Uitrol Android 14 ging bijna drie keer zo snel als die van Android 15

Android 15 stond zo'n zeven maanden na de release op 4,5 procent van alle Android-toestellen. In diezelfde tijd werd Android 14 op zo'n 13 procent van alle Android-smartphones geïnstalleerd. Dat verschil komt vermoedelijk door Samsung, die onlangs pas met een OS-upgrade kwam.

Google publiceert tweemaal per jaar Androids distributiecijfers, zo schrijft 9to5Google. Op 1 april 2025 stond Android 15 op zo'n 4,5 procent van alle Android-toestellen. Android 15 kwam op 3 september 2024 voor het eerst uit voor ontwikkelaars en werd in de zeven daaropvolgende maanden op 4,5 procent van alle toestellen geïnstalleerd. Op 1 mei van 2024, zo'n zeven maanden na de release van Android 14, schreef hetzelfde medium op basis van de officiële cijfers dat het besturingssysteem op 13 procent van alle toestellen stond. Android 14 werd in de zeven maanden na de release bijna drie keer zo vaak geïnstalleerd als Android 15.

Dit heeft in ieder geval deels met Samsung te maken. Het bedrijf begon begin april 2025 pas met de uitrol van One UI 7, de Android 15-versie voor Samsung-toestellen. Ter vergelijking: One UI 6 kwam in dezelfde maand uit als Android 14. Aangezien Samsung de grootste Android-smartphonemaker is met een marktaandeel van zo'n 16 procent, heeft het bedrijf een grote invloed op de distributiecijfers van het nieuwste Android-besturingssysteem.

Op het moment van schrijven is Android 14 hoe dan ook het meest gebruikte Android-besturingssysteem met een installatiebasis van ruim 27 procent onder alle Android-toestellen. Ook Android 13, 12, 11, 10 en 9 zijn vooralsnog veel meer in gebruik dan de recentste versie, al is dat logisch gezien de potentiële poel van Android 15-ondersteuning nog relatief klein is. Andere grote smartphonefabrikanten als Xiaomi, vivo, Realme en Honor hebben voor de meeste toestellen nog geen besturingssysteemversie op basis van Android 15 uitgebracht. OnePlus, Nothing en ASUS brachten na Google zelf al wel een dergelijke update uit.

Android-versie Distributie op 1 april 2025 Distributie op 1 mei 2024
15 4,5% -
14 27,4% 13,0%
13 16,8% 20,9%
12 12,8% 14,7%
11 15,9% 19,0%
10 10,2% 13,6%
Pie (9) 5,8% 8,4%
Oreo (8.x) 4,0% 5,8%
Nougat (7.x) 1,2% 2,0%

Door Yannick Spinner

Redacteur

25-04-2025 • 16:28

65

Reacties (65)

65
64
18
0
0
41
Wijzig sortering
Ik weet vanbuiten zelfs niet welke android versie ik heb op mijn telefoon. In de beginjaren wilde ik altijd de laatste versie hebben staan, maar nu ben ik gewoon tevreden met beveiligingsupdates.

[Reactie gewijzigd door Swindowmasher op 26 april 2025 18:09]

Settings > About phone en dan wat naar beneden scrollen.
Het punt is net dat het niet uitmaakt. De verschillen zijn voor de meeste mensen zo klein dat je alleen maar weet dat je een nieuwe versie hebt omdat de update zo lang geduurd heeft met installeren en er een paar icoontjes veranderd zijn.

In dagelijks gebruik maakt het geen drol uit voor vele mensen of je nu 13, 14 of 15 draait. En dat is ook waarom ik zelf niet eens geef om hoeveel OS updates een toestel krijgt, maar het voor mij vooral belangrijk is hoe lang en hoe frequent er beveiligingsupdates komen.
True, behalve dat Google is begonnen met de Play Store & app updates te stoppen bij apparaten dat geen Android 14 of hoger hebben.
Heb je hier een bron van?

Ik ben zelf app ontwikkelaar en wij supporten alles vanaf Android 8 of hoger. het lijkt me raar dat Google die mogelijkheid ineens weg haalt.

Daarnaast geeft google security updates en play system updates vanaf android 13 of hoger. Tot maart 2025 was dit 12 en hoger. En zelfs dan kan een fabrikant zelf nog kiezen om voor android 10 bij wijze van security updates uit te voeren.
Die laatste zin "En dat is ook waarom ik zelf niet eens geef om hoeveel OS updates een toestel krijgt, maar het voor mij vooral belangrijk is hoe lang en hoe frequent er beveiligingsupdates komen." is eigenlijk precies waar het tegenwoordig om draait. Gelukkig doet de wetgever daar inmiddels ook iets aan,
Weinig UI changes betekent niet alles. Er zitten security, privacy en performance verbeteringen in. En ja, ook extra features.
Ik neem aan dat je laatste bedoelt? Laagste zou niet zo best zijn haha, tenzij je niet van verandering houdt. :P

[Reactie gewijzigd door Ebbez op 25 april 2025 17:33]

Was inderdaad een typo 💀 Heb het aangepast
Zelfde hier. Alles zit er al jaren op nu. Zowel bij iOS als Android vind ik de jaarlijkse upgrades een beetje een lachertje worden. Geeft ook aan hoe compleet de huidige software is overigens.
Smartphones zijn een beetje uitontwikkeld.
Ik ben het niet helemaal eens.

Ik ben het eens met het feit dat we ondertussen wel weten wat we willen dat een smartphone kan doen en welke features we willen en sterker nog: elke smartphone kan dit ondertussen ook al wel, zelfs de budget phones.

Ik ben het niet eens dat het uitontwikkeld is. Deze features kunnen namelijk nog veel beter gestreamlined worden. Airdrop van iPhone naar Android? WhatsApp bericht sturen naar Signal? ....

Het wiel is ondertussen dus inderdaad uitgevonden, maar de compatibiliteit kan gewoon nog beter nu omdat er inderdaad niet veel meer uit te vinden is.

De ondersteuning van de nieuwe standaarden is natuurlijk iets waar wél updates nodig voor zijn. WiFi 6, WiFi 7, laatste BT standaarden, x265, etc... Maar dit lijkt meestal hoofdzakelijk te liggen in de drivers van de SoC en maar in kleinere mate in het OS zelf.
Ik kreeg pas door dat Android 15 uit was toen ik een poos terug met Microsoft Authenticator of DUO (mfa app) een waarschuwing kreeg dat ik niet op de nieuwste versie zit van Android. Sinds een paar maanden heeft Honor wel een update voor mijn Magic 5 Pro.
Helaas heb je dan geen complete beveiligingsupdates. De maandelijkse Android Security Bulletins zijn alleen backports met fixes voor High en Critical severity beveiligingsissues. De Low en Medium issues worden alleen in de maandelijkse / quarterly AOSP versies gepatched. Android 15.0 valt daarmee dus ook buiten de boot. Voor zover ik weet zijn er geen 3rd party fabrikanten die de laatste maandelijkse/kwartaal versies van Android gebruiken. Maar dan krijg je de Low en Medium fixes tenminste nog 1 keer paar jaar bij de jaarlijkse versie upgrade. Telefoons die geen upgrades meer krijgen ontvangen deze fixes dus nooit.
Ik vraag me af of ook de Android autoradio’s die meestal op 10,11,12 en Max 13 draaien en nooit een update krijgen zijn meegenomen in die aantallen. Dat zal de aantallen voor vooral de oudere versies wel hoog houden denk ik
Ik vind televisies een groter punt. Die van mij zit nog steeds op Android 8. Daar gaat nooit meer een update voor komen :/
Mijn tv (twee jaar geleden aangeschaft) zit op Android 10, maar krijgt nog wel regelmatig updates. Ik vermoed dat een upgrade naar een nieuwere versie er niet in zit.
Ik heb mijn TV niet aangesloten op het internet. Dus opdaten zal nooit lukken.
Waarvoor zou ik dit nodig hebben??
Ja grapjas, als je er alleen een setup box en andere HDMI in prikt maakt het niet uit. De telefoon in de la heeft nog Android 2.2, maar die telt ook niet mee.

Waarom je het nodig hebt, is omdat je ook prima je TV kan draaien met enkel apps, voor steamingsdiensten en b.v. NPO plus, NLZiet etc. Heb al jaren geen TV box meer sinds ik naar glas ben overgestapt. En dan is het wel na een tijdje wat zorgelijk als je een Android 8 apparaat hebt met slechts jaarlijkse security updates en wel een permanente internet verbinding. Of in het geval van onze Sony, ergens in 2023 een update van Android 8 naar 10...

Nu staan er verder geen belangrijke gegevens op het ding, maar het is wel een zwak verouderd punt in je netwerk.
Snap nog steeds niet waarom ik mijn tv zou aan moeten sluiten op het internet.
Ik heb een pc via HDMI aangesloten op mijn tv en dat werkt prima zo.
0 updates voor de TV nodig :)

Wat moet ik met apps van de TV :? ?Ik gebruik die niet.

[Reactie gewijzigd door phantom09 op 26 april 2025 08:42]

Denk dat dit toch een ietwat andere Android versie is dan b.v. op smartphones en tablets want het heet niet voor niets Android TV.
Neen, wat je zegt klopt niet. AndroidTV is echt gewoon Android met een andere launcher erop en hier en daar een system apk'tje minder. Onder de motorkap verschilt er eigenlijk bijzonder weinig tussen AndroidTV en Android, dus op beveiligingsvlak is het idd slap dat je op TV's vaak een antieke versie draait.
Volgens mij zijn dit cijfers van/via Play services dus veel (ali)radios's (en chineze telefoons) zullen niet meetellen omdat die die service niet hebben draaien.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 26 april 2025 08:00]

Aan de hand van de titel dacht ik dat de installatie van Android 14 op een toestel an sich 3 keer zo snel ging dan Android 15. De uitrol duurt dus langer.
Yes excuses voor de verwarring, de titel is aangepast!
Ik draai zelf Android 15 via LineageOS op een toestel dat ooit officieel met 11 uitkwam en niet verder kwam dan 13.

Volgens mij waren de wijzigingen tussen 13 en 14 een stuk groter dan tussen 14 en 15, want het duurde een tijd voordat 14 uitkwam terwijl 15 redelijk vlot volgde.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 25 april 2025 19:51]

Ik heb een telefoon en een tablet die respectievelijk niet verder komen dan Android 10 en 11. Beide werken nog goed en ik houd de (weinige) geïnstalleerde apps up-to-date. Ik ga er mijn bankzaken en zo niet meer mee doen, maar voor het kijken van een videootje of muziek luisteren zijn ze nog wel te gebruiken.

Ik vind het jammer dat het zo'n gedoe is om er een alternatief OS op te zetten. Ik ben daar zelf niet handig genoeg voor en de meeste handleidingen zijn geschreven voor mensen die er al het één en ander over weten ;(
Ik draai Android 14 op een S4 mini, die in NL nooit verder kwam dan KitKat :D
Speculatie: Het zou best kunnen dat bepaalde (Qualcomm) chipsets helemaal niet meer ondersteund worden voor Android 15. Dan kun je als merk nog zo graag een update willen maken maar die gaat er dan waarschijnlijk nooit komen. Aangezien je bijvoorbeeld geen drivers hebt voor de nieuwere Linux kernel versie.
Volgens de updatematrix van Samsung zou o.a. de S23 Ultra deze maand de update naar Android 15 en OneUI 7 ontvangen maar nog steeds niets. Vraag mij ergens dan ook wel af wat voor nut het heeft dat Google dan telkens met nieuwe OS versies aankomt terwijl fabrikanten gigantisch achter blijven. Denk dat als Android 15 dan eindelijk arriveerd op b.v. de S23 dat Google al bij Android 17 zit.

Nu maakt het mij eerlijk gezegd niet veel uit onder welke versie dan een smartphone werkt want veelal vind ik de verschillen aan de buitenkant maar minimaal. Vaak wat kleine aanpassingen aan het design en wat meer widgets of ietwat andere icoontjes en dat was het dan. Geloof best dat er dan onderhuids meer veranderd is maar voor mij is dat onbelangrijk omdat ik geen diepgraver ben in Android.
Zit nog lekker op rooted 12 met afwall en mijn eigen security measures :)
Hier op lineageos 22.1 (Android 15) rooted + afwall ;) uitvoering: Motorola Moto G52, 6GB ram, 128GB opslag Wit

Wel een heel gedoe bij elke update, want je kan blijkbaar de boot.img niet integreren met de update :/
Is dit op je telefoon of tv?
? er staat toch dat het een Motorola is en die maken nog geen tv's.
Sorry, had ik overheen gelezen
Meer dan 50% van de apparaten draait dus op een niet meer onderhouden Android versie (12 of ouder). Dat is meer dan ik had verwacht.
Mijn Android gebaseerde DAP/DAC draait nog Android 7 volgens mij, gaat ook geen hogere Android voor uitkomen. Het is dan ook een Android apparaat waarbij ik mij minder zorgen maak over security. Die apparaten zijn vermoedelijk meegeteld, het gaat niet enkel om smartphones.
Tja, afgelopen week mijn Samsung J6 vervangen door een Samsung A26, dus overgestapt van Android 10 naar 15.
Ik vind het nog steeds wel jammer, want we moeten allemaal duurzamer, maar ik moet een prima functionerend apparaat nu afdanken....
Het probleem is dat telefoon fabrikanten vanaf het moment van verkoop zo gauw stoppen met de updates. Zeker met de goedkopere toestellen en ook een midrange toestel stoppen ze vaak redelijk vlot mee. Zeker een paar jaar terug mocht je blij zijn als je meer dan 3 maanden na aanschaf van een toestel nog een update kreeg.

Als consument kijk ik naar de hardware die ik nodig heb en ik zit al jaren op dat punt op een best goed toestel. Helaas door het ontbreken van updates binnenkort toch eens na gaan denken over een nieuwe telefoon, terwijl ik het liefste toch minimaal een jaar of 5 met een toestel doe... Bij mijn huidige toestel nog nooit een batterij vervangen en in de regel haal ik met 1x opladen nog bijna 2 dagen. Dan is het jammer om de telefoon te vervangen omdat er geen updates worden gemaakt.

Over gaan naar een andere variant is geen praktische oplossing. Ik bewaar ivm allerlei gezeur met een nieuwe telefoon de oude altijd nog zonder deze te resetten voor minimaal een paar jaar. In de praktijk is die dan ook nog wel eens nodig om er wat af te halen dat niet automatisch is over gezet. Dit komt dan weer doordat een echte en volledige backup maken in de praktijk niet lukt met Android en als ik iOS bekijk lijkt dat niet veel beter...
Als Google wil maken ze een besturing systeem waar je kan updaten tot het toestel het opgeeft of niet meer trekt.
Android is klote door die blobs plus het feit dat processor fabrikanten ook maar beperkt ondersteuning bieden.
Is het ook niet zo dat mensen hun smartphone of tablet al lang hadden kunnen bijwerken met een update maar dat niet doen? Ik zie dat n.l. bij familie en collega's. Van bijwerken komt niets terecht. Mensen lopen soms versies achter. Ook al komt er een melding, dan komt die tussen 100 andere meldingen die ook niet gelezen worden. Herkennen jullie dit?
Mijn J6 kreeg al 4 jaar geen updates meer....
Ja herken ik wel zeker als je bij je ouders ofzo kijkt, gewone gebruiker wordt overspoeld van notificaties meestal(Zeker als ik een Android telefoon zie soms denk jeetje wat druk).
Goed ook IOS zal dit vast wel bij sommige zijn.
Dus een niet tweaker zal echt niet zo snel updaten, want die zal de melding toch niet zien.

Of een telefoon moet automatisch updaten na enige tijd, zal Android ook vast wel doen uiteindelijk.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 25 april 2025 17:52]

Bij iOS staat volgens mij standaard “automatisch updaten” aan, of je wordt er heel erg naar gepusht.

Ook wanneer er dan een nieuwe versie is, moet je behoorlijk je best doen om die niet te installeren. Daarom zie je dat, behalve bij de apparaten die echt out of support zijn, dat de laatste versie van iOS er wel op staat.

zie ook:
https://gs.statcounter.co...s/mobile-tablet/worldwide
Klopt wel dus daar zal het wat beter gaan, maar als ik zie hoeveel notificaties er op de samsung van me pa staan.
Ik wordt er gewoon niet goed van, dan snap ik wel dat je een update mist.
Ik weet niet of dit bij elke merk zo is. Maar bij mijn Samsung A53 heb ik de update melding die ik niet weg krijg. Niet weg te schuiven, blijft staan na alle meldingen verwijderen en ook niet uit te zetten waar je de rest wel kan uitzetten.
Goede, moet nog een keer mijn telefoon proberen upgraden naar Android 12. Ik zit nu nog op 11 maar ik moet dan een Windows 7 machine regelen volgens de vertaalde handleiding van de fabrikant. Ik heb twee maanden geleden wel een security update gekregen, voor Android 11. Dat is best netjes.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn