Epox 8RDA3+ nForce2 moederbordreview

Hoewel velen bekend zullen zijn met het feit dat veel nForce2-moederborden gemakkelijk een FSB van 200MHz aan kunnen, bieden de borden er geen officiële ondersteuning voor. Nu AMD echter heeft aangegeven dat er Athlon XP's uit zullen komen met een FSB van 200MHz heeft EPoX besloten een moederbord uit te brengen dat officiële ondersteuning biedt voor deze Athlons. T-break wist de hand te leggen op een exemplaar van EPoX' 8RDA3+-moederborden en onderwierp het bord aan een uitgebreide test. De 8RDA3+ verschilt weinig van de 8RGA+, een verbeterde versie van de 8RDA+ met geïntegreerde GeForce4 MX. Naast de hogere FSB-ondersteuning biedt het bord twee Serial ATA150-aansluitingen en natuurlijk USB2.0, FireWire en ATA133. Andere nuttige toevoegingen zijn de twee geïntegreerde LAN-aansluitingen en AC97-audio. Helaas heeft EPoX verzuimd gebruik te maken van nVidia's MCP-T-chip, die nog beter geluid produceert met behulp van de SoundStorm-technologie.

Epox logoHet BIOS van de 8RDA3+ is identiek aan dat van de 8RGA+, hoewel de opties betreffende geïntegreerde grafische controller natuurlijk missen. Zoals we van EPoX inmiddels gewend zijn staat het BIOS bol van de overklokking- en tuning-opties, waaronder CPU voltage tot 2.20V, VDD voltage tot 2.0V en een FSB tot 250MHz. Zowel de northbridge als de southbridge gaan schuil onder een passief koelelement en dat is nodig ook; met name de northbridge wordt behoorlijk warm bij hoge FSB's. De reviewers hebben natuurlijk gekeken hoe ver het bord overklokt, en met het standaard koelelement op de northbridge wordt al vrij gemakkelijk 235MHz behaald, hoewel 3DMark niet meer overweg kon met deze hoge FSB. Met een actieve koeler op de NB moet het echter zeker mogelijk zijn 235MHz en hoger te draaien zonder stabiliteitsproblemen. Al met al is de 8RDA3+ een uiterst snel en stabiel bord:

Although the 8RDA3+ has a pretty impressive set of features, we still cannot understand why Epox simply didnt use the MCP-T to utilize features like dual NICs and IEE1394. Epox would've also benefited with SoundStorm technology using the MCP-T. Leaving all that aside, the 8RDA3+ proved to be a great performer and since it supports the upcoming 200MHz FSB Athlons you can be sure that its future ready unlike the initial wave of nForce2 boards where your luck was more important than the board. Even if you're not planning on moving to the 200MHz based Athlons, the 8RDA3+ will definitely help you achieve those kinds of speeds with its awesome overclocking features.
EPoX 8RDA3+

Door Diederick Janse

Nieuwsposter

26-04-2003 • 11:36

17

Bron: t-break

Reacties (17)

17
17
16
2
0
0
Wijzig sortering
Anoniem: 60863 26 april 2003 13:21
235Mhz niet meer stabiel???
Ik heb zelf de vorige versie van dit moederbord (8RDA+) besproken (http://www.hso.be/artikelen.php?nummer=26) en daar haalde ik een perfect stabiele fsb van 240Mhz, zonder ook maar enige voltagewijzigingen.
Ik heb er dan ook zeer sterk mijn twijfels bij of t-break wel goed getest heeft...
Weske je bruikt je geheugen niet 1:1. Dat is juist het snelst en juist daarin hebben mensen problemen om zonder vdd mod boven 200 Mhz te komen...-MeAngry- als jij niet sync probeert haal je waarschijnlijk ook ruim 200+, maar dat is niet veel verschil in performance....sync overklokken is veel sneller (qua performance)
Alle electronische componenten hebben toleranties/afwijkingen daarom presteert in principe geen bord hetzelfde. Dus wie weet heb jij geluk gehad en zij pech.
weske heeft heel veel geluk gehad!!! Ik krijg mijn bord nog net op 195 MHz FSB, daarna krijg ik last van screenflashes in Windows :'(
Ik heb al actieve NB-cooling en een sterke 460W PFC voeding die een superstabiele 5V lijn oplevert, maar dat mocht allemaal niet baten, mijn NB komt gewoon stroom te kort, dus moet ik een VDD-mod uitvoeren om tot minimaal 200 MHz FSB te komen.
Jammer dat ze er niet de MCP-T southbridge op hebben geplakt, want dan had EPoX het AthlonXP (overklokkers) bord. Nu heeft ABIT ook een hele goede troef in handen met hun NF7-S rev2.0, want die heeft wel de MCP-T southbridge. Alleen heeft die niet van die 'extreme' voltageinstellingen...

edit: wel slim dat ze geen "1e" PCI slot plaatsen, want die wordt toch nooit gebruikt omdat de videokaart anders niet (normaal) gekoeld kan worden.
Volgens mij heeft de EP-8RDA+ juist wel een MCP-T southbridge.

EP-8RDA+ --> Met (MCP-T southbridge)
Dus ook:
6 Channel Dolby Audio en 10/100MB LAN

EP-8RDA --> Zonder (MCP southbridge)
Dus:
Dual Channel Audio en geen 10/100MB LAN aan boord.

Bron: http://www.epox.nl/english/products/motherboard/a.htm
Deze verwarring heeft zich eerder voorgedaan en na even zoeken heb ik ook de oplossing:

De Epox heeft wel de MCP-T chip en ook Soundstorm-lawaai, maar ze mogen de naam Soundstorm niet gebruiken omdat het mobo geen SPDIF-uitgang heeft, een voorwaarde voor het gebruik van de naam.

Hier het quootje:
Gepost door --MeAngry-- donderdag 23 januari 2003 - 14:52 Score: 4 (Informatief)
Mensen ik heb de oorzaak van de verwarring gevonden over het SoundStorm gedoe!
Op www.nforcershq.com heb ik gelezen dat de Epox 8RDA+ weldegelijk de SoundStorm APU heeft, maar dat Epox die naam niet mag gebruiken omdat er standaard geen SPDIF-uitgang wordt meegeleverd! De SPDIF uitgang is namelijk een standaard feature van de SoundStrom GPU en omdat Epox deze niet meeleverd, zou het dus ook geen volledige SoundStorm-ondersteuning hebben...
Dus met dank aan --MeAngry--
De NF7-S 2.0 heeft alleen een VDD die iets minder ver gaat, de VCore gaat zelfs tot 2.3V op dat bord :)

Deze 2 borden liggen heel erg dicht bij elkaar, alleen erg jammer dat EPoX geen MCP-T op de 8RDA3+ geplakt heeft...
als een moederbord 200 fbs aankan zal er echt wel een biosupdate uitkomen voor de officiele ondersteuning. op de asus a7n8x zit zelf al een jumpertje 166/200. dus dat lijkt mij niet echt het probleem. ik hoop wel dat met die biosupdate de 333 mhz procesoren ook unlockt worden.

ik heb nou een 2600+ voor de volgende processor(over zo'n 2 jaar) moet ik toch weer een nieuw mobo kopen.
Hoewel velen bekend zullen zijn met het feit dat veel nForce2-moederborden gemakkelijk een FSB van 200MHz aan kunnen, bieden de borden er geen officiële ondersteuning voor
Soltek 75frn2-l heeft officiele ondersteuning voor een FSB van 200 MHz.
zie: http://www.soltek.com.cn/download/down_file/75frn2l.htm
Anoniem: 4632 @Kevinp27 april 2003 01:40
op de asus a7n8x zit zelf al een jumpertje 166/200
Vanaf PCB rev. 2.0 that is. Niet de 1.x versies van dat bord.
Dit bord lost dan als het goed is de stabiliteitsproblemen bij hoge FSB's van de 8RDA+ op die gemeld worden op de overclockfora. Jammer dat ie nog 35 euro duurder is.
Ik vind dat Epox een nette bard layout hanteert. Onder het agp slot is voldoende ruimte voor wat betere cooling van je vga kaart. De ATX power connector en de auxiliry zitten netjes naast elkaar zodat je niet 2 losse kabeltjes over je bord hebt hangen. zelfde geld voor de USB, floppy connectors onder. op deze manier is het makkelijk om de kabeltjes netjes langs het moederbord weg te werken wat een betere airflow tot gevolg heeft.

Op de Epox site zelf staat ie afgebeeld met een ronde northbridge cooler :?

http://www.elito-epox.com/dl/produkte/EP-8RDA3+_k.jpg
Vcore t/m 2,2 volt.. De meeste mensen hebben nu geen voltmod meer nodig. (Tenzij ze hun cpu willen slopen natuurlijk }>)
Dit is echt fucked up you know. Ik heb een 8rda+ maar daar zit geen vdd voltage tweaking in. Daarom kom ik ook niet hoger als 190. |:( Epox had hier al eerder om moeten denken. Nu verkopen ze een nieuw moederbord i.p.v. de oudere te verbeteren. Dat is altijd ZEER KUT in de computerwereld dat die makers dat altijd doen! :( :( :(

|:(
Ziet er goed uit die review, als dit moederbordje niet te duur worden, dan ik er 1 kopen op de HCC dagen in november, + een zalman passieve koeling voor op de bridge en daarop nog een mini sunon fan :) let the tuning begin!! :z
Een kopen op de HCC dagen in November :? Dat duurt nog ruim 6 maanden :D Tegen die tijd zitten we allang bij de Athlon64 met bijbehorende chipsets en zul jij dit bord nog hooguit in een budgetbak tegenkomen :+

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.