$2408 voor 1.6ghz processor met 3MB L3 cache (er komt ook nog een stinkendure versie uit met 6-8MB L3 cache tegen die tijd op 1.7Ghz) is natuurlijk heel weinig performance voor veel geld.
Op zich kun je de prijs van een processor niet aan 2 eigenschappen meten. Voor een high-end server processor is deze prijs helemaal niet belachelijk hoor. De Itanium
presteert, zoals ik eerder al postte, echt niet slecht. Daarnaast zijn er voor grote afnemers (bouwers van clusters enzo) altijd nog wel extra kortingen te krijgen.
De FPU snelheid en de INTEGER snelheid van deze cpu's zijn grotendeels gebaseerd op de grote L3 cache.
De FSB van de Itanium schaalt voorals nog onvoldoende, daarnaast is er een totaal andere architectuur, waardoor dit dus opgevangen kan worden met veel cache geheugen (bij x86 neemt de preformance minder hard toe bij een cachevergroting). Het rekenwerk gebeurt echter nog steeds door de "core" zelf, dus de FPU (en in mindere mate de Integer) preformance van de core is echt wel oke. Voor een platform dat nog in de kinderschoenen staat, ziet dat er dus al veelbelovend uit.
Volgend kwartaal is neem ik aan Q2 2004. Dan zijn ze vast pas leverbaar Q3/Q4 2004.
Ja, maar dat geldt natuurlijk ook voor zijn opvolger, dus het blijft een vervroegde introductie.
Er zijn nu ook geruchten dat HP kapt met itanium ondersteuning en verkoop. Sommige uit dubieuze bron maar wel bevestigd door verschillende anonieme experts. Zie inquirer.net hiervoor.
Er zijn inderdaad heel veel geruchten, en die zouden best op waarheid gebaseerd kunnen zijn. Maar nu HP ook de Opteron ondersteunt, waarom zou dat dan de Itanium ondersteuning in de weg staan?
Voor HP is de Itanium nog altijd een lange termijn project. De opteron moet voorlopig vooral verkocht worden in de markt waar ze met de Xeon vooral kracht te kort komen. Eerder is
door Dell al gesuggereerd dat zelfs de Xeon en de Itanium wel naast elkaar bestaansrecht hebben.
De snelheid van die itaniums op de testsets is sterk afhankelijk niet alleen van de grote L3 caches, maar ook van de HP compiler die met allerlei slimme truuks zichzelf heel snel weet te krijgen voor de itanium.
De Architectuur van de Itanium (IA-64) maakt het platform erg afhankelijk van de compiler. De Instructieset is namelijk totaal anders, waardoor de
compiler de instructies moet kunnen her-ordenen, zodat er optimaal instructies parallel uitgevoerd kunnen worden. Dit heeft niets met truuks te maken. Ook vindt de ontwikkeling van deze compiler voor een groot deel
door Intel plaats. Daarnaast maken HP en Intel gebruik van elkaars kennis in het Itanium project. Dus HP kan die compiler niet "laten sterven".
Als HP kapt met itanium support, dan knalt die processor in elkaar natuurlijk. HP heeft al officieel aangekondigd Opteron platforms te gaan supporten en te verkopen. Dat betekent kortom dat hun slimme compilertechnologie dus voor x86-64 geschikt gemaakt wordt.
Het is echt onmogelijk om de Itanium compiler techniek voor x86 in te zetten. Natuurlijk kan het HP team wel gaan werken aan een x86 compiler, maar dat is zeer onwaarschijnlijk. Zowel MS al Intel maken al jaren x86 compilers, en een partij als HP heeft er geen belang bij om x86(-64) verder te pushen. Ze zien liever hin Itanium groot worden, maar willen gewoon geen markt verliezen aan de Opteron. Daarom ondersteunen ze die ook. Daarnaast kunnen ze zich met een compiler toch niet onderscheiden van de andere OEMs (want die kunnen een HP compiler ook gebruiken, als die echt goed is). Kortom, HP kan niet zomaar een compiler maken, en ze hebben er ook nog eens geen belang bij.
Dat geeft dus extra boost aan x86-64 terwijl itanium platform een enorme knal krijgt door het wegvallen. HP heeft ontzettend weinig itanium systemen verkocht. Dat is extra jammer voor ze, daar hun compiler voor die itanium werkelijk tientallen procenten sneller is als enig andere compiler voor de itanium.
Waar je dat vandaan hebt weet ik niet. Voor zover ik begrepen heb is de Intel compiler (Die het zelfde is als de HP compiler, ze gebruiker immers elkaars technieken) gewoon de enig gebruikte en dus ook snelste compiler voor het platform. Er zijn misschien wel andere compilers, maar die worden maar op kleine schaal gebruikt.
Als dat dus allemaal wegvalt dan komt de release van deze processors als mosterd na de maaltijd.
Ik denk dat de release van deze processors gewoon keurig op tijd komt. De Itanium begint zich langzaam te bewijzen, maar heeft nog veel verbetering nodig voordat het mainstream wordt. Er blijkt echter nu al wel dat er veel potentie in IA-64 zit. Dat er nu wat vaker updates en verbeteringen aan IA-64 geven toont juist aan dat het platform meer ondersteuning krijgt. Het lijkt langzaam aan steeds volwassener te worden.
[edit: wat witregels, en een gebroken linkje]