HP zet aanval in op Dell om marktaandeel te winnen

Dell kondigde eergisteren aan zijn zinnen te hebben gezet op een wereldwijd marktaandeel van dertig tot veertig procent, ten opzichte van de huidige zestien procent. Hoewel Dell aangaf geen specifieke concurrenten in het vizier te hebben, lijkt HP als grootste concurrent het gedoodverfde slachtoffer. HP laat zich echter niet zo maar opzij schuiven en liet gisteren weten dat het zijn marktaandeel wil uitbouwen, ten koste van Dell. De twee bedrijven zijn verwikkeld in een nek aan nek-race om marktaandeel, waarbij Dell in het derde kwartaal van 2002 overwon, om daarna in het vierde kwartaal weer ingehaald te worden door HP.

HP desktops met HP logoDe verbeterde verkopen van HP zijn voor een deel te danken aan de gestegen vraag naar HP's Media Center PC's. Deze PC's, die draaien op Microsoft's Windows XP Media Center Edition, zijn bedoeld om het centrum van de home entertainment te vormen, dankzij hun mogelijkheden tot TV-recording en videobewerking. Daarnaast is HP ook zeer tevreden met de verkoop van de Tablet PC's, waarbij met name de Compaq TC1000 het goed doet. Ook was er de afgelopen tijd veel interesse voor de nieuwe Ipaq 5450, welke ingebouwde 802.11b draadloos internet-functionaliteit en een geïntegreerde vingerafdruklezer heeft. HP ziet mogelijkheden om kosten te besparen in de overname van Compaq, waardoor het huidige marktaandeel nog verder moet worden uitgebouwd. Daarnaast ziet HP in zijn productontwikkeling en R&D een groot concurrentievoordeel ten opzichte van Dell:

Ipaq h5455There are two sides to the debate over the first-mover approach of HP versus Dell's late entrances into established markets, said Roger Kay, director of client computing at IDC, in Framingham, Mass.

"Dell lets others establish the market and take the risks, and then comes in and sets commodity prices. But the iPaq shows that HP's risk to go early into a market paid off," he said. The iPaq was the second-most popular handheld in terms of shipments in the fourth quarter, and enjoyed a strong lead among Pocket PC devices, according to recent research from Dataquest.

Door Diederick Janse

Nieuwsposter

01-03-2003 • 10:51

19

Submitter: pven

Bron: InfoWorld

Reacties (19)

19
19
10
3
0
0
Wijzig sortering
hey een bedrijf dat je twee uur helpt met een 10 jaar oude tweede hans laserprinter waar je geen boekje meer van hebt en geen idee hoe je het in je netwerk moet aansluiten en je nog eens goed helpt ook mag van mij wel een 50% share hebben HP is voor mij ok :)
HP heeft inderdaad een goede service, mijn ervaringen zijn ook erg positief (bij een defect aan het lcd-scherm van een digitale camera binnen de garantie werd een nieuwe exemplaar opgestuurd zonder kosten).

Maarrrr, voor zover mijn ervaring, Dell doet het ook goed, de keren dat er iets mis was met een laptop hebben ze altijd next-business-day-on-site gehaald en het goed en snel afgehandeld.

Misschien niet de beste vergelijking voor een service vraag, maar volgens mij zit het wel snor bij beiden :)
Anoniem: 48656 @LMC1 maart 2003 12:54
Iemand nog belang bij een 'nieuwe' defecte HP 3820 printer.

HP moet ons nog terugbellen... Dat moeten ze al 4 weken.. maar als je belt naar hun of ze al wat meer weten is de desbetrefende contactpersoon in geen velden of wegen te bekennen. Dus moet je maar afwachten of je dit jaar nog teruggebeld wordt.

Of ze hebben misschien de telefooncentrale naar de rambam :?
Je posting heeft niets met het marktaandeel van HP/Dell te maken maar ik begrijp je ontevredenheid ;)

Ik kan je adviseren telefonisch contact op te nemen met de Customer Loyalty afdeling van HP.
Zij kunnen je zeker verder helpen en de afhandeling van je reparatie bespoedigen.
Bel: 020-547 6900 en leg je probleem uit.
Als het een nieuw artikel is en het defect is geen gebruikersfout dan moet je leverancier je ook makkelijk kunnen helpen. Standaard RMA formuliertje invullen, doorfaxen. HP komt de printer ophalen en binnen een week is hij terug.
Anoniem: 3226 @player-x1 maart 2003 13:36
Of je belt voor drivers voor je scanner en dan blijk je daar stevig voor te moeten gaan dokken omdat de scanner niet meer in produktie is. Leuk hoor dat hp
Dat noemen ze buiten de garantie periode!

De garage zet toch ook niet kostenloos een nieuwe band op je afgeragde Golfje uit '91 ???

HP = 1 jaar standaard garantie, dan is alles kostenloos, en anders wordt het een SupportPack afsluiten voor 3 jaar.
Maar zo'n soort regelingen hebben bijna alle tech. vendors, dus think again.....

|:(
Anoniem: 42600 1 maart 2003 12:59
HP lijkt al aardig te winnen van Dell.
Let wel: Dell is lang niet zo goed in aan aantal marktsegmenten, daar kunnen ze nog niet eens aan ruiken.

En de grote mond van Dell dat de merger van HP/Compaq wel zou mislukken kon ook wel een goed gaan tegenvallen. Tuurlijk, ze hebben even kunnen profiteren van de situatie, een merger van deze grootte kan natuurlijk niet in een paar weken rond zijn, maar de resultaten zullen zo langzamerhand wel te zien zijn.

bijvoorbeeld uit dit bericht:
(http://www.hp.com/hpinfo/newsroom/press/2003/030228a.html)
Showcasing HP's depth of Linux-based solutions, HP continues to lead the world in Linux server revenue with 30.8 percent market share and total units shipped at 29.5 percent for the fourth quarter of 2002 at the expense of Dell, which experienced a sequential revenue share decline over the last three quarters.
Hoe groot is die markt dan en hoe belangrijk? Wat was de impact van de fusie op deze produktline? Het is op basis van dit artikeltje echt niet te zeggen of de fusie idd zijn vruchten af werpt. Bovendien: waar komt dit artikel vandaan: juist, de website van HP
Anoniem: 42600 @Killkees1 maart 2003 23:31
De impact van de merger HP/Compaq is dat er een sterkere positie ontstaat waarmee de concurrentie (o.a. Dell) aan de kant kan worden gezet.
Dell was van mening dat ze wel een stukje marktaandeel konden afsnoepen vanwege de verwarring die rond de merger ontstond. Dit is voor een deel waar en ze hebben daar op korte termijn van kunnen profiteren, echter op langere termijn zal het ze wel opbreken en zullen ze andere markten moeten gaan aanboren om te kunnen overleven. Het zijn tenslotte moeilijke tijden.

Het persbericht staat inderdaad op de HP site maar de cijfers zijn uit het rapport van IDC een zeer bekend marktonderzoek buro. Je mag dus wel aannemen dat die cijfers kloppen.

En om op Yep's bericht te reageren:
HP is inderdaad veel innovatiever bezig en besteed ook veel geld aan Research and Development. Ik zie Dell toch meer als een boxschuiver die achter het succes van anderen aanloopt.
Anoniem: 21406 1 maart 2003 12:17
HP laat zich echter niet zo maar opzij schuiven en liet gisteren weten dat het zijn marktaandeel wil uitbouwen, ten koste van Dell.
Uiterst Amerikaans natuurlijk weer, om openlijk je concurrent aan te vallen. Persoonlijk vind ik het openlijk kenbaar maken van een concurrentie aanval nogal dom. Laat Dell er zelf maar achterkomen dat HP met acties bezig is om marktaandeel te vergroten. Het moge dan zo zijn dat in deze markt altijd zeer analytisch wordt gekeken naar concurrenten, maar op deze manier maken ze 't Dell wel héél gemakkelijk om een tegenstrategie in te zetten, wellicht nog vóórdat HP zelf in staat is om de daad bij het woord te voegen. Volgens mij liggen de concepten namelijk kant en klaar op tafel...

Maar ik zal wel een te simpele ziel zijn die dat weer helemaal verkeerd ziet...
Las gisteren dat Dell gaat proberen haar marktaandeel te vergroten. Daarbij zeggen ze alleen niet zo duidelijk aan van wie ze het dan willen afsnoepen. HP en Dell zijn nu eenmaal harde concurrenten van elkaar dus Dell zal weer alles op alles moeten zetten om de strijd om marktaandeel te kunnen winnen. HP moet niet anders doen, want in Amerika is het tussen die twee altijd een nek aan nek race.

Ik denk dat het allebij bedrijven zijn met een goede service en producten. Dell is vooral bezig met verbreden van hun assortiment. HP heeft al een heel breed assortiment en kan denk ik beter wat verdieping aanbrengen in hun producten. Ze zitten nog langniet op alle fronten met goede low-budget alternatieven. Daar zit denk ik hun potentieel marktaandeel... Daarbij moeten ze natuurlijk doorgaan met alles wat nu al goed gaat.
Ik vraag me alleen af welke markt men bedoelt in "wereldwijd marktaandeel", ik zie wel staan "established markets", maar het word mij niet duidelijker in het orgineel artikel. Moet ik daaruit opmaken dat HP in zowel de server als ook "thuis-pc"-markt 30 / 40 % wil?

Reden van mijn vraag is dat ik in een ander item las dat Dell ook een "aanval" wil doen op de printer-markt, en ik me afvroeg of deze hier dan weer los van wordt gezien of wat er allemaal onder "established markets" valt in dit plaatje.
Anoniem: 37180 1 maart 2003 17:21
In mijn ogen is HP gewoon een veel innovatiever bedrijf dan Dell. HP durft tenminste in een vroeg stadium te investeren in nieuwe technologie. HP had veel eerder een PocketPC dan Dell, is als eerste gekomen met Windows Media Center PC's en met een echte Tablet PC. Bij Dell moeten ze de eerste Media Center PC en Tablet PC nog uitvinden. Als consument kies ik dus voor HP.
Ja, inderdaad. De prijs van HP en Dell zijn ook ongeveer gelijk bij computers. Zelfs met de tussenhandelaren is HP soms zelfs goedkoper met de nieuwe generatie Compaq Evo's.
Anoniem: 51061 2 maart 2003 11:28
Wat persoonlijk een sterk punt van HP vindt is de minder starre houding in het uitzoeken van de verschillende componenten voor de pc's. Dell zweert bij Intel (wat wel logisch is, ze krijgen een mega-quantum korting waardoor ze een mooie marge kunnen rekenen) maar daardoor zijn de producten in mijn ogen overpriced. Let wel, ik zeg niks over de kwaliteit van de producten want die zijn gewoon goed. Maar om een laptop met redelijke specificaties neer te zetten voor een pakweg 1200 E moet je haast wel een AMD mobile erin schroeven. Wil je een vergelijkbare Intel mobile dan ben je gewoon een stuk duurder uit.

Ander voorbeeld is de overstap van nVidia videokaarten naar Ati. In de nieuwe lijn pavilions worden uitsluitend nog Radeons geleverd omdat die een betere prijs/kwaliteit ratio leveren. (No flame intended)

Een ander sterk punt van HP ten opzichte van Dell is de directe verkoop in winkels. Nou is een van de belangrijke success-factors van Dell natuurlijk het uitschakelen van die 'middle-man' maar een hoop mensen willen domweg geen computer via de postorder. Die willen gewoon als iets het niet doet gewoon alles in een winkel neerflikkeren en roepen "Doet niet! Kapot!" en dat t dan gefixt wordt.

Vegeet ook niet de grote inkomsten die HP genereert in het printer segment. In 95% van de gevallen wordt er een HP printer aangeschaft bij aankoop van een HP pc. Deze klantenbinding (mensen moeten namelijk op een gegeven moment inkt hebben) is van groot strategisch belang want het levert heel heel heel erg veel geld op.

Al met al een hele interessante ontwikkeling die gaande is. En als ik nou kijk naar de strategieen van beide partijen dan denk ik dat ze allebei nog wel eens een stuk groter kunnen worden ten opzichte van de rest.
Als die concurrentieslag mij een laptopje van onder de 1000 euro oplevert, vind ik het wel best :)
Kom naar beneden en sla je slag, in prijzenslag!
dan moeten ze alle prijzen eens omlaag gooien voor de verandering.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.