Simpel biedt vanaf 26 mei e-sim aan als vervanging voor fysieke simkaarten

De Nederlandse provider Simpel biedt vanaf 26 mei ondersteuning voor e-sim. De virtuele simkaart is echter alleen beschikbaar als vervanging van de huidige fysieke simkaart. Aan het gebruik van een e-sim zijn geen extra kosten verbonden.

Nieuwe klanten van Simpel moeten eerst hun abonnement met fysieke simkaart activeren, schrijft de provider op een informatiepagina over de e-sim. Daarna is het mogelijk om over te stappen op e-sim. Volgens Simpel wordt het 'binnenkort' mogelijk om direct een e-sim te bestellen bij een nieuw abonnement, maar het is nog onduidelijk wanneer dat precies kan.

De virtuele simkaarten zijn verder alleen beschikbaar voor telefoons die dat ondersteunen. Gebruikers kunnen op de informatiepagina controleren of een smartphone geschikt is voor e-sim. Als dat het geval is, kan de e-sim worden aangevraagd via Mijn Simpel.

Door Eveline Meijer

Nieuwsredacteur

22-05-2025 • 13:16

88

Reacties (88)

88
88
45
5
0
42
Wijzig sortering
Is dat e-sim ondertussen gestandaardiseerd? als in: je hebt niet voor iedere provider een eigen app nodig?
En als je telefoon stuk is, hoe krijg je dan je e-sim in een andere telefoon?
eSIM is gestandaardiseerd en kent een aantal Delivery methodes. Onder water werkt het allemaal via de SM-SP+ standaard, de verschillen zitten hem in de manier van ophalen. Met een QR code scant de lokale software (de LPA, vaak onderdeel van het OS) de URI van de server waar het profile opgehaald kan worden plus de identificatiecode en securitycode van het profile. Die informatie kun je overigens ook handmatig in je LPA invoeren als je device geen (werkende) camera heeft. Voordeel: deze methode werkt eigenlijk altijd op elk device. Ook kunnen operators QR codes uitdelen in winkels, op festivals, luchthavens en je kunt zelfs een campain code aanmaken die op billboards komt te staan en een promo eSIM uitdeelt.

Een andere manier is dat je een eigen App maakt die de hele provisioning voor je doet, je hoeft dan niets te scannen, niets fysieks in handen te hebben etc. Veel operators hebben al een App en integreren steeds vaker de eSIM Delivery in de App. Klikklakklaar. Nadeel: je moet wel die App hebben en je moet al authenticated zijn bij de operator zodat ze weten welk abonnement je hebt, etc.

En dan heb je nog Discovery methodes: een operator of groot bedrijf kan een serie telefoons met serienummer in een Discovery server trappen. De telefoons moeten dan (eventueel af-fabriek of via MDM) ingesteld zijn om Discovery te doen en via een Discovery-service zullen ze dan na opstarten automatisch de juiste credentials vinden en het profile ophalen. Ik ken geen partijen die dat nu doen, maar ze zullen er ongetwijfeld zijn.

De QR methode is wat flexibeler voor de operator en vereist weinig aanpassingen aan hun BSS. Vanuit hun perspectief is een eSIM gewoon een SIM. De App methode is makkelijker voor bestaande klanten maar vereist een diepere integratie tussen de BSS en de eSIM leverancier omdat het profile vaak live gegenereerd wordt en eventueel nog wat aanpassingen krijgt voor het naar het toestel gaat. Dat laatste kan met de QR methode dan weer niet: dat is gewoon een bulk aan identieke profiles.
Odido test momenteel de e-sim push wat jij de Discovery methode noemt. De test is echter gelimiteerd tot de iPhone 16 en alleen wanneer je een nieuw, dus geen verlenging, abonnement aanvraagt in een winkel. Dus ga ervan uit dat dit snel beschikbaar zal komen.

Daarnaast kun je bij Odido als je een iPhone hebt je fysieke sim zonder tussenkomst van een app of QR code omzetten naar een e-sim in de instellingen. (Instellingen -> mobiel netwerk -> converteer naar e-sim)
Het is geen push, de SM-DP+ (Subscription Manager Data Preparation Plus) standaard beschrijft een eSIM framework zonder bootstrap profile waarbij het initiatief altijd bij de UE (user equipment) ligt, die doet via de GSMa discovery service een lookup op basis van de EID (eUICC Identifier) van de UE. Dit loopt via een SM-DS, de subscription manager discover service.

De SM-DP+ of consumer versie verschilt hierin van de SM-DP standaard die zich op m2m richt, vaak devices zonder camera of lastig lokaal te provisionen (denk: auto’s) De eSIM bevat een bootstrap profile waarmee initiële cellular netwerk connectiviteit tot stand komt, waarna de SM-DP een definitief profile kan pushen. Dit proces is zero touch aan de UE kant. Grote voordeel is dat een partij als Tesla of Volkswagen naadloos een hele vloot van carrier A naar B kan migreren zonder dat je in de auto iets hoeft te doen.

Bij SM-DP+ moet de instructie om een profile te downloaden altijd lokaal worden gegeven door de LPA (local provisiong agent) vaak op instructie van de gebruiker. Dit soort devices kent géén bootstrap profile en heeft dus altijd wifi of een bestaande cellular verbinding nodig om het nieuwe profile op te kunnen halen.

Ik zie geen openbare informatie dat odido discovery test of gaat ondersteunen, ik vind dat ook niet bij hen passen maar het zou kunnen. Heb je meer info over deze test?
Bij alle grote providers is het een QR-code scannen in de instellingen-app van je iPhone of Android en gaan. Geen aparte app nodig.
Dit klopt volgens mij niet. Afgelopen maand overgestapt naar Odido met twee mobiele abonnementen. De Odido app is randvoorwaardelijk voor het activeren van e-Sim.
Volgens de site van Odido zelf is de app niet nodig. https://www.odido.nl/service/producten/mobiel/simkaart/esim

Alleen als je de Odido SimWallet gebruikt lijkt het wel noodzakelijk te zijn.
Bij KPN heb je nog wel een fysieke simkaart nodig, als je telefoon stuk is en een nieuwe e-sim nodig hebt. Bij een nieuwe esim, moet je dat bevestigen middels een sms. Op te lossen door een fysieke simkaart te halen in de KPN winkel.

Op de vraag van @locke960 : dan lijkt me dat niet alle providers hetzelfde proces hebben? Niet alle providers hebben winkels.
Bij Vodafone krijg je de optie om het via een app te doen, of de QR code te scannen vanuit je account (in app of via website).
Dat was inderdaad zo, maar sinds februari kan het ook zonder fysieke simkaart. https://community.kpn.com...tiveren-onmogelijk-633196

[Reactie gewijzigd door DCB87 op 22 mei 2025 20:31]

Dan zit er mogelijk een verschil tussen de consumenten en zakelijke abonnementen. Bij mijn (zakelijke) abonnement was het een QR-code op een brief.
Bij Odido krijg je een QR code bij zowel particuliere als zakelijke abonnementen. Heb nog nooit de app hoeven te gebruiken.
Ik heb vorige week (of zo) een telefoonshuffle gedaan met m'n kinderen, maar ik kon niet via het Apple-mechanisme de telefoonnummers overzetten. Ik moest echt per se de KPN app gebruiken.
Het is zeker geen ''gaan''. Mijn vrouw heeft net een nieuw toestel gekregen en kreeg, wat ze ook probeerde, geen beveiligings-sms binnen. Vervolgens moesten wij weer naar de winkel waarbij de vodafone medewerkers ook aangaven dat het een waardeloos systeem is. We hebben gelijk besloten om de oude e-sim. (was bij haar vorige telefoon ook een probleem) weer om te zetten naar een fysieke. De plug n play methode blijft toch onverslaanbaar wat ons betreft.
En je hebt er ook helemaal geen last van dat het een fysiek kaartje is. Het zit niet in de weg, het komt er niet steeds uit, je moet het ook niet onderhouden of steeds schoonmaken. Je schuift het eenmalig in je toestel en klaar. Geen QR, geen app, geen overzetprocedure. Gewoon inschuiven en klaar.

ik heb ook een KPN e-sim voor de dual-sim mogelijkheid op iPhone (zakelijk is de fysieke sim), maar het had voor mij niet persé gehoeven
Ik heb zelf meerdere eSims gehad, maar nooit een app nodig gehad; het ging altijd via een QR-code. Een nadeel kan zijn dat je altijd een actieve internetverbinding nodig hebt om een nieuwe eSim toe te voegen; dit heb je niet bij een fysieke simkaart.
Verschilt per provider hoe het werkt, Simyo moet het via de app van Simyo.
Verschilt per provider hoe het ingeregeld is, en wat zou het uitmaken een app ?.
Je heb over het algemeen maar 1 provider, misschien een 2de voor werk. maar zakelijk is het vaak alleen een QR code met activatie code.
E-sims zijn handig voor mensen die juist wel regelmatig willen wisselen, als je veel reist bijvoorbeeld. Als je dan overal provider specifiek apps, mogelijk in vreemde talen, moet gebruiken, die je ook nog eerst moet vinden en op je telefoon moet zien te krijgen, dan is dat onhandig.

En als je niet wilt wisselen kun je net zo goed een fysieke SIM kaart gebruiken. Die kun je tenminste zo in een ander toestel doen als er iets mis gaat.
En je kunt een groot aantal aan esims op je toestel hebben, al kunnen er bij de meeste toestellen maar 2 tegelijkertijd actief zijn
Goed nieuws voor iedereen die liever een eSIM gebruikt dan een fysieke sim.
Wat is het voordeel aan een eSIM? Ik vind het zelf alleen maar meer gedoe als je een andere telefoon hebt. Fysiek simkaartje omwisselen is zo gedaan.
Als je op vakantie gaat kun je gewoon lokaal een goedkoper e-sim kopen, code scannen (of downloaden tegenwoordig) en dan heb je binnen een paar minuten een enkele bundel van bijvoorbeeld 25GB voor je vakantie voor 20 euro.

eSim voor eigen land maakt niet zoveel uit, behalve dat je de telefoon nog meer waterdicht kan maken (e.g. geen sim tray).
de eSim is softwarematig? of moet je telefoon dat ondersteunen?
Hoe zie ik dat? op mijn Xiaomi Mi14TPro kan ik niks vinden qua software.
Je telefoon moet dit ondersteunen, Er zit als het ware een programmeerbare SIM geïntegreerd in het toestel.
Technisch gezien is de eSIM de SIM, het is software. De SIM software draait op een UICC, de fysieke chip van de SIM kaart. Bij eSIM is dat de eUICC (embedded).

De grap is overigens dat elke SIM of beter gezegd UICC programmeerbaar en herprogrammeerbaar is en dus hetzelfde kan als wat een eUICC kan. Je kunt de content gewoon aanpassen en zou technisch gezien een VodafoneZiggo SIM om kunnen klussen naar een KPN SIM. Hier zitten in de praktijk haken en ogen aan omdat de originele leverancier de SIM helemaal dicht timmert, maar technisch zou het kunnen.

Wat SM-DP+ (de eSIM standaard) eigenlijk doet is een framework definiëren voor zowel de LPA (de software in je telefoon) als de eUICC als het SM-DP+ platform is dat dat herprogrammeren veilig en op een standaard manier mogelijk wordt. Ik heb in het verleden testen gedaan met een removable eSIM: fysiek lijkt het gewoon op een SIM maar je kunt hem flexibel via een platform herprogrammeren. Apple heeft deze in het verleden ook gebruikt (of althans iets wat er op leek): de AppleSIM
Er zit dan een hardwarematige SIM geïntegreerd in het toestel zelf, hier heb je geen fysieke toegang toe. Als je dus een SIM slot hebt waar je een eigen kaart hebt, dan is dat een afzonderlijke SIM naast een eventuele eSIM. Aangezien de eSIM extra hardware is moet je toestel dit wel ondersteunen, daarvoor moet je weer de specs van je toestel nakijken.
Nee er zit een eUICC in je toestel, de eSIM is de SIM. Maar in de praktijk noemen mensen de fysieke chip 'de SIM' maar dat is dus niet de correcte term. SIM verwijst naar de software die erop draait.

De UICC (de fysieke kaart) is niets meer of minder dan een standaard ISO/IEC 7810 smartcard die ook de basis is voor betaalpassen. Semantiek... maar toch :-)
Bijna alle telefoons hebben gewoon een 2de sim slot waardoor je ook nog bereikbaar ben op je gewone nummer.
Of hebben ze dit inmiddels opgelost bij alle telefoons en heb je esim+sim?
Als je op vakantie gaat kun je gewoon lokaal een goedkoper e-sim kopen, code scannen (of downloaden tegenwoordig) en dan heb je binnen een paar minuten een enkele bundel van bijvoorbeeld 25GB voor je vakantie voor 20 euro.
Je kan lokaal toch ook een prepaid sim kopen.

Mij ontgaat het voordeel nog even. Pas geleden telefoon laten vallen (display helemaal goed stuk, die gaat geen QR code of app meer tonen). Dan is het even snel naar de Mediamarkt rennen, nieuwe telefoon kopen. En dan fysieke kaartje erin stoppen (veel eenvoudiger kan het toch niet worden. Tenminste met een eSim gaat je dit volgens mij niet lukken).
Dan ga je na de mediamarkt, je koopt een nieuwe telefoon.
Die verbind je dus met de wifi aan het begin thuis, hij download alle apps weer.

Je opent de app van de provider, en stelt je Esim weer in door middel van de app.
Is dit iets meer werk, ja iets. maar echt niet veel ofzo.
Als je om welke reden dan ook 3 abonnementen hebt, kun je 1 fysieke sim + 2 eSIMs doen, die eSIMs zijn vervolgens makkelijk te wisselen, waar je ook bent
Ik heb vooralsnog genoeg gehad aan 2 SIMs, en er zijn genoeg telefoonmodellen die zo veel fisieke SIMs aan kunnen.
Het is makkelijk als je naar het buitenland gaat, omdat je je (bijvoorbeeld) privé of zakelijke SIM even aan de zijkant kunt zetten en een lokale SIM kunt downloaden. Veel toestellen kunnen meerdere eSIM profiles aan, maar de meesten kunnen er maar 2 actief hebben (als in: verbonden met het netwerk).
Maar als je voor je werk naar het buitenland gaat, dan hoe je toch geen lokale sim aan te schaffen. En als je op vakantie gaat, dan gewoon de werk sim thuis laten (je bent immers op vakantie). Dus dan is er op het vakantie adres nog een simslot vrij in je telefoon.

eSim lijkt een beetje een oplossing te zijn voor een niet bestaand probleem.
Dat lijkt misschien zo, maar het lost veel problemen op: er hoeft geen fysieke delivery van iets meer plaats te vinden (de zogenaamde truckroll actie). Het is beter voor het milieu want minder plastic, SIM ontwikkeling en ordering kan veel sneller en dynamischer plaats vinden, je kunt makkelijk meerdere profielen naast elkaar hebben en wisselen, SIM kaarten kunnen niet meer uit telefoons gestolen worden (ja dit is een probleem, denk aan SIM kaarten die in devices zitten waar ze nogal makkelijk al dan niet door personeel uitgetrokken kunnen worden) etc.

Dat jij persoonlijk geen voordeel ziet wil niet zeggen dat ze er niet zijn.
Ligt aan het toestel. een iPhone kan 2 eSIMs en een fysieke SIM aan maar je kan maar totaal 2 SIMs gebruiken, dus OF 2 eSIMs OF een eSim een een fysieke SIM. AFAIK is dit een beperking van het 5G modem, die kan maar met 2 netwerken tegelijk verbinden
Hoe werkt dit dan met providers die hetzelfde netwerk gebruiken? Er zijn namelijk maar 3 echte netwerken in NL. Maar veel meer providers.
Wat zou dat uitmaken, je gebruikt 2 sims tegelijk.
Het maakt niet uit dat de 1ne sim kpn gebruikt, en de andere Simyo dat werkt prima(Het werkt gewoon als separate sim die 2de Esim).
@Aaargh! zei:
[quote]een beperking van het 5G modem, die kan maar met 2 netwerken tegelijk verbinden[/quote]

Je zou in theorie meer bijv 3 sims/providers kunnen hebben, waarvan twee op hetzelfde netwerk en eentje op een andere. In totaal heb je dan maar maximaal 2 netwerken.

De vraag is dus of dat kan.
Plus je contacten gaan mee! Hier nog altijd gewoon lekker een echte simkaart.

Nadeel bij diefstal kunnen ze de simkaart verwijderen.

[Reactie gewijzigd door SjekjePieler op 22 mei 2025 13:25]

En dan? Bellen met die kaart? Maak je het wel heel makkelijk om het gestolen goed te vinden...
Je contacten opslaan op de SIM? 1999 belt, ze willen hun Nokia 3210 terug. Contacten opslaan op je SIM is heel beperkt (in aantal maar ook in de data die je kan opslaan) en als je SIM kaart kapot gaat ben je die kwijt. Ik denk dat het gros van de mensen contacten toch wel in hun iCloud of Google account opslaat wat automatisch synct naar al je devices, niet?
en als je SIM kaart kapot gaat ben je die kwijt.
Hoe maakt u een simkaart dan kapot? Het is een heel klein kaartje, die ook nog eens in een telefoon zit. Kan mij niets bij dit scenario voorstellen.
Een SIM kaart is elektronica, een processor + geheugen.
Dat kan op dezelfde manier spontaan stuk gaan als alle andere elektronica, het kan er plotseling mee op houden. Hoe vaak het voorkomt weet ik niet, ik heb het zelf maar 1 keer gezien.
Het is een fact of life dat SIM kaarten kapot gaan, ik kreeg met regelmaat SIMs van klanten terug met de mededeling dat wij of een defecte kaart hadden geleverd (was niet zo, konden we bewijzen) of dat hij bij het overzetten in een andere telefoon kapot was geraakt. De waarheid was vrijwel altijd dat hij door ruwe behandeling kapot was gemaakt (konden we bewijzen).

Daarbij heeft een UICC niet het eeuwige leven, het zijn letterlijk complete computertjes (CPU, geheugen, opslag) met een kostprijs van een paar cent. Ze gaan niet vaak kapot, maar soms gaan ze kapot.
Naam plus nummer, heb ik genoeg aan. En past prima op mij SIM-Kaart, doe ik al heel mijn leven en meer hoef ik ook niet aan gegevens op de SIM + ik heb een backup
Hebben mensen hun contacen nog op de simkaart? :+
Kennelijk wel. En daar is niet zoveel mis mee.

De voordelen van opslag in je telefoon, buiten de SIM
De huidige contacten-apps bieden uiteraard veel meer functionaliteit, denk aan registreren van fysiek adressen die je dan weer in je route-planner kunt gebruiken, feestdagen met reminders in je agenda, een stukje beschrijving, een foto, synchronisatie met een cloud-service en nog wel meer.

De nadelen van opslag in je telefoon, buiten de SIM
Zie bij voordelen. Als iemand mijn hele hebben en houwen in zijn adresboek opslaat en om e.o.a. reden die info beschikbaar stelt aan anderen (via Contacten delen in diverse apps, een hack van zijn/haar telefoon, diefstal van de telefoon, inbraak in de gebruikte cloud-service) dan heeft iemand, buiten mijn schuld en wellicht ook buiten mijn medeweten, de beschikking over privacy-gevoelige gegevens van mij.
Dankjewel bevriende Smartphone-gebruiker.

De opslag op de SIM-kaar zelf, met bv. enkel naam en telefoonnummer, klinkt me dan een stuk veiliger in de oren. Die informatie kan ook nog gestolen worden, maar de neiging om mijn hele hebben en houwen in zo een SIM-contact-entry te beschrijven is een stuk kleiner, en daarmee voor mij veiliger.
Contacten gaan mee ? Volgens mij slaat echt niemand meer zijn/haar contacten op de SIM kaart op. Het is geen Nokia :)
Dan gebruik je zeker nog een nokia 3310 ofzo ?, Contacten staan default al jaren in je google of Apple account(Waarmee je jou telefoon inlogt).
Als het goed geïmplementeerd wordt kan het handig zijn bij bv diefstal van een telefoon, zeker als je in het buitenland bent. Inloggen op portal met email verificatie of betaling van 1 cent etc, esim aanmaken en je nieuwe toestel heeft direct je oude nummer. Veel providers implementeren hier alleen geen goede mogelijkheden voor.

Ow ja, en er zijn fabrikanten die al geen simslot in hun toestellen meer leveren vreemd genoeg...
Sterker nog: ik heb hier een Amerikaanse en EMEA iPhone 15 Pro: de Amerikaanse heeft geen fysiek SIM slot, de EMEA versie wel.
Klopt in Amerika was apple al gestopt met fysieke sim, maar komt ook omdat ze daar veel verder waren ermee.
Nu zou het in Europa op zich ook wel redelijk kunnen, al zullen er nog genoeg providers zijn die het niet zullen hebben.
Ik verwacht zelf dat dit jaar iPhones in Europa ook geen SIM slot meer zullen krijgen. Uiterlijk volgend jaar.
Ik denk fat de met de iPhone air beginnen, mooie stap zijn vanwege dunne toestel(hun uitspraken dan).
Bijkomend voordeel bijvoorbeeld van een eSIM op een iPhone is dat je de uit/aan tijd kunt schedulen. Ben je na 17:00 uur vrij? Zakelijk eSIM uit, begin je om 08:00 uur dan e-sim automatisch weer aan. Dit kan helaas niet met een fysieke simkaart.

Op een iPhone kun je ook maar één fysieke simkaart plaatsen, heb je zakelijk een fysieke simkaart dan kun je privé een eSIM gebruiken.
Bijkomend voordeel bijvoorbeeld van een eSIM op een iPhone is dat je de uit/aan tijd kunt schedulen. Ben je na 17:00 uur vrij? Zakelijk eSIM uit, begin je om 08:00 uur dan e-sim automatisch weer aan. Dit kan helaas niet met een fysieke simkaart.
(me) gaat op zijn Android (sowieso al vanaf Android 10) Smartphone naar SIM-beheer... haalt vinkje weg bij Sim-1 of Sim-2 (naar wat op dat moment nodig is)

En voila... is met nog veel minder moeite bereikbaar op zijn zakelijke of privé simkaart (fysieke sim!!) (on)bereikbaar. Met "minder moeite" bedoel ik dus... met 4 tipjes op het scherm, namelijk:

1. Instellingen (op home screen)
2. Verbindingen
3. SIM-beheer
4. Aan- of uitvinken van de betreffende SIMkaart.

In het verleden heb ik een app gehad waarmee dit ook te automatiseren was. Inmiddels doe ik dit gewoon al een aantal jaar handmatig, why? Omdat het ook vaak genoeg voorgekomen is dat het niet goed verliep toen het geautomatiseerd ging - bijvoorbeeld door de overgang van zomer- / wintertijd bug in de betreffende app. En dan nog, zelf iets een beetje in de hand hebben is ook zo slecht nog niet.

[Reactie gewijzigd door DarkForce op 22 mei 2025 14:01]

Dit kan je met iOS ook in een paar stappen :)
Ik vind eSIM geweldig in combinatie met reizen. Ik koop een eSIM op reis of soms voordat ik het vliegtuig in stap en activeer deze op bestemming. Heerlijk! Voor mij gemak.

In Nederland zou het me niet echt uitmaken of het een eSIM of fysieke sim betreft. Ik verander zelden mijn simkaart.
"In Nederland zou het me niet echt uitmaken of het een eSIM of fysieke sim betreft. Ik verander zelden mijn simkaart."
In mijn geval zou de sim ook niet het issue zijn. Maar ik wil mijn telefoon nog weleens laten vallen. Dan is de telefoon stuk. Pas geleden een telefoon zo laten vallen dat het hele scherm niet meer doet. Dan is het toch wel handig als je het fysieke kaartje zo even in een nieuwe telefoon schuift.
Sommige telefoons, zoals bijv. de Pixel Pro 7, hebben 1 fysiek SIM slot en 1 eSim slot.... dan moet je toch wat
Het grootste voordeel van een e-sim is dat je hem meteen kan gebruiken. Ik heb voor vakantie bestemmingen al vaker een e-sim gekocht van een lokale provider, waarmee ik zonder gedoe meteen verbonden was. Dit kon ik vanuit Nederland al regelen.

Verder is een e-sim ook veiliger om precies de reden die jij nu noemt; je kan hem niet zomaar swappen.
Of bijv. wearables die je zonder telefoon wil gebruiken (bijv. smartwatch) maar geen fysiek sim slot hebben.
Moet de provider dat overigens ook wel gaan aanbieden, simpel gaat bijv. E-sim aanbieden maar geen multisim helaas..
Er zijn meerdere voordelen, sommige zijn al genoemd. Ik heb persoonlijk de overstap gemaakt naar een eSIM met de volgende redenen:
  • Je kunt zonder problemen je pincode van je simkaart uitzetten. Dit omdat je simkaart toch niet uit je telefoon gestolen kan worden, dus niemand kan zomaar jouw simkaart gebruiken. Ik heb dus een sterke toegangscode, maar niet ook nog eens een losse pincode voor de simkaart;
  • Je kunt eenvoudig wisselen van eSIM, of je eSIM uitzetten zonder dat je ergens een paperclip of iets hoeft te zoeken zodat je je simkaart er uit kunt halen;
  • Voor vakanties (met name buiten de EU) is een eSIM ook ontzettend makkelijk. Je koopt voor vertrek al een (data) eSIM uit het land waar je heen gaat en kunt dan meestal voor een klein bedrag een maand lang (onbeperkt) data gebruiken in het land dat je bezoekt. Vaak op een sneller netwerk dan wanneer je zou gaan roamen met je eigen SIM.
Nou, als je land in Montenegro koop je voor 8 euro 100 GB data! Dat krijg je in 3 weken niet op. Maar... dan heb je wel een leeg sim slot nodig. Je kunt ook voor een Airalo of Bunq of Revolut e-sim gaan, krijg je voor die prijs ook nog 4 GB, maar dat krijg je dan wel weer op... Goed, het zal steeds minder zijn natuurlijk. Maar het is ook wachten op de eerste (i)Phone zonder sim slot natuurlijk.
Op reis is het bijzonder handig omdat je dan niet meer hoeft aan te modderen met die simtray en prikkertje e.d. En je hoeft geen losse simkaartjes meer te bewaren ergens. Je kunt meerdere esims in je telefoon zetten en dan in het menu wisselen en zo kiezen welke sim er actief is. Als je weinig buiten de EU komt en alleen af en toe op vakantie gaat dan is een fysieke sim natuurlijk prima.

Ik heb wat jaren geleden een Nederlands prepaid nummer aangevraagd met esim van Simyo. Gewoon op een willekeurig adres (ik woon niet in Nederland) want is toch maar prepaid en post sturen ze niet. Ik kreeg een account van ze en via hun app kon ik de esim installeren en meteen gebruiken. Heel handig als je van ver komt en bereikbaarheid in NL en meteen de hele EU van tevoren wilt regelen, of als je voor bijv Digid een Nederlands 06-nummer moet hebben (dat is pas sinds een paar jaar geleden geen vereiste meer). Na installatie van de esim kon ik het nummer meteen gebruiken. Daar is dus geen fysieke post meer aan te pas gekomen en was in 10 minuten geregeld. Beetje jammer is dan wel dat Simpel per se eerst een fysieke kaart stuurt maar dat is misschien wel juist bedoeld om dit scenario te voorkomen hehe.
Ik heb een dual sim telefoon, maar wil ook een sd kaart gebruiken voor wat extra geheugen.

Kan niet tegelijk met m'n samsung toestel.

Daarom in plaats van een fysieke sim, een esim gedaan, Zodat ik toch extra geheugen in kan prikke

n.
Ik heb recentelijk hier in een huis een telefoonwissel gedaan. (tussen mij, en de kinderen). Met de KPN app, klik je op 'e-Sim op dit toestel zetten' (of zo). Je krijgt een bevestigingscode op het apparaat waar de eSim nu op actief is, en wanneer je die overtypt is het klaar.

Je moet dus wel opletten op welke volgorde je het doet ;)
KPN ondersteunt niet het mechanisme dat Apple standaard ingebakken heeft. (ik zou dus ook niet weten hoe dit werkt).

Het is dus niet echt 'gedoe'. Dat valt alles mee. Fysiek is allicht 'makkelijker' omdat je dan niet iets in een app hoeft te doen, maar gewoon het kaartje overprikken (En gezien je over het algemeen een nieuwe telefoon hebt waar je zo'n stokje bij krijgt (in elk geval bij Apple, ik verwacht bij anderen ook), is dat dus prima te doen.)
Ik had laatst een kapotte simkaart terwijl ik nog 2 maanden in het buitenland zou zijn. Dan is een eSIM toch wel erg praktisch. Fysieke simkaarten sturen ze alleen naar je thuisadres.
Ik vind het installeren van een sim kaart een priegel werk dus toen ik een telefoon kocht met eSIM ondersteuning heb ik dat gekozen. Ja misschien een rare reden ;)
eSIMs kun je in een lekkere activation loop mee terecht komen, waarbij Apple of Google wil dat je met een nieuwe telefoon of restore je verifieert met een telefoonnummer, maar om je SIM actief te krijgen moet je de app van je provider op je telefoon openen.

Dubbel zoveel plezier er van als je telefoon stuk valt op vakantie. Probeer Apple of Google maar eens te overtuigen dat het Vietnamese nummer dat ineens op je account probeert in te loggen totally legit is.


Blijf maar gewoon lekker bij een fysieke SIM :Y)
Dit kan inderdaad een ding zijn. Bij Apple kun je vertrouwde contacten/nummers aangeven, dus daar kun je dan wel omheen komen. (Ik gok bij Google ook wel zoiets?). Dus dat bijvoorbeeld een partner/kind/ouder/goede vriend je kan verifiëren.

Maar inderdaad. Is wel meer gedoe dan een fysieke SIM.

Aan de andere kant. Stel dat je telefoon van een berg of in een diepe plomp laat afvallen. (We hebben het tenslotte over Vietnam ;) Dan is die e-sim met andere contacten wel weer fijner.
Blijft jammer dat Simpel als enige provider geen VoWifi ondersteuning heeft. Heb thuis van bijna geen enkele provider goed ontvangst. Ben daarom overgestapt op andere prijsvechter. Ga geen reclame maken. Dus vandaar geen naam. Maar daar zal een e-sim geen verandering in brengen.
Dit inderdaad, er werd eerst gezegd dat dit zou functioneren en later toch weer niet. Vreemd om te lezen dat ze nu wel een E-sim kunnen aanbieden maar nog steeds geen VoWiFi.
Interessant dat dit een beperking is van de MVNO, je zou zeggen dat VoWiFi/VoLTE een feature is van het Odido netwerk.

Edit: ik lees hier dat Simpel wel VoWiFi doet? https://www.simpel.nl/kla...s-vowifi-en-hoe-werkt-het?

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 22 mei 2025 14:13]

Het ligt aan een paar factoren: ondersteunt de MNO het (dat doen ze nu alledrie in Nederland) maar mogelijk zit er nog een MVNE tussen de MNO en de MVNO. Niet elke MVNE in Nederland biedt VoWiFi aan, ik ken er minstens 1 doe dat niet kan/doet en ook niet gaat doen.

Verder kan de MNO om 'strategische redenen' ervoor kiezen om geen VoWiFi aan de MVNO aan te bieden, dat was in het verleden nog wel een ding. Een van de grote drie kon het zelf wel maar bood het niet aan MVNOs aan omdat hun platform er niet geschikt voor was om onderscheid te maken tussen eigen klanten en MVNO klanten. Naar mijn beste weten is dat inmiddels niet meer het geval.

Last but not least: telefoons schakelen features in op basis van de SIMkaart. Sommige MVNOs geven eigen SIMkaarten uit wat weer impact heeft op hoe het toestel de SIM herkent en welke features het uit of aan zet. VoWiFi (en voorheen VoLTE) werden standaard uit gezet en alleen aan bij 'de juiste' operator. Gelukkig is dat ook aan het veranderen en zet zelfs Apple VoLTE en VoWiFi gewoon default aan (default as in: de unknown carrier bundle).
Is nieuw voor mij... maar goede aanvulling, bedankt. Kwam in ieder geval voor mij te laat.
Blijft jammer dat Simpel als enige provider geen VoWifi ondersteuning heeft.
50+ Mobiel doet ook geen VoWifi. Terwijl Vodafone, waar ze gebruik van maken, het wel gewoon heeft.
Hai,
Dit gaat binnenkort wel komen!
Dit doet Simpel goed.
Hollandsnieuwe houdt het vooralsnog alleen bij (loze) beloftes.

eSim kan handig zijn als je een toestel hebt dat geen fysieke sim ondersteunt of voor je smartwatch.

Toevallig biedt iBood vandaag een US versie van de iPhone 15 voor een leuk prijsje. Nadeel is dat die enkel eSim ondersteunt.... ik ben Hollandsnieuwe klant en sluit daarmee mijn verhaal ;)
Ik heb de e-sim al geactiveerd en werkt perfect.
Ik heb een abonnement bij Simpel en een Samsung Galaxy S21.
Als ik overstap naar de eSim, kan ik dan het slot gebruiken voor MicroSD?
Dat vroeg ik me eigenlijk af.
Nee, geheugen is helaas niet uitbreidbaar
nog een voordeel: je hebt geen simpin meer. Bij herstart /opstarten gelijk online.
Ik zit door die lijst van telefoons te bladeren maar zie nog geen telefoon die ervoor geschikt is.

Zelfs de nieuwste telefoon in de Tweakers-besprekingen, de dure Honor Magic7 Pro, is er niet geschikt voor.
review: Honor Magic7 Pro - Topmodel voor wie wat anders wil

https://www.simpel.nl/esim
Ik weet niet welke lijsten jij bekijkt, maar Android ondersteund al jaaaareen Esim.
Iphone ondertussen ook al sinds de iphone13 dacht ik, dus een jaar of 2 a 3 nu bijna.

Wellicht kijk jij alleen maar bij rare Chinese merken zoals Honor zoals je al zelf noemt.
- foutje

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 22 mei 2025 15:56]


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn