Ik kan mij voorstellen dat het ontbreken van binaries als een nadeel wordt gezien bij Gentoo. Maar ik denk dat Gentoo juist gericht is op de mensen die alles zelf willen laten compilen. Daarin onderscheidt Gentoo zich van alle andere Linux distributies. Als je toch behoefte hebt aan binaries...prima...maar neem dan geen Gentoo, maar een van de vele andere distributies. Er is immers keuze zat.
De winst is miniem. Waarom leveren ze dan niet gewoon die binaries net zoals de 3 BSD's dat wel gewoon doen? Wat is dat nou voor extra moeite? Ik zie het als onvolledigheid.
Ik ben het trouwens niet met je eens dat compileren op een p1/200 firewall niet goed kan gaan. Dingen die erg zwaar zijn om te compileren zijn vooral XFree, Mozilla en alles wat met KDE te maken heeft. Maar dit zijn juist de dingen die je niet op een p1/200 firewall draait. De dingen die je wel op een p1/200 firewall/server draait zijn bijvoorbeeld SSHd, MySQL, Apache, PhP, ProFTPd, e.d., en enkele praktische tooltjes zoals bash, wget en nmap, maar die zijn zelfs op een p1/200 prima te compilen. Dus voor een p1/200 firewall/server kun je prima Gentoo gebruiken als je dat zou willen.
Prima te compileren? Het duurt lang en de optimalisatie/winst is miniem. Wat is de winst dan? Perfectionisme waar een mens zo weinig winst uit haalt vind ik een slechte zaak: vrij loos. Stel dan gewoon binaries beschikbaar! Zijn er niet: noem ik onvolledig. Feit dat er andere distibuties zijn mag dan wel kloppen, als Gentoo zich zo graag wil vergelijken qua ports met *BSD moeten ze ook bins beschikbaar stellen. Je kunt dus nog beter een *BSD als firewall/server gebruiken en bepaalde packages in binary vorm downen (waarbij *BSD zich ook nog beter heeft bewezen dan het relatoef onbekende, nieuwe Gentoo)
Over Mozilla, KDE, X ed.: dat soort zware zaken kun je ook op een P2/400 (mijn 2de voorbeeld) draaien en dan is een binary distributie
of een mogelijkheid dat je binaries kunt downloaden en installeren gewoon een stuk makkelijker. Niet iedereen heeft zoveel vrije tijd over om steeds maar weer te compileren.
Het Debian team heeft ook afgezien van verschillende binary distributies met verschillende optimalisaties. Rede: snelheidswinst is miniem. Kernel is afaik. het enige dat geoptimaliseerd wordt voor bepaalde architecturen.
Ehm, er is van gentoo ook gewoon een image met binaries te downloaden hoor..
Bedoel jij die van 106 mB? Libc et all compileren op een P1/200 lijkt me ook niet zo'n zon-zee-en-strand scenario. Ik ging er dus al van uit dat deze gebruikt werd bij een installatie voor een P1/200. Weet niet precies wat daar voor cadeautjes bij zitten maar ik schat zo dat er geen Apache, PHP etc. etc. noch KDE/X/Mozilla bij zit.