Coolriver introduceert kast met waterkoeling in zijpanelen

Op de website van Coolriver is een nieuwe behuizing met geïntegreerde waterkoeling opgedoken. De Cool Gate is daarmee niet de eerste in zijn soort, maar het uitzonderlijke aan deze kast is dat de waterkoeling weggewerkt zit in de zijpanelen en zo volledig zonder fans werkt. De behuizing is 493mm lang, 200mm breed en 440mm hoog en biedt plaats aan een ATX- of mATX-moederbord, vier externe 5,25"-drives en één externe en drie interne 3,5"-schijven. Wie aan de passieve waterkoeling niet genoeg heeft, kan overigens wel twee 12cm-fans installeren. De ingebouwde waterkoeling bestaat uit een 12V-pompje dat 72l per uur weet te versluizen, een processorblok dat geschikt is voor zowel Socket A als Pentium 4-processors (een sockettype wordt niet vermeld) en tot slot natuurlijk de radiator in het zijpaneel. Deze laatste meet overigens 319mm x 316mm x 8mm.

Cool Gate

Door Yoeri Lauwers

Eindredacteur

14-10-2004 • 09:30

61

Submitter: makkie ;)

Bron: Coolriver

Reacties (61)

61
60
41
18
9
3
Wijzig sortering
Anoniem: 125282 14 oktober 2004 09:36
wel cool dinkie, alleen 72L per uur vink wel heel weinig, het zegt niet altijd wat vind ik persoonlijk ik ben niet liter geil want vind de 300l van Zalman wel genoeg maar 72 : :?
Door die lager flow zal een bepaald waterdeeltje 4 keer zo lang in het koelblok blijven waardoor het dus 4 keer zo veel tijd heeft om een vaste hoeveel heid warmte per seconde op te nemen.
Daar tegenover staat dat de radiator ook 4 keer zoveel tijd heeft om dat zelfde waterdeeltje weer af te koelen.
Het uiteindelijke effect is dat het verschil tussen de warme en koude kant groter is maar de gemiddelde temperatuur hetzelfde. Je processor zal dus niets of amper warmer worden.
He

Door die lager flow zal een bepaald waterdeeltje 4 keer zo lang in het koelblok blijven waardoor het dus 4 keer zo veel tijd heeft om een vaste hoeveel heid warmte per seconde op te nemen.

-> 4x langer warmte opnemen beteken een 4x hogere delta T. Dus je water wordt 40 ipv 30 graden. Echter als je water warmer is dan neemt de delta T tussen je koelblok en het water af waardoor de opgenomen hoeveelheid warmte afneemt. Gevolg je processor word warmer.
Misschien interessant om het systeem te beschouwen.

72 l water heeft een warmtecapaciteit van 72 * 4180 = 300960 J/K
Als de processor 100 W aan warmte produceert is dat in een uur 100 * 3600 = 360000 J
De (puur theoretische) temperatuurstijging wordt dan 360000 / 300960 = 1,2 graden.

Er spelen natuurlijk nog andere factoren mee, maar dat het zo ruig zou uitmaken zoals jij het voorstelt zal niet echt kloppen.
Het is niet zo dat als je je pc start dat het water 20 graden is en daarna door het koelblok is gaat ineens 30 of 40 graden is. Iedere ronde zal het water enkele tiende graden tot een paar graden (afhankelijk van de flow) warmer worden. Je radiator kan pas bij een bepaalde temperatuur ( hogere delta T = hogere effectiviteit) alle energie afvoeren die door het koelblok opgenomen word. Die temperatuur is dus onafhankelijk van de flow. En of je temperatuur van je water tussen in en uitgang van je koelblok nu 0.5 of 2 graden is maakt niets uit.
Ja leuk, er zit alleen geen 72 liter water in...

edit.
Yo Aad, je rekent alsof er 72 liter water aanwezig is. Het lijkt me duidelijk dat dat bs is. Je zegt dat je het systeem beschouwt, maar je verzint er een.
Ik weet niet wat je doet, want je hebt je studierichting niet aangegeven, maar ik studeer natuurkunde aan de universiteit van Utrecht.

Mijn opinie is dat meer flow altijd beter is. Op een gegeven moment wordt het niet meer significant beter omdat andere factoren dan belangrijker worden, maar de interactie wordt met meer flow gewoon veel beter. Testresultaten tonen dat ook aan. En Countess is het met me eens. :)

edit.2
Je verantwoordt die 72 liter voor mijn gevoel niet. In het echt heb je ongeveer 1 liter, dan warmt ie dus 86 graden op.
Ook ga je niet in op mijn stelling dat meer flow meer interactie is.
Het feit dat jouw setup niet profiteert geeft denk ik aan dat je blok geen whitewater/antartica variant is, maar meer een soort Koolance, die profiteren niet van flow. Of meer flow positief gevolg heeft hangt af van je total setup van slangen (diameter), block, radiator etc. Maar ik geef toe dat Countess die warmtecapaciteit niet lijkt te begrijpen. :P
Btw welke opleiding heb je daarvoor gevolgd?
peace, Lucas
Klopt, het water wordt in een radiator afgekoeld, of had je dat punt gemist?

Nee, ik reken met het doorvoeren van 72 l water per uur en het vervolgens afkoelen in de radiator, die de opgenomen warmte op zeker moment wel kwijt raakt. Ik had ook per seconde kunnen rekenen, dat maakt nl geen moer uit, waar het om gaat is dat een processor de 100 W thermishe energie levert een waterstroom van 72 l/uur 1,2 graden opwarmt. Countess ziet trouwens volgens mij gewoon niet dat in dit soort berekeningen doordat het om temperatuurverschillen gaat Kelvin op hetzelfde neerkomt als Celsius. Als de radiator de warmte niet kwijtraakt zal het hele systeem in temperatuur stijgen totdat de radiator de warmte wel kwijtraakt, groter temperatuurverschil maakt grotere warmteafgifte. Wat ik met bovenstaande berekening laat zien is namelijk niets anders dan dat het effect van een lagere flow slechts iets van 0,8 graden heeft ten opzichte van 300 l/uur, het heeft niets te maken met de uiteindelijke processortemperatuur, die wordt bepaald door andere factoren, zoals het vermogen van de radiator. Mensen zijn altijd geneigd om te denken dat de flow zo'n enorme invloed heeft, het valt nogal mee. Ik ben zelf van een 1300 l/uur pomp naar een 300l/uur pomp gegaan, daarbij nog een minder luide fan op de radiator, het verschil was één volle graad.

Verder voor jouw informatie, ik ben sinds 15 jaar docent scheikunde, natuurkunde en wiskunde.

Ik hoef die 72 liter niet te verantwoorden, het is een continu proces, water warmt aan de processor op, stijgt daar in temperatuur, en koelt af in de radiator, staat daar zijn warmte af. Aan de processor neemt dat water, dat met een snelheid van 72 liter per uur stroomt per seconde 100 J aan energie op, dat als de processor 100 W levert. Omdat het een evenwichtssituatie betreft, na zekere tijd stijgt of daalt de temperatuur niet meer, moet de conclusie luiden dat de warmte die dat water aan de processor opneemt, in de radiator weer wordt afgestaan. Als het systeem een uur draait is er dus 110 * 3600 = 360000J aan het water toegevoerd, aan 72 liter water wel te verstaan. Zie verder de berekening hierboven. De warmte blijft dus niet bepaald in het systeem, maar verlaat aan de radiator het systeem. Mijn blok is trouwens een DangerDen MazeII, en ik heb er een supercube radiator achterhangen, temperatuur momenteel rond de 30 graden op een XP2200+, en bij mij zit er bovendien een reservoir van 2 liter aan, totale inhoud is iets van 2,5 liter, dat laatste is volkomen oninteressant trouwens. Maar zou er inderdaad helemaal geen radiator zijn, en zou bovendien de hele winkel zorgvuldig geisoleerd zijn, dan zou de temperatuur inderdaad behoorlijk oplopen. Gelukkig bestaan er radiatoren. Ik zeg trouwens niet dat de flow totaal niets uitmaakt, ik zeg wel dat de flow niet maatgevend is, na te rekenen valt gewoon dat als je de flow halveert het temperatuurverloop van voor en na het koelblok ongeveer verdubbeld, bovendien valt na te rekenen dat het bij 72 l/uur dan gaat om 1,2 graden temperatuurverschil, zo zal het bij 300 l/uur gaan om 0,3 graden verschil. De flow maakt zogezegd niet echt iets uit, tenzij je hem zeer langzaam maakt, terwijl heel snel juist turbulentie geeft, waardoor de koelende werking juist minder kan worden.
hoe heb je die warmte warmtecapaciteit berekend?
want er zit bv standaard al warmte in water. en hoeveel warmte energie hij kan opnemen hangt af van hoe warm het water is en hoe warm het word nadat het de warmte heeft opgenomen.
als deze warmtecapaciteit van jouw er van uit gaat dat het water 0 graden is en eindigt op 100 dan klopt er voor de computer dus niks van.

warmtecapaciteit per grade celcius verschil zou ons meer zeggen. al weten we nog niet hoeveel het grade verschil zal zijn.
maar meestal is het hoe meer flow hoe koeler het water kan blijven.
Warmtecapaciteit van water is al sinds eeuwen gewoon 4180 J/Kg*K, dat is een vast gegeven. Dat als je een keteltje water op het vuur zet het steeds meer energie vreet om het keteltje water in temperatuur te doen stijgen naarmate het warmer wordt heeft alles met afkoeling naar de omgeving te maken, hoe groter het temperatuurverschil met de omgeving, hoe meer afkoeling er plaats vindt.

Kortgezegd, warmtecapaciteit is per definitie de hoeveelheid energie per kilogram stof die je moet toevoeren om de stof 1 graad in temperatuur te doen stijgen, dat gegeven is nagenoeg onafhankelijk van de temperatuur.
Voor de nauwkeurigheid, watermoleculen nemen geen warmte op, maar de warmte-energie wordt omgezet in een hogere kinetische energie van de moleculen, ze gaan dus sneller bewegen. In de radiator, maar ook in de leidingen wordt weer een gedeelte van de kinetische energie omgezet in botsingsenergie tegen de wanden, die botsingsenergie maakt dat de wanden warm worden, en die warmte wordt door luchtstroming afgevoerd. De kinetische energie waar ik het over heb heeft overigens niets te maken met de stroomsnelheid van de vloeistof, ook in een stilstaande bak water zijn de moleculen voortdurend in beweging, hoe hoger de temperatuur, hoe hoger de snelheid, waarbij moet worden opgemerkt dat het niet een lineair verband is.
Het verhogen van de flow rate is alleen zinvol als de radiator ook nog meer vermogen kan afstaan; anders warmt je pomp het systeem alleen maar verder op.

Dat ze zo'n lage flowrate gebruiken wijst er misschien op dat de radiatoren niet echt veel vermogen kwijt kunnen (er zitten niet eens koelribben op de buitenkant!).

Waarschijnlijk dus geen kast om een vette Prescott in te douwen.
Door de lagere snelheid zul je inderdaad een iets grotere temperatuurgradiënt op de processor krijgen, maar dat zal in de orde van een graad zijn, niet erg spannend dus. Die zelfde lage snelheid zorgt er gecombineerd met het grote radiator-oppervlak voor dat de temperatuur in de radiator veel kan dalen. Uiteindelijk stelt zich natuurlijk een evenwicht in, waarbij net zoveel warmte door de radiator wordt afgestaan als door het koelblok wordt opgenomen, en omdat die radiator dus veel warmte kan afstaan, zal de door het koelblok opgenomen warmte zeer effectief worden afgevoerd. Zo zie je dat big not always better is.
* 786562 John_Glenn
Zie deze Yeong Yang YY-5601 review - een erg handige, zij het lelijke kast.

edit: zo op het oog niet een heel goede constructie; die radiator radieert denk ik net zo goed naar binnen als buiten. Tenzij je hoge casetemps geen probleem vindt en echt voor stilte gaat, zal je dus die twee 120mm fans goed kunnen gebruiken.
ze hbben dus niet een nieuwe kast ontworpen, maar een radiator als zijpaneel :Y) voor een bestaand model...

misschien is dit wel een nieuwe modding trend, radiators in zijpanelen :)
Ik vind dat trouwens wel een goede oplossing; zo spaar je alvast ruimte uit. En qua koelopppervlak kan het ook wel tellen...
Alleen moet je je kast binnenin ook nog fris zien te houden met zo 2 verwarmingselementen ernaast. Een volledig fanloze setup is dus misschien praktisch niet mogelijk... maar waarschijnlik lukt het al wel met 1 120mm fan op 7 volt intake
Die kast uit jouw linkje ziet er aan de buitenkant precies hetzelfde uit!!!!
Ziet er naar uit dat coolriver deze YeongYang kast heeft aangepast.

Edit: te laat, ik moet beter lezen
Eindelijk eens een systeem dat via de oppervlakte van de behuizing koelt. dat geval van Zalman, met de heatpipes, doet dat ook wel, maar da's toch een andere markt.
Die van Zalman is ook belachelijk duur. Deze zal ongetwijfeld goedkoper zijn.

Voordel van de Zalman is wel dat ook de harddisks e.d. goed gedempt worden.
Ik vind dit een hele mooie oplossing, maar om inderdaad te zorgen dat de binnentemp niet te hoog oploopt moeten ze de binnenkant isoleren ten opzichte van de buitenkant (radiator). Dat heeft meteen ook een positief effect voor het geluid van de HD's want die blijf je toch horen.
Het wordt zo wel een zware kast, maar dat hoeft geen probleem te zijn als je er niet mee gaat lopen sjouwen.
Anoniem: 63672 14 oktober 2004 09:31
Ziet er gelikt uit hoor.....

Leuke tower.

Ik heb geprobeerd een website te vinden van coolriver,maar niet gelukt.

edit: gevonden: http://www.coolriver.de/coolriver/eng/passiv.html
(ik moest gewoon het linkje boven inklikken... :Z
kvind hem er wel flex uitzien
alleen wel jammer dat de radiator in het linker paneel zit (van voren gezien) want nu kn je er geen zeipneel ofzo inzetten...
De case heeft zoals je op de site kan zien in de 2 zijpanelen een radiator zitten.
Het is dus geen optie om zijpanelen te wisselen ofzo.
Natuurlijk wel, gewoon het water circuit van linker paneel kortsluiten en in plaats van een radiator een raampje er in, met een stille 12cm fan er bij heb je dan vast ook geen last van extra warmte
Inderdaad, of zet er zo'n Lian-Li aquarium sidepanel in, of knutsel zelf zoiets in elkaar...

Zou wel origineel zijn... door de waterstroming kunnen de nepvisjes bovendien ook nog wat gaan bewegen :P
...de nepvisjes ...
Met het warme koelwater van je PC kun je er echte tropische vissen in gooien :)
denk nou eens na .. dat kan toch helemaal niet, als je je pc uitzet dan worden die vissen verkouden ...
( duhhh )
Anoniem: 93468 14 oktober 2004 09:33
Als je dan als nog die fans gaat plaatsen heb je dan niet nog meer geluid als normaal door de 12V pomp die er ook nog is bij zit? :?
Ja met een fan heb je meer lawaai als zonder fan, en een 12V pomp hoor je niet als het een beetje goeie pomp is. (eheim)
als je op de site gaat kijken claimt met zelfs 0dB...

Dat kan natuurlijk nooit.

Er staat ook dat de pom 50000 uur meegaat. Da's ongeveer 5 jaar. Niet lang vind ik.
Anoniem: 100675 14 oktober 2004 09:32
coole kast maar wat zijn de temps
Er wordt een kast geïntroduceerd en je vraagt meteen naar test specs. Met een beetje geduld kom je ze vanzelf tegen.
Ik mag toch hopen dat voor de marktlancering deze kast uitgevoerig getest is, met allerhande configuraties. Degene die dit op de markt zet, kan vast wel aangeven welke temperaturen er bij welke setup behaald zijn. En als je waterkoeling integreerd in de behuizing, dan loop je toch 'op te scheppen' met de resultaten, lijkt me. Tenzij die bepaald niet spectaculair zijn, en deze kast voornamelijk bedoeld is, als fluisterstil fanless systeem.

Ik ben ook nieuwsgierig naar de koelende capaciteiten van dit ding. Ik denk dat je met zo'n lage flow ( 72 liter per uur ) niet aan overklokken of high-end systemen moet gaan denken. Maar wie weet valt het wel mee ;)
Anoniem: 110226 14 oktober 2004 10:21
De ingebouwde waterkoeling bestaat uit een 12V-pompje dat 72l per uur weet te versluizen, een processorblok dat geschikt is voor zowel Socket A als Pentium 4-prcoessors (een sockettype wordt niet vermeld) en tot slot natuurlijk de radiator in het zijpaneel.
Volgens mij zie ik ook een reservoir of iets dergelijks. het zarte geval midden bovenin de kast. lijkt me dat die er ook standaard bij zit. Of zou dat een klein stukje zichtbare radiator zijn die in het andere zijpaneel zit ?

Verder zie ik een laag isolatie aan de binnenzijde van de radiator. Jullie hoeven je dus niet zo druk te maken over warmte die de kast in wordt geradieerd.
Daar lijkt het wel op, dat beide zijpanelen gebruikt worden. Logisch opzich, je wilt zoveel mogelijk ruimte gebruiken uiteraard.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.