Hiper SF-350TS ATX PSU review

De jongens van Bit-Tech kregen van Coolermaster een 350 Watt Hiper voeding toegeschoven. De nieuwe voedingen van Hiper zijn aanbevolen door Coolermaster, voor gebruik in hun nieuwe aluminium kasten. Hiper geeft je de keuze uit vier smaken, de ge-reviewde 350 Watt, 420 Watt, 520 Watt of last but not least een 420 Watt WTX versie voor de gebruikers met een dual processor opstelling. Alle versies zijn uiteraard volledig Intel Pentium 4 ATX 12V/ATX 2.03 goedgekeurd en tevens in bezit van een automatische fancontrol. Qua prijs zitten de voedingen 25% onder de Enermax prijs, waarmee ze moeten gaan concurreren.

In de review wordt eerst het gebruikte materiaal besproken, daarna gaan ze verder met de specificaties. Nadat het binnenwerk uitvoerig onder de loep is genomen wordt de voeding uiteraard ook nog getest. De eindconclusie liegt er niet om, Hiper kan de concurrentie met Enermax prima aan. Het prijsverschil tussen de twee concurrenten schommelt tussen de 25 en 38 procent, afhankelijk van welk type je aanschaft:

Coolermaster logoThe Hiper SF 350TS appears to be a very capable supply and easily up to the task of taking the Enermax challenge head on. Allegedly, Hiper claim their supplies to be at least 25% cheaper than the equivalent Enermax and thus represents excellent value. [...] The lack of luxuries such as cable braiding and dual fans disappear once you start to move up the range. Whilst this is a very worthy supply, it would seem the 420W version with it's dual fans and active PFC is better value for money and more suited to the enthusiast overclocker. (Based on what I have seen of the 350W since I have not tested the 420W version). For the non-extreme overclocker, (or someone with a water cooled rig), looking for a quiet, no-nonsense, quality supply, the Hiper SF-350W TS should fit the bill perfectly.
Hiper voeding retail verpakking

Met dank aan Anoniem: 39246 voor de tip.

Door Martijn van der Poel

Nieuwsposter

03-09-2002 • 12:38

49

Bron: Bit-Tech

Reacties (49)

49
49
29
9
1
8
Wijzig sortering
Ach ja, Enermax is al lang niet meer wat het was.. Gekl**t met de 5V lijn en er zijn zat voedingen die beter zijn (SuperFlower, CWT). Nu dus weer 1tje erbij...en voor een goede prijs.
Enermax leunt op zn naam en dat duurt niet lang meer denk ik. Ze moeten met iets beters komen om hun goede reputatie weer waar te maken.
Heeft er iemand al een een kilowatt-uren metertje aan zijn PC gehangen? En wat blijkt: Een PC trekt maar een watt of 100!

Dus al die 350, 450 of zelfs 550W voedingen zijn TOTAAL overbodig. Ze werken niet eens goed als ze maar voor 20% belast worden...


[kleine aanvulling: uiteraard is niet alleen het maximale vermogen van een voeding van belang maar ook de "kawliteit" van de spanning en stroom, met name met puls-belasting. Ik ZOU me kunnen voorstellen dat de duurdere hierin wat beter zijn, al heb ik nog nooit scoop-plaatjes gezien in een test waar de uitgangsspanning van een voeding wordt weergegeven met een schakelende belasting van 200W of zo (=40% van het maximum vermogen van de voeding)]

[nog een kleine aanvulling: En daarbij testen ze in deze test HELEMAAL verkeerd. Ze meten met een multimeter de uitgangsspanning en LAAGFREQUENT rimpel daarop. (met een frequentie minder dan 10Hz) Op deze manier meet je niet eens de rimpel op een slecht afgevlakte gelijkrichter-elco-schakeling. Da's natuurlijk totaal onzinning. Het gaat juist om spikes in de orde van enkele microseconden!.

Stelletje prutsers....]
Dus al die 350, 450 of zelfs 550W voedingen zijn TOTAAL overbodig. Ze werken niet eens goed als ze maar voor 20% belast worden...
Het aantal wattage is toch de output van de voeding. Dat de voeding maar 100 watt neemt zegt dus absoluut niks! De spanning wordt naar verschillende voltages getransformeert. Dus is de output niet makkelijk te meten. Ik heb zelf in mijn kast met een 230Watt voeding problemen gehad bij het inschakelen, omdat deze voeding eenmaal 3 CD-ROM spelers en 4 Harddeschijven niet aan kon. (het gekke is dat een reset wel werkte) Dus deze wattages zijn zeker een must voor de echte freaks!
[ontopic]
De speciale WTX versie is natuurlijk ook wel een uitkomst. De prijzen zijn trouwens ook niet slecht, maar het zal wel door de concurrentie komen.
[behulpzaammodus]
Het aantal wattage is toch de output van de voeding. Dat de voeding maar 100 watt neemt zegt dus absoluut niks! De spanning wordt naar verschillende voltages getransformeert. Dus is de output niet makkelijk te meten.
In het ideale geval (dus ook zonder vermogensdisipatie) geldt een simpele formule:
Pin = Puit, waarbij P = V*I. Dus als een voeding aan de primaire kant (Pin) slechts 100W opneemt, zal er aan de secundaire kant NOOIT meer dan 100W uitkomen. In de praktijk dus altijd minder omdat een deel als warmte gedisipeerd wordt.
Ik heb zelf in mijn kast met een 230Watt voeding problemen gehad bij het inschakelen, omdat deze voeding eenmaal 3 CD-ROM spelers en 4 Harddeschijven niet aan kon. (het gekke is dat een reset wel werkte)
Zo gek is dat niet... bij het inschakelen van de voeding gaan je 4 HDD pas draaien. Bij het inschakelen van elektromotoren (en conventionele voedingen trouwens ook) heb je altijd een hogere aanloopstroom. Zodra de motor eenmaal loopt daalt deze. Bij een reset wordt de HDD motor niet uitgeschakeld. Waarschijnlijk was je voeding net wat te krap om de inschakelstroom te leveren.
[/behulpzaammodus]
Het gaat juist om spikes in de orde van enkele microseconden!
Ok, maar als je pc normaal gesproken tussen de 50 en 100 watt neemt (de laatste keer dat ik mijn pc meette zat hij rond de 60 geloof ik) zal hij toch nooit uitschieten naar een paar honderd watt?? Lijkt me sterk.

Maargoed, 400 en 500 watt vind ik ook sterk overdreven. Mensen die met hun setup van 10 scsi-schijven, 6 ide-schijven en 4 cdr's ofzo komen pronken neem ik trouwens niet echt serieus hier... :Z
Ö ik ben niet de enige die er zo over denkt :D :z |:(
100 watt dat kan als je niks met je pctje doet maar ga eens met die zelfde tester eens kijken wat er gebeurt als je UT 2003 beta gaat testen

Met een GF4 of ati 9700 zal je opeens zien je je comp moet gaan werken en voila wattage shiet omhoog
wat jij zegt is dus totaal onzin

Je computer gebruikt niet de hele tijd het zelfde wattage
en juist omdat je die schomelingen heb in gebruik

Is het zeer handig om een voeding te hebben die het meer dan good aanken om eventueele pieken van amperage op te kunnen vangen zonder dat er een dalling van voltage voorkomt want als je voltage daalt zal je computer of vastlopen of zeer onstabiel worden

Als het zo was zoals jij zegt dan hadden de echt profs nooit dingen als enermax's of wat dan ook ooit gekocht want het zou dan een verspilling van geld zijn
De 350TS Watt is £34 en de 420TS is £44 :)
Zou het niet hetzelfde gaan als tussen Intel en AMD?

Ik denk dat Enermax ook wel met aangepaste prijzen komt, heel snel.
Ik wou toch nog een nieuwe voeding kopen binnenkort
Ik keek al naar een enermax, maar ik nu ook zie die review lees Op Bit-tech, is dit ook wel een leuke besteding (25% goedkoper dan enermax)
En ik zag ook nog een temp regelaar voor de fan :D..

ik hoop maar dat ie binnenkort bij ons ergens in de schappen ligt.
Uhm, damn!
Ik heb net gisteren een 350W Enermax besteld.

Kan iemand mij vertellen welke nou beter is? In de review zie ik de verschillen niet, en ik studeer geen EL!
Als het niet veel uitmaakt en de Hiper ook nog goedkoper is....

edit:

Ik zie dat deze voeding maar een fan heeft!? De Enermax heeft twee, dus dan hebbie wel betere airflow. Kan iemand dat bevestigen?

[edit edit]
[quote]
The 350W has one fan
[/quote]
Goed, dan ga ik wel voor de Enermax denk ik.
[/edit edit]
Anoniem: 52621 @JayVee3 september 2002 12:48
Ik zou ook graag willen als ze er wat decibellscijfers aan toevoegen.
"still, bijna onhoorbaar" zijn niet echt makkelijk te vergelijken.
Maar al met al, het lijkt me het aanschaffen waard! :-)
Deze review is gebaseerd op fuzzy logic! :+
Ik geloof ook dat de Hiper nog niet echt leverbaar is hier in NL.. daar zou je minstens weer een maand op moeten wachten ofzo
Wat is er mis met de huidige 300 watt voedingen? ik heb tot nu toe nog geen huisPC gezien die meer dan 250 watt vereist.. Vaag gedoe hoor. :Z
Als jij een dual systeem heb met 4 hd's, 2 cd-rom drives, een dikke 3D kaart enz enz. dan is een 250 Watt voeding niet stabiel genoeg :)

Een goede 350/400 Watt voeding is dan veel betrouwbaarder voor zo'n systeem :)
Met 4 harddisks, 2 floppy's, CDbrander, DVDspeler, CDspeler, TVkaart, 2 netwerkkaarten, firewirekaart, webcam en flink wat fans en natuurlijk nog een processor, moederbord en videokaart is mijn simpele ultra-goedkope 300W nog ruim, ruim voldoende.
De 12v lijn zegt helemaal niks (de HD's, cd-rom enz). Als je een 300watt voeding hebt, trekt die bij lange na geen 300watt. Je koopt een zwaardere voeding, omdat onder belasting, dat voltage naar beneden gaat. Als je 5v lijn te laag word (die je proc voed), word hij onstabiel.

Normaal heb je hier geen last van, maar als je een athlon 1400@1600@2.2v draait, trekt ie 2,5 keer zoveel energie uit je voeding. En HIERVOOR koop nou een sterkere voeding (bij voorkeur een voeding met een potmeter om het 5v voltage bij te stellen), omdat die wel het gevraagde vermogen kunnen geven.

Een computer met een 550watt voeding trekt meestal nog geen 200 watt, maar omdat deze een stabielere 5v lijn heeft, is hij toch beter.
Goedkope voedingen zijn niet altijd slecht maar ze kunnen wel vaak problemen geven als je er (te) veel dingen aanhangt :)
Is zelfde princiepe als bij versterkers en luidsprekers, beter een sterkere amp dan boxen, dan krijg je geen vervorming of "clipping" in je transienten (sinus golven/pieken en dalen).
Inderdaad, er zijn heel wat Dual systemen in de huiskamer terechtgekomen. Ik heb zelf problemen gehad met voedingen rated minder dan 300w.. Het is overigens erg leuk om te zien dat er concurrentie is op dit gebied, is lang niet altijd zo geweest!! Hopelijk blijft het doorgaan en geniet de consument ervan in termen van betere producten en lagere prijzen! :)
men neemt een dikke vette 21" monitor en sluit deze aan op de voeding van de pc. raid is ook populair geworden en daardoor zijn er meer hd's in een pc gekomen.
misschien zit je dan niet op die 250 W, maar het hoeft ook niet altijd op het maximum te zijn, een beetje W over hebben is veel beter voor de voeding zelf welke zo langer mee gaat en minder warmte genereerd
Schroef je voeding eens op een en zie dat je stroom gewoon word doorgelust naar die aansluiting :D :P
Dus er wordt niets van je wattage gebruikt van je voeding.
En je ziet trouwens bij die duurdere voedingen geen monitor aansluiting :( dat vind ik zelf er K#T maar ja het zij zo :(
Het is vooral het ATX-effect dat ervoor zorgt dat er geen outlet meer in de voeding zit. ;(
Want anders voldoet hij niet aan de ATX-specs.
Het is dus een uitzondering als je ze wel tegenkomt (waarschuw dan effe, want ik mis em ook :P )...

Alleen AT-voedingen hebben dat.
Het is dus een uitzondering als je ze wel tegenkomt (waarschuw dan effe, want ik mis em ook )...
Nou ik heb hier dus een ATX liggen met monitor outlet.
Ik denk zelf dat je ze alleen maar zult tegen komen bij die standaard voedingen die je bij een case koop (dus een no-name case :P )
Wanneer ik mijn systeem afsluit dan gaat mijn monitor in standby stand en wanneer ik hem aan zet gaat hij natuurlijk weer aan :o
Misschien voldoet hij niet volledig aan de standaard maar hij werkt in ieder geval wel :P
Ik kom nog vaak genoeg Target 230/300 Watt voedingen tegen met een monitor uitgang :)
ik heb mijn monitor gewoon in een stopcontact zitten en de mijne gaat ook gewoon op standby als mijn PC uitgaat en hij gaat ook gewoon weer aan als ik mijn PC weer aanzet.
ik zie dus niet wat dit te maken heeft met een voeding met monitor outlet :?
Leipo666:
Dan is de outlet niet geschakeld, maar gewoon doorgelust.
De monitor gaat immers niet echt uit, maar krijgt gewoon geen signaal meer v/d videokaart waardoor de monitor in standby springt.
Er blijft dus gewoon spanning op staan (totdat je de stekker v/h systeem eruit trekt, of de powerswitch op de voeding omgooit)...

Als deze nu echt geschakeld was, dan zou de monitor gewoon *uit* gaan, als het systeem 'uit' gezet wordt, want de spanning op de outlet wordt eraf gehaald...
zijn er nog monitoren te krijgen die je op je voeding aan kan sluiten dan?! ik dacht dat dat ouderwets was.. :+
Je monitor is ouderwets wanneer je je voedings kabel niet kunt vervangen :P
Standaard zit er een stopcontact kabel bij maar je kunt in de betere electro zaak of anders een gewone computer zaak gewoon van die andere voedings kabels halen :)
Denk dat je voor HyperThreading proc + ATI Radeon 9700 en zo gauw boven de 250W komt!
Dan is een 300 / 350 wel lekker op de zekere kant lijkt mij!

edit:

@ Victorv8:
Sure, maar die CD-ROM speler en HDDs en zo heb je NU ook al. Ik had erbij moeten zeggen dat PCs niet zuiniger worden maar steeds meer vermogen gaan vragen (bijv. door HyperThreading, grotere GPU, etc), dan was het duidelijker geweest hoe ik het bedoel. Bij deze...
Anoniem: 52488 @JayVee3 september 2002 13:19
Wat een onzin.

Hyperthreading kost (nagenoeg) geen vermogen, een een videokaart trekt ook hooguit 30W. (da's al 10A bij 3.3V!)

De enige dingen die een beetje stroom lusten zijn snelle CDROMspelers die up- en down-spinnen (5A bij 12V of zo, en da's dus 60W)
De cijfers van die voedingen, is h et vermogen wat ze maximaal kunnen leveren. Maar dan echt niet continu! Alleen bij het opstarten ofzo, als alle drives beginnen te werken.
Maar met een P4 kan je toch beter een 300 Watt hebben. Alleen de processor al is evenveel Watt als een gloeilamp. Al snel 60 a 70 Watt.
Ja een 300watt heb ik wel.. maar ik betwijfel het nut van een 350/420 of zelfs 500 watt.. je 4 hd's (SCSI ofzow) en alles bij elkaar.. zal niet snel tot het uiterste van je 300 watt gaan.. en stabiliteit ligt aan de kwaliteit van de voeding.. kun je net zo goed een goeie 300 watt hebben.. probleem ook opgelost..

edit:
mijn pc: 20GB 7200 + 40gb 7200 + Radeon64DDR + DVD16/48 + CDRW 24/12/40 + AMD XP 1700+ (cooler met 2 fans) + live 1024 + 2 netwerkkaartjes + FDD :P + Casefan Draaide pasgeleden nog perfect op een 230 watt voeding.. wegens nieuwe kast ging het naar 300Watt.. dus ik zie niet echt waarom een 420/350 watt nodig zou zijn.. misschien voor MP maar dat is dan ook alles.


Als je nou 30 HD's hebt hangen in je webserver ofzow vind ik het echt niet gek.. maar voor de thuisgebruiker.. slaat het weer totaal nergens op.. |:(
Mag ik U mede delen... Ik draai een 230 Watt witproduct voeding (van de tijd van mijn AMD K6 II) en daaraan hangt:
2 IBM 40 GB 7200
1 DVD Speler
1 CDRW Plextor
1 ESC K7S5A
1 ATHLON 1700+
EXTRA Case fan
1 Gforce 4 TI 4400 128 MB
1 HAuppage Win TV
2 LAN 10 / 100
1 Hercules Game Theatre DVD
Tekram 810 Ultra SCSI

En ik heb geen problemen alles draait soepel en stabiel

Je raad al wat ik me dus afvraag ????
Euhm, dr zijn meer mensen dan ik die met ongeveer deze opstelling draaien:

1 * seagate 20 GB 5400 RPM hdd
1 * Seagate 40 GB 5400 RPM hdd
2 * IBM 40 GB 7200 RPM hdd
1 * athlon XP 1700+ (@ 11*140)
1 * DVD
1 * CD RW a open 40/24/48
2 * Thermaltake 8 cm casefan
3 * Cooldermaster 8 cm casefan
1 * Sunon 92 mm Casefan
1 * ChiefTec 8 cm Casefan
1 * Dragon Orb 3 7000 RPM
2 * realtek 10/100 Mbit ethernet adaptor
1 * SoundBlaster Live 1024
1 * Manli Radeon 8500le (@ 286/275)
6 * blue light cold cathode + starter voor deze lampen.

en dan de toekomst plannen
ik hoop dat ik nog een hdd Maxtor 120 GB 5400 rpm kan bij zetten, en een 80 GB 7200 RPM.
Deze komen allebei in een 5.25" drive slotmet een cooler die in dit slot past.
Een digidock 5 komt er nog bij.

Geloof me vrij: deze opstelling zal niet meer draaien op 230 Watt, ...
voor zo n mensen als mij zijn zwaardere voedingen altijd handig.

edit:

sorry ff iets vergeten


En ik hoop dit allemaal draaiende te houden op mn Chieftec 340 Watt voeding die standaart bij mn kast was geleverd.
Mag ik van alle opgesomde artikelen weten wat hun maximale verbruik is? Zo kan ik nooit bepalen hoe zwaar je voeding met dergelijke opstelling belast wordt. Dit geldt dus voor beide posters :)
2 * Thermaltake 8 cm casefan
3 * Cooldermaster 8 cm casefan
1 * Sunon 92 mm Casefan
1 * ChiefTec 8 cm Casefan
Ja, duh! Als je een vliegtuig wil bouwen heb je idd. wel meer dan 300W nodig. ;)

Wat voor kast heb jij dat er 7 casefans inpassen? 2x voor, 2x achter, 1x zijkant, 2x boven? En dat voor 77Mhz :P
Deze kast dus
t is een fulltower geleverd met een 340 psu van chieftec

77 MHz zeg je
maar op luchtkoeling komt hij wel niet boven de 45 graden celsius }>
Ja, het is dus maar de vraag wanneer het teveel is. Als de voeding niet meer de spanningen kan handhaven die nodig zijn. Dus idealerwijs: 12 volt 5 volt en 3.3 volt.
De Enermax mag misschien een beetje van zijn pluimen verliezen, maar ik ben er toch heel tevreden van. De Enermax heeft wel 2 fans, 1 intake en 1 outtake. Het voordeel hiervan is dat de warme lucht die van je processor afkomstig is ook nog eens mee naar buiten wordt geblazen.
Ik weet in ieder geval wel dat ik mijn processor ongeveer 5% meer kon overklokken toen ik mijn no-name voeding verving door een Enermax (en wat een stilte zeg)
Die Enermax was maar 40 watt meer maar de kwaliteit was een stuk belangrijker voor mij dan de kwantiteit (of hoe dat ook maar mag heten)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.