Europa ondersteunt digitaal tv-manipuleerproject

De Europese Unie ondersteunt een project dat het mogelijk moet maken dat kijkers televisieprogramma’s aanpassen aan hun eigen wensen, zo lezen we op BBC News. New Media for a New Millennium (NM2) gaat zich bezighouden met de ontwikkeling van een nieuw mediagenre waarbij de kijker het programma kan aanpassen aan zijn eigen wensen. NM2 heeft zeveneneenhalf miljoen euro gekregen van de EU, waarmee de organisatie de komende drie jaar aan zeven producties moet werken. Op dit moment is de enige bekende vorm van interactieve televisie de variant waarbij het publiek door middel van stemmen de voortgang van de show kan bepalen, denk bijvoorbeeld aan Idols.

Gedurende deze drie jaar zal er gewerkt worden aan een serie softwaretools die deze ontwikkeling mogelijk moet maken. Producer John Wyver zegt dat het belangrijk is dat de software complex genoeg is om de componenten van een productie zowel visueel als verhalend bij elkaar te laten passen, zodat het programma een vloeiend geheel blijft ongeacht hoe de kijker de uitzending manipuleert. Coördinator Peter Stollenmayer zegt dat met dit nieuwe mediagenre de rol van de kijker zal veranderen van een passieve opnemer tot een actiever bepaler van wat er te zien is.

Ouderwetse TelevisieEen van de producties zal een dramaserie zijn waarbij het plot veranderd kan worden aan de hand van berichten van het publiek. Ook zal er een versie worden gemaakt van de fantasy Gormenghast, waarbij kijkers kunnen kiezen uit een aantal verschillende versies. Technische manager Doug Williams vertelt dat de huidige televisieprogramma's alleen een kwestie zijn van het doorgeven van vooraf bepaalde informatie. Met NM2 wil hij dit veranderen, zodat de televisie in staat is om een uitzending op te bouwen aan de hand van onderdelen die op verschillende manieren kunnen worden samengevoegd.

Door Tamara van Hal

Nieuwsposter

25-10-2004 • 19:12

40

Bron: BBC News

Reacties (40)

40
39
29
14
3
2
Wijzig sortering
Hmmm.... dit valt voor mij onder de categorie "duur en nutteloos". Dit is vele jaren geleden al eens geprobeerd in Limburg in een experimenteel glasvezelnetwerk en dat was vast niet de eerste en enige keer. De manco van interactieve televisie is dat echt een tv-programma samenstellen werken is. En werken is nou iets waar je als kijker niet op zit te wachten als je de tv aanzet. Volgens mij is hier 0,0 belangstelling voor van de gemiddelde kijker en kost het wel een hoop extra in vergelijking tot gewone televisie. Als dat kleine groepje mensen die dit wel wil nou als enigen de extra kosten zouden moeten dragen, haken ze zeker ook af.

Voor mensen die dit meer optimistisch zien: als je een dvd kijkt, kijk je dan vaak naar de extra's? En: dvd's hebben al vanaf het begin de mogelijkheid om verschillende camera-standpunten binnen één video te bieden. Hoeveel dvd's ken je waar dit ook gebruikt wordt? (ik heb er nog nooit één gezien). En wat zou de reden zijn dat die feature niet gebruikt wordt?
Alleen de porno industrie zal daar wel belangstelling voor hebben die multi-angle mogelijkheid ;)
Ja precies, ik zou er ook geen belangstelling voor hebben. Ik wil gewoon passief tv blijven kijken. Laat me eerst nou maar eens zelf een zender pakket samenstellen voordat ik zelf elke uitzending van een of andere serie samenstel...
in plaats van dat ze het geld nou aan wat nuttigs besteden, zoals HDTV... maar nee hoor, verzinnen ze zoiets belachelijks... |:(
wat is er nu nuttig aan HDTV? het enigste dat het opleverd is een beter beeld, de kwaliteit van de programma's gaat er niet op vooruit door HDTV.

Dit project daarentegen, kan daar mischien wel voor zorgen, weten we nog niet, maar de tijd zal het leren.
HDTV bied ondersteuning voor interactiviteit, hogere resolutie beeld, dolby digital geluid, eventueel tv-on-demand, en een hele hoop bandbreedte over. Maar vooral het betere beeld is best fijn, ook voor je console, en zolang er geen HDTV zenders komen, zullen de TV's ook niet verkocht worden, en dus belachelijk duur blijven.
En geloof me, als je eenmaal eens van HDTV hebt kunnen genieten weet je wel waarom het eens tijd wordt dat de EU hier in gaat investeren net als de VS dat doet.
VS/Canada heeft gewoon een andere tactiek gekozen. Die hebben de vage 16 : 9 stap zo ongeveer overgeslagen. Achteraf gezien slimmer. Toen ik in 2000 daar een paar discussies over had met mensen van de Sony Store in Vancouver had ik nog andere mening.

Eigenlijk is het ook puur marketing dat 16 : 9 en vooral onnodig als ik het nu bekijk. Ontzettend weinig wordt er daadwerkelijk 16 : 9 uitgezonden. Enorm veel mensen hebben zo'n bak in de woonkamer staan (incl. moi). En gezien de verbetering die HDTV gaat brengen is dat vele malen interessanter en daarmee ook het wachten waard.
de voornameste reden dat ze het in america doen is omdat ze daar NTSC gebruiking inplaats van PAL zoals wij hier.
in de volksmond staat NTSC voor "never the same color"
het is een erg slecht system wat in elk opzicht inferiur is aan PAL.
de nood aan HDTV is daar dus gewoon veel groter als hier.
@ozboz

Er is niks overgeslagen, maar 16 : 9 is meteen gecombineerd met hogere resolutie, oftewel HDTV (bijna alle HDTV uitzendingen zijn in breedbeeld, vooral van TV zenders zoals HBO). Er is gewoon druk gezet door de Amerikaanse regering door simpel te zeggen, tegen het jaar 20xx moet xx% van de TV uitzendingen van hogere kwaliteit zijn.

Vooral Zenith als fabrikant en NBC als TV station zijn het toen erg gaan promoten. Dit is al meer dan 10 jaar aan de gang, echter nu de laatste 2 jaar is er een stormvloed aan fabrikanten en andere TV stations op ingesprongen, waardoor het heel betaalbaal is geworden. Een HDTV abbonnement via de kabel kost gemiddeld $10 meer dan een normaal abbonnement. En je kan al een HDTV toestel voor $300 kopen.

De reden dat het in Amerika sneller gaat dan in Europa, is omdat er hier een grotere rage is in 'het moet groter'. Door de lagere resolutie van NTSC ten opzichte van PAL loop je dan sneller op tegen de limieten van hoe groot je wel niet kan. Een NTSC uitzending op een 80" (iets meer dan 2 meter diagonaal) Rear-Projection TV ziet er verschrikkelijk uit. De invoer van progressive DVD met componenten uitgang heeft dat tijdelijk verbeterd, maar HDTV gaat duidelijk een stap verder.

Ik had laatst bij BestBuy een 1080p HDTV uitzending op een 96" (nog net geen 2.5 meter diagonaal) Plasma gezien en zelfs op zeer dichte kijkafstand is de kwaliteit gewoon WOW.
Countess:

Dit geeft mij dan weer een beter beeld:

http://www.dvd.nl/achtergrond.php?id=18&page=1#
(bekijk ook de flashanimatie)

Ik heb een film met Vin Diesel (ach ja) al eens BSplayer gebruikt om de film net wat sneller te kunnen afspelen, want die gast praat wel zo sloom.

Nu vraag ik mij nog wel wat zaken af, waar iemand misschien weer wat meer over weet te vertellen:

Is het 4% versnellingsprobleem bij PAL alleen omdat er vanuit een NTSC origineel geconverteerd wordt? Of komt dit probleem door conversie naar DVD standaard? (en uiteindelijk de output via TV)

en zijn de wisselende betere resultaten van PAL danwel NTSC ook afhankelijk van de systeem-eigen opbouw of vindt dit ook slechts plaats bij conversie naar DVD-standaard?

Wordt er sowieso al niet geconverteerd van de master-opname naar een ander medium (bv televisie-uitzending).

Een linkje naar pagina mag ook :)

Maar goed, om toch even on-topic te blijven vraag ik me af hoe dat vorm zal gaan krijgen die interactie:

het zal in ieder geval behoorlijk populair moeten worden om het extra werk (vermoed ik) te kunnen bekostigen. Wel leuk om ook eens een TELEAC cursusje Grieks op behoorlijk tempo te kunnen volgen. (dan is 4% versnelling ook niet genoeg :) )

Zou ook grappig zijn:
"deze film is afhankelijk van de gekozen verhaallijn wel of niet geschikt voor kinderen onder de 16 jaar."

"The best movie ever! (provided u opt for alterations 4,3,4,5,2,3,4 and 1 consequently, otherwise this movie sucks!)"
Ik vind dat zoals jij ook inderdaad enig, het betere beeld van HDTV.
Als ik sommige HDTV screenshots zie, raak ik jaloers op waar al wel HDTV is.

enigste -> enige
eigenlijk opvallend dat dat in nederland niet te krijgen is?
Anoniem: 92469 @Eegee26 oktober 2004 18:58
hehe graag gedaan hoor ;)
Anoniem: 92469 @Eegee25 oktober 2004 20:39
Ik vind dat zoals jou
zoals jij.
Kamu, bedankt voor het verbeteren ;)
Volledig mee eens. Digitale televisie is veel belangrijker. Als je iets interactiefs wil dan kan je volgens mij beter een PC met internet gebruiken... heb je tenminste een muis en een toetsenbord om je interactie mee te doen.
Zolang dit systeem enkel wordt gehanteerd in amusements programma's is dit een leuk systeem wat een extra meerwaarde kan geven en ook kan zorgen voor een directe feedback voor productiehuizen. Deze weten dan ineens wat aanslaagt bij de mensen en wat niet. Dit kan dus enkel ten goede komen aan de kwaliteit van de programma's.

Anderszijds is dit wel een gevaarlijk systeem voor bijvoorbeeld politieke programma's waarbij een politieker met veel overtuigingskracht populair kan worden en veel stemmen van het interactief publiek kan krijgen waardoor andere politici, met misschien betere ideën maar minder overtuigingskracht, minder aan bod komen. Politiek wordt voor een groot gedeelte via TV gevoerd en gegarandeerd zal er van deze interactieve TV gebruik gemaakt worden. Dit kan gevaarlijke gevolgen hebben.

Hou er trouwens ook rekening mee dat niet elk land even democratisch is en dat dit systeem een vals gevoel van democratie kan geven. In vele landen wordt TV gemanipuleerd door politici, deze bepalen wat er te zien is en wat niet. Hierdoor denken de burgers dat ze een 'stem' hebben terwijl het er op de achtergrond anders aan toe gaat.

Maw, dit is een goed systeem mits de juiste regelgeving en het juiste land...

(hoe kan dit nu overbodig zijn, alsof dit fictie zou zijn en nooit kan gebeuren zeker?)
Inderdaad! In de DTV standaart zitten al dingen voor interactieve TV enzo maar nee hoor we gaan zelf weer wat verzinnen net zoals met Imode en wap toendertijd, klote europe.
ehh imode is japans hoor
Betekent dit nu ook dat iedereen zijn eigen tv programma kan samenstellen of is het meer zo de wet van de meeste stemmen geldt?
De meeste stemmen winnen. Ik vind dit niet zo'n spannende ontwikkeling aangezien er bijvoorbeeld drie storylines zullen uitgewerkt moeten worden wat meer geld kost en volgens mij zal er dus ook meer reclame komen als gevolg van dat.

Ook ben ik er zeker van dat, omdat er meerdere plots gemaakt moeten worden dat de kwaliteit van de plots nog dieper zakt (zover dat dit mogelijk is ;))

Over het interactief stemmen via je TV ben ik enthousiaster op voorwaarde dat het niet meer geld kost. Dit heb ik al eens eerder gezien (en gebruikt) in Engeland en het was best wel tof :)
Als het de wet van de meeste stemmen geldt is dan krijgen we al helemaal niks degelijks meer op tv ben ik bang...

Wat ik persoonlijk zou willen is gewoon een eigen selectie kunnen maken uit een zo'n uitgebreid mogelijke reeks aan tv-programma's/films/etc. Dat je gewoon kan kiezen wat je zelf wilt zien.

Zo hoef je niet meer naar de videotheek, niet meer naar de bibliotheek, en als je dan je eten ook nog via internet kan laten bezorgen dan hoef je de deur ook gelijk niet meer uit! :+
Anoniem: 47240 25 oktober 2004 20:39
[linkse modus] Het 1e wat bij mij opkomt na het lezen van dit verhaal: waarom in godsnaam belastinggeld investeren in dit project? Laat dit lekker ontwikkelen door het bedrijfsleven wanneer de markt hierom vraagt en besteed het geld aan maatschappelijk zinvollere projecten......
Je reactie is terecht en begrijpelijk, zeker in een tijd waarbij de economie in zwaar weer bevindt.

Toch is het ook belangrijk dat er zo nu en dan overheidsgeld in projecten gestoken wordt waarmee onderzoek op bepaald gebied een duwtje krijgt.

Het bedrijfsleven kan dan even de kat uit de boom kijken en wanneer zij er brood in zien kan er volop in geivensteerd worden. Logischer wijs wil men niet direct in een onzekere tak van sport investeren, hetgeen onderzoek en vooruitgang op dit gebied kan stagneren.

Het is dus telkens een afweging waar belastinggeld heen moet. Vooruitgang, ook op gebied van amusement, kan goed zijn; al staat dit inderdaad in koud contrast bij mensen die net zijn ontslagen en moeilijk aan de bak komen in deze moeilijkere tijd.
Betekent dit dat ik nu eindelijk in alle zeepjes collectieve zelfmoord kan laten plaatsvinden?

:>
Gebeurt nu toch ook al?

Collectief zelfmoord + collectief vreemdgaan > meer slechte tijden dan goede tijden...
Anoniem: 66468 25 oktober 2004 19:17
uum is dat niet waat duur? als je echte acteurs wil blijven gebruiken moet je wel elke mogelijkheden opnemen. of gaan ze dat doen van de opbrengst van dure kastjes die iedereen moet hebben en waar je elke maand weer een dikke rekening voor krijgt? :+
Die kastjes worden verkocht onder de naam mobiele telefoon en werken via 0900 nummers en SMS.

De opbrengsten van het stemmen zouden best wel eens de kosten van de extra content kunnen dekken.
Anoniem: 124334 25 oktober 2004 19:21
De Europese Unie ondersteunt een project dat het mogelijk moet maken dat kijkers televisieprogramma's aanpassen aan hun eigen wensen
Na deze zin had ik de hoop dat dit er achter aan was gekomen:

De kijker kan bijvoorbeeld zijn eigen reclame typen instellen :9

Dan had ik "Jamba BV." uitgevinkt :*)
Van een ander forum:
Geplaatst door bart op 14-8-2004 om 19:09 IP logged
goede avnond
ja ik ook paar weekies gelede zo'n stomme beltoon besteld en mijn leve wordt nu ook contine geterroriseerd door die kutjamba
ook tegoede opgewardeerd en al die sh*t weet van niks
ik dreig sms trug gestuurd krijg ie doodleuk dr ook nog 4 trug met deze sms kan niet verwerkt worde en al.
die lui zijn niet fit
ze moete ons met rust late
ik blijf t zegge
JAMBA MOET STUK
* 786562 tweakerbee
Anoniem: 69044 25 oktober 2004 19:52
Dat maakt het uitzenden van herhalingen natuurlijk wel een stuk interessanter. :)
Afgezien van veranderen van verhaallijnen in derderangs soapseries kan je het natuurlijk ook gebruiken voor bijvoorbeeld dingen als improvisatiecabaret zoals 'Op de planken', waarbij een stel acteurs alleen maar als ze beginnen te horen krijgen welke karakters ze moeten spelen en hoe de situatie is en dan moeten ze er zelf maar wat van maken.

Met het nieuwe concept kunnen de kijkers ideeën insturen of stemmen van wat elk karakter moet zijn en wat de situatie is (dochter betraapt moeder met sinterklaat (=vader) bijvoorbeeld)...
Anoniem: 125793 25 oktober 2004 20:52
kan je nu dan ook kiezen dat ik geen reclames meer wil en geen hart van nederland.

dan wordt het interessant
kan je nu dan ook kiezen dat ik geen reclames meer wil
er was een tijd dat het reklameblok aangeduid werd met ip, bij ons stond dat voor iedereen Plassen

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.