AnandTech heeft een zestien pagina's tellende review geschreven waarin de geïntegreerde GPU van de eind juni geïntroduceerde Intel 915G-chipset getest wordt. De verwachtingen voor dergelijke videochips liggen nooit hoog, omdat ze voor serieuze gamers nooit echt interessant zijn geweest. Toch is het belangrijk dat Intel als grootste fabrikant van videochips 'nieuwe' features zoals DirectX 9.0 op een enigzins fatsoenlijke manier ondersteunt, omdat ontwikkelaars van spellen dit nu als basis kunnen gaan gebruiken. Daarnaast is er natuurlijk nog Microsoft, dat DX9 vereist voor de nieuwe interface van Windows Longhorn.
De globale specificaties van de chip zien er als volgt uit: vier pipelines op 333MHz, 8,5GB/s bandbreedte, drivers voor DX9 en OpenGL 1.4, ondersteuning voor VGA, DVI, tv-out en HDTV, multi-monitor en hardwarematig versnelde video(de)coding. Intern zijn er echter een aantal haken en ogen. Zo leent Intel via ST Microelectronics een aantal tile-based technieken van PowerVR. Deze rendermethode bespaart bandbreedte maar zorgt er tevens voor dat T&L en vertex shaders moeilijk op de chip te integreren zijn, waardoor Intel ervoor gekozen heeft om deze taken softwarematig (door de driver) te laten uitvoeren. Ook gebruikt de chip het gewone systeemgeheugen, wat ten koste gaat van de beschikbare ruimte voor andere applicaties en bovendien druk kan zijn met andere dingen op het moment dat de GMA 900 het nodig heeft.
De chipset wordt getest tegenover een tweetal andere geïntegreerde oplossingen voor de Pentium 4, namelijk de Radeon 9100 IGP en Extreme Graphics 2 (onderdeel van de i865G-chipset). De laatste deelnemer is een Radeon X300 SE; de goedkoopste losse PCI Express-videokaart die men kon vinden. Helaas voor Intel is zelfs deze vaak meerdere malen sneller dan GMA 900. Het kan zeker niet ontkend worden dat i915G veel beter presteert dan i865G, maar dat zegt meer over hoe traag i865G is dan over hoe snel zijn opvolger fietst. Zelfs het Radeon 9100 IGP-moederbord voorzien van een 600MHz tragere CPU weet hem nog regelmatig te verslaan. Tel daarbij op dat de drivers nog niet optimaal werken en de conclusie dat het niet bepaald een interessant product is voor alles meer dan 2D-werk is al snel getrokken.
