TeamViewer is getroffen door cyberaanval

TeamViewer is woensdag getroffen door een cyberaanval. Volgens het bedrijf achter de software betreft het een aanval op de bedrijfsomgeving. Om wat voor soort aanval het gaat en welke groep erachter zit, is nog niet duidelijk.

Teamviewer meldt woensdag dat het iets opvallends ontdekte in de bedrijfsomgeving. Daarop heeft het bedrijf 'onmiddellijk zijn responsteam ingeschakeld en de gepaste beveiligingsmaatregelen genomen'. Omdat de bedrijfsomgeving losstaat van de product- en klantomgeving, zegt het bedrijf dat deze niet zijn beïnvloed door de aanval. Er loopt nog een onderzoek naar het incident.

Hoewel het nog niet bekend is wie er achter de aanval zit, vermoeden beveiligingsexperts dat de daders banden hebben met het Russische hackerscollectief APT29, schrijft BleepingComputer. Beveiligingsexpert Jeffrey publiceerde een gedeelte van een melding van beveiligingsbedrijf NCC Group op Mastodon, waarin de naam van de groep werd genoemd. De waarschuwing werd gedeeld onder experts die verbonden zijn aan het Digital Trust Centre van het Nederlandse ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Ook Health-ISAC, een community voor zorgprofessionals waarin informatie over dreigingen worden gedeeld, heeft het over APT29.

APT29, dat ook wel Nobellium of Midnight Blizzard wordt genoemd, heeft de afgelopen jaren meerdere aanvallen uitgevoerd. Zo heeft het collectief meerdere Europese politici gehackt en in 2020 verschillende gezondheidsinstituten in de VS, het Verenigd Koninkrijk en Canada die werkten aan coronavaccins, aangevallen.

Door Loïs Franx

Redacteur

28-06-2024 • 07:17

75

Submitter: SunnieNL

Reacties (75)

75
75
29
3
0
28
Wijzig sortering
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod 28 juni 2024 13:08
Er is een nieuwe update:

Security Update – June 28, 2024, 12:10pm CEST
A comprehensive taskforce consisting of TeamViewer’s security team together with globally leading cyber security experts has worked 24/7 on investigating the incident with all means available. We are in constant exchange with additional threat intelligence providers and relevant authorities to inform the investigation.

Current findings of the investigation point to an attack on Wednesday, June 26, tied to credentials of a standard employee account within our Corporate IT environment. Based on continuous security monitoring, our teams identified suspicious behavior of this account and immediately put incident response measures into action. Together with our external incident response support, we currently attribute this activity to the threat actor known as APT29 / Midnight Blizzard. Based on current findings of the investigation, the attack was contained within the Corporate IT environment and there is no evidence that the threat actor gained access to our product environment or customer data.

Following best-practice architecture, we have a strong segregation of the Corporate IT, the production environment, and the TeamViewer connectivity platform in place. This means we keep all servers, networks, and accounts strictly separate to help prevent unauthorized access and lateral movement between the different environments. This segregation is one of multiple layers of protection in our ‘defense in-depth’ approach.

Security is of utmost importance for us, it is deeply rooted in our DNA. Therefore, we commit to transparent communication to stakeholders. We will continue to update the status of our investigations in our Trust Center as new information becomes available. We expect to post the next update by end of today CEST.
ah marketing- en crisiscommunicatie: 24/7 werken op iets dat nog maar 2 dagen geleden gebeurd is :+
Henk heeft een pizza besteld en de nachtshift gepakt toen Fred na kantoortijd naar huis ging. Heftig!
Waarom kan of wordt er tegen dit soort groepen niet harder opgetreden met sancties of andere maatregelen richtig Rusland?

De meeste hacks die ik voorbij zie komen zijn van Russische hackers die dan toch weer een niet officiële verbinding hebben met het Kremlin.

Heeft dit puur te maken met dat het in een ander land is, dus wij als NL het niet lokaal kunnen en mogen onderzoeken of vervolgen?
Omdat het vooralsnog een vermoeden is dat het een aan Rusland gelieerde groep is. Zolang dat nog niet zeker is valt er weinig definitiefs over te zeggen.

En wat voor sancties of andere maatregelen dacht je aan, die én praktisch haalbaar zijn én enig kans op succes hebben? Ik bedoel, recent is het 16e pakket aan sancties tegen Rusland afgekondigd. Gaat een 17e sanctie-pakket opeens wél helpen, waar de eerste 16 pakketten dat niet (of iig onvoldoende) deden?

En daarnaast hebben we veel communicatielijnen met Rusland al afgesneden, dat maakt het ook niet makkelijker allemaal om dingen aan te pakken. Ze zijn daar heus niet onder de indruk van een onderzoeksverzoek van bijvoorbeeld Europol of Interpol.

Gezien de sancties die we tegen ze genomen hebben zullen ze niet opeens heel hard gaan rennen om aan onze onderzoeksverzoeken te voldoen...

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 22 juli 2024 14:09]

En wat voor sancties of andere maatregelen dacht je aan, die én praktisch haalbaar zijn én enig kans op succes hebben? Ik bedoel, recent is het 16e pakket aan sancties tegen Rusland afgekondigd. Gaat een 17e sanctie-pakket opeens wél helpen, waar de eerste 16 pakketten dat niet (of iig onvoldoende) deden?
Dat is zomaar mogelijk.

Het klinkt een beetje vreemd natuurlijk, en het zal in de praktijk onrealistisch zijn, maar hoe meer ‘we’ Russische producten/diensten buitensluiten/uitsluiten/frustreren/enz. hoe meer mensen er daar last van gaan krijgen, en hoe meer effect de sancties hebben.

Als er een sanctie komt, die extra heffingen levert op de Russische koekjes, dan hebben alleen de mensen in de Russischekoekjesindustrie daar last van en dus hun leveranciers.

Als op een gegeven moment heffingen worden omgezet naar blokkades (Een importverbod op Russische koekjes), dan wordt het dus nog harder.

Naar mate je steeds meer sancties oplegt, hebben steeds meer Russen er last van. Het voordeel van het opbouwen, is dat ze in Rusland ook oorzaak-gevolg meekrijgen. (De koekjesbranch krijgt echt wel door waarom ze niet meer mogen exporteren, en dat dat als reactie van de houding van hun overheid is.)
Die info gaat echt wel uitvloeien. Uiteraard komt er een tegencampagne van de Russische overheid. Als je maar voldoende prikjes geeft, gaat dat vanzelf frustratie opleveren.

Risico is natuurlijk als het land op een gegeven moment zich gaat gedragen als een kat in het nauw…
Maar onze overheden (EU-niveau) weten best wel welke prikjes ze wanneer kunnen uitdelen.
en hoe raken die sancties dan de criminelen,

want zover ik zie raak jij alleen maar de mensen die er niet voor verantwoordelijk zijn. en die criminelen gaat men niet aan pakken vanuit een burger perspektief.
Het grootste land ter wereld met alle resources van de wereld. Ze kunnen gewoon autonoom en zelfvoorzienend verder zonder wie dan ook.
Zij hebben veel gas en olie in de grond zitten. Toen het nog CCCP was, had men de beschikking over de resources van de staten die de huidige Russische Federatie heeft verloren. Dus behalve kaviaar, olie en gas, wat wil je nou werkelijk van de Russische Federatie kopen? Lada's? Borsjt?

Rusland heeft het geld van de olie/gas voorraad hard genoeg nodig om voedsel te importeren van de afvallige staten. Waarom denk je dat Putin de "pracht en praal" van de CCCP wil herstellen? Omdat het met de Russische Federatie het maar behelpen is. In en rondom de grote steden in Rusland is het mogelijk om een vrij Westerse levensstijl erop na te houden. In de rest van Rusland is dat echt niet zo.
Ik zou je eerst even verdiepen in wat ze allemaal hebben, voordat je maar wat roept. Ik zeg niet voor niets dat het het grootste land op aarde is. Grootste land --> grootste oppervlakte --> grootste kans op alle resources. Het is vrij eenvoudig. Maar dat is natuurlijk niet voor iedereen gelijk duidelijk.
In en rondom de grote steden in Rusland is het mogelijk om een vrij Westerse levensstijl erop na te houden. In de rest van Rusland is dat echt niet zo.
Wederom roeptie maar wat. Dat was ten tijde van de CCCP ook al zo.

Bovendien mistie nog onze inflatie en armoede in Nederland en West-Europa.

[Reactie gewijzigd door Hatseflats op 22 juli 2024 14:09]

Verdiepen? En die opmerking opvolgen met "grootste kans op"? Schoolvoorbeeld van "pot verwijt ketel".

Vraag jezelf eerst eens af waarom er zoveel steppes/toendra's er zijn in Rusland. Vraag jezelf dan nog eens af wat is goede grond voor veeteelt en/of tuinbouw. 3 Keer raden, steppes/toendra's zijn niet geschikt. Ja, er zwerven nomadische stammen rond in zulke gebieden, want met die levensstijl kan men nog op enigszins aan amper lonende veeteelt doen.

Waarom ontstaan steppes/tendracs? Over het algemeen houdt dat in dat er praktisch niks in de grond zit. Maar ook dat whatever klein beetje dat er misschien wel in zit, meteen hartstikke duur is om eruit te "vissen", want steppes/toendra's houden in dat het weer van enorme invloed is. Is het warm, dan is het al gauw veel te heet. Is het koud, dan is het gelijk veel te koud voor industriële toepassingen. Welke ook nog eens van alle levensbenodigdheden moeten worden voorzien. Ik ken maar weinig mensen die alleen aan gras genoeg hebben om te leven. Of productief te zijn.

Want, of je het gelooft of niet, onder aan de streep is er bitter weinig verschil tussen: iets niet hebben en iets ontoegankelijks hebben. Dan is er ook nog Siberië, ook al zo'n nuttig stuk grond waar zich mogelijk zeldzame aard materialen kunnen bevinden. Veel plezier met het uit de grond trekken ervan. Tegen de tijd dat de Siberische ijsvlakte is gesmolten, hebben we als mensheid die mogelijke voorraden niet meer nodig, want erg leefbaar is de aarde dan niet meer, vanwege alle methaan die is vrijgekomen.

Eventjes je argument kracht bijzetten met een stelling over kansberekening is bij lange na niet zo succesvol als jij denkt dat het is. Zeker niet in het geval van Rusland.

Om mijn argument wel degelijk kracht bij te zetten: China is een natie met meer economie, bevolking en industriële macht dan Rusland. Het grensgebied tussen Rusland en China is groot. Zelfs zij zien er geen brood in om dat gebied te ontginnen. Want er zit simpelweg niks. Mongolië is ook een enorme grote natie als het gaat om oppervlak. Toch is maar tussen de 5 en 10% procent ervan bewoond. Want er is simpelweg niks te halen. Zeker niet als je er financieel op vooruit wil gaan. Zou zelfs willen stellen dat er Nederlandse provincies zijn met een grotere BNP dan Mongolië.

Oppervlak betekent bij lange na niet wat jij denkt dat het betekent. De naties in dat deel van de Aarde hebben echt wel gezocht naar zeldzame aardmetalen en/of gas en/of olie in hun grondgebieden. Want elke natie ziet zulke inkomstenbronnen wel zitten. Maar ze hebben die inkomstenbronnen niet, omdat er simpelweg niks te halen valt in al dat oppervlak.
Mooi verhaal, maar totaal niet gebaseerd op de realiteit.
Is het warm, dan is het al gauw veel te heet. Is het koud, dan is het gelijk veel te koud voor industriële toepassingen.
Dan is er ook nog Siberië, ....
Alleen dit al wordt weerlegd door het bestaan van de Mir mijn.
Eventjes je argument kracht bijzetten met een stelling over kansberekening is bij lange na niet zo succesvol als jij denkt dat het is. Zeker niet in het geval van Rusland. Oppervlak betekent bij lange na niet wat jij denkt dat het betekent.
Tja, iemand is ons al voorgeweest in 1904. Zo, weer even de cognitieve dissonatie laten ontluiken. Ja, ik moet zeggen, dat gaat mij altijd wel goed af.

Je kunt je voorstellen dat er daarna nog meer knappe koppen zich over dit probleem hebben gebogen. Het schijnt zelfs aanleiding te zijn voor de buitenland politiek van de United America of States. Maar ja, wie zijn zij?

[Reactie gewijzigd door Hatseflats op 22 juli 2024 14:09]

"pivot of History" is interessant. Echter ook begraven onder meters ijs. In een gebied dat stervenskoud is. Laagste temperatuur (op de grond) ooit gemeten in dat gebied is 69 graden Celcius onder nul. Met dat soort temperaturen kun je weinig industrie verwachten.

Dat er een Mir mijn is, betekent alleen dat er genoeg in de grond zit om dat financieel haalbaar uit de grond te halen. Werkomstandigheden hebben daar heel veel mee te doen. Want in Siberie is er weinig materiaal wat je kan verbranden voor een behaaglijk gevoel voor werknemers. Je weet wel, wanneer zij zich niet in de mijn bevinden. Vervelende 8 uur slaap ook. Ook is er een lijntje voor voedseldistributie nodig, want er groeit niet veel qua groente/fruit. Er zullen vast wel wat beren en wolven in dat gebied rondhangen (+ de prooi die wolven en beren eten), maar het is een veilige aanname dat alle personen bij die mijn niet van genoeg vlees kunnen worden voorzien dmv jacht op die dieren.

Waarmee ik aan wil geven dat er een heleboel extra kosten zijn, naast de kosten om een werkende mijn werkend te hebben en te houden. Deze extra kosten maken het mijnen van whatever zich in dat "heartland" bevind (veel) te duur. Als gevolg kun je stellen, die grondstoffen zijn ontoegankelijk. En grondstoffen die ontoegankelijk zijn of grondstoffen die je niet hebt...in beide situaties zijn dat grondstoffen die je niet ten gelde kan maken. Of gebruiken om je binnenlandse industrie of economie te versterken. Nutteloos dus.

Als je Europa als 1 natie zou beschouwen, dan heeft dat gebied een BNP van bijna 40 biljard Euro. De Russische federatie in zijn geheel heeft een BNP van ongeveer 1.8 biljard Euro.

Ontoegankelijke grondstoffen, slechte weersomstandigheden voor veeteelt en tuinbouw in 80% van het Russische totaaloppervlak, staatgespondorde transportkosten want even wat verschepen van St.Petersburg naar Vladivostok neemt nogal wat tijd in beslag via trein, nog langer via trucks en scheepvaart. Vliegen is de snelste manier, maar kostbaar en niet zonder gevaar.

Natuurlijk kan iemand in 1904 een thesis hebben gepubliceerd waarin wordt beweerd dat Rusland een weelde aan grondstoffen bezit. Deze persoon kan zelfs gelijk hebben met die stelling. Wat ik trachtte te communiceren is dat het nu en in de toekomst deze grondstoffen financieel ontoegankelijk zijn.

Europa zou zo'n 3 keer in het oppervlak van Rusland passen. Als het niet meer keer is. Waarom is er dan zo'n groot verschil qua BNP? Als grondstoffen in je grondgebied financieel onhaalbaar zijn om te winnen, dan maakt het dus niets uit of je die grondstoffen wel of niet hebt.

En zodra dat "heartland" volledig ijsvrij zou zijn, dan is er zoveel methaan in de atmosfeer van de Aarde gelost, dat klimaatverandering een serieuze deuk in de wereldbevolking heeft geslagen. Dus heb je toegang tot die grondstoffen, heb je bijna niemand om het te winnen of aan te verkopen of zelf te gebruiken.

Dus heb je (als natie zijnde) er nog steeds geen bal aan. Misschien dat het Russische volkslied veranderd zou moeten worden naar het lied "Ironic" van Alanis Morisette. Want wat grondstoffen betreft, dat lied beschrijft de Russische situatie beter dan hun huidige volkslied.

Maar moet het nog zien of die thesis uit 1904 het bij het rechte eind heeft. In mijn persoonlijke ervaring is gebleken dat er vaak een groter verschil zit tussen theorie en praktijk dan dat de theoristen toe willen geven.

Dat die zienswijze misschien wat te gekleurd is door mijn ervaring, daarover ben ik wel bereid mijn standpunt enigszins te herzien. Mits men met degelijk onderbouwde argumenten aan komt zetten natuurlijk.
Europa zou zo'n 3 keer in het oppervlak van Rusland passen. Als het niet meer keer is. Waarom is er dan zo'n groot verschil qua BNP? Als grondstoffen in je grondgebied financieel onhaalbaar zijn om te winnen, dan maakt het dus niets uit of je die grondstoffen wel of niet hebt.
Daar is Amerika ook bang voor, de kracht van Noord-Europa, gecombineerd met de resources uit Rusland. De meeste uitvindingen komen toch wel uit Europa.

Voor het overige, waar ik er niet op in ga, beschouw ik het als babbelen en terugkrabbelen voorzover het ingaat op wat ik hiervoor aandroeg. En zo niet, dan is dat ook jammer.

Ik kan alleen nog als advies meegeven dat voordat je misschien zomaar wat roept, je je beter in de materie kan verdiepen.

[Reactie gewijzigd door Hatseflats op 22 juli 2024 14:09]

Nee. Je luistert niet. Een grondonderzoek dat ooit eens in 1904 is uitgevoerd (met toenmalige apparatuur) en een bepaling van hoe de aardkorst zich beweegt en een uitgebluste mijn die al ruim 20 jaar geleden is gesloten voor het originele doel, op wat diamantes na.

Dat beschouw jij als bewijs?!?! En dan blijven zeveren over "kans zat, want groot" en dat aanmerken als 'Verdiepen"? Gezegend zijn de simpelen van geest, vriendelijker kan ik echt niet voor je zijn.

Waarom is het voor jou zo moeilijk te begrijpen dat Rusland echt wel heeft gezocht naar alternatieve inkomstenbronnen dan wat ze wel uit de grond kunnen trekken. Ruslands economische cijfers geven aan dat met zo'n groot land en een aardig aantal inwoners er nog steeds geen droog brood te verdienen valt op globaal niveau in dat deel van de wereld. Want als al die weelde aan grondstoffen er zou zijn, dan had Rusland het wel tot hun beschikking gehad. Maar ze hebben het niet.

Maar goed, blijkbaar is agiteren jouw dingetje hier. Beschouw deze post dus maar als wisselgeld. Heb hier een grote muur, pas geleden geverfd. Mijn werkster bracht haar 2-jarige dochtertje eens mee en nu is een deel van die muur beklad. Jij mag hier best langskomen, Ik zal zorgen voor de krijtjes en jij mag best verder kladderen op die muur. En geen nood, ik verwacht niet dat je artistiek iets beter zal produceren dan dat dochtertje. Iets praktischer kan en ga ik niet meer voor jou bedenken, want deze uitwisseling heeft bewezen dat veel meer dan bezigheidstherapie niet aan jouw is besteed.
De sancties kunnen ook averechts een effect hebben; een NL fabrikant van koekjesmachines mag zelfs geen boutje, moertje of schroefje naar Rusland opsturen, maar dat kan dat bedrijf dus wél de klant kosten... ;)

Aan de andere kant kun je ook de vraag stellen of het volk moet lijden onder door het eenzijdige regime besloten beleid in deze...

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 22 juli 2024 14:09]

Heel cru gezegd. Als het volk niet lijdt, zal de overheid ook niet lijden.
De overheid is voor de inkomsten voor een groot deel afhankelijk van het volk (en zijn bedrijven).
Dus als het volk niets meer kopen of produceren kan, zijn er geen inkomsten meer voor de overheid. En daarmee kan het de reden van sancties ook niet meer bekostigen.
Alleen is het niet de overheid die de cyberaanvallen uitvoert maar criminele organisaties in Rusland.

Dus je wilt de bevolking laten lijden voor activiteiten van criminelen. Niet zo ethisch in mijn ogen.
Moet de Nederlandse bevolking gaan lijden omdat er veel criminele sites gehost worden op Nederlandse servers? (word met enige regelmaat gemeld in het nieuws op tweakers)
Gezien de overheid er een criminele organisatie is waar hebben we het dan nog over? En ff voor de duidelijkheid. Deze hackers zijn als je het on the official wilt houden en je de regering daar niet crimineel wilt noemen ook geen criminelen. Ze hebben namelijk niks misdaan volgens hun wetboek. Westerse bedrijven hacken is positief. Scheit hebben aan Westerse patenten en copyright etc is positief en niet meer illegaal. Burgers in Oekraïne bruut vermoorden geeft een ex crimineel weer zijn vrijheid. Dat je nog een poging doet Nederland en de status KP hoster etc te vergelijken.. daar vechten wij actief tegen en dat proberen we juridisch zo hard mogelijk aan te pakken en daar veranderen/maken we nieuwe wetten voor!

Overigens heeft niemand het over de bevolking WILLEN laten lijden. We hebben het over de noodzaak hun mogelijkheden tot onschuldige mensen (waaronder ook vele russen) de dood in jagen tot een halt komt en dat gaat niet zonder dat zowel hun als onze burgers en bedrijven er onder lijden. Ontzettend vervelend voor iedereen die er last van ondervindt, maar doe mij maar liever duurdere benzine of een verbod op westerse producten dan mezelf elke dag moeten afvragen of ik mijn ouders nog wel een keer zal zien omdat ze wonen in bezet gebied en ik zelf in dagelijks bestookt door raketten gebied. Of mijn zonen verliezen aan een megalomane tsaar. (Of ze nou dood of mentaal beschadigd terug komen.) Etc

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 22 juli 2024 14:09]

Het niet gaat om de hack aanvallen maar om de sancties die landen opgelegd krijgen.
De hack aanvallen hebben de gewone burgers doorgaans niets mee te maken en merken het vaak ook niet eens.
Daar heb je zeker gelijk in.

Dimitri en Svetlana modaal worden hier ook door geraakt. Die kunnen er niks aan doen dat hun regering zo doet en dat de buitenlandse overheden er zo op reageren. Die hoeven er zelfs niet eens mee eens te zijn wat er allemaal gebeurd. En dat is natuurlijk oprecht heel vervelend. (Net zoals dat er ondertussen best een boel buitenlandse producten niet of minder beschikbaar zullen zijn in supermarkten. Dat is natuurlijk een 'luxeprobleem' als er geen Oreo's of Red Band snoepjes meer in de supermarkt liggen, maar het is wel 'vervelend')

En inderdaad. Ook Europese bedrijven worden geraakt. Want het is natuurlijk ook zo, dat Rusland gewoon een groot rijk land is, waar een boel geld te halen is. Ook voor Europese bedrijven. Het blijven uiteindelijk afwegingen die de EU-overheden moeten maken. En ik neem aan dat die die beslissingen niet lichtzinnig worden genomen.
Dat 'rijk' valt wel mee, als je het tegen de grootte afzet. Het BBP van Rusland was (voor de oorlog in Oekraine, dus wie weet hoe het nu is...) ongeveer zo groot als dat van de Benelux.
Want het is natuurlijk ook zo, dat Rusland gewoon een groot rijk land is
:+
China bestelt wel de moertje,boutjes en schroefjes en die stuurt het wel op naar Rusland.
De boycot is een wassen neus.
Dan is het Nederlandse bedrijf uiteindelijk (links- of rechtsom) een klant kwijt. ;)
typische Nederlandse handelsgeest reactie. Liever geen blokkades want ondanks dat we de Russen niet mogen, kunnen we er nog wel aan verdienen dus dan is het ok om te blijven handelen. Kijk naar Unilever en bv Heineken. "Nee, we kunnen er nog niet weg want we hebben daar lokaal personeel zitten die we niet in de steek willen laten". Oftewel, we verdienen er nog geld dus proberen we onder de radar te blijven en liegen we alles bij elkaar want de winst gaat boven alles.
Ik kan je verzekeren dat die gedachte er bij mij niet achter zit. het is dat jij het nu in een reactie zet dat ik denk "Tja, zo zouden mensen het ook kunnen lezen dat ik dit wellicht zou bedoelen". Maar niets is dus minder waar, ik had er zelf nog niet eens aan gedacht namelijk. Ik wilde puur aangeven dat sancties ook best tegen kunnen werken in the long run, omdat eigenlijk niemand bij sancties gebaad is.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 22 juli 2024 14:09]

Volgens mij is dit wensdenken. Sancties hebben nog maar zelden een land op de kniën gedwongen mbt dit soort zaken, die ik in dit geval onder hybride oorlogsvoering schaar.

Je maakt het ze misschien lastiger, maar je gaat ze niet verslaan.

Dit wordt ook vaker besproken en uitgelegd in bijv. podcast van Boekestijn en de Wijk
Dat heeft er deels mee te maken dat de gemiddelde Rus niet heel veel merkt van de sancties.

De (Engelstalige) Russische vlogger Eli heeft er vorige maand een erg interessante video over gemaakt. Winkels (zoals IKEA, de Star Bucks, de Apple Store etc) heten anders, maar je kunt er nog steeds dezelfde spullen kopen (die via-via Rusland binnenkomen). Ook in de supermarkt kun je nog altijd westerse producten kopen:

YouTube: Life in the MOST SANCTIONED COUNTRY in the World

Voor wat betreft al die hackergroeperingen: we kunnen wel vaststellen dat ze vanuit Rusland opereren, maar niet dat ze daadwerkelijk aan de Russische overheid gelieerd zijn. Voor hetzelfde geld zijn het patriottische Russische hackers, of is het stom toeval dat ze wonen waar ze wonen.
Walgelijke mensen zijn dit, alleen de Amerikanen die er wonen en videos maken over hoe vol de schappen in de supermarkten wel niet zijn is nog lager van niveau. Deze mensen zijn heel bewust van wat het land doet tegen burgers maar spelen een verhaal af dat zegt 'we kunnen doen wat we willen, jullie sancties doen ons niks'. Of dat nou de bedoeling is of niet, lees de comments maar eens. Massas en massas mensen die het zo opvatten en dat is het publiek.

Terwijl er nooit een doel is geweest dat zaken niet te koop zijn en er al helemaal geen sancties zijn op voedsel.

Wat ze dan niet laten zien is dat de prijzen voor al die goederen hetzelfde zijn als in zo ongeveer Duitsland, zonder bijbehorend inkomen. Ook hebben ze het niet over hoe hoog pensioen van oma is. Noch over de belastingverhogingen. En een apotheek inlopen durven ze al helemaal niet. (En nee daar hebben we ook geen sancties op maar dat is wel echt hoge nood) Als ze werkelijk de status van het land willen laten zien zou dat allemaal ook aandacht krijgen.

De gemiddelde rus merkt heel veel van de sancties. Maar vele russen en westerlingen begrijpen er niks van en denken dat iets merken van sancties te maken heeft met geen iPhone meer kunnen kopen of dat het brood dan op zou moeten raken. McDonalds is niet gesanctioneerd he, die heeft zelf de toko contractueel tijdelijk afgedragen aan Russische ondernemers. Waar 'jullie' het over hebben zijn producten kunnen kopen van bedrijven die de officiële kanalen hebben gesloten. Sommige gaan onder een andere naam verder. Anderen hebben te maken met grijze import. Weer anderen hebben wel degelijk nu lege winkelpanden. Heeft verder geen hol te maken met sancties. Maar dan dus allemaal in de handjes klappen dat Rusland groots is en het kwaadaardige westen Rusland niet op de knieën krijgt want kijk maar, de big Mac is nog hetzelfde.

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 22 juli 2024 14:09]

Dat heeft er deels mee te maken dat de gemiddelde Rus niet heel veel merkt van de sancties.
Daar verschillen de verhalen over. En die Eli vertrouw ik niet meer. Ooit vond ik het een leuk en interessant kanaal, totdat ze een keer een video maakte met eeen Amerikaan die in Rusland woont en die gewoon het hele Putin verhaal stond af te draaien. Echt bij de wilde spinnen af wat die gast allemaal riep. Dus ja, ik neem haar niet meer serieus.

Anderen hebben hetzelfde gedaan, op verschillende tijdstippen. Er zijn inderdaad een flink aantal merken nog gewoon te koop, de naam is alleen iets anders. Vaak heeft dat ermee te maken dat het franchisenemers zijn, die dus eigenaar zijn van de zaak en dan op een of andere manier ergens anders inkopen dan bij de centrale organisatie. Meestal bij buurlanden.
Ik heb ook via mijn Russische vriendin connecties met Rusland en ook al zijn er nog wel wat westerse spullen te koop, ze zijn schreeuwen duur. De Putin gezinde mensen blijven beweren dat het hen niet raakt, maar die beweringen worden steeds ongeloofwaardiger. Immers, je kunt overal van alles heen smokkelen, maar de smokkelaars moeten ook leven :+ Zelfs de pakketdienst die elke maand heen en weer rijdt met pakketjes voor Russische familie en vrienden is duurder geworden. Ook maken zij nu onderscheid tussen twedehands spullen en nieuwe spullen. Want ook de douane moet leven, en daar moet ook gewoon afgerekend worden. Ik betwijfel echter of het allemaal in de staatskas terecht komt :+

Dus Eli heeft een beetje gelijk in de zin dat er nog van alles te koop is. Maar wel voor een prijs. Dus Sveta en Dima hebben er wel degelijk last van.
Als sanctie ? Je zou exchanges en bedrijven in gelijkgezinde landen al kunnen verplichten alle Russische AS'en te blokkeren in het BGP-gebeuren. Dat zijn maar wat regels bij in je BGP-filters en klaar.
Dat lost natuurlijk niet heel het hack-gebeuren op, maar je geeft ze daarmee wel al een stevige technologische sanctie.
Alle sancties die "Europa" heeft genomen, onder de druk van de VS ( < die eigenlijk zeer zware sancties moet krijgen voor hun war-mongering gedrag en data stealing waar wij overigens onder lijden, gesprek voor een ander topic.) 99% van die sancties heeft al een backfire effect, het is nog een wonder dat de economie overeind blijft staan.

Het direct "blame" game is ook heel erg frustrerend.
Gaat een 17e sanctie-pakket opeens wél helpen, waar de eerste 16 pakketten dat niet (of iig onvoldoende) deden?
Nederlandse chip-bedrijven verkopen trouwens nog steeds massaal chips aan Rusland. Ja, het gaat bijv. via China. Maar dat weten die bedrijven dondersgoed. En als ze niet weten waar hun chips terechtkomen, moet het gewoon volledig verboden worden dat ze chips exporteren. Je doet zaken met betrouwbare bedrijven/overheden, of je doet geen zaken. Punt.
Er zijn ook nogal veel hacks vanuit Ukraine, maar het is zeer gemakkelijk om je voor te doen als Russisch, Frans, Amerikaans, en ga zo maar door, De grote VPN's laten je via hun servers over de hele wereld op het internet.
LOL een vpn verbinding van nord vpn is geen middel van een APT om sporen te wissen. Daarmee kan je een torrentje downloaden of een geo lock van een streaming dienst mee omzeilen. En daar houdt het verder wel mee op.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @jmsaow28 juni 2024 17:50
In cybersecurity baseer je herkomst dan ook niet (alleen) op IP informatie. Dat is absoluut onbetrouwbaar.
Wat zou je als Nederland dan willen doen? En dan iets waar Rusland van onder de indruk is. Kansloos.

Overigens vind ik het persoonlijk raar dat er nog economische banden zijn tussen Rusland en oa de EU.
Volgens mij kan je alleen aan terughacken gaan denken.

Ik verwonder mij ook, trouwens, vooral ook omdat ik het gevoel heb dat zodra er mogelijkheden worden gezien om buiten de sancties met ze te handelen, dit meteen ook gedaan wordt (zie explosie handel met landen rondom rusland, die vriendelijk zijn met beide kanten)
Waar geld verdient kan worden, zullen altijd mensen zijn die dat gaan pakken. Schijnt de menselijk aard te zijn.
Verkeer niet routen, zelf de bron van VPN kan hiet last van hebben. Of nog beter, slecht routen. Soms wel, soms niet.
In Rusland wordt je in principe met rust gelaten als hacker collectief. Mits je geen Russische targets aanvalt. Zo is er al meerdere malen malware aangetroffen die zichzelf uitschakelde wanneer er een Russische toetsenbord indeling was ingeschakeld.
We zijn praktisch al in oorlog met ze. Dus ja wat wil je nog meer? Ik denk niet dat Rusland nu zoiets heeft van nou laat ik nu geen politieke banden verpesten.
}
Waarom kan of wordt er tegen dit soort groepen niet harder opgetreden met sancties of andere maatregelen richtig Rusland?
Omdat iedereen dat doet... Of moet de rest van de wereld net zo hard optreden tegen bv. de VS en Nederland (en wellicht daarmee de hele EU) als de VS en Nederland worden gesnapt met dergelijke acties? If so, hoe lang zouden dergelijke sancties dan precies moeten duren? Want het lijkt er op dat de VS en Nederland 'gesnapt' zijn met Stuxnet en dat was niet een remote control software bedrijfje, dat waren nucleaire installaties die werden aangevallen. Hoe erg had dat fout kunnen gaan? En de schade was niet alleen in Iran... :O :Y)
Er wordt opgetreden, met maatregelen.
Zoals het voorbeeld uit 2014; >1 jaar kamperen in de systemen van het FSB hoofdkantoor in Moskou/hun Intel tak aka 'Cozy bear' en met hun CCTV meekijken, wie op welke afdeling waar naar binnen loopt.
Van huidige operaties is uiteraard ietsje minder bekend.

https://www.fastcompany.c...to-outwit-russian-hackers

[Reactie gewijzigd door Baserk op 22 juli 2024 14:09]

De volgende stap wordt het afsluiten van Rusland van het internet. Dan komt er ineens een behoorlijke hoeveelheid IPv4 adressen vrij. Zomaar benieuwd, zou dat haalbaar zijn? We kunnen die IPv4 adressen goed gebruiken.
Is je account met de verbonden computers dan in gevaar?
Nee. Het gaat hier om een aanval op het bedrijfsnetwerk, dat is dus de interne IT-omgeving van het bedrijf Teamviewer zelf. Los van een eventuele vertraging bij het antwoorden van mails etc van klanten zullen klanten daar dus verder niets van merken.

De product- en klantomgevingen, waar jouw (en mijn en andermans) Teamviewer-accounts bivakkeren zijn aldus het artikel dus niet geraakt.

Edit: zoals Teamviewer zelf al aangeeft:
TeamViewer’s internal corporate IT environment is completely independent from the product environment. There is no evidence to suggest that the product environment or customer data is affected.
Zie https://www.teamviewer.co...s/trust-center/statement/

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 22 juli 2024 14:09]

Dat vind ik nog al een bijzondere conclusie zonder de details van de hack te kennen en weten wat er buit is gemaakt...
Ik zeg niet dat het computers met TV gevaar lopen, maar zeker weten dat het niet zo is weet op dit moment nog niemand. Wij kregen gistermiddag van ons SOC al het advies om TV (tijdelijk) te blokkeren. Dit was voordat de eerste berichten op het internet veschenen...
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @S-1-5-7 28 juni 2024 10:34
Dat vind ik nog al een bijzondere conclusie zonder de details van de hack te kennen en weten wat er buit is gemaakt...
Dit dus. Het onderzoek loopt nog. Veel is nog onduidelijk waaronder de exacte rijkwijdte.
Er is geen enkele reden om aan te nemen dat die data gecompromiteerd is, zoals Teamviewer ook al meldt:
TeamViewer’s internal corporate IT environment is completely independent from the product environment. There is no evidence to suggest that the product environment or customer data is affected.
Zie https://www.teamviewer.co...s/trust-center/statement/

Dat is nu 2 dagen geleden (de hack was immers op 26 juni). Waren de accounts wel betrokken geweest, had Teamviewer dat inmiddels al lang en breed duidelijk gecommuniceerd.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 22 juli 2024 14:09]

Ik kan me hacks en leaks herinneren waarbij meer dan 2 dagen later alsnog naar buiten kwam dat bepaalde data wél gelekt was, o.a. bij LastPass. Dus helemaal uitsluiten kun je het niet.
Eens...
Over het algemeen zijn organisaties niet 100% transparant in dit soort gevallen, bang voor de imagoschade.

Daarnaast adviseren organisaties als Health-ISAC, NCC Group en Blackpoint om extra alert te zijn.
De imagoschade komt pas als je bewust dingen achter houdt. Anders is het juist een boost imo.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @CH4OS28 juni 2024 11:32
Dit gebeurt meer dan eens helaas. Dit komt o.a. doordat goed onderzoek nou eenmaal veel tijd kost en APT's goed hun best doen om detectie te voorkomen. Op dit moment kan nog niets worden uitgesloten gezien het onderzoek blijkbaar nog loopt.
Oh, ik wil er ook zeker niet al te licht over denken. Natuurlijk zal het vaker gebeuren dan we denken. :) Maar zoals @wildhagen het bracht, alsof het dan al wel allang en breed gebracht zou zijn geweest, dat hoeft dus ook niet per se. Dat is vooral wat ik wilde zeggen.

EDIT:
Juiste persoon gementioned, mea culpa... :$

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 22 juli 2024 14:09]

Er is geen enkele reden om aan te nemen dat die data gecompromiteerd is, zoals Teamviewer ook al meldt:
TeamViewer’s internal corporate IT environment is completely independent from the product environment. There is no evidence to suggest that the product environment or customer data is affected.
Dat is een typische standaard manier hoe bedrijven communiceren. Dat ze geen indicatie hebben, betekent niet dat het niet zo is. Door het op deze manier te communiceren houden ze de rust zonder dat ze liegen.

Ik vind de kans zeer aannemlijk dat als ze op teamviewer corporate netwerk zitten dat er een weg is naar teamviewer klanten.
Je gaat even voorbij aan het vendor attack principe. Men infiltreert een vendor (denk b.v. aan de Solarwinds attack) en komt op die manier bij duizenden al dan niet meer klanten terecht. Bijvoorbeeld door een backdoor te implementeren in Teamviewer die vervolgens als 'gewone veilige update' naar klanten word gepushed.

[Reactie gewijzigd door Sluuut op 22 juli 2024 14:09]

Je zou een volledig valide punt hebben als het produkt/klant-netwerk geraakt zou zijn. Dan zou een vendor-attack inderdaad een concreet risico zijn, met SolarWinds inderdaad als goed voorbeeld.

Echter gaat het hier dus expliciet niet om het produkt/klant-netwerk, maar om het corporate bedrijfsnetwerk, dat dus volledig losstaat van elkaar.

Zie hun security bulletin: https://www.teamviewer.co...s/trust-center/statement/
TeamViewer’s internal corporate IT environment is completely independent from the product environment. There is no evidence to suggest that the product environment or customer data is affected.
Dit is een statement van 26 juni, dus 2 dagen terug. Als inmiddels gebleken zou zijn dat ook het klantwerk gecompromiteerd was, had men allang een update geplaatst. Teamviewer beseft ongetwijfeld zelf ook die risico's heel erg goed.
Op het bedrijfsnetwerk kan natuurlijk wel allerlei informatie staan over inlog methoden, encryptie, broncode enz. Daarmee is het wel een stuk makkelijker om een veiligheidslek in de Teamviewer client te vinden.

Teamviewer client is altijd actief, klaar om mijn PC over te nemen zodra de ICT service desk dat wil, en ik op "allow" druk. Als er in de software een hidden feature blijkt te zitten om die "allow" te omzeilen, is dat best gevaarlijk.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Hobbit1328 juni 2024 11:27
Je hebt helemaal gelijk. Het statement dat alleen het corporate bedrijfsnetwerk geraakt is is van beperkte waarde. Bovendien loopt het onderzoek nog waardoor niet is uitgesloten dat de andere netwerken alsnog geraakt zijn maar dat dit nog niet is opgemerkt.
Dank, die statement had ik nog niet gezien.

Al vraag ik me wel af wat teamviewer bedoelt met "completely independent". Betekend dat ook dat wachtwoorden van accounts op netwerk A niet gelijk kunnen zijn aan B. Als een "lazy beheerder" een account op beide netwerken heeft met hetzelfde wachtwoord (mogelijk zelfs zonder MFA, of met MFA maar met gesloten token, of weak authentication methoden die spoofing gevoelig zijn). Dan kun je je netwerk wel fysiek gescheiden hebben, maar zijn daar alsnog zwakheden te vinden die gebruikt kunnen worden door ATPs.

Daarnaast vraag ik me af of alles daadwerkelijk fysiek gescheiden is, of wel door dezelfde hardware gaat, maar op software niveau (b.v. door netwerk segmentatie) gescheiden word. In dat laatste geval kun je natuurlijk ook nat gaan.
Dat ligt er maar net aan welk deel van het bedrijfsnetwerk. De NCC Group meldt:
The NCC Group Global Threat Intelligence team has been made aware of significant compromise of
the TeamViewer remote access and support platform by an APT group
Als het om het support platform gaat kan het zomaar wel de klanten raken.
Het gospel van de Moderne Werkplek is dat als je denkt dat iets gehackt is, dat je dan moet assumeren dat je omgeving gehackt is. We kunnen dus sowieso assumeren dat de klantomgevingen zijn gehackt en daar moeten dus maatregelen voor worden genomen. TeamViewer zou verstandig zijn om niet bij voorbaat al te prediken dat alleen hun interne omgeving is betrokken bij een incident.

-edit-
Is TeamViewer niet Duits? Dat verklaart misschien dat ze nog niet de Moderne Werkplek prediken. Ik heb heel erg het gevoel dat Duitsers vast hangen aan wachtwoorden, Active Directory en Exchange servers, en dus ook nog bijvoorbeeld iedere xx dagen hun wachtwoord wijzigen.

[Reactie gewijzigd door ibmpc op 22 juli 2024 14:09]

Omdat de bedrijfsomgeving losstaat van de product- en klantomgeving
Als ze dan maar niet op een van de bedrijfscomputers een TeamViewer verbinding hebben naar de product- en klantomgeving :)
Daar gebruiken ze AnyDesk voor.

Zonder gekheid, hopelijk hoeven we niet Teamviewer wachtwoorden te gaan resetten. Je hebt dan de Teamviewer software (Host ID en wachtwoord), maar ook de Teamviewer accounts voor licenties en management. Laat staan dat er door die hackers source code is buitgemaakt, kan dat weer ge-exploit worden waardoor oudere versies kwetsbaar zijn...
Je kan ook systemen op basis van policy toegang geven. Je maakt dan een customize installer aan in de portal. Voordeel daarvan is dat als iemand uit dienst zou gaan en een lijst van id's heeft deze nooit met een statisch wachtwoord kan benaderen omdat die simpel gezegd niet ingesteld is.

Iemand uit-dienst is via management omgeving account verwijderen en toegang is ook gelijk niet meer mogelijk.
Dat het enkel een bedrijfsomgeving betreft zegt natuurlijk niet of de productieomgeving van de applicatie zelf wel of niet geraakt kan worden.
Een private key op een computer van een dev, dat ene wachtwoord van die sysadmin, die attack vector die bekend was bij InfoSec en die ze bijna zouden fixen...
Hopelijk blijft het hierbij.
Wordt dat nog zoveel gebruikt dan, ben al tijden over op rustdesk.com. Werkt erg goed.
Eerder altijd graag Teamviewer gebruikt totdat Teamviewer opeens beweerde dat ik Teamviewer commercieel zou gebruiken. Daarom moest ik dus maar een licentie aanschaffen en tja, dat dus voor die paar keer in het jaar dat ik Teamviewer gebruikte. Dit ook nog als vriendendienst voor fam en bekenden dus sinds die tijd helaas geen Teamviewer meer voor mij.
Je kunt melden dat je geen commerciële gebruiker bent. Meestal passen ze dat dan binnen een aantal dagen aan, maar ik heb dat ondertussen nu al 2x moeten doen voor de 2 pctjes waar ik af en toe remote op inlog...
Ik had dat al eens geprobeerd maar heb toen geen reactie erop gekregen, maar ik zal het zeker nog een keer gaan proberen.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod 29 juni 2024 09:00
Weer een update:

Security Update – June 28, 2024, 8:15 PM CEST
In collaboration with globally leading cyber security experts and relevant government authorities, our security teams continued their diligent investigation of the reported incident. Today’s findings strengthened our assessment that the attack was contained within TeamViewer’s internal corporate IT environment and did not touch the product environment, our connectivity platform, or any customer data. We therefore reconfirm our previous statements.
Given our strong commitment to security, we take the threat very seriously. We will continue our thorough investigation over the next days to enrich the collected evidence further and exhaust all investigative options. We will continue to provide updates in our Trust Center as new information becomes available.
Misschien eens tijd om alle bitcoin-shit lam te leggen?
Bij ons op de organisatie wordt nu sterk aangeraden om teamviewer niet meer te gebruiken en moeten we gebruik maken van het waardeloze ''quick assist''.

Volgens mij is er voor de applicatie van teamviewer zelf geen reden tot paniek om het te gebruiken, maar is het enkel het moederbedrijf. (los van de applicatie) of heb ik het mis?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.