese standaarden gemeten punctualiteit van 91,nogwat % NS Reizigers één van de best presterende reizigersvervoerders is.
Zal me geen zak uitmaken hoe ze het meten, als de treinen op tijd zouden rijden zou ik iedere dag 2 uur in de trein zitten, nu is dat gemiddeld 3 uur. Punctualiteit is in mijn ogen dus 0%
Onderzoek heeft uitgewezen dat treinen niet op tijd rijden maar op rails.
Ik mis de mogelijkheid om met +1 Troll te modereren ;)
Laat ze dit ook via bluetooth doen, het scheelt een hoop SMS verkeer en als je info krijgt als je het station binnenloopt is toch ook goed genoeg?

De meeste moderne telefoons kunnen overweg met java en bluetooth dus hier is vast wel iets voor te bedenken.
Ja laten we het de virusverspreiders makkelijker maken door iedereen op te roepen om met zijn bluetooth verbinding open en bloot rond te lopen op stations |:(
En daarnaast betwijfel ik hoe groot het percentage telefoons met Bluetooth is, ergo of de doorsnee reiziger er frequent genoeg gebruik van maakt om een overstap op Bluetooth te rechtvaardigen.
Zo zal iemand die op het station in Breda arriveert, direct informatie kunnen krijgen over aldaar vertrekkende, vertraagde en vervallen treinen en over eventuele spoorwijzigingen.
Kan dat ook bijvoorbeeld een half uur voordat je arriveert? M.a.w. kan je ook info aanvragen voor alle stations, ook die niet op je route?
je kan ook info zien van andere stations. In eerste instantie wordt de vertrekinformatie verstrekt die op de vertrekbord staat van de dichtsbijzijnde station, maar de dichtsbijzijnde station is namelijk niet altijd relevant.

Het is niet de info van half uur maar van de 10 te komen treinen.

Het komt er op neer. Als je thuis zit heb je nog geen info over je trein, dat heb je pas als je onderweg bent waar je dan niks meer aan die info heb.
Naar verluidt is op de mobiele telefoons van de proefpersonen een applicatie geïnstalleerd die specifieke informatie geeft over de route die een reiziger af moet leggen.
Belangrijk lijkt mij nu over wat voor een applicatie we het hebben. Als je voor deze dienst een speciale NS branded smartphone moet kopen lijkt het me niet echt handig. Mischien dat het in JAVA kan maar dan vraag ik me nog af waarom ze niet gewoon de functie voor "lokale info" gebruiken die al eons ingebakken zit in onze gsm's maar behalve in testfases in Nederland nooit gebruikt zijn... mischien dat ze java icm "lokale info" gebruiken... grom.. ik wil meer weten! -> Thanks Mars Warrior
Zoals ik net hierboven al aangaf zijn het (in dit geval) gewoon Siemens SX1 smartphones waarop inderdaad een applicatie draait die in combinatie met location based services bepaald waar je bent en geeft daarop domweg de actuele informatie weer...
Op zich is dit leuk gevonden, maar ik doe it al behoorlijk vaak via i-mode en het werkt erg goed. Log ff in op i-mode, zoek de tijd dat ik vertrek met bijbehorende station waar ik vertrek en toets ff snel de plaats in waar ik heen ga en ik heb compleet het overzicht van de hele dag met alle tijden inclusief de sporen die ik moet hebben en alle info als ik moet overstappen. Dus heel nieuw is het niet.

Ze houden alleen nog geen rekening met vertragingen, maar werkt net zo makkelijk.
Anoniem: 126789
24 november 2004 10:46
"Zo zal iemand die op het station in Breda arriveert, direct informatie kunnen krijgen over aldaar vertrekkende, vertraagde en vervallen treinen en over eventuele spoorwijzigingen."

stel je even voor dat je op utrecht aankomt, en je krijgt daar de informatie over de vertrekkende, vertraagde en vervallen treinen op je telefoon... dat zijn pak en beet 10 treinen binnen een paar minuten. zodra je staat te wachten op je trein, zal dan je telefoon ook maar door blijven ratelen? lekker is dat!
Ach, in Breda hebben we als het aan de minister ligt binnenkort geen intercity meer naar Eindhoven (perron-tekort), dus wordt het op het mobieltje alleen nog maar rustiger :+

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee