Techjournalist en podcastpresentator Gordon Mah Ung is overleden

Gordon Mah Ung, een Amerikaanse techjournalist en executive editor bij PCWorld, is overleden aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Ung was bij PCWorld verantwoordelijk voor de artikelen over hardware en presentator van The Full Nerd-podcast.

PCWorld schrijft dat Ung het afgelopen weekend is overleden. De journalist had ruim 25 jaar ervaring met het verslaan van hardware en specialiseerde zich in onder andere in pc's. Ung begon in 1997 met schrijven voor ComputerWorld en het boot-magazine, dat een jaar later werd omgedoopt naar Maximum PC. Nathan Edwards, redacteur bij The Verge, noemt hem vanwege zijn prominente rol in de techindustrie een 'legendarische techjournalist'.

"Bij Maximum PC ontwikkelde Gordon zijn bekende stijl, die een mix was van een vurige passie voor pc-technologie, droge humor en uitbarstingen van verontwaardiging", schrijft PCWorld-redacteur John Philips. Ung had tevens een eigen segment bij de Maximum PC-podcast en verzorgde het jaarlijkse Dream Machine-project, waarbij werd gepoogd om 'de buitensporigste, best presterende pc te creëren'. In 2014 werd hij de hoofdredacteur van het blad.

Ung heeft 16 jaar voor Maximum PC geschreven voordat hij overstapte naar PCWorld. In 2016 werd hij de presentator van The Full Nerd-podcast, waarin pc-hardware wordt besproken. Philips schrijft dat Ung tot enkele weken voor zijn dood de podcast bleef presenteren. "Vanaf zijn vroegste dagen bij Maximum PC tot zijn laatste dagen bij PCWorld en The Full Nerd raakte Gordon mensen op een manier die ik nergens anders heb gezien. Hij laat een gat achter in de harten van degenen die van hem hielden, maar wat hij ons heeft gegeven, blijft voor altijd bestaan."

Aanpassing, 10.34 uur: In een eerdere versie van het artikel stond dat Ung was overleden aan de gevolgen van schildklierkanker. Dit moest alvleesklierkanker zijn.

Door Loïs Franx

Redacteur

24-12-2024 • 10:25

29

Submitter: JapyDooge

Reacties (29)

29
29
17
0
0
10
Wijzig sortering
Gordon was zeker een van de GOATS en ik ga zijn werk missen. Er loopt een GoFundMe voor de familie omdat langdurige ziektes in Amerika zoals we allemaal weten flink in de kosten kunnen lopen...
Ik vind die GoFundMe's voor ziektekosten altijd zo'n ongelooflijk brevet van onvermogen.
Hoe hard kan je als land falen en het gewoon niet erkennen.
Ik zou me kapot schamen aan het roer van zo'n land.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 24 december 2024 11:38]

Ik vind die GoFundMe's voor ziektekosten altijd zo'n ongelooflijk brevet van onvermogen.
Hoe hard kan je als land falen en het gewoon niet erkennen.
Ik zou me kapot schamen aan het roer van zo'n land.
Het land of het kapitalistische systeem? In een utopische wereld zou ziektekosten ondergeschikt moeten zijn aan winsten. Ieder mens verdient medische zorg en al helemaal bij zulke nare ziektes.

Ik zie dat het doel ruimschoots is gehaald! Heel mooi van de medemens. Dit zegt wel wat over de waardering.
Hoezo het land óf het kapitalistisch systeem? Het land heeft het systeem. Wij hebben dit niet.
Volgens mij is de VS het enige rijke westerse land waar ziek worden je meer kan kosten dan je gezondheid. Dus er lijkt me niets fundamenteel onterecht aan wat ik zeg.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 24 december 2024 13:09]

Ook vanuit kapitalistisch oogpunt is het beter als mensen niet op straat belanden bij de minste problematiek. Dit is puur lobbywerk om een paar mensen rijk te maken ten kostte van de samenleving.

Voor de rest van het bedrijfsleven zijn die ziektekostenverzekeringen die ze moeten afsluiten voor werknemers ook peperduur.
Als er geen geld is, kun je het niet uitgeven. En de groep die winst maakt heeft m.i. bijna nooit een relatie met de pot waaruit de zorgkosten betaald worden. Wat je eigenlijk voorstelt is een soort herverdeling van de winst (om maar zorgkosten te kunnen bekostigen), maar dat is;
  • soort van communistisch (waar ander misbruik optreedt, nl. exhorbiante verrijking door een kleine groep die aan de macht is)
  • gaat voorbij aan het feit dat beter/makkelijker toegankelijker zorg ook extra kosten uitlokt (omdat er niet veel mensen zijn die zeggen dat er te veel geld aan hun gezondheid besteed wordt, voor geld datniet uit eigen zak komt).
  • op zorg zelf zit niet snel een rem c.q. een punt 'het is genoeg', noch vanuit de zorgvrager, noch vanuit de zorgverlener. Dat zijn ook besluiten waar je als mens niet snel goed kan doen.
Los daarvan staat Amerika wel bekend om haar (te) dure gezondheidszorg en weinig efficient zijn. Maar dat er in elk land een relatie is tussen budget en hoeveelheid zorg en dat iemand met veel geld meer zorg kan veroorloven dan anderen, dat lijkt me een onoplosbaar probleem. Kapot schamen is een beetje te groot woord, als we ook zien dat in NL de zorgkosten niet in dit tempo kunnen groeien (of het gaat ten koste van andere, ook essentiële zaken, zoals onderwijs, werk, veiligheid). Bij een eindige hoeveelheid geld is het overmijdelijk dat er keuzes gemaakt moeten worden.
Nee wij betalen btw en accijns en belastingen wat staatskas vult naast zorgverzekering die verplicht is pensioen premie. dus wij zijn gedekt. In vs is dat allemaal of veel eigenzorg en moet je zelf regelen. Nu is de aard van de mens meer wild gaan met CC dan sparen. Wij leven in een zorgstaat met goede sociale vangnet. Wat wel afbrokkelt .
Onze maatschappij cultuur is ook kapitalistisch dus wij hebben daar ook last van maar in Amerika is er ook sterke competitive carrière cultuur wat er diep ingeworteld zit.
Er zijn wat yt kanalen van amerikanen die naar NL zijn gegaan en dus cultuur shock beleven. Maar ook andersom.
AOW is een omslagstelsel. Dat betalen de werkenden voor de gepensioneerden. Pensioen is een collectieve pot, voor jezelf, vallend onder een pensioenuitvoerder (verzekeraar of pensioenfonds).

Zorgverzekering is collectief. Deels je ZKV premie die je werkgever inhoudt, deels het deel wat je zelf nog maandelijks betaald (de premie). En een deel van de overheid.

BTW en accijnzen zijn uiteraard inkomsten bronnen voor de overheid, maar niet primair zorg. Ook onderwijs, cultuur, defensie en nog veel meer worden daaruit betaald. Bij een toenemende vergrijzing hebben we echt een groot probleem, met de huidige koppeling minimum loon, uitkeringen en AOW.
Dat is ook het probleem, en ook in veel mindere mate in Nederland sinds het beeindigen van het ziekenfonds systeem.
Zorg (in de breedste zin van het woord) is in mijn optiek een eerste levensbehoefte, en zou door iedereen in de maatschappij gedragen moeten worden. Dit voor niet alleen de uitvoerende zorg, maar ook de fabrikage en onderzoek naar nieuwe middelen.
Het winst bejag, en het behouden van bestaansrecht doordat jouw inkomen als bedrijf afhankelijk is van de hoeveelheid zieken, maakt dat de huidige big pharma juist gebaad is bij bijwerkingen van hun middelen en het niet genezen maar slechts onderdrukken van ziekten. De exacte redenen waarom ook "goede doelen" collectes voor geneesmiddelen onderzoek (zoals me ook in het glazen huis doet) totaal nutteloos zijn.

Als het aan mij zou liggen werd alles in staatshanden gebracht en werden zorgpatenten verboden. De zorg zou gratis moeten worden en geheel door de staatskas, en dus door ons allen, gedekt moeten worden. Als je ziek word als individu dan moet je enige zorg spoedig herstel zijn, en niet de zorg over de rekening achteraf.
Wanneer zorg weer makkelijk toegankelijk is dan loopt het ziekte verzuim ook terug, want men laat de kwaal in vroeg stadium behandelen.

Maar goed, het persoonlijk winstbejag en beklag van VVD'ers in de jaren 80/90 heeft uiteindelijk tot het beeindigen van het ziekenfonds geleid en privatisering van de zorg. De heren vonden niet dat ze voor een ander behoefden te betalen.
Daarom denk ik ook niet dat er ooit nog een door de maatschappij gedragen zorg systeem gaat komen, want men is al lang geen samenleving meer. Het is alleen samen ikke ikke lopen roepen...harteloos en individueel.
Het is geen falen als het systeem dat is neergezet juist de bedoeling is. De rijke Amerikaanse elites willen alleen maar rijker worden en die denken niet aan hun mede Amerikanen. Ze persen het normale volk uit willens en wetens en toch zijn ze verbaasd dat Luigi Maggioni de directeur van de meest hebberige verzekeraar heeft afgeknalt.
Ik noem het ook expliciet falen van het land, niet het systeem. ;)
En toch zijn die verzekeraars niet de bron van het probleem. Dat is de manier waarop de medische sector in elkaar steekt. De tarieven die door klinieken en zorgaanbieders gehanteerd worden zijn ronduit bizar. Als er één manier is in de VS om gegarandeerd multimiljonair te worden, dan is het door medisch specialist te worden. De verzekeraars zijn zeker geen lieverdjes, maar de enige manier om de premies niet nog veel hoger te laten worden is door ontiegelijk hard te selecteren op vergoedingen.

Maar aangezien de Amerikaanse kiezer de voorkeur geeft aan kandidaten (zowel in het Witte Huis als in het Capitool) die iedere hervorming of regulering van het systeem tegenwerken, krijgen de Amerikanen een systeem waar ze zelf voor gekozen hebben. Hoe oneerlijk en ondemocratisch dat Amerikaanse kiesstelsel ook is...
Jup, bij elk voorstel wordt gewoon het woord 'communistisch' genoemd en dan verhuist het automatisch naar de prillenbak.

Eigenlijk een half wonder dat obama care er uberhaupt is gekomen (en niet door trump afgeschaft)
Je hebt republikeinen en democraten. 2 partijen met grote lijst van politieke stand punten . Probleem is dus dat welk standpunt vind je belangrijk dat wordt dan je keuze.
Amerika 1st en milieu 1st gaat niet samen.
Hij had het er (terecht) moeilijk mee. Zo te horen waren het goede vrienden, en belde ze elkaar vaak. Wat ik zo begreep was het een hero voor hem.

Jammer dat een Go-fund weer nodig is, niet omdat ik het de familie niets gun, maar gewoon hoe belachelijk het Amerikaans zorgsysteem is en hoe ze worden beschermd (ook door de media).

RIP.
Sad news! Ik ga hem en zijn kijk missen! PCWorld gecondoleerd.
Wat een geweldig persoon was Gordon. We gaan je missen in de tech gemeenschap!
Ik zag vannacht de Tribute video van GamersNexus.
Ik wist dat hij ziek was maar niet dat het zo snel zou gaan. Groot verlies in de tech community. Hij had ook altijd erg leuke humor en was een goede journalist. Rest in peace Gordon!
Ja Steve was even emotioneel. Ze deden vaak samen een collab op beurzen. Die waren zowel inhoudelijk goed maar werden ook met humor en respect voor elkaar gebracht.
Een legende. Kan niet anders zeggen. Sterkte aan de mensen die hem kennen.
Wat een rotziekte. Sterkte aan de nabestaanden.
"Bigger bar better."
Triest, ik dacht dat het beter met hem ging na dat hij even weg was.

Eigenlijk wel vreemd triest zijn om een sterfte van iemand die je kent uit media maar nooit sprak.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.