Hitachi haalt proactief Vantara-clouddienst offline na ransomwareaanval

Hitachi Vantara heeft zijn clouddienst Vantara tijdelijk proactief offline gehaald omdat het bedrijf getroffen is door een ransomwareaanval. Het bedrijf werkt naar eigen zeggen aan een oplossing om de servers 'op een veilige manier' weer online te brengen.

Het bedrijf laat in een mail aan klanten, ingezien door Tweakers, weten dat de ransomwareaanval op 26 april plaatsvond en dat Vantara-servers daarom proactief offline gehaald zijn. Het is niet duidelijk om wat voor aanval het gaat en of er klanten- of bedrijfsgegevens gestolen zijn. Hitachi Vantara benadrukt dat klanten die zelf een serveropslagomgeving hosten gewoon toegang blijven houden tot hun gegevens. Volgens onderzoek van BleepingComputer is Hitachi Vantara getroffen door Akira-ransomware, maar dit heeft het bedrijf zelf vooralsnog niet bevestigd.

Hoewel het data-infrastructuurbedrijf Hitachi Vantara, een dochteronderneming van het Japanse Hitachi, zelf cybersecurity- en ransomwarebeveiligingstoepassingen aanbiedt, heeft het een derde partij ingeschakeld om het incident te onderzoeken en systemen te herstellen. Naar eigen zeggen is dit onderdeel van het standaardprotocol.

Door Yannick Spinner

Redacteur

29-04-2025 • 14:06

9

Submitter: magic45

Reacties (9)

9
9
3
1
0
6
Wijzig sortering
"proactief" is nou niet de eerste kwalificatie die bij me opkomt als je servers uitzet "na een ransomwareaanval". Dat is bij uitstek een reactieve maatregel. Niks mis mee, goed idee en vooral doen, maar het is wel irritant dat elk bedrijf hetzelfde draaiboek voor persverklaringen gebruikt in dit soort gevallen. "Prop er ook positieve woorden over onszelf in".

Ik zou graag zien dat journalisten dat soort ongefundeerde priet-praat niet prominent overnemen. Ergens in het artikel, als onderdeel van het volledige statement is ok, maar niet in de kop.
Het kan toch prima zijn dat men proactief servers uitzet die nog niet geïnfecteerd zijn door de ransomware om zo verdere verspreiding te voorkomen?
Sure kan je proactief noemen maar het is wel.een beetje security whitewashing. Als de brandweer je huis sloopt omdat die van de buren in de fik staakt zou ik ook niet proactief noemen. Kan wel, maar het is niet helemaal dat wat de lading dekt.
Bij het woord proactief in de IT moet je denken aan preventief beheer, updaten van software, verbeteringen doorvoeren etc.

Als er iets onverwachts gebeurd, zoals een ransomware aanval, dan is dat een incident (iets wat heeft gewerkt en niet meer werkt), en reageer je daarop door het incident op te lossen. Daar is helemaal niets proactief of preventief aan. Ze gebruiken die termen gewoon om zichzelf beter uit de verf te laten komen.
Helemaal mee eens.

Als ze nou *andere* diensten offline zouden halen omdat Vantara door ransomware was geraakt, was het proactief.

Overigens kan ik het het bedrijf zelf wel vergeven. Je probeert toch een beetje gezicht te redden (en niet vergeten, ze zijn aan het einde van de rit ook slachtoffer, ongeacht of ze hun beveiliging wel/niet op orde hadden), maar in de berichtgeving mag die "happy face" er wel van af.
Dan zou ik preventief zeggen. Dat is ook best proactief maar klinkt wat serieuzer wat mij betreft.
Het komt op mij over alsof ze meer systemen uitschakelen dan alleen de getroffen systemen. Dat vind ik eigenlijk best proactief.
Als je getroffen bent door spyware zit er een lek. Als je dat gedicht had voordat je gehacked werd is het zeker wel proactief. Omdat je niet wist tot je lek was tot de hack lijkt me dat ze eigenlijk niet goed weten wat er gebeurt en is het uitzetten wmb niet zozeer proactief alswel onzekerheid over de scope van de aanval.
de servers 'op een veilige manier' weer online te brengen.
Doorgaans is het euvel tegenwoordig dat men geld eist om de gestolen data niet te publiceren. Dus of de servers wel of niet aanstaan, maakt dan niet zoveel uit.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.