Nullsoft komt met een betaalde versie van Winamp

Nullsoft is van plan om van zijn nieuwe versie van Winamp een betaalde variant uit te brengen, zo lezen we op CDFreaks. Naast de freeware versie van Winamp 5 zal het bedrijf ook komen met Winamp 5 Pro, waarmee het mogelijk zal zijn om mp3's te encoderen. Ook is het met de betaalde versie mogelijk om cd's te rippen en branden op een snelheid die hoger is dan de snelheid waarmee het freeware programma dit doet. In de toekomst is het mogelijk dat er meer dingen worden toegevoegd die enkel bedoeld zijn voor Winamp Pro.

Als verklaring voor deze stap geeft Nullsoft dat het bedrijf zelf een licentie moet betalen voor het encoderen van mp3's, die per uitgegeven kopie aan Thompson moet worden afgestaan. Men zegt dat als het mogelijk was geweest om de encoderingsfunctie gratis te gebruiken, het programma ook gratis zou zijn geweest. Er is nog geen prijs genoemd voor Winamp 5 Pro, wel heeft Nullsoft aangegeven dat mensen die voor de shareware versie van Winamp hebben betaald toch opnieuw geld moeten uitgeven voor kopen van de nieuwe versie:

Winamp logo (normaal formaat)I paid for the shareware version of Winamp a while back before it went free, why do I have to pay again?

Because this is Winamp Pro. If you paid for the Winamp shareware you can still use Winamp, there is no pressure to upgrade.

Remember, it costs Nullsoft for every single Winamp Pro licence. If Nullsoft could do Winamp Pro for free, they would.

Door Tamara van Hal

Nieuwsposter

08-12-2003 • 10:38

92 Linkedin

Bron: CDFreaks

Reacties (92)

92
90
68
20
6
4
Wijzig sortering
Mijn eerste vraag: waarom gebruiken ze dan geen gratis encoder? De FAQ is ook niet heel erg verhelderend op dit punt:
Why do I have to pay for MP3 encoding when it uses LAME which is free and open source?
Even though LAME is open source, Nullsoft has to pay per copy to Thompson for a licence to encode MP3. Thompson only offer MP3 encoding licences on a per-copy basis, so unfortunatly it has to be only included in the Pro version.
En op Sourceforge staat bij LAME:
Can I use LAME in my commercial program?
Yes, you can, under the restrictions of the LGPL. The easiest way to do this is to:
1. Link to LAME as separate library (libmp3lame.a on unix or lame_enc.dll on windows)
2. Fully acknowledge that you are using LAME, and give a link to our web site, www.mp3dev.org
3. If you make modifications to LAME, you *must* release these these modifications back to the LAME project, under the LGPL.
Hebben ze iets gedaan dat hiermee niet in overeenstemming is, zoals bijvoorbeeld de DLL geïntegreerd? En zo ja, waarom :?

/edit: gevonden, op http://www.mp3licensing.com/help/developer.html :P Thompson rekent $2,50 tot $5 per unit voor het gebruik van een MP3 encoder op basis van hun patenten (en die van Fraunhofer).

Ik ben benieuwd wat Winamp door gaat berekenen van die license fee, momenteel zeggen ze nog:
We promise that we will take your money as soon as humanly possible
:D

@JeroenB: op de licensing pagina van Thompson blijkt dat ze geen onderscheid maken tussen commerciële of niet-commerciële software. Vandaar dat Winamp moet betalen.
Dit staat volkomen los van elkaar:

Als je LAME gebruikt (misschien alleen commercieel, ik ken die licentie van Thompson niet precies) dan moet je geld betalen. Dat LAME opensource/free software is staat daar los van.

De programmeurs van LAME hoeven geen geld af te dragen omdat zij geen MP3s encoden, zij schrijven alleen software dat het kan. Als jij het dan gaat gebruiken om het te doen, dan moet je betalen aan Thompson.

(Je kunt het zo zien: om auto's te maken hoef je geen rijbewijs te hebben, om ze te gebruiken wel.)
Lame staat dan ook voor "LAME Ain't an MP3 Encoder"
klopt ook, lame encode het niet, ze ver*chten het. >_<
wine is ook geen emulator, wine is een implementatie, vangt mooi alle windows calls af en vervangt ze door system calls :) (net zoals cygwin geen linux emulator in windows is, het is een pakket van ported programs)
Anoniem: 75461
@Pwigle8 december 2003 17:33
/offtopic

Als WINE in:

Wine Is Not a Emulator :)
Anoniem: 34426
@JeroenB8 december 2003 14:25
Het verhaal van LAME is dat deze alleen als source code gedistribueerd wordt. Het wordt dus pas een mp3 encoder zodra jijzelf de boel compileert.

LAME biedt dus geen mp3 encoder aan en dus hoeven ze niet te betalen.
De programmeurs van LAME hoeven geen geld af te dragen omdat zij geen MP3s encoden
Hoe testen ze het dan ;)
Ik hoop dan op een gratis versie die ogg vorbis files kan encoden (weet niet of dat bij de laatste versie al het geval is). Op die manier kunnen ze een betere encoding bieden (kwa kwaliteit, jammer genoeg nog niet kwa ondersteuning door standalone players) voor geen geld ;-)

Ik gebruik tegenwoordig normaal zoiezo ogg@192/256kbit als standaard formaat om mijn cdtjes op de PC te bewaren.
Anoniem: 31444
@GORby8 december 2003 15:58
Inderdaad, OGG erin zou ik ook prettig vinden. Ik encode het liefste op OGG quality 7 (ongeveer 192/256) en dit bevalt mij beter dan MP# :)

Nullsoft is altijd al een beetje voorstander geweest van OGG imho, zij waren er al zeer vlot bij met hun OGG plugin. (In WinAmp 2.7 al meen ik)
OGG is geen codec. Je bedoelt zeker Vorbis?

Vorbis is bij geen enkele bitrate de beste codec meer, aan alle kanten achterhaald. Al bijna een jaar zit er geen enkele ontwikkeling meer in.
Wanneer was de laatste update van het MP3 formaat? Gisteren zeker? |:(

Snap niet hoe sommige mensen aan bepaalde argumenten komen... :+
In enkele MP3 encoders (LAME bijvoorbeeld) zit nog wel ontwikkeling. Niet in de standaard zelf nee, het is niet voor niets een standaard, het zou niet zo handig zijn om dat elke maand te gaan veranderen.
De technologie die achter MP3 zit is gepatendeerd (leuk he software patenten }> ) door Frauenhofer en Thompson.Iedereen die software ontwikkeld die mp3 decodeerd of encodeerd is dus eigenlijk verplicht om een bepaald bedrag aan deze instellingen over te maken. Kijk hier maar eens voor een lijstje van tarieven. De prijzen zijn niet bepaald misselijk.

Een licentie voor een mp3 decoder is dus $ 0,75 dollar per produkt of $ 50.000 dollar ineens. Voor een encoder of codec ben je $ 2,50 dollar kwijt per produkt.

3x raden waarom Nullsoft dus voor Winamp Pro (waarin dus een mp3 encoder zit) geld wil hebben ;)

De reden waarom je niet hoeft te betalen voor Winamp an sich is dat ze waarschijnlijk de kosten voor de decoderingsmodule al lang en breed eruit hebben gekregen dankzij de "oude" shareware versie van Winamp.

offtopic:
shit, zie dat PowerFlower me al voor is geweest... voortaan maar eens proberen wat sneller te typen :Y)
Waarom zit AAC er dan wel gratis bij? Bijna alle mp3 patenten (en nog wat extra) gelden ook voor AAC.
Toch blijft het een twijfelgevalletje...

Ze vermelden 'eerlijk' dat ze het liever gratis hadden gedaan, maar dat ze zelf ook kosten hebben voor het gebruik van de MP3 codec.

Aan de andere kant stoppen ze weer wel extra features in de betaalde versie, dus je betaald niet alleen voor het encoden.

Ik denk dat ze uiteindelijk gewoon geld willen verdienen, en als ze het gratis konden doen ze het gewoon niet zouden doen. Het blijft een bedrijf, en die moeten winst maken.
Anoniem: 96115
8 december 2003 10:47
Als het alleen maar om de licentie kosten gaat voor de MP3 encoder, waarom is dan de snelheid van het rippen en branden terug geschroefd?

En er zijn toch diverse codes die het zelfde kunnen maar niks kosten?
Zit er dan niet al een gratis Ogg Vorbis encoder in WinAmp, of is er niet een plugin voor? Dan.. who cares about MP3 encoding?
Wat mii betreft is OGG zowiezo te prefereren boven MP3. Niet alleen vanwege de kwaliteit, maar ook vanwege dat eeuwige geouwehoer over de kosten.

MP3 de wereld uit ten bate van OGG! :Y)

Ik heb inmiddels bijna mijn hele CD verzameling (ja, eigen gebruik) geOGGd. Dus ik zit niet te wachten op een WinAmp Pro met MP3 encoder.

Gelukkig blijft er een gratis versie in omloop. En anders schrijf ik er zelf wel een. (8>
Als je niet op een Winamp met mp3 encoder zit te wachten, mooi. Maar er zijn mensen die dat misschien wel doen. Wellicht komt er ook een ogg encoder. Maar ik las eerder in dit topic dat er aan ogg niet meer wordt gewerkt... hoewel er daarna weer stond dat er aan mp3 ook niet meer wordt gewerkt. Ach weet je. mp3 is gewoon een beetje een standaard net als windows... het is makkelijk uitwisselbaar met jan en alleman en er zijn loads of mp3players in omloop welke steeds meer md/cd/casette overnemen... Ik zeg niet dat ogg slechter/beter is maar het is gewoon minder bekend.
AFAIK kan de huidige WinAMP alleen encoden richting AAC. Maar aangezien het redelijk simpel is voor een goede C(++) programmeur om met de WinAMP SDK nieuwe functionaliteit aan het pakket toe te voegen is een OGG encoder een kwestie van tijd. ;)
dat heet Vorbis
tja dat zat er in, en je kon het al zien in de beta's

Maarja, ik weet niet wat ik moet denken van al die features..

-skins's? Ik kijk nauwelijks naar winamp
-visualisations? Nja leuk voor een keer maar ook onnodig
-media library? Ik heb een mapje met playlist, klaar.
-Mp's rippen en encoden? Dan neem ik wel Cdex of een ander goed (gratis) rip progje.
-Branden idem

En ik denk dat er een hoop mensen zijn die 2.91 netzoals ik nog prima vinden en gewoon nooit meer upgraden :)
En ik denk dat er een hoop mensen zijn die 2.91 netzoals ik nog prima vinden en gewoon nooit meer upgraden
Zo dacht ik er ook over, todat ik Foobar tegenkwam. Speelt alles. Een ware no nonsense interface. Speelt alles.. En goede cuesheet support..

Alle argumenten die gelden om het bij een oude wimamp te houden gelden ook voor Foobar..
Zo dacht ik eerst ook, maar toch vind ik FooBar niet zo lekker in het gebruik. Misschien een gevoelskwestie hoor. Daarnaast kan ik WinAmp met mijn keybord bedienen (Logitech Internet Navigator) en dat werkt geweldig. Die optie heb ik bij FooBar niet kunnen vinden... misschien ligt dat aan mij....
Ik heb nou de beta van WinAmp5.0 draaien en dat speelt gewoon ouderwets goed. De hier besproken Pro zit er al in verwerkt. Geen idee of het werkt, maar dat zal ik ook niet gaan proberen omdat ik daar gewoon FreeRipMP3 voor heb. Zo basic als maar kan en nog gratis ook!
Als je de iTouch software hebt geïnstalleerd is het makkelijk:
http://www.hydrogenaudio.org/index.php?showtopic=4994&
- quit iTouch (taskbar icon)
- find your iTouch folder (usually C:\Program Files\Logitech\iTouch)
- open players.ini and edit it ...
- copy the following line into this mess:

foobar2000=key,foobar2000.exe,FOOBAR2000_CLASS,
xxx,xxx,C,X,Z,x,V,0,1,Foobar2000

- save players.ini
- start itouch.exe right away since it's in the same folder
- control foobar2000 with your multimedia keys
- don't be surpised if "previous" won't work. it won't work. yet.
Ik heb dit zo een tijdje gebruikt, maar sinds de herinstallatie de iTouch software niet geïnstallaleerd, vanwege die ^*&$%$(* :( afsluit bug. Ik weet daarom niet of de previous knop ondertussen al gerepareerd is in 0.7.

Hee, ik zie dat ze dat nu eindelijk eens gefixt hebben, eens kijken of het werkt: http://www.logitech.com/index.cfm?page=downloads/software&CRID=1796&co ntentid=6015&countryid=22&languageid=1
En ik denk dat er een hoop mensen zijn die 2.91 netzoals ik nog prima vinden en gewoon nooit meer upgraden
Jawel ... ik heb Winamp 2.95 ..... :+
FooBar is de enige audiospeler waarbij je een ITstudie afgesloten moet hebben om de preferences in te stellen :o
als er maar geen reclame in de "normale" versie komt.
als er maar geen reclame in de "normale" versie komt.
Daar zal Nullsoft wel voor zorgen, ook al werken ze onder de vlag van AOL. Winamp is sinds versie 2.2x freeware en daarvoor werd je netjes gevraagd of je wilde betalen voor de gebruikte versie. Reclame in de reguliere versie zal je dan ook niet tegenkomen, evenmin als in Winamp Pro.

Op OldVersion.com kan je terecht voor de antieke versies van Winamp, evenals andere programma's :).
Enige wat ik me qua reclame in kan denken is dus wat er bij starten standaard in de Minibrowser verschijnt. Daar zouden wat meer banners oid in kunnen verschijnen. Maar dat is natuurlijk totaal niet storend, dat ding heb ik toch uitstaan :)
Jij hebt dus duidelijk het artikel niet gelezen. Daar staat namelijk dat de enige reden dat Nullsoft geld vraagt is omdat ze licentiekosten moeten afdragen aan Thomson voor elke MP3-encoder die ze verkopen. Met andere woorden, de normale versie zal gewoon gratis blijven.
Anoniem: 20731
@Bigs8 december 2003 20:08
Niet. Bij de gratis versie zit ook gewoon een AAC encoder, waarvoor patenten gelden.
Hmmmm...

* 786562 Marlibia
Ik kan me voorstellen dat Genosis zich zorgen maakt. Als je kijkt naar andere 'freeware' software als bv realplayer of divx o.i.d. dan zitten die ook vol met reclame, adware of nog erger spyware.

Zo'n vreemde gedachtengang vind ik het niet
Men zegt dat als het mogelijk was geweest om de encoderingsfunctie gratis te gebruiken, het programma ook gratis zou zijn geweest.
LAME anyone? |:(

Dat je niet gratis MP3's kan encoden is dus onzin. Bovendien bestaan er voor Winamp 2 al ripper/encoder plugins.
Mja, ik dacht ook meteen aan LAME... Raar hoor... Anyway ik denk dat ze toch stiekem een beetje winst maken hoor ;)
Anoniem: 62894
8 december 2003 12:31
Betalen?? Ik heb al betaald !! :)

Voordat winamp gratis werd, moest je er al voor betalen. Of dit nou een vrijwillige bijdrage was of niet, ik heb 't toen in ieder geval gedaan. Was iets van $5.
Anoniem: 95252
8 december 2003 12:54
Ik vraag me nu af hoe het komt dat itunes wel gratis mp3 en mp4 kan coderen. En het speelt ook de winamp streams af van de nullsoft website. Vreemd.
Dat komt doordat Apple een klein bedrag aan patent licenties moet betalen en dat op de koop toe neemt. Dat is maximaal een kwart miljoen euro, dat is dus niet zo veel als je bedenkt dat iTunes al door miljoenen mensen gedownload is. Gewoon redelijk goedkope, goede reclame voor de iPod dus (waar ze wel veel geld aan verdienen).
Als de prijs tegen de 10 euro aankomt koop ik 'm. Winamp heeft mij in de loop der jaren zoveel plezier opgeleverd dat ik er echt wel voor wil betalen. Bovendien moet ik als ik wil rippen, audiocatalyst steeds weer kraken. Daar heb ik geen zin in.
Gebruik je EAC met LAME of OGGenc hoef je audiocatalyst niet te kraken en heb je een betere ripper...
Ik zou er minder moeite mee hebben om Nullsoft te betalen voor een gratis versie, dan te betalen voor een commerciele versie waar een of andere smerige patentaanvrager een slaatje uit probeert te slaan.
Anoniem: 20731
@aphx8 december 2003 20:18
Misschien heeft de patent houder wel miljoenen geinvesteerd om iets te ontwikkelen. Goh, en misschien willen ze dat wel terugverdienen.
Zolang ik maar gratis naar muziek kan luisteren vanuit Winamp vind ik het wel best :)

Al die andere opties maken het programma alleen maar groter en groter, en groter. Waarom moet elk programma nu met een cd-brand versie komen? Word je toch gek van!
inderdaad, ik zit ook niet te wachten op al die onzin functionaliteit.. bwegh :P

ik gebruik nero om te fikken.. ik heb genoeg aan 1 brandprogramma. straks krijgt ieder programma nog brand-functionaliteit om z'n eigen documenten op een cd te kunnen persen, ik moet er niet aan denken, fikken vanuit Word en Excel of zo :P
zelfs foobar zou nu een brand functie hebben. Of misschien altijd al eentje gehad. Ik snap ook niet waarom elk bedrijf het doel heeft een heel encode/decode/rip/burn programma op de markt te brengen. De consument staat hier duidelijk niet op te wachten. Want ik kan me niet voorstellen dat je bij je nieuwe brander, winamp5 pro gaat krijgen ipv nero.
Ik snap ook niet waarom elk bedrijf het doel heeft een heel encode/decode/rip/burn programma op de markt te brengen. De consument staat hier duidelijk niet op te wachten.
Volgens mij moet jij nog eens duidelijk naar programma's als iTunes en Windows Media Player kijken, want daaruit blijkt dat de consument juist wel staat te wachten op een produkt waarin alles geintegreerd is. Consumenten houden er namelijk niet van om allerlei programma's te hebben die allemaal een bepaalde taak hebben, maar gewoon 1 (simpel) pakket waarmee ze alles kunnen doen (ook als is de kwaliteit van dat totaalpakket wat minder dan losse software).

Mensen die wat meer verstand hebben van computers en software (= niet de doorsnee consument) houden waarschijnlijk juist meer van een soort Lego pakket c.q. losse onderdelen, omdat zij zien dat het ene pakket op een bepaalde manier beter is dan een ander pakket en zaken als de leercurve vrijwel geen rol spelen bij de keuze, aangezien deze groep toch al vrij snel doorheeft hoe iets werkt.

Voor softwareproducenten is dit soort software dus zeer interessant omdat je met integratie onwijs veel marktaandeel (dankzij het gigantische aantal consumenten) naar je toe trekt. Microsoft heeft dit bijvoorbeeld heel goed begrepen ;)
Zou de populariteit van iTunes niet vanwege het "legale" aspect populair zijn. Er wordt vanuit de muziekwereld getracht consumenten bang te maken zodat ze zo veel mogelijk nummers legaal aanschaffen.

De populariteit van Windows Media Player lijkt me erg voor de hand liggend. Deze zit standaard bij Windhoos en tracht bij elke start van het programma de file extenties weer aan zich te binden. De gemiddelde gebruiker weet niet eens hoe hij dat uit moet zetten.

Jouw argument dat de consument wel staat te wachten op een produkt waarin alles geintegreerd is klopt IMO dus niet.
Foobar gebruikt de Nero brandengine. Dus als je zowel foobar als Nero (geregistreerd) hebt, kun je vanuit foobar branden. Handig toch? :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee