Hackers hebben data gestolen van honderdduizenden Britten die juridische bijstand hebben aangevraagd bij een overheidsorgaan. Het gaat onder meer om persoonsgegevens, informatie crimineel verleden en financiële gegevens.
Het lek vond plaats bij een online platform van het Legal Aid Agency, een Britse overheidsinstantie die juridisch advies verleent aan mensen met een laag inkomen. Advocaten en andere rechtsbijstandsverleners konden via dat platform hun werkzaamheden registreren en overheidsbetalingen ontvangen.
Hackers hebben bij de aanval 'een significante hoeveelheid aan persoonlijke data' gestolen van mensen die sinds 2010 gebruik hebben gemaakt van dat platform. Het gaat onder meer om naam- en adresgegevens, geboortedata, identificatienummers, crimineel verleden, werksituatie en financiële gegevens zoals schulden en betalingen.
Het Britse ministerie van Justitie, verantwoordelijk voor het agentschap, ontdekte de aanval op 23 april en dacht aanvankelijk dat het lek vooral aanbieders van rechtsbijstand trof. Op 16 mei bleek dat de aanval groter was en ook aanvragers van rechtsbijstand onder de slachtoffers vielen. Het ministerie zegt tegen The Guardian dat het lek honderdduizenden mensen treft in Engeland en Wales. De hackers spreken volgens de krant over 2,1 miljoen 'datastukken', wat niet onafhankelijk is bevestigd.
Het ministerie zegt tegen de krant dat de kwetsbaarheden in het systeem 'al jaren bekend zijn' en heeft de politiek onvoldoende gedaan om de problemen op te lossen. Het platform is inmiddels offline gehaald. Verleners moeten hun werkzaamheden nu via e-mail of telefonisch doorgeven. De komende weken moet er een verbeterd systeem online komen om het gehackte platform te vervangen. Het ministerie waarschuwt getroffenen om alert te zijn en bij twijfel iemands identiteit extra te verifiëren.