ATi Radeon IGP 320M review

Bij AnandTech zijn ze bezig geweest de Compaq Presario 900 1500+ te testen. Leuk zal je waarschijnlijk denken, maar wat heb ik daar als rechtgeaarde tweaker aan? Het belangwekkende aan deze test is de toepassing van de Radeon IGP-chipset. Een bespreking van deze chipset heeft Ome Tom al voor ons gedaan, maar een real life experience hebben we tot nog toe moeten ontberen

Even in het kort nogmaals de mogelijkheden van de Radeon IGP-chipset. Deze chipset heeft vijf verschillende northbridges en twee verschillende southbridges. Ondanks dit aantal zijn er toch een aantal basiselementen in elke chipset terug te vinden, zo is er één 64-bit DDR geheugencontroller en een 32-bit/33MHz verbinding tussen de north- en southbridge aanwezig op alle chipsets. Daarnaast is er een geïntegreerde videochip aanwezig, gebaseerd op de Radeon VE-core. Deze videochip is wat beknot in zijn mogelijkheden, voornamelijk vanwege zijn warmteontwikkeling en zijn relatief hoge stroomverbruik.

Nu we weer ongeveer weten hoe de Radeon IGP-chipset eruit ziet, gaan we terug naar de test van AnandTech. Bij deze test is de 320M-chipset onderzocht - met een andere dan eerder genoemde southbridges (ALi M1535+) - en dat leverde het volgende resultaat op ten opzichte van de ECS SiS 740 DDR-chipset. Over het algemeen presteert de SiS-chipset iets beter dan die van de Radeon, maar op het gebied van videoprestaties is de Radeon in staat zijn klasse te etaleren. Het eerste komt voornamelijk doordat de SiS-chipset eigenlijk bedoeld is voor desktopcomputers, waardoor een mobiele versie langzamer zou zijn dan de Radeon-chipset, terwijl de videoprestaties puur dankzij de Radeon VE-core worden bereikt. Al met al is deze laatste chipset de best presterende voor de mobiele Athlon op dit moment, al zal SiS - zeker als ze zo doorgaan - een geduchte tegenstander worden voor ATI.

Truthfully, we are excited about the Radeon IGP 320M. How can we be excited about an integrated video solution, you may ask. Well it is for one reason: it should make the wide scale adoption of the mobile AMD platform possible.

Overall we were pleased with the Compaq Presario 900 and the Radeon IGP 320M. Although the chipset may not be a gamers best friend, it does make for a large improvement over what is being used in mobile AMD systems now. It brings to the market reasonable 3D support, fast 2D performance, and great DVD playback.
ATI Radeon IGP chipset mogelijkheden

Door Jeroen P Hira

16-08-2002 • 13:31

18

Bron: AnandTech

Reacties (18)

18
18
18
11
4
0
Wijzig sortering
Kan me inderdaad voorstellen dat de ATI chipset best goed presteerd. Jammer van het stroomverbruik van de radion VE maar als ze goed presteerd dan kan ik ook daar wel mee leven... Om nieuwe speler te zijn op de chipset markt doet ATI het in ieder geval niet slecht... zeker te denken aan de nforce van nvidia die toch best wel duur was en niet bepaald super presteerde (denkend aan goedkope setjes als de sis735 of 745 voor het amd platform
Over het algemeen presteert de ECS-chipset
(later nog een paar keer)

:? De SiS chipset? ECS heeft het mobo etc geproduceerd, het gaat om een SiS chipset.

Dus Jeroen, correctie graag... ;)
waarom douwen ze toch van die stroomvretende chips in die mobiele dingen, douw dr gewoon een simpel rotding in waarmee je een beetje kunt windozen misschien powerpointen enzo en weet ik veel wat je met een laptop doet
die dingen zijn niet om te gamen, er hoeft geen snelle kaart in te zitten
maarja andere mensen zien dat blijkbaar anders :S

ik heb iig geen geld voor een laptop dus ik hou me dr verder wel buiten :D
De taken van de videokaart kunnen ook gedaan worden door de CPU. Echter dan verleg je het probleem naar de CPU; deze zal op zijn beurt net zo veel, zo niet meer, energie gebruiken.
Als je het artikel nou had gelezen voor je reageert dan had je gezien dat dat precies is wat ze gedaan hebben!

1) Het is GEEN stroomvretende chip. Die ingebouwde Radeon gebruikt ATI's PowerPlay power saving technologie.
2) Dit is geen snelle kaart. Hij is gebaseerd op een Radeon VE. Voor een geintegreerde mobiele chipset voor Athlons is ie redelijk krachtig, maar het stelt niets voor in vgl met bv een Radeon Mobility 7500.
Wat ik niet snap aan dit leuk verhaaltje is dat je ATI een voorsprong geeft op SiS terwijl ATI, maker van Videokaarten, net begonnen is met het maken van Chipsets op moederborden.

SiS daarentegen is al jaren lang bezig met ontwikkelen en produceren van chipsets voor moederborden.

En dan kom je met deze uitspraak:
Al met al is deze laatste chipset de best presterende voor de mobiele Athlon op dit moment, al zal SiS - zeker als ze zo doorgaan - een geduchte tegenstander worden voor ATI.
Dat het de best presterende Athlon mobile chipset op dit moment is, is een leuke bijkomstigheid, maar je hoeft SiS nou niet helemaal in een hoekje te gaan drukken met die uitspraak. Je doet nu net of ATI al jaren lang zulke mobile chipsets produceren, terwijl ze pas net zijn begonnen. Ik vind dat je deze uitspraak wel ff mag aanpassen.
De ATI is beter door zijn videoprestatied. SiS is op bijna al het andere beter. Dus als SiS bijvoorbeeld een mobile Xabre (ofzoiets) maakt en integreerd in de chipset winnen ze het van ATI.
Het is heel belangrijk dat ook de mobiele apparaten volwaardige 3D applicaties kunnen draaien. Om maar een inkoppertje te noemen : Medici en Astronauten.

Verder is het voor sommigen, zoniet velen, hartstikke leuk om in de trein lekker op je laptoppie te quaken of doom te spelen met een diepgang en snelheid van een thuis-kom-en-ploeter.

Deze ontwikkeling is niet minder dan logisch in het kader van "sneller, beter, meer en kleiner"

edit/typo
Anoniem: 35302 @lucid16 augustus 2002 14:27
Astronauten ja dat is pas een aantrekkelijke doelgroep. :+
Zijn die USB porten eigenlijk USB 2.0 of niet? Want steeds meer speelgoed (vooral met dataopslag) gaat over op USB 2.0, is wel leuk als je die snelheid dan ook kunt gebruiken.
Zal vast een goede onboard kaartje zijn, ben niet anders gewend van radeon. Heeft de laptop eindelijk ook wat leuks en goed.
Even ter duidelijkheid:

Het gaat hier om de chipset van het moederbord, niet om de grafische chip.
Dat heb je helemaal juist, maar wat is er nou aan de hand...
Het is een moederbord chipset met een geintegreerde videochip, nl een chip gebaseerd op de Radeon VE-core.

[q]Daarnaast is er een geïntegreerde videochip aanwezig, gebaseerd op de Radeon VE-core. Deze videochip is wat beknot in zijn mogelijkheden, voornamelijk vanwege zijn warmteontwikkeling en zijn relatief hoge stroomverbruik.[q]

Dus, even ter duidelijkheid: "draaiovr" had het wel goed en jij fout!!!!
laptops worden heel vaak eerder proffesioneel gebruikt... en proffesionele gebruikers hebben ook graag een spelletje tussendoor.... :+

troyuwens wat heb je aan een computer waarop je niet eens kan gamen :7
troyuwens wat heb je aan een computer waarop je niet eens kan gamen :7
Dat ligt eraan..... Professionele gebruikers gebruiken de laptop in vele gevallen voor zakelijke doeleinden. En als ze een spelletje doen zal het meer klaverjassen zijn en zeker niet UT,Q3 etc... (op uitzonderingen daargelaten, je hebt altijd van die mafkezen). Maar in de meeste gevallen worden deze dingen gebruikt om een presentatie te houden, agenda bij te houden, documentjes maken, maar echt vrij beperkt in spellen....
Inderdaad doe niet zo moeilijk. heb je wel eens grafish programma's op een laptop gebruikt.??? heb het dan niet over de prof deze neemt met het beste van het beste nog geen genoegen.. maar je kan onder weg nara je werk bijvoor beeld wel wat werk doen zo als pic's bewerken enz..
En waarom heb je nog nooit een grafisch programma op een laptop gezien? Heel simpel: Omdat daar tot voor kort de hardware niet voor was. Een verhaal van de kip en het ei, dus.

Het is echter wel handig voor sommige mensen om een 3D-laptop te hebben: Denk aan makelaars en projectontwikkelaars die nu in 3D een voorstel kunnen laten zien aan een klant. De klant kan dan om het object heenlopen, in plaats van kijken naar statische tekeningen.

Denk verder aan presentaties die iedere manager geeft. Tegenwoordig is elke laptop wel in staat om mooie 2D-plaatjes te laten zien, maar een manager die een presentatie showt met bewegend 3D erin, houdt wel zijn publiek attent: Beweging trekt aandacht.

Denk voor de tweaker aan LAN-parties. Ook al is de hardware daar niet specifiek voor bedoeld, en is de hardware bij lange na niet in staat om hetzelfde te showen als de doorsnee P4-2GHz met GF4, UT en Q3A zijn nog altijd populair en ongetwijfeld prima te spelen op deze veel lichtere computer dan bovengenoemde. Voor het gemak laten we de prijs buiten beschouwing ;)

Misschien is nu de tijd aangebroken om voor de proffesionele markt nu software te maken die gebruik maakt van 3D, rekening houdend met de beperkte mogelijkheden van de huidige 3D-laptops.

En voor wat later: Een 3D Windows desktop die eruit ziet als een virtuele ruimte. Het idee is er al, de uitwerkingen ook (er is nu nog aparte software voor nodig, maar je kent M$), maar niemand werkt er nog mee. Onder andere omdat zo'n Windows niet zou lopen op de huidige laptops.

Dus 3D op de mobiele computer werd hoog tijd!
Ben benieuwt hoe hij zich met Gefore 2 go vergelijkt!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.