Bij AnandTech is een artikel verschenen dat ingaat op een nieuwe testmethodiek, het testen van videokaarten en systemen middels console-emulators. Er zijn verschillende emulators in omloop waarmee op de pc spellen van consoles zoals de NES, SNES, Game Boy en Playstation gespeeld kunnen worden. Voor de nieuwere consoles, zoals de Gamecube, zijn de emulatoren nog in de alpha-fase, maar van de oudere consoles zijn de emulators al ver ontwikkeld. Er zijn verschillende manieren van emuleren. Een mogelijkheid is dat de processor alle berekeningen voor zijn rekening neemt en de gegevens dan laat omzetten naar beeld en geluid. Een andere mogelijkheid is dat de emulator gebruik maakt van de processor om de console na te bootsen en van de videokaart om de kwaliteit van de beelden op te schroeven naar acceptabel niveau.
Voor de emulator van keuze, ePSXe, zijn plug-ins beschikbaar die het mogelijk maken om de videokaart beelden van enig niveau te laten berekenen. Het originele beeld van een Playstation mag er op een tv dan wel uitzien, op een computer zijn beelden in een resolutie van 640 bij 480 met lage kwaliteit textures niet om aan te zien. Twee spellen werden gekozen om de testen mee uit te voeren, Final Fantasy 9 en Grand Turismo 2. De plug-in werd, met wat hulp van de maker, zo ingesteld dat er beelden van hoog niveau werden geproduceerd. Hierna werden op verschillende systemen testen gedraaid. De conclusie luidt dat de ATi-videokaarten het beste uitgerust lijken om de Playstation te emuleren.
De GeForce FX 5950 Ultra weet goed mee te komen maar de GeForce FX 5700 blijft ruim achter. Deze manier van testen, die voortaan bij iedere test van videokaarten bij AnandTech zal verschijnen, kent nog wel onvolkomenheden. Zo is de schrijver van de plug-in slechts in het bezit van een ATi-videokaart waardoor de prestaties op nVidia-videokaarten waarschijnlijk altijd zullen tegenvallen. Ook werden in sommige testen rare resultaten gevonden. Het aantal fps in het menu van Final Fantasy was voor zowel de Intel als AMD-chipset precies 220, onafhankelijk van de gebruikte processor, terwijl de VIA-chipset wel over deze grens heen wist te gaan. Ook in een andere test waren de Intel-processors niet in staat over de 220 fps heen te gaan.

