Nieuw in België: e-mail aangetekend versturen

Certipost logo (kleiner)Certipost, een samenwerking tussen het Belgische telecombedrijf Belgacom en het postbedrijf De Post, heeft er een product bij: het is vanaf nu namelijk mogelijk om een e-mail aangetekend te versturen. In feite is het niet helemaal een e-mail: de mail wordt eerst verzonden naar de dienst. Vervolgens wordt de elektronische post door Certipost afgedrukt en via De Post bezorgd als een gewoon aangetekend schrijven. Op het eerste zicht lijkt een dergelijk systeem niet veel nut te hebben, maar voor bedrijven die veel administratieve brieven moeten verzenden kan het veel papier, inkt en andere kosten besparen - de brieven moeten immers niet meer afgedrukt en naar het postkantoor gebracht worden. Ook voor mensen die slecht te been zijn kan het een handige oplossing zijn. Het prijskaartje is echter minder zacht, 9,84 euro. Ter vergelijking: een 'gewone' aangetekende zending kost 4,83 euro bij De Post.

Door Steve Lersberghe

Nieuwsposter

26-01-2004 • 22:56

65

Submitter: Vuurvlieg

Bron: Certipost

Reacties (65)

65
63
54
22
3
2
Wijzig sortering
maar voor bedrijven die veel administratieve brieven moeten verzenden kan het veel papier, inkt en andere kosten besparen.
Het prijskaartje is echter minder zacht, 9,84 euro. Ter vergelijking: een 'gewone' aangetekende zending kost 4,83 euro bij De Post.
Lijkt me niet dat hier veel bespaard mee word, tenzij het echt om hele kleine zendingen gaat die over een afstand van meerdere kilometers naar een postkantoor moeten worden gebracht, maar in het dagelijkse leven voorzie ik voor deze dienst geen lang leven.
Sommige bedrijven zullen hier wel veelvuldig van gebruik maken, zoals advocaat kantoren en andere bedrijven die veel aangetekende brieven versturen, zoals incasso bureau's. Die versturen dagelijks veel aangetekende brieven en als die allemaal eerst uitgeprint moeten worden, in een envelop gedaan worden, gefranceerd worden en ook nog eens naar het postkantoor gebracht moet worden ben je als bedrijf ook veel geld kwijt. Het moet toch allemaal door een werknemer gedaan worden en die kosten geld.

Die bedrijven (die dus veel versturen) zullen ook wel korting krijgen waardoor het rendabel wordt. De post zal eerst wel gekeken hebben of de prijzen concurrerend zijn.
Advocatenkantoren e.d. zullen graag op hun eigen briefpapier werken lijkt me.
Ik denk dat dat met deze dienst niet mogelijk is tenzij je een grootverbruikers contract aangaat ofzo....
Dus het bedrijfsleven hoeft niet meer zelf te printen en bespaard daarbij papier en arbiedstijd.

Dat is heel leuk, echter, op het postkantoor worden ze dus alsnog geprint, door een werknemer, die er dus tijd mee kwijt is. Daarom is die service ook een stuk duurder.

Dus ik noem dit eerder werkverschuiving dan een besparing. :9
Wie gisteren het vrt-journaal volgde, zeiden ze dat als de geadreseerde ook geregistreerd is in het systeem, hij zijn aangetekende brief ook per mail kan in ontvangst nemen. Dat lijkt me wel handig. Als ik nu een aangetekende brief ontvang, moet ik me daarvoor spetiaal vrijmaken, dat zou daarmee vlug opgelost zijn. Dus registreren maar.
Die hebben natuurlijk ook hun eigen e-mail briefpapier :)
het nut van een aangetekende brief is dat je zeker weet dat hij aankomt (de persoon heeft er namelijk voor getekend. e-mail levert geen dienst op die manier, daar zit geen veiligheid in)
Als je er veel moet sturen kun je voor het geld dat je extra kwijt bent t.o.v. een normale aangetekende brief ook een secretaresse in dienst nemen die je e-mailtjes op briefpapier zet, en aangetekend verstuurt. Die paar euro's zijn snel terugverdient.
Ik denk dat het trainen van de aapjes om die brieven te schrijven nogal veel geld kost als ze nou eens
}:O }:O }:O'en hadden genomen :P
Jeej...

Aangetekende brieven worden het meest gestuurd door bedrijven, advocatenkantoren, incassobureau's, verzekeringsmaatschappijen, rechtbanken ..

En raad eens wie dat de kosten daarvan op het einde van de rit voorgeschoteld krijgt?
de persoon die geen zin heeft om te betalen? :+

*edit: ik krijg hier wel +1 grappig maar dat is écht wel NIET grappig, is gewoon in 90% van de gevallen de waarheid. Ik kom het persoonlijk ook tegen... Mensen betalen hun huur niet ondanks aangetekende brieven, al dan niet gevolgd door een verschijning voor het vredegerecht (in belgie noemt dat zo) maar zij weten immers maar al te goed dat ze beschermd zijn en niet zomaar buitengesmeten kunnen worden als ze op zijn minst geen half jaar huurachterstand hebben. Dus stop maar met die zever!
Wat ik me alleen wel afvraag: waar gaan die dingen geprint worden? Want als het eenmaal gedigitaliseerd binnenkomt is het natuurlijk simpel om de mail door te sturen naar het postkantoor het dichst bij de bestemming. Op die manier haal je in ieder geval de vervoerskosten voor het postbedrijf eruit en kun je zelfs een 's ochtends verstuurde brief nog 's middags bezorgen.

Nadeel: het zal wel weer goedkoper zijn om 1 (of meerdere) centrale megaprintcentrale neer te zetten... tenzij er overal al printers staan en het personeel een beetje omgeschoold kan worden...

Overigens zijn ook op deze manier verstuurde brieven volledig rechtsgeldig, zoals op de site staat:
De elektronische aangetekende zending MyCertipost heeft dezelfde rechtsgeldigheid als de traditionele aangetekende zending van De Post en biedt ook dezelfde garanties (afgiftebewijs en bericht van ontvangst). Bovendien wordt de vertrouwelijkheid en de integriteit van de inhoud gewaarborgd, en heeft zowel de verzender als de ontvanger zekerheid over de identiteit van de persoon waarmee hij of zij correspondeert. Consulteer voor meer informatie de Bijzondere voorwaarden voor Elektronische aangetekende zendingen.
Zulke dingen zouden ze juist goedkoper moeten maken. Geen extra sorteer kosten of kosten voor de postbode (die de brief uit de bus moet halen).

Met lagere prijzen zie er er toekomst in.
Zulke dingen zouden ze juist goedkoper moeten maken. Geen extra sorteer kosten of kosten voor de postbode (die de brief uit de bus moet halen).
Een aangetekende brief stop je niet in de brievenbus, die moet je toch echt bij het postkantoor afleveren. Dus er zit van de post kant geen besparing in.

Het bezoekje aan het postkantoor wordt vaak doorverrekend als extra arbeids duur/kosten. Voor die 5 Euro die je nu meer betaalt kun je niet naar het postkantoor (er vanuit gaande dat daar op zijn minst een half uur voor gerekend wordt).
Dit heeft natuurlijk niets te maken met de mensen die jij achter het loket van het postkantoor ziet staan. ;)

Dit soort initiatieven worden uitgevoerd door gespecialiseerde Print & Mail bedrijven met grote geautomatiseerde printstraten, automatische envelopeer machines en vrachtwagens die de post rechtstreeks de sorteer centrales inrijdt (die waarschijnlijk een halve kilometer verderop staat).

Nu zijn de kosten nog hoog omdat het nieuw is, maar als het gebruikt gaat worden zullen de kosten van het versturen sterk gaan dalen.

De kosten van de postbode die je handtekening komt vragen blijven echter nog steeds aanwezig, en ik denk dat dat, zeker op termijn, driekwart van de kosten zullen zijn.

Mensen zijn duur, computers niet. :D
Anoniem: 40131 27 januari 2004 07:54
Ik ben benieuwd of je ook een boek kan gaan emailen, dat wordt dan redelijk goedkoop. :)
als je boek max 15 pagina's heeft wel ja:

http://www.mycertipost.be/nl/Diensten/article79.html
# Zwart-wit druk (met grijswaarden);
# Maximumaantal pagina’s per bestemmeling, bijlagen inbegrepen: 15.
Anoniem: 58827 26 januari 2004 23:04
Wat dacht je van gewoon PGP gebruiken en, een belletje ter bevestiging??

Veel goedkoper dacht ik zo.
aangetekende brieven hebben een bewijskracht, een belletje ter bevestiging niet
Anoniem: 92314 @wouter-27 januari 2004 13:31
je kan toch altijd een leesbevestiging vragen?!
Als je zeker weet welke mailclient er door de ontvangende partij gebruikt wordt, heb je nog een beetje kans dat dat werkt.
Dat valt alleen zo lastig te bewijzen in de rechtbank. Die zijn nog niet zo ver dat ze dat als bewijs kunnen zien.
Mooie webdienst als uitbreiding van de e-Cards. Daar moet je immers ook een website bezoeken om het kaartje op te halen. De afzender krijgt desgewenst een mailtje dat het kaartje gelezen is.

Vervang het kaartje eens door een aangetekende boodschap en bouw een stel garanties is dat het bevestigingssignaal ook daadwerkelijk garandeerd dat het bericht gelezen is (kan juridisch nog wel ingewikkeld worden...) en klaar is Klara!
En wat denk je dat er gebeurt als je iemand een brief stuurt die niet wil bevestigen dat hij hem heeft ontvangen?
dan heb je mooi pech in de rechtbank. Er is jurisprudentie over aangetekende brieven niet in ontvangst willen nemen. Een rechtbank zal er in dit geval vanuit gaan dat de ontvanger in de gelegenheid was om kennis te nemen van de inhoud van de brief. Dat hij dat (bewust) nalaat is zijn eigen fout en kan hij niet ter verdediging voeren. Je bent dan geacht de gevolgen van de inhoud van de brief te kennen.
Het probleem blijft dat er hele duidelijke jurisprudentie bestaat rond e-mail: het steld juridisch niets voor.
De rechtsgeldigheid van een aangetekende brief is veel sterker dan een normale brief. Een brief is weer sterker dan een e-mail. Voor tweakers lijkt dat niet heel logisch, ik reageer ook beter op mn mail dan op mn post, maar juridisch nederland ziet dat (nog) anders.

De e-mail zit ook nog ongeveer op helzefde niveau als de ansichtkaart: het heeft geen briefgeheim, iedereen die het kan lezen mag dat. PGP is relatief nieuw en weinig gebruikt, dus ik snap het wel waarom dat tot nu toe zo is, er kan nog teveel onduidelijkheid over ontstaan.

Hoe zit je juridisch met een oud e-mailadres? Als ik verhuis en iemand stuurt mij een brief, dan kan ik volhouden dat ik daar niet meer woonde. Als ik zeg dat ik gestopt ben met het lezen van opagrover2003@h en nu opagrover2004@h gebruik, maar dat hotmail geen "hef mijn adres op"-knop heeft.. dan heeft zo'n rechter ook zoiets van "had gewoon een brief gestuurd".
Toch nog één positieve noot hierbij:

Een volledig digitale zending kost minder dan een aangetekende per (gewone) post nl € 3.5 incl btw.
Anoniem: 105030 @somnus5 februari 2004 13:00
bij www.mastercom.be voor nog geen euro
Wellicht kun je bij brieven waar het tijdstip of datum van verzenden belangrijk is, de uiterste tijd waarop verzonden moet worden nog iets verschuiven.
Anoniem: 94640 27 januari 2004 00:19
Wat als in die mail nu één of ander vreemd symbooltje staat. Heb ik dan de garantie dat dat symbooltje daadwerkelijk ook afgeprint gaat worden? Of gaat er zo'n mooi vierkantje staan?
Uhm... eigenlijk is dit stiekem al heel oud. Via FIDO kon dit een jaar of 10, 15 geleden ook al. En er zijn ook in Nederland verschillende email buro's geweest die deze service leverden. Het MKB zat toendertijd nauwelijks op Internet (het web was nog niet uitgevonden) en particulieren al helemaal zelden (beetje ftp-en- en gopheren enzo)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.