Binnenkort 14% invoerrechten op schermen met DVI

Verschillende partijen zijn er niet in geslaagd een overeenkomst te bereiken over de invoerrechten op monitoren, waardoor de Europese douaniers vermoedelijk veertien procent invoerrechten zullen heffen op schermen met een DVI-connector. Volgens de douaneregels is een computermonitor enkel in staat om signalen van de computer tot een beeld om te vormen en bij systemen met een DVI-ingang is dat niet het geval. Daarom stelde de EU eerder dit jaar voor dergelijke schermen als 'video monitor' te classificeren.

Wegens protest uit de betrokken industrie werd besloten deze invoerheffing drie maanden uit te stellen zodat de bedrijven zich hiertegen konden verdedigen. Afgelopen vrijdag liep de overgangsperiode voor invoerrechten op plasmaschermen echter af, waardoor analisten verwachten dat de invoerheffing op lcd-schermen met dvi-interface nu ingevoerd zal worden. Dit zou voor een bedrijf als LG positief uitvallen, aangezien zij een productie-eenheid in Wales hebben, terwijl het voor Philips nadelig zou uitpakken omdat hun schermen in het Verre Oosten geproduceerd worden.

DVI-connector (groot)

Door Yoeri Lauwers

Eindredacteur

19-08-2004 • 11:23

87

Bron: The Inquirer

Reacties (87)

87
84
46
14
6
14
Wijzig sortering
Kijk en daarom hebben we het www.wto.org ...


Maar anderzijds is het wel zo dat een beetje protectionism goed is, laten we immers die beeldschermen in oost europa maken, dat is beter voor de eu, en echt duurder worden ze er niet op, althans niet 14%...
Protectionisme is nooit goed. Het verpest de markt en kost alleen maar geld (voor alle partijen).

Ok, we hebben een extra fabriek in de EU voor monitoren, maar die hebben ze dus niet meer in Azië. Wij zitten hierdoor met duurdere schermen opgescheept (in EU maken is duurder). Bovendien, waar denk je dat de helft van het gigantische budget van de EU naar toe gaat? Landbouwsubsidie (=protectionisme).

Protectionisme lijkt voordelig, maar wanneer je globaal leert te denken zie je dat iedereen er slechter van wordt.
Protectionisme is nooit goed, en ik vind het belachelijk dat er op zoiets als een stekkertje 14% invoerheffing staat. DVI is de toekomstige standaard, ís voor veel producenten van grafische interfaces al de standaard, en dat wordt belast omdat je er beelden van iets anders dan computers op kan weergeven. Dat is op zich onzin: het DVI interface is toch niet algemeen gebruikt voor satteliet ontvangers e.d.? Cameras? DVD spelers?
Bovendien, "van een computer" is ook al een zinloze kreet, want noem mij eens één modern media-apparaat waaar helemaal geen computer in zit? Je CD speler? Daarin wel, want dat digitale spul moet op één andere manier naar je analoge boxjes. Je DVD speler? Helaas. Je videorecorder dan, die is al tien jaar oud! Weer helaas, dat mooie LCD schermpje waarin je kanaal en tijd kan kiezen voor opname... juist ja. Je iPod? Nee. Je satteliet ontvanger? Nee, en al helemaal niet als je een Dreambox o.i.d. hebt. Je Xbox dan! Oh nee, dat is een spel*computer*.

Er is helemaal niets meer wat beeld geeft en geen computer is in een normaal huishouden! Alles is óf wél óf níet een computer monitor. Daar onderscheid in maken is zoiets als groene M&Ms vies vinden, maar rode niet.
Maar die DVI aansluiting op andere apparaten, wijs die eens aan dan? ik heb nog NOOIT iets gezien anders dan een computer met DVI aansluiting.
Bovendien heb ik wél andere devices met VGA-out... al waren het m'n beamers maar. Ja, al die apparaten daar zit wel een computertje in, maar dat zit ook in m'n magnetron en de laatste keer dat ik daarnaar keek werd ik alleen maar hongerig.
de standalone dvd-recorder bijv.
de duurdere beamers hebben het, sommige satelite receivers zelfs (gloof ik)

en wat andere aso dure apparaten..
ik moest ook drie keer lezen voor ik snapte wat er met die zin bedoeld werd :?, maar het gaat erom dat de monitor met VGA connector alleen op een PC aangesloten kan worden. }:O
Een monitor met DVI aansluiting kan ook op ander apparatuur aangesloten worden...

Verder vind ik het wel bullshit dat en heffing op komt mede omdat het de "toekomst" is.

En voor Philips is het heel simpel, verscheep de monitoren van Taiwan naar hier zonder connector, en prak hier (in europa) de DVI connector erin... :Z
De reden van die 14% prijsstijging is mischien wel dat een of ander bedrijf een patent heeft op de DVI interface ?
Allemaal heel leuk dat de producten goedkoper worden omdat veel bedrijven naar het oosten trekken maar op den duur hebben we hier geen werk meer en dus ook geen geld, dan mogen die producten supergoedkoop zijn maar zonder geld geen consumptie. Ké het zal nu niet zijn dat er hier totaal geen werk meer gaat zijn maar we zien toch reeds een aantal jaren dat veel grote bedrijven wegtrekken en dit vaak grote gevolgen heeft voor de werkloosheid.

Niet steeds op korte termijn denken is dus de boodschap, soms moeten we iets verder kijken en eventueel dingen opofferen om onze economie in de toekomst te kunnen verzekeren. Jammer genoeg denkt niet iedereen zo.

Het betrekken van een aantal oostbloklanden tot de EU is daar goed voorbeeld van. Ké, deze landen kosten ons nu veel geld en veel mensen klagen over een 'mensenstroom' maar in de toekomst gaat dit ons voordeel bieden door de volgende reden; De illegalen komen naar hier voor werk/geld omdat het in hun eigen land slecht gaat, enigste manier om de toestand in dat land te verbeteren is door hun te betrekken in onze economie, dat kost ons in het begin geld tot als de economie van die landen goed genoeg gaat voor zelfstandig verder te kunnen. Vanaf dat moment zullen we dus ook veel minder last hebben van illegalen/diefstallen/enz Onze economie gaat er ook op vooruit omdat de afzetmarkt van europa vergroot, de mensen daar verdienen meer dus consumptie gaat omhoog.

Vroeger was het oosten op economisch vlak op ons voor en later zijn wij economisch sterker geworden. Nu is het weer aan het oosten om sterker te worden en wij gaan er op achteruit. De enigste manier om deze economische golf tegen te houden is een stabiele economie in zowel het oosten als het westen. Dat houdt in dat wij een deel van onze welvaart zullen moeten inleveren en dat het oosten er op voorruit gaat. Protectionisme heeft in het verleden al zijn nut bewezen op korte termijn. Maar niet op lange termijn want dan zal het oosten daar ook mee beginnen en dan staan we even ver. Het oosten zou net zoals wij indertijd meer rechten moeten geven aan zijn bevolking. (kijk maar naar bijvoorbeeld de film Daens, is een goede illustratie naar hoe het bij ons beter is kunnen worden) Maw, het oosten heeft vakbonden nodig die werknemers meer inzeg geeft en op termijn hun levensstandaard kan verhogen door hogere lonen. Dan zijn we uiteidelijk waar we moeten zijn want zonder die lage lonen pak je de grootste troef van het oosten af en stoppen de grote bedrijven met het wegtrekken uit Europa.

(en nu ga ik iets gaan drinken, heb er dorst van gekregen :p )
De producenten van tv's zijn bang dat tft monitoren met een DVI aansluiting een aanzienlijk gedeelte van hun markt gaat innemen (denk hierbij aan DVD spelers die al voorzien zijn van een DVI aansluiting.). Echter om tv's te mogen importeren in de EU moet je een ook een heffing betalen.

In dit kader hebben de grote tv producenten aangedrongen op een extra import heffing op monitoren met een DVI aansluiting.

http://krant.telegraaf.nl/krant/archief/20021016/teksten/fin.chinese.c hina.producenten.html

Je ziet hetzelfde in de markt van DV-video camera's. Camera's met een dv aansluiting zijn veel duurder dan een zonder dv aansluiting. Dit komt omdat je volgens de EU de dv-functie kunt gebruiken om van je camera een videorecorder te maken... en daarover betaal je EU import heffing.

Ik heb nog gezocht naar de percentage van import heffing voor tv's geproduceerd buiten de eu, maar helaas niets kunnen vinden.
Lees: camera's met een DV-in aansluiting...
Nu zullen ze minder aan slavenarbeid doen. En kan de economie van EU ook weer wat omhoog. Al is het in de wat armere landen, maar dan komen ze tenminste niet meer zo snel hierheen. Ik doel daarmee op de faciliteiten die ze hier gaan creëeren en de bijbehorende eco-boost in armere landen. Een betere economie voor heel de EU, ik vind dat nog nieteens zo slecht. Wel jammer dat je nu minder keuze hebt. Maar nogmaals, wel zo goed voor de economie.
die mensen daar doen de arbeid wel vrijwillig! Die zijn heus niet blij als ze hun baan kwijtraken omdat wij hier onze economie willen beschermen.

Als er wat aan de arbeidsomstandigheden gedaan moet worden dan moet het handelsembargo ook daadwerkelijk over de arbeidsomstandigheden gaan. En uiteindelijk is het gewoon de taak van de lokale overheid en kunnen wij er niet veel aan doen.
Als je de keuze 'werken of van honger omkomen' een vrijwillige keuze kan noemen...
Anoniem: 64607 @DaZZle19 augustus 2004 21:07
Lijkt bijna alsof je het over de EU hebt ...
Denk je nou echt dat deze invoerrechten bedrijven ervan weerhouden uit Europa weg te trekken en naar goedkopere landen gaan. Ach die 14% is een schim van het bedrag dat bespaard wordt door goedkopere arbeid, door bijvoorbeeld in het verre oosten of de oostblok landen te gaan produceren. Dit is al zeer lang het geval en dit soort maatregelen bevorderen de Economie van Europa echt niet dus!

Je kunt bedrijven aantrekken door,

bv.

- zo min mogelijk regels op te stellen voor bedrijven waardoor administratie e.d. op een minimum te houden.
- bouwverguningen sneller geregeld kunnen worden zodat bedrijven zich sneller kunnen vestigen (in polen en andere (ex-)oostblok landen kan dit al binnen een paar weken)

Aan dit soort regels kun je zien dat de EU wanhopig wordt!
De schermen worden juist in de verre landen gemaakt omdat dit zo goedkoop is. Wanneer je de schermen binnen de EU gaat produceren dan komen daar hogere productiekosten bij kijken ivm de hogere arbeidslonen en andere heffingen op materialen.
Dat valt best mee. Het vereist gewoon een modernere fabriek, betere logistiek, productie op grotere schaal en nog meer kostenbesparingen binnen het productieproces. Dit heft een groot deel van de nadelen van hoge loonkosten op. Ditzelfde zie je in de autoindustrie. Er worden nog steeds heel veel auto's in Europa gemaakt, omdat de autofabrieken enorm moderne 'apparaten' zijn.

Grote investeringen zijn natuurlijk een nadeel. Een moderne fabriek heeft als voordeel dat er allerhande nieuwigheidjes ontwikkelt moeten worden om het productieproces te stroomlijnen anders kun je simpelweg niet concurreren.

Toch denk ik dat ik alsnog voor een Samsung zou gaan :) 14% op een slordige 1000 euro is het me wel waard eigenlijk...
Anoniem: 61096 @0rbit19 augustus 2004 21:18
Modernere fabriek: waarom een ouderwetse in Asie neerzetten als een moderne goedkoper kan? En ook daar heb je een hoop mensen die knopjes kunnen indrukken
Betere logistiek: De logistiek van de meeste grote bedrijven is meestal vrij aardig geoptimaliseerd. Ook in Asie, Nadeel is natuurlijk dat een vrachtschip niet zomaar van de ene op de andere dag in Rotterdam ligt maar om dat soort leveringen goed te plannen heb je juist een hele goede logistiek nodig. Het is veel makkelijker om effe een vrachtwagen naar Polen te sturen.

De belangrijkste reden waarom auto's in Europa gemaakt worden zit hem in de ruimte die ze innemen op schepen en dat ze min of meer build to order zijn. Daardoor is de zeereis nogal duur en duurt het langer voordat die bij de klant is.

Een container TFTs verschepen daarentegen is een stuk makkelijker.
Krijgen we nou niet weer zoiets als monitors waar de DVI-aansluiting op ontbreekt, en waar je die elders los kunt kopen en erin tweaken?
Of philips laat die dingen gewoon in taiwan maken, ex. de DVI interface, en dan pluggen ze hier in een fabriekje er ff DVI interface bordjes in, problem solved.
of philips gaat ook met LG samenwerken net als bij de tft monitoren. Dan zijn ze overal vanaf.
Over dat soort schermen gaat dit artikel juist. ;)
Volgens de douaneregels is een computermonitor enkel in staat om signalen van de computer tot een beeld om te vormen en bij systemen met een dvi-ingang is dat niet het geval.

Hoezo eigenlijk vraag ik mij af?
omdat het digitaal gebeurt, en dus ook door andere apparaten kan worden "aangestuurd"
dat kon altijd ook al via een d-sub15 aansluiting, alleen dan had je een omvormertje nodig, en die waren vrij duur.
Maar de mogelijkheid opzich bestond al.
Kom op hey, je denkt toch niet dat de overheid verder kijkt dan hun neus lang is... :P

Scheve figuren, daar in Den Haag
dat kon altijd ook al via een d-sub15 aansluiting, alleen dan had je een omvormertje nodig, en die waren vrij duur.
Maar de mogelijkheid opzich bestond al.
Ja, en toen betaalde je dus belasting/invoerrechten over het omvormertje |:(

Het maakt de overheid niet uit waar het geld vandaan komt, als ze het maar krijgen. En bij een Europees bedrijf halen ze het gewoon uit de omzet/winst belasting.
Sinds wanneer ligt Brussel in Den Haag? :?
Omdat je DVI-aansluitingen ook op andere apparatuur aantreft. :)
Hoezo nadelig voor Philips maar niet voor LG? Hier een paar honderd meter vandaan in Eindhoven staat een afdeling LG/Philips die samen research doen in.... monitoren.

Ik neem dat hun divisies inmiddels wel zó door elkaar zijn verweven dat ze niet al te veel nadeel hoeven te ondervinden van deze regeling; ze hoeven alleen maar even wat monitoren te re-branden naar Philips daarzo in Wales :+
Hoezo nadelig voor Philips maar niet voor LG? Hier een paar honderd meter vandaan in Eindhoven staat een afdeling LG/Philips die samen research doen in.... monitoren.
Als ze hier in nederland de research doen, maar de productie verplaatst hebben naar lage loon landen, dan moeten ze alsnog invoerrechten betalen... die invoerrechten zijn er om de europese producenten te beschermen tegen de goedkopere producenten buiten europa.
Dus dan gaan ze 99% van de monitor in china bouwen en in europa zetten ze het DVI gedeelte erin..
Hoezo nadelig voor Philips maar niet voor LG? Hier een paar honderd meter vandaan in Eindhoven staat een afdeling LG/Philips die samen research doen in.... monitoren.


Ahummm....research is nog geen produktie beste vriend !
Er staat toch dat LG een productie-eenheid in Wales heeft? Voor de hand liggend dat daar zometeen ineens ook Philips schermen van de band af rollen. Philips en LG schermen zijn van binnen toch al hetzelfde.
Dit zou voor een bedrijf als LG positief uitvallen, aangezien zij een productie-eenheid in Wales hebben, terwijl het voor Philips nadelig zou uitpakken omdat hun schermen in het Verre Oosten geproduceerd worden.
Philips en LG hadden toch een samenwerkingsverband in LCD schermen?
Philips en LG hebben een samenwerking op het gebied van LCD-panelen, niet op het bouwen van de eindproducten als monitors zelf.
De fabriek in Wales is onderdeel van de joint venture LG.Philips Displays. Dit staat ook op de borden bij de ingang van het terrein.

De voordelen die LG Electronics uit deze vestiging kan halen gelden mijns inziens ook voor Philips. 'k Ben er vorig jaar geweest, vandaar.

Er worden in die vestiging in Wales trouwens geen LCD-panelen gemaakt, wel CRT-beeldbuizen. Er worden wel LCD monitoren geassembleerd (er waren toen een drietal productielijnen waar de LG 1510M geassembleerd werdt. Verder maken ze er veel third party producten voor o.a. Gateway etc.
het zal dan denkelijk ook niet schrikbarend zijn als plots nadat deze regeling is getroffen men in wales ook lcd's gaat bouwen al is 't maar een kleine lijn om zodoende de rest ook zonder problemen te kunnen invoeren. en het zou me ook niet verbazen aangezien lg/philips al samenwerken dat binnenkort philips ook een volle naam daar krijgt.
Goede zaak voor de economie! Importeren als halffabricaat en hier die stekker er aan solderen. Is weer werk voor Europa.
Ja, laaggeschoold assemblagewerk. Zitten we daarop te wachten dan?
Ja, laaggeschoold assemblagewerk. Zitten we daarop te wachten dan?
volgens mij is dat ook nog steeds een bevolkingsgroep in nederland.
De economie profiteert vooral van een onbelemmerde productie van goederen. Deze kunstmatige prijsverhogen leidt to allerlei activiteiten waardoor de kosten voor de eindgebruiker alleen maar hoger worden. Het zal echt niet meer banen in de EG opleveren omdat we hier kennelijk niet kunnen concurreren met de lage productiekosten bij buitenlandse bedrijven.
Dit is alleen maar nadelig, nu krijgen we allemaal schermen speciaal voor de europese markt zonder een DVI aansluiting omdat deze schermen anders te duur worden om te kunnen concureren met europese schermen. Of besluiten bedrijven om maar gewoon die schermen helemaal niet op de europese markt te zetten omdat ze door de prijs toch te duur worden. We betalen in europa al veel meer voor onze computers ed., nu dit er ook nog een keer bij..... :r
Ja vast, omdat er 14% invoerrechten worden geheven wordt maar meteen het produkt van de markt gehaald? Dat is een beetje simpel gedacht, zou ik zeggen. Of de schermen nou duurder worden erdoor of niet, er is een markt en er zijn altijd mensen die het betalen. Er is al een hele tijd een dalende lijn in de prijs van TFT schermen, en dat wordt dan wel doorbroken door deze invoerkosten, maar betekend niet dat de prijzen later alsnog dalen.

De markt is sterk genoeg - dit maakt weinig uit.
14% is erg veel hoor. De vraag naar dvi monitoren zal hierdoor zeker dalen.
Waarom alleen voor monitoren? Op een VGA kaart zit tegenwoordig toch ook 9 van de 10x een DVI aansluiting?
Maar die wordt maar gebruikt voor één doeleinde en dat is, jawel, de PC. :)

Die monitoren met DVI-aansluitingen zijn voor meerdere doeleinden te gebruiken en dus komt er daarom ook die heffing van 14% op te liggen.
Nee dit is vast een goeie manier om technologische vooruitgang bij de burgers thuis te stimuleren. Als het een mooi iets is, maak je de invoerrechten hoger. Het is toch niet slecht voor ons om DVI te hebben :?

Dat de invoerrechten op brandstof, alcohol en tabak absurd hoog is, is te begrijpen. Want de staat wil ons gezond proberen te houden. Maar wat bereikt de staat er in godsnaam mee als ze ons weerhouden een monitor met DVI te nemen?

Met dat het de economie geen goed doet... het is toch algemeen bekend dat de omzet daalt bij een plotselinge prijsverhoging (tenzij het om monopoly gaat, zoals NS).

Sowieso vind ik het belachelijk dat je moet betalen om een product van de ene kant naar de andere kant van een grens te verplaatsen.

Ik zal het blijven zien als een boete.
Dat de invoerrechten op brandstof, alcohol en tabak absurd hoog is, is te begrijpen. Want de staat wil ons gezond proberen te houden.
Die is eerder zo hoog omdat de mensen ondanks die hoge accijns deze artikelen toch wel zullen kopen. Het zijn zogezegd sterk inelastische goederen. De verhaaltjes over volksgezondheid en milieu worden er altijd weer bijgetrokken om de accijnsverhogingen te rechtvaardigen. Een frappant voorbeeld was de jongste accijnsverhoging op sterke drank, de overheid kwam met een probleem te zitten doordat de binnenlandse verkoop ervan sterk afnam, waardoor de inkomsten uit accijnzen dus daalden. Deze daling werd prominent genoemd, er werd nergens gerept over het gunstig voor de volksgezondheid zijn van het minder verkopen van drank.
Maar wat bereikt de staat er in godsnaam mee als ze ons weerhouden een monitor met DVI te nemen?
Ze weerhouden je niet, ze denken dat ondanks deze heffing nog erg veel mensen de komende tijd zo'n scherm zullen aanschaffen, zodat ze erg veel geld binnenkrijgen. Wat dat betreft is de nederlander akelig voorspelbaar, men begint eerst flink te schelden op zo'n heffing, en koopt vervolgens alsnog het bedoelde artikel. Als van te voren duidelijk zou zijn dat de verkoop van TFT-schermen met DVI volkomen in elkaar zou storten door invoering van zo'n heffing, dan zouden ze zich nog wel even bedenken. Het moment dat ze nemen is erg strategisch, die dingen zitten in een prijsdaling zodat steeds meer mensen overwegen er één te kopen, dit gaat ze dus inderdaad erg veel geld opleveren.
Sowieso vind ik het belachelijk dat je moet betalen om een product van de ene kant naar de andere kant van een grens te verplaatsen.
Je moet het zien als een geldstroom, overal waar geld beweegt wil de overheid daar middels belastingen aan verdienen. Denk bijvoorbeeld alleen al aan de BTW.
Ik zal het blijven zien als een boete.
Sinds het afhankelijk zijn van de vaderlandse begroting van de hoeveelheid geïnde boetes is het verschil tussen belasting en boete dan ook erg klein geworden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.