Yahoo News-app gaat AI gebruiken om nieuws aan te raden en samen te vatten

Yahoo gaat AI gebruiken voor zijn News-app. Hiermee moet de nieuwsfeed worden gepersonaliseerd en krijgen berichten AI-gegenereerde samenvattingen van nieuwsberichten.

Met de Yahoo News-app kunnen gebruikers onderwerpen en media selecteren waarin ze geïnteresseerd zijn, waarna er op basis van algoritmes een gepersonaliseerde nieuwsselectie wordt gemaakt. Als gebruikers een nieuwsbericht aanklikken, krijgen ze eerst een AI-gegenereerde opsomming van de kernpunten te zien. Gebruikers kunnen volgens Yahoo ook bepaalde kernwoorden en uitgevers blokkeren, waarna berichten met die woorden of van die uitgevers niet meer in het overzicht verschijnen.

Daarnaast kunnen ze koppen als 'clickbait' markeren, waarna de kunstmatige intelligentie een nieuwe kop bedenkt. De app is vooralsnog enkel beschikbaar voor Android- en iOS-gebruikers in de VS. Voor de AI wordt gebruikgemaakt van de technologie van Artifact, een soortgelijke nieuwsdienst van de oprichters van Instagram. Deze dienst hield begin dit jaar op met bestaan, waarna Yahoo de start-up overnam.

Yahoo News

Door Kevin Krikhaar

Redacteur

15-06-2024 • 13:02

24

Reacties (24)

24
23
10
0
0
5
Wijzig sortering
Ik denk niet dat er veel mensen zijn die weten dat Yahoo een nieuws app heeft 😂
Ik denk, nee weet eigenlijk bijna wel zeker, dat je je daar flink in vergist. Yahoo News is gigantisch, één van de grootste nieuwsdiensten van de wereld:
Yahoo News is gigantic. It’s the biggest news platform in the US, with more than 185 million monthly visitors. Now, Yahoo hopes to use the machine intelligence engine behind Artifact to revitalize its app by sharpening its powers of personalization, a move that could help Yahoo hop headfirst into the AI scrum.
Zie https://www.wired.com/sto...ws-app-relaunch-artifact/

Nou zal natuurlijk niet iedere Yahoo News gebruiker ook de Yahoo News App gebruiken, maar laten we zeggen dat 10 procent dat wel doet. Dan heb je het dus nog altijd over 18+ miljoen maandelijkse users. En in de praktijk zal het redelijkerwijs fors hoger dan die 10 procent liggen, gebaseerd op aantal smartphone-users etc.

Vergeet niet dat Yahoo in Europa weliswaar niet zo gek groot is inderdaad, maar in de VS en zeker ook in grote delen van Azië en Latijns-Amerika is het het grootste platform wat er beschikbaar is.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 23 juli 2024 10:32]

Ik dacht eigenlijk dat Yahoo al lang failliet en vergeten was! Weer wat geleerd.
Dacht ik ook, tot ik hier recent iemand zag zeggen, dat hij is overgeschakeld naar Yahoo search (sinds google zo'n puinhoop geworden is). Zelf getest en ook overgeschakelt, voelt als de google van jaren geleden.
Blij te lezen dat ik hier niet alleen in ben. Ik dacht dat Yahoo al jaren niet meer bestond.
Ooh dat wist ik inderdaad niet, aeer wat geleerd, dankjewel 🙏
Een kleine overview:

1) Yahoo 175m UV
2) CNN 120m UV
3) Fox 95m UV
4) New York Times 90m UV
5) Washington Post 85m UV

Mij verbaast dit eigenlijk ook wel hoe groot Yahoo is en hoeveel groter deze is dan de opvolgende platforms.
Ik wist niet eens dat Yahoo uberhaupt nog bestond.
Yahoo finance is anders best handig
Als je maar ver weg blijft van de comments. Ik snap echt niet dat Yahoo! niets doet aan de spambots tenzij ze er zelf baat bij hebben.
Nee, ik gebruik het gewoon om alles te volgen van posities, ik probeer zoveel mogelijk weg te blijven van men broker en volg het daarom via Yahoo. Out of the box nog niet veel tegengekomen dat beter werkt.

[Reactie gewijzigd door BlaDeKke op 23 juli 2024 10:32]

Nog steeds jammer dat hierdoor Artifact niet meer beschikbaar is, was een ontzettend fijne app puur door hun algoritme en de mogelijkheid dingen te rapporteren als clickbait. Ze gaven natuurlijk al eerder aan te gaan stoppen, naar vraag me toch af of er toen niet al gesprekken met Yahoo waren.

Nu maar Flipboard gebruiken, werkt alleen net iets minder fijn.

[Reactie gewijzigd door lepel op 23 juli 2024 10:32]

Dit creëert toch juist een probleem?

Misschien afhankelijk van de definitie van nieuws, maar volgens mij wordt je feed zo erg beperkt. Als ik vaak artikelen over Oekraïne open en nooit over Israël or Rebellion die de a10 blokkeert, krijg ik dan op een gegeven moment deze artikelen niet meer te zien? Dan weet je volgens mij helemaal niet meer wat er in de wereld of je semi directe omgeving gebeurt?
How do you do, fellow kids?
Als deze 'AI' op het niveau van ChatGPT zit, veeg me dan maar op xD
Dat is wel fijn, want dan hoef ik al die onzinnige gezonde leefstijl items niet meer te lezen en krijg ik direct de items te zien die ik wel interresant vindt om te lezen. Hopelijk straks ook in het nederlands werkend.
[Cowboy Andy meme]

Buzzwords, overal buzzwords.
Inmiddels weten we dondersgoed dat social media en de bubbel die ontstaat ons als maatschappij niet echt vooruit helpt. Door AI gegenereerde nieuwsoverzichten gaat alleen nog maar meer bijdragen aan in je eigen bubbel zitten en dat nieuws zien wat bij jouw overtuiging past. Ik ben er geen voorstander van.
Aankomende jaren kunnen wij gaan pijnruimen wat betreft de social media (Meta / Google etc) en mobiel telefoon gebruik. Als we daar de ellende van overzien, dan kunnen we vrolijk verder met het volgende probleem, geheten A.I.
Ben ik nou zo slim of.. 8)7
Dat zegt het bericht ook he, nieuws blokkeren obv kernwoorden. Voorrang geven obv interesse. Je nodigt hiermee mensen expliciet uit hij bubbel nog wat strakker af te stellen
Lees het artikel nog eens goed, voordat je zo’n rare persoonlijke reactie post die echt nergens op slaat.
Volgens mij verbind @Vicje twee ontwikkelingen met elkaar:

1. Social media zorgt voor sturing, bubble vorming, echokamers. Je interesses worden gemonitord en bijgehouden om via een algoritme jou nieuwe passende content aan te bieden. Deze ‘passende content’ raakt niet meer buiten de kaders van je bubbel, zodat je nog maar één verhaal/waarheid voorgeschoteld krijgt. Hier hoeft niet echt een bron bij, dit is algemeen aangenomen dat de systemen zo werken. Bronnen zou kunnen zijn de film The Social Dilemma en het boek ‘Filter Bubble’ van Eli Pariser. De film is schokkend omdat deze effecten van social media by design blijken te zijn, met opzet om geld aan je te verdienen door je op het platform te houden met verslavende werking. Het boek is een analyse over hoe filter bubble (informatie bubbels) werken. Toegegeven is dat dit boek bekritiseerd wordt vanwege de weinig wetenschappelijke onderbouwing. Pariser is echter wel een gerespecteerde denker

2. Het nieuwsfeit uit dit artikel. Een zoekmachine/nieuwssite die nieuwsteksten gaat samenvatten/aanpassen en aanbevelingen gaat doen in je interessegebied op basis van kernwoorden.

Ik ben het met Vicje eens dat deze combinatie zorgelijk is, en niet los van elkaar kan zien. Met name als deze technologie financieel gedreven zal zijn en je zolang mogelijk op het platform zal willen houden, een beproefde methode van de grote tech bedrijven.
De effecten hiervan, daar ben ik huiverig voor.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.