DTS is geen link, maar een surround audio formaat.
Wat je waarschijnlijk bedoeld is een SPDIF of coaxiaal digitale uitgang waar een digitaal audio signaal overheen wordt getransporteerd.
In de regel gebeurd dit met 44,1KHz/16bit, maar er zijn ook geluidskaarten en versterkers waar je dit kunt opschroeven naar 96KHz./32bit.
Mijn Audigy Platinum eX heeft ook deze mogelijkheid, maar ik hoor nauwelijks verschil tussen de een of de ander. Als ik heel serieus ga luisteren en een WAV bestand als bron gebruik dan klinkt de 96KHz./32bit iets voller en heeft iets meer diepte en detail, maar het verschil is marginaal.
Een groter verschil is hoorbaar tussen een WAV en een MP3/WMA. Die klinken "compacter", minder diepter/breedte, minder detail. Het klinkt goedkoper. Er zijn overigens ook CD's en DVD's die zo klinken, en de ene MP3 klinkt beter dan de andere.
Persoonlijk vind ik dat de specificaties een beetje onnodig hoog worden opgeschroefd. Je moet namelijk wel voor al deze high-tech zooi betalen en dat maakt de moederborden onnodig duur. Verders is het geluid van een echt goede geluidskaart altijd beter. Ten eerste kan men hier een eigen voedings circuit op creëren voor een nog stabielere stroom en spannings toevoer voor de AD en DA Convertors. En men gebruikt een DSP om berekeningen op het digitale signaal uit te voeren. Een DSP, zoals bijv. een Analog Devices ADSP-21365 High Performance 32-Bit Floating-Point SHARC Processor, heeft een reken capaciteit van 1.8 GFLOPs. Ter vergelijking: Een Intel P4 op 2,8GHz. met hyper-threading haalt 1.721 GFLOPs, nou is dat bijna hetzelfde, maar de ADSP-21365 doet zijn werk op 300MHz. en wordt passief gekoeld en heeft hooguit 8MB geheugen om mee te werken, terwijl de P4 op 2800MHz. zijn werk doet, actief gekoeld moet worden en minimaal 512MB geheugen nodig heeft om tot bovenstaande prestaties te komen.
De meeste "standaard" audio versterkers zijn uitgerust met één zo'n DSP. De wat uitgebreidere hebben er 2 om de rekenkracht te verdubbelen.
Een SB Audigy heeft ook ongeveer evenveel rekenkracht als een gemiddelde desktop CPU, maar die desktop CPU moet ook nog dingen voor het OS en de applicaties verwerken, waardoor er dus aanzienlijk minder overblijft voor audio taken.
Tel daar de hogere kwaliteit AD/DA converters bij en je hebt een superieure audio kaart. nVidia heeft een DSP in een bridge chip gebouwd en deze extern van AD/DA's voorzien. Dit geeft ook een aanzienlijk beter geluid dan de software matige AC'97 codec, maar kost ook meer.
De meest goedkope versterkers worden nu 8 kanaals gemaakt, terwijl er aan de rest van het ontwerp nauwelijks iets veranderd. De voeding van zo'n versterkertje wordt nog zwaarder belast en de geluidskwaliteit wordt dus nog beroerder, terwijl een goede stereo set een minstens zo goed ruimtelijk geluid kan weergeven.
Ik heb zelf ook een surround versterker maar wel een uit een hogere prijsklasse. Ik heb ook geen 5.1, maar doe het al een hele tijd met 3.1. Het geluid onstaat ongeveer halverwege de kamer en is behoorlijk ruimtelijk, maar het is zeker (nog) niet optimaal, maar een set goede surround speakers die goed passen bij het geluid van de front speakers zijn moeilijk te vinden, helemaal als je ze alleen kunt ophangen. Ik wacht dus liever tot ik voldoende gespaard heb en de juiste speakers kan aanschaffenm, dan dat ik me ga irriteren aan een geluid waar je moe van wordt en niet integreerd met de rest van de set.
Voor echt goed geluid is een geluidskaart gewoon beter, helemaal in combinatie met een goede (surround) versterker, maar het verschil wordt wel steeds kleiner en daardoor worden moederborden ook steeds duurder. Veel mensen hebben deze high-tech specs. helemaal niet nodig en gebruiken slechts een kwart van wat wordt aangeboden.