Surfnet: netwerk open voor basis- en middelbare scholen

SURFnet logoSurfnet is het computernetwerk voor de Nederlandse Universiteiten en HBO opleidingen. Deze organisatie werkt samen met Kennisnet aan ICT-diensten die speciaal op het onderwijs zijn gericht. Op de site van Surfnet lezen we dat de organisatie vanaf 1 mei het eigen netwerk openstelt voor providers die de ICT-diensten verzorgen voor lager en middelbaar onderwijs. Omdat het netwerk niet is berekend op een toestroom van duizenden scholen verloopt het verkeer via een door de school te kiezen service provider. Deze provider bundelt het verkeer van alle scholen in de regio en zorgt voor de aansluiting op het netwerk van Surfnet. Zij krijgen hiervoor per regio een 'Point of Presence', een 1Gbit/s poort.

Door Gabi Gaasenbeek

14-05-2004 • 22:25

36

Bron: Surfnet

Reacties (36)

36
36
25
14
0
1
Wijzig sortering
Anoniem: 113259 14 mei 2004 22:43
bij ons op school is het ook een ramp met kennisnet 2 m/bit voor 600/700 leerlingen... Daar valt gewoon niet mee te werken, ook omdat je niet tegen kan gaan dat de jongeren op school, dezelfde dingen als thuis gaan doen(partypeepz2000 met veel foto's, cu2... grote emailbestanden, noem maar op). Maar wij hebben een keer meer bandbreedte gehad van de andere locatie van onze school een stukje verder op namenlijk 4 m/bit erbij, maar die werd meteen volop benut door iedereen, hierdoor crashte alle applicaties van de administratie enzo. Dit is denk ik ook de rede dat de scholen niet zo heel veel meer krijgen, puur omdat de bandbreedte meestal vol benut zal zijn.
Denk dat het het vooral aan de school ligt al er beleid op is en ze dus dingen kunnen gaan blocken, dan is een 2 mbit verbinding zat. Hebben wij ook, maar dingen als kazaa, emule en downloaden van exe, mp3 enzo hebben we uitgeschakeld in de firewall.
Het gaat niet om kazaa... dat staat echt niet op de computers in basisscholen...

Het gaat erover dat er 200 leerlingen (beetje middelbare school) nu op 1 lijntje van kennisnet (2Mbit) zitten, dat is 1,2KB/s per leerling (20% van een 56k inbelverbinding).

Zelfs nieuwssites als tweakers, die relatief weinig plaatjes hebben worden hierdoor slecht bereikbaar.

Als elke middelbare school nu 100Mbit krijgt schiet het heel wat beter op. (en met 1:5 overboeking is dat best haalbaar als er 1Gbps aansluiting per regio is)
Ik ben toen ik nog op school zat verwijderd uit de mediatheek omdat ik op t.net zat. Dat was blijkbaar niet "educatief" genoeg.
NB: computerlokaal was praktisch leeg en het was vrijdagmiddag
Goed filteren op zooi die niet bezocht en gedownload mag worden, goede proxyserver om dataverkeer te beperken en evt ook lokale caching dns server...dan los je je probleem al een heel eind op...laatste 2 opties zijn te doen met een goede linux/bsd server met squid en bind erop...
Helemaal mee eens. Op de school waar ik werk zitten ongeveer 1300 leerlingen met kleine 80 machines in een open leren centrum en nog zo'n 100 andere machines met internet toegang verspreid in lokalen en voor het personeel.
Wij hebben nu glasvezel waar we makkelijk 10mbit/s doorheen kunnen pompen, maar in de prakijk komen we bijna nooit boven de 2mbit/s. Het enige wat we blocken zijn de diverse P2P applicaties en chat protocollen als msn, icq, aim en yahoo.
Verder hebben wij onze eigen Squid webcache en Bind DNS. Squid is bij ons goed voor een besparing van ongeveer 17% data verkeer.
Alleen tijdens een LAN-Party op onze school zat het verkeer continue boven de 4mbit/s (vaak zelfs boven de 8)

Maar het gene wat het meeste helpt is goed toezicht door het personeel.
Onze computers zijn er voor school doeleinden en niet voor prive downloads.
Surfnet kennende zullen ze echt niet iets neerleggen wat minder is dan 10mbit. Dat is niet de moeite waard voor hun. Eerder een 100mbit of gbit lijntje. Maar wel goed dat Surf dit doet: hun netwerk is over het algemeen prima en lekker snel :) Al m'n jaren op de hogeschool heb ik slechts enkele keren problemen gehad, en dat was eigenlijk altijd tijdens de maintenance window (wanneer ik weer eens "na bleef werken").

Klein addendumpje op je bericht: Het is *geen* Kennisnet lijn. Het is een nltree lijn. nltree is een groep kabelaars (chello, casema, bla) die gezamelijk voor OC&W onder controle van Stichting Kennisnet het netwerk aangelegd heeft. Echter, gezien de hoeveelheid "problemen" (en overige) die er waren, is die samenwerking opgeheven, en kunnen andere partijen nu internet regelen voor scholen (Zoals KPN en Surf). Maar ik ben het COMPLEET met je eens dat de verbinding van nltree BRAK is (spreek uit ervaring, en is persoonlijke mening).
Surfnet gaat zelf geen lijnen aanbieden. Het gaat netwerkaanbieders (providers) de mogelijkheid bieden om scholen aan te sluiten en dan het verkeer surfnet op te sturen via een regionale PoP.
Hopelijk wordt er dan ook wat gedaan aan de snelheid van deze service providers, op de middelbare school waar ik (voor het laatste jaar nu) op zit ligt er 2Mbit... voor 1300 leerlingen.
internetten die allemaal tegelijk dan ?
Als je er vanuit gaat dat 'internetten'* ongeveer 8 KB/sec inneemt, dan is 2Mbit niet zo heel veel voor 1300 leerlingen. 8 KB ~ 80Kbit. 2000/80=25. In een middelbare school is de bezetting op de PC's op z'n max (tussenuren/pauze) max ongeveer 25%. Dan zijn er dus 1300*0,25=325 leerlingen aan het netten. En 2Mbit is dan erg schaars. Ik heb 2*8Mbit voor 12 man, wat af en toe ook al niet te doen is.
Een opmerking als 'internetten die allemaal tegelijk dan' is erg uitlokkend: maar 2Mbit is simpelweg te weinig.

*internetten: gemiddelde genomen van chat, downloaden en surfen.
Anoniem: 73130 @Ruudjah15 mei 2004 08:15
Als ik jouw verhaal lees heeft iedere leerling op deze sprookjesschool de beschikking over een eigen PC.

Indrukwekkend!

De universiteit waarvoor ik werk heeft voor 7000 studenten ca. 120 werkplekken inclusief inplugpunten. Altijd te weinig natuurlijk, maar blijkbaar is het in het middelbaar onderwijs een stuk beter geregeld. Een PC per leerling lijkt me echter zeer onwaarschijnlijk.
Die 12 man van jouw zullen wel veel downloaden en niet _alleen_ surfen. Lijkt me niet dat men op basisscholen downloaden toestaat.

Trouwens ik kan met 1Mb goed 3 pc's tegelijk voorzien om te surfen, maar niet voor leechers. Die zijn verboden }>
Op een school met een goede systeembeheerder internet iedereen (zoals hier iig op mijn stage (ook een school) iig wel het geval is) via ene proxy-server die ook nog zodanig is ingesteld dat "entertainment surfen" gewoon onaatrekkelijk wordt.
Sites als Cu2 en Picturetrailer zijn door trammelant met afbeeldingen al geblokeerd, ZIP's en EXE's e.d. worden ook doro de proxy al geblokkeerd en je valt ondanks DHCP IP toewijzing e.d. heel goed te traceren.
Al met al: hier met zo'n 1200 leerlingen en 25 PC's om op te werken kunnen we het prima doen met 2Mbit synchroom. :)
Op mijn school is er een publieke mediatheek met zo'n 20 pc's die constant vol zitten, 4 computerlokalen met gemiddeld 20 pc's en dan nog een stuk of 10 docentencomputers, wat een totaal van 110 maakt. 2Mbit is dus inderdaad vrij krap.
Nee maar dan nog. Op mijn oude school hadden we ook 1700 leerlingen geloof ik. In totaal waren er 15 openbare PC's die altijd vol zaten. Dan was er nog een techniek lokaal met 10 pc's (werd nooit gebruikt) en een computerlokaal met 20 pc's die ook zelden gebruikt werden. Dan nog moest je blij zijn met een paar Kb/sec. Die party sites, CU2's en funny movies zijn vaak zo groot dat het allemaal niet helpt. Zoals aangegeven wordt is goede controlle erg belangrijk. Gooi de site van cu2 en kicken.com op slot en je bent al een heel ver...
Heel goed initiatief. Hiervoor zou ik het niet eens erg vinden als mijn verbinding (studenten SurfNET 100MBit) wat achteruit gaat. Wél 100MBit aan elke campus-student geven maar niét aan hele scholen? Ik weet wel wie het harder nodig heeft!
De reden daarvoor is simpel. Die studenten wonen op de campus, ofwel heel erg dicht op de Surfnet-PoP waar de glasvezel binnenkomt en daardoor is het heel erg makkelijk om studenten te voorzien van een netwerk-aansluitin en aangezien 100Mbit apparatuur inmiddels makkelijker te krijgen is dan 10Mbit apparatuur...
Je moet geen appels met peren gaan vergelijken. Om een school van 100Mbit of 1Gbit te voorzien zal er vele malen meer geïnvesteerd moeten worden dan voor het aansluiten van een on-campus studentenflat.
Ik neem aan dat al die leerlingen niet tegelijkertijd van die 2Mbit lijn gebruik maken dus met die berekening ben ik het niet eens. Hoe dan ook blijft 2 Mbit inderdaad aan de lage kant hoewel ik 100 Mbit overkill vind. (Maar natuurlijk wel zo prettig)
De eerste scholengemeeschap is reeds aangesloten op Surfnet met een dedicated 1Gb connectie. Het betreft een van de vooruitstrevende scholen in het zuiden van het land die al jaren aan de weg timmeren voor dit soort acties en die ook nauw betrokken was bij het openstellen nvan Surfnet voor de VO en straks de PO scholen.
Mooie actie en terechte keuze om daarvoor het met veel subsidie tot stand gebrachte surfnet te gebruiken.
Anoniem: 113259 14 mei 2004 23:51
ik loop stage op school, en we hebben vanwege alle bandbreedte problemen nog wel een fout uit de router kunnen halen maar dit zette nog niet veel zoden aan de dijk, dus we hebben een microsoft ISA server(proxy) neer gezet. Dit scheelt al een stuk, plus dat je met een cache werkt, geeft je zeker een groot voordeel.

Ook kan ej dus heel makkelijk sites blokkeren, maar je kan dus ook sites linken naar een andere site(denk aan: als ze dan bijvoorbeeld weer naar die irritante partypeepz2000.com gaan ze door linken naar een blanke pagina op het intranet) En ja natuurlijk kunnen ze dan met ipadressen verder gaan, meeste begrijpen dat niet, mocht blijken kan je die altijd nog weer dicht gooien in de firewall.

Het enige probleem is dat er bij mij op school er een slecht beleid is, ze vinden het niet fijn om sites te blokkeren en ze vinden dat de mensen zelf verantwoording voor moeten nemen, maar ze hebben na 1,5 jaar nog steeds niet in de gaten dat het niet gebeurt. Heel frustrerend.
Er zijn ook scholen in gebieden waar nog geen ADSL beschikbaar is...

Deze scholen hadden tot voor kort een internetverbinding via een satteliet maar het rijk heeft de geldkraan daarvoor dichtgedraaid...
ik vind hem idd ook wel grappig ja :+
toevalig afgelopen week surfnet aangelegd op me stage op een middelbare school snelheid down van test 100mb was rond de 1.4 mb/s en up had ik 512 kb/s dus das al veeel beter als wat we hadden met kennisnet
Anoniem: 28557 @Vipertje14 mei 2004 23:37
100 millibit? 1.4millibit per seconde?

Dat je dit soort fouten op "computernoobs.nl" maakt, ok. Maar op een site als dat mogen we toch meer verwachten.
b = bit
B = byte
K = kilo (1000)
M = mega (1000 x 1000)
G = giga (1000 ^ 3)
Ki = kilo (1024)
Mi = mega (1024 x 1024)
Gi = giga (1024 ^ 3)
Klopt toch niet helemaal wat je zegt, bekijk dit maar eens:

http://en.wikipedia.org/wiki/Binary_prefixes
Om het overzicht goed te houden is het:

k = kilo = 1000

De K wordt dus niet gebruikt hiervoor.
Dus jij wilt heel MB afschaffen en zorgen dan iedereen MiB gaan zeggen?
"Ja hoor, ik hoef nog maar 10 mega-i-bytes en dan heb ik het binnen hôar!"
Tje, het zijn wel de officiële afkortingen. Bovendien veranderd de uitspraak niet. 1 MiB blijf je nog steeds uitspreken als Megabyte
Ik wil er wel ff bij zeggen dat alle scholen uit een regio die aangesloten worden op 1 PoP 1 Gbit/s delen! Het is niet zo dat iedere school 1 Gbit/s krijgt aangesloten. De bandbreedte die een school krijgt is afhankelijk van het aantal scholen dat op die ISP zit aangesloten.

20 scholen: 1000 Mbit / 20 = 50 Mbit per school (als iedereen volledig zou gebruiken). In de praktijk zal er waarschijnlijk wel 100 Mbit op locatie worden aangelegd aangezien dit makkelijk kan. De belasting van netwerk valt altijd wel mee.
Surfnet kennende zullen ze bij extreem hoge belastingen (lees: hoge aansluitingsdichtheid) echt wel een gigabitje extra aanbieden. Zeker nu ze ook Surfnet 6 gaan bouwen, welke medio 2005 in productie genomen zal worden. Dit netwerk zal weer vele malen sterker zijn dan het huidige Surfnet 5. Wat nu nog steeds 's-lands snelste netwerk is.
Anoniem: 113895 15 mei 2004 00:01
Nu maar hopen dat die koters DC++ niet ontdekken, want dan daalt mijn bandbreedte... 8-)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.