FBI adviseert gebruik adblocker tegen malafide zoekadvertenties

Het Amerikaanse FBI adviseert gebruikers van werknemerservicewebsites en overheidsdiensten om onder meer een adblocker tegen malafide zoekadvertenties te gebruiken. Volgens de opsporingsdienst gebruiken cybercriminelen zoekadvertenties om geld te stelen.

Volgens de FBI proberen cybercriminelen al langer door middel van phishing inlog- en betaalgegevens van slachtoffers te stelen door zich voor te doen als legitieme aanbieders van bepaalde services. De opsporingsdienst stelt dat criminelen zich daarbij steeds vaker als bijvoorbeeld loonadministratiebedrijf, werkloosheidsinstantie of gezondheidszorgspaarfonds voordoen via zoekadvertenties. Deze advertenties moeten het doen lijken alsof het om de website van een bestaand legitiem bedrijf of echte overheidsdienst gaat, maar waarbij bijvoorbeeld een URL net iets anders gespeld is en naar een phishingwebsite verwijst.

Om deze vorm van cybercriminaliteit te voorkomen, raadt de FBI gebruikers van dit soort diensten aan om onder meer de URL waarnaar een advertentie verwijst te controleren, de URL handmatig in te voeren en snelkoppelingen naar vertrouwde websites op te slaan. Daarnaast zegt de dienst dat een adblockerextensie kan zorgen dat zoekadvertenties geblokkeerd worden.

Door Yannick Spinner

Redacteur

25-04-2025 • 19:51

62

Submitter: Anonymoussaurus

Reacties (62)

62
61
43
0
0
12
Wijzig sortering
Ik zou mensen vooral Ublock origin aanraden, open source en zeer effectief.

Andere opties zijn bijvoorbeeld browser als Brave waar het ingebakken zit, of netwerk gebaseerde blockers, zoals custom dns servers of sommige vpn diensten zoals Proton.

Hieronder wat meer tips:

https://www.privacyguides.org/en/desktop-browsers/
https://www.privacyguides.org/en/browser-extensions/


(Disclaimer: ik ben oprichter van de bovenstaande site.)

[Reactie gewijzigd door Blacklight447 op 25 april 2025 21:03]

Let wel dat DNS servers of VPNs langzamerhand minder en minder goed werken. Ze serveren de adds meer en meer van dezelfde domeinnamen als de content;..
Hier ook AdGuard in mijn homeassistant zitten en nog niet echt last van gehad, kan natuurlijk altijd nog komen. Moet ik wel zeggen dat hij bij mij zo volgestampt zit met lijstjes dat ik de betaalde resultaten van google niet eens open kan klikken.

Dus kan ook liggen aan welke dns lijsten je gebruikt, het grote voordeel je hele pc kan er niet meer bij niet alleen je browser. Dus ook voor tracking blocking enzo een goede optie. Eventueel nog te combineren met een plug in in je browser voor nog een stukje extra blocking.

Het is wel een beetje gek aan het worden dat we met zijn allen allemaal van dit soort maatregelen moeten nemen omdat het op de een of andere manier niet lukt om de advertentie providers, looking at you google, onder controle te krijgen of op zijn minst zo ver dat ze content eens gaan bekijken voordat ze het bij iedereen naar binnen gooien.

Waar ik ook nog steeds niet bij kan is dat je dus hele lijsten kan krijgen om jezelf tegen malicious bende te beschermen maar dat de opsporingsdiensten niet in staat lijken te zijn diezelfde lijstjes uit te nutten omdat soort lui en mass op te rollen.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @themadone26 april 2025 09:35
Moet ik wel zeggen dat hij bij mij zo volgestampt zit met lijstjes dat ik de betaalde resultaten van google niet eens open kan klikken.
Dat kan met de default lijsten van Adguard en Pi-hole al niet meer. Het breekt vrij snel functionaliteit waardoor het eigenlijk alleen geschikt is voor mensen die ook bereid zijn te troubleshooten of die het inleveren van functionaliteit zoals shopping via Google voor lief willen nemen. Aan elk voordeel kleeft een nadeel op dit vlak.
Je kunt het een nadeel vinden, maar het doet waar het voor bedoeld is. Dat het praktische bezwaren geeft maakt je je er alleen maar meer bewust van hoe veel tracking er plaatsvindt als je online bezig bent.
Het doet méér dan waar het voor bedoeld is. Nl. het breken van functionaliteiten, en dus niet alléén het blokkeren van ads.
Dat zie ik toch echt anders. Ik ga altijd al direct naar de shops zelf toe om geen clicks voor Google te genereren. Ze tracken precies waar je allemaal in geinteresseerd bent.
Dat doen Adguard en Pi-hole niet, maar de tracking en dergelijke troep die websites willen serveren (al dan niet via advertenties). De schuld neerleggen bij partijen die dat proberen op te lossen (te blocken) zodat je veiliger het internet op kan is wel erg makkelijk.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Exirion26 april 2025 13:33
Dat het praktische bezwaren geeft maakt je je er alleen maar meer bewust van hoe veel tracking er plaatsvindt als je online bezig bent.
Dat klopt maar het zorgt er ook voor dat het veel minder goed inzetbaar is in bv een gezin of wanneer je samenwoont en mensen wel gewoon de normale Google functionaliteit willen gebruiken. Je blijft aan het bijstellen; of je blokkeert te weinig of te veel.
Daarom is een DNS-adblocker ook niet meer voldoende. Daarvoor moet je een uBlock of Adguard gebruiken, die analyseren ook de inhoud van aanvragen om te zien of daar nog iets in zit wat geweerd moet worden.
Dank voor deze verduidelijking, dat wist ik dus niet.
Zoals tweakers soms ook doet
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @nzall26 april 2025 09:34
Dat klopt. Het blijft een kat en muisspel en hoe meer mensen op basis van DNS gaan blokkeren hoe meer de advertenties van dezelfde domeinen als de content gaan aanbieden. Je ziet daar nu al een toename in. Zodra de advertenties niet meer op basis van DNS te onderscheiden zijn doen oplossingen als Adguard en Pihole niets meer.
Je eerste tip is fantastisch, maar daarna sla je de plank mis door een Chromium browser aan te raden: Google zorgt er net voor dat adblockers minder en minder effectief kunnen werken.

De enige degelijke optie momenteel is Firefox en afgeleiden. Zelf ben ik fan van Zen Browser.
Chrome staat voor zover ik weet los van Chromium, wat Google met Chrome doet moeten ze zelf weten, maar in andere Chromium gebaseerde browsers werken adblockers nog gewoon.
Chromium laat manifest v2 volledig gaan, dat is geen chrome dingetje, het probleem zit echt in chromium. Het staat chromium forks volledig vrij om te proberen manifest v2 support in te bouwen, maar dat is niets iets dat zelfs de grotere namen zoals brave of Vivaldi op lange termijn kunnen volhouden als ze nog up to date willen blijven met de main chromium branch.

[Reactie gewijzigd door kiang op 25 april 2025 21:43]

Ja, maar Brave gebruikt voor zover ik weet niet Manifest V2 om advertenties te blokkeren. Dat zit er bij hen gewoon direct in de browser ingebakken.
Klopt, net zoals Vivaldi. Probleem is dat je d beperkingen van manifest v3 dus enkel kan omzeilen als je je eigen browser bouwt. Als je wat meer wilt dan standaard wordt aangeboden door brave of Vivaldi, dna heb je pech en zit je alsnog met de beperkingen die Google je oplegt doordta ze manifest v2 blokkeren.

Firefox is dus de echte oplossing.
Chromium wordt ontwikkelt door Google, die ook Chrome uitbrengt. In hun browser wordt de Manifest v2 er ook uit gelaten. Dit is dus een Google dingetje, niet omdat Chromium het volledig laat gaan maar omdat Google die keuze maakt.

Wees verstandig en go Brave.

[Reactie gewijzigd door freektech op 26 april 2025 01:58]

Manifest v2 wordt uit chromium gesloopt. Daar kan brave niets tegen doen.

Wees slim en kies Firefox.
Nou, de verwachting is dat uiteindelijk alle Chromium based browsers over zullen gaan naar Manifest V3. Google is vooralsnog de grootste investeerder en ontwikkelaar in Chromium. Het is nog even afwachten hoe dat gaat verlopen als ze eventueel Chrome moeten verkopen... Maar ik vrees dat het er niet beter op wordt.
De enige degelijke optie momenteel is Firefox en afgeleiden.
Ik zou daarbij willen zeggen dat WebKit ook een prima engine is die net zo goed voldoet aan moderne standaarden, en ook standaard third-party cookies uitzet. De makers daar van hebben ook een incentief om afgeleide browsers zo privacy-vriendelijk mogelijk te maken.

Grote nadeel is dat er voor Windows niet echt een WebKit-browser bestaat, dus dat zal op Linux / macOS moeten. Of je moet met WSL2 lopen pielen, maar dat raad ik niemand aan.
Ublock + Ghostery op een streng ingestelde Firefox.

Hier is een uitleg over hoe je je Firefox streng kan instellen
YouTube: Firefox is NOT private. Here's how to fix it. (Firefox Hardening)

[Reactie gewijzigd door xman1985 op 25 april 2025 20:26]

Ghostery is al jaren afgeschreven toen het commercieel werd toch?
Beetje zoals Adblocker. Ze probeerden te monitizen, maar dat is allemaal door gevallen en inmiddels is het zo goed als een ander bedrijf (als ik de wiki lees). Ik vind het vooral handig voor de automatische cookie melding blocking. Maar ik zie in de thread hier boven nog wel mooie tips voorbij komen (consent-o-matic).
Heb je ook niet nodig volgens mij als je uBlock gebruikt.
LibreWolf dan, niet Firefox ;) :)
En nu als een normale website. In plaats van youtube. Dat barst van de reclame en trackers.
En een filmpje is lastig om rustig na te lezen en na te zoeken wat welke instelling exact doet.

En als vervanger/tegenhanger van Ghostery werkt disconnect.me ook goed.
Ik gebruik zelf AdGuard, is uBlock origin toch beter?
Nee, Adguard werkt beter omdat die ook systeem-breed ingezet kan worden zodat niet alleen webbrowsers ads blokkeren, maar ook andere toepassingen.
Ik gebruik het op mijn Pixel en als DNS over HTTPS in Max protection in Firefox.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Martinspire26 april 2025 13:35
Dat klopt maar het kan ook heel veel niet blokkeren wat met bv een browser add-in wel kan. Meer en meer bedrijven kiezen ervoor om van hetzelfde DNS domein ads te serveren wat een Adguard en Pi-hole in 1 klap buiten spel zet. Wil je dan nog blokkeren dan zal je echt iets aan de client kant moeten gaan doen.
Ik heb het ook over de Adguard App, niet de DNS service. De app is systeembreed actief en is dus sterker dan alleen een add-on. Hij werkt tevens samen met de Adguard addon als je die installeert en daardoor heb je dus een double-whammy. Daarnaast kun je nog Adguard als DNS server gebruiken of AdguardHome/Pi-Hole gebruiken, maar dat stopt inderdaad niet alles.

Juist dat Adguard nog apps heeft, maakt ze wel een stuk sterker. Daarom hadden ze ook vrij snel de MV3 ondersteuning werkend, want het meeste gaat nu gewoon via de app zelf.
UBlock origin, ClearURLs en Consent-O-Matic met alle consents uit. Het zal vast niet alles tegenhouden, maar het helpt wel.
En Privacy badger erbij.
Uit de FBI's document:
Most internet browsers allow a user to add extensions, including extensions that block advertisements.
Chromium heeft bijna 70 procent van de browsermarkt in handen en Google draait adblockers in die engine de nek om, of heeft dat al gedaan. Deze uitspraak van de FBI is dus fout of staat op het punt om achterhaald te worden.

Firefox en diens forks moet je hebben voor een werkende adblocker extension.
De stelling is niet dat het grootste deel van de gebruikers een browser gebruikt die adblockers mogelijk maakt.

En dat een van de meest gebruikte browsers het adblockers moeilijk maakt wijzigt niet spontaan dat de het grootste deel van de browsers dat dus maar zal volgen.
En dat een van de meest gebruikte browsers het adblockers moeilijk maakt wijzigt niet spontaan dat de het grootste deel van de browsers dat dus maar zal volgen.
Juist wel. Chromium is upstream van tig browsers. Brave is een van die downstream projecten. Zij verzetten zich actief tegen deze ontwikkeling, maar in de bekendmaking van dat verzet gebruiken ze termen als 'for as long as we're able' en 'for now'. Dat maakt het zo'n probleem dat Google een advertentiebedrijf is dat ook de verreweg populairste browser-engine ontwikkelt.
Maar dat negeert dat het niet zomaar verschillende browsers zijn. Als die andere browsers geen verschil willen maken dan hadden ze niet bestaan. En dat is precies waarom er niet zomaar vanuit kan worden gegaan dat wat Google voor Chrome doet maar zal worden geaccepteerd in de andere browsers. Dat doen de andere browsers namelijk nu al niet zomaar. Het feit dat ze profiteren van de engine en dus ontwikkeling heeft inderdaad ook afhankelijkheid en dus belemmeringen, maar men stelt ook zelf grenzen in de eigen implementatie aan wat nog acceptabel is.
Als downstream devs zo makkelijk grenzen konden stellen, hield Brave geen slag om de arm in zijn formulering.

En Chrome is niet hetzelfde als Chromium. Chrome is ook een downstream product. Zelfde dev, maar wel downstream.
uBlock Origin lite werkt nog wel standaard in Chrome.
Firefox ondersteunt standaard uBlock origins wel.
Dat klinkt alsof er per wet iets verboden moet worden...

Anyways, ik kan Adguard aanraden. Kan systeembreed advertenties blokkeren (inclusief advertenties bij youtube) en is voor een aardige prijs via stacksocial te krijgen voor een levenslang abonnement voor meerdere devices (dan kost een family plan nog maar eenmalig 40 dollar ipv de eenmalige 160, of de 5 per maand). Dat was voor mij de aankoop dubbel en dwars waard en de afgelopen jaren werkt het allemaal prima. AdguardHome werkt ook wel aardig, maar dat is vooral een DNS ad-blocker die als backup niet verkeerd is (of voor devices waar je geen adguard client voor hebt), maar je wilt liever de applicatie gewoon hebben draaien.

Ik ben benieuwd welke opties de FBI aanbeveelt trouwens.
Bedankt voor de tip, net een levenslange licentie gekocht. Ging nog de helft af door een promotie. Moest 20 dollar betalen
Hoe heb jij die extra 20 dollar korting geregeld als ik vragen mag? Zit ook even te kijken naar die stacksocial deal.

Edit: oh ik zie het al. Staat letterlijk op die stacksocial site zelf 8)7

Ik kreeg nog zo'n 24 dollar korting waardoor ik uiteindelijk 17,20 euro heb betaald voor lifetime familieplan.

[Reactie gewijzigd door jesco_white op 26 april 2025 12:21]

Ha dat is leuk, maar euhm Chrome heeft "juist" de ad-blockers hun stroot toegenepen. Iedereen dan maar naar Firefox/Brave/... (*Chromium based browsers kunnen nog wel werken**)
Ublock lite verbergt ook zoekadvertenties in google zoeken
Kan iemand mij uitleggen wat een "zoekadvertentie" is?
De met 'advertentie' gemarkeerde links die bovenaan het zoeken op Google/Bing etc. verschijnen.
De FBI waarschuwde in december 2022 ook al voor malafide zoekadvertenties: https://www.ic3.gov/PSA/2022/PSA221221
De belangrijkste adviezen zijn (vrij vertaald):
  • Let op de URL bij het klikken op een advertentie. Malafide URL's kunnen lijken op legitieme URL's maar met een typfout. Malafide advertenties kunnen ook leiden naar een andere site dan aangegeven.
  • Ga rechtstreeks naar de URL van een bedrijf i.p.v. via een zoekmachine.
  • Gebruik een adblocker, deze blokkeert zoekadvertenties.
  • Gebruik bladwijzers om naar websites te gaan in plaats van een zoekmachine of advertenties.
  • Wees je ervan bewust dat social engineering (telefonisch voordoen als bankmedewerker of helpdesk) toegepast kan worden voor het verkrijgen van mfa-tokens.
De laatste twee zijn nieuw t.o.v. de psa van 2022.
Was dit niet al tientallen jaren een advies vanuit de antivirusvendors? Toen de migratie weg van 468x60 was voltooid, bleek dat een tijd lang 99% van de virussen via de nieuwe advertenties binnen kwam? Wij rollen bij klanten altijd een Intune policy uit die een adblocker installeert en we melden dit aan de marketingafdelingen.
Wat heeft het formaat van de banner er mee te maken? Ik maakte 20 jaar geleden banners voor diverse reclamebureau’s. Elke banner moest in meerdere formaten aangeleverd worden. 468x60 was nooit het enige formaat. Zes tot wel tien formaten van dezelfde banner maken was heel normaal.
Ik heb ook nog een etc/hosts file van bijna 13 megabyte groot, dus dat helpt ook nog. Hier kun je zelf veel gebruikte hosts-bestanden (porno, social, gambling en combinaties daarvan) downloaden.
Draai gelukkig Pihole en gebruik Ublock. Heb er zo een heel stuk minder last van.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn