Asus-brochure toont PN65-mini-pc, eerste met Meteor Lake-chips

Asus werkt aan een nieuwe PN-mini-pc die een veertiende generatie Intel-cpu aan boord heeft. Het zou daarmee de eerste mini-pc met zo'n processor zijn, maar het is niet duidelijk of het gaat om een Meteor Lake-cpu en welke dat dan is.

De informatie is afkomstig uit een brochure op Asus' website. Daarin staat een specsheet met informatie over de PN65, die de opvolger moet worden van de huidige generatie mini-pc's van Asus. Dat bedrijf onthulde eerder dit jaar de PN64 en de PN52. Die mini-pc's hebben een Raptor Lake Core i7-13700H- of 13800H-laptopprocessor. Het nieuwe model zou volgens de specsheet een Intel 14th Gen Core-processor krijgen die een tdp van 28W heeft.

Het is nog niet duidelijk wat voor processor dat precies wordt. Intel zei vorige maand al dat het de naamgeving van Meteor Lakes gaat veranderen. Het is ook nog niet duidelijk of de veertiende generatie socs een H-, P- of U-model wordt.

De PN65 heeft verder grotendeels dezelfde formfactor en specificaties als het vorige PN64-model. Wel is het werkgeheugen veranderd. In het nieuwe model zit DDR5-5600-geheugen, waar dat bij het eerdere model nog DDR5-4800 was. Het apparaat heeft daarvoor twee sodimm-slots voor maximaal 64GB ram en verder passen er nog twee M.2 2280-PCIe 4-schijven in het apparaat voor opslag. De mini-pc heeft verder een 2,5Gbit-ethernetpoort en twee HDMI-poorten. Ook zitten er twee USB 3.2 Gen 2 Type-C- en drie USB 3.2 Gen 2 Type-A-poorten op het apparaat. Een van die USB-C-poorten ondersteunt DisplayPort 1.4 Alt-modus.

Wat de PN65 gaat kosten, is nog niet bekend. Ook is niet bekend wanneer dat apparaat op de markt komt.

Asus PN65

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

02-06-2023 • 18:12

17

Reacties (17)

17
17
6
0
0
10
Wijzig sortering
Ik blijf het toch jammer vinden dat de mini-pc's grafisch gezien toch achterblijven door de matig presterende iGPU's van Intel. Op zich maakt dat voor de gewone Office taken niet zoveel uit maar wel als je net wat meer wilt op grafisch gebied.

Een tijdje heb ik gewerkt met een mini-pc als hoofdpc en er ook dan beperkt video mee heb ge-edit wat op zich wel ging. Alleen tja het hele renderen duurde vaak wel erg lang en ik uiteindelijk toch weer naar een gewone desktop pc gegaan ben.

En tja, ik verwacht wel dat ook deze Asus mini-pc zo zal gaan starten rond de 700 euro wat niet ver weg is van een complete desktop pc. Voor dat geld kan je gemakkelijk een basis systeempje bouwen met als voordeel dat je naderhand altijd kan upgraden.
700? Je kan al een leuke PC met dezelfde prestaties EN een videokaart bouwen. Natuurlijk word de behuizing iets groter door de videocard, maar ... wat is het belangrijkst - form factor of prestaties?
700? Je kan al een leuke PC met dezelfde prestaties EN een videokaart bouwen.
Zeker maar ik ga even uit van gelijke platformen dus de laatste generaties en je dan toch wel rond de 700 zit voor een basissysteem. Tuurlijk kan je daar van afwijken door onderdelen van een vorige generatie gebruikt die vaak niet veel verschillen qua snelheid.
Voor de doelgroep van mini-pc's is form factor wel degelijk belangrijker dan prestaties. Een mini-pc maakt meer lawaai, is relatief duurder, lastiger te repareren, enz. De enige reden waarom mensen die minpunten allemaal voor lief nemen is juist vanwege het formaat.

In tegenstelling tot @Roel1966 vind ik iGPU's helemaal niet zo matig presteren. Sta juist iedere keer weer versteld over welke framerates de Iris XE in mijn NUC kan behalen in vrijwel iedere game. Dat was tot een aantal jaar geleden echt ondenkbaar met zo'n laag verbruik en deze afmetingen. Natuurlijk zal een losse GPU het nog beter doen, maar voor een casual gamer voldoet het prima.

En dat mini-pc's "achterblijven" qua grafische kracht zal nooit veranderen denk ik. Een grotere PC is makkelijker te koelen, waardoor je per definitie hogere prestaties kunt halen.
Voor wat ik het gebruik voldoet het prima. Ik gebruik altijd refurbished Dell Optiplex mini's. Ik wis W10 Pro er meteen af en zet er Linux op. Gaat prima samen.
Heb zelf een tijdje zo'n HP mini gebruikt, zijn prima dingen en best wel degelijk die je vaak voor een prikkie kan krijgen.
Er zijn ook mini pc's met ryzen chips, die hebben wel een krachtige IGPU.

Ook kan je mini pc's prijstechnisch niet 1 op 1 vergelijken met een zelfbouw desktop pc, totaal ander product en doelgroep, al zal er natuurlijk altijd een beetje overlapping zijn.

Maar om nou te zeggen dat de mini pc's grafisch achterblijven door de intel chips terwijl er ook mini pc's zijn met amd chips die wel goede grafische prestaties hebben?
Klopt, grafisch niet voor spelletjes e.d..
Daarom zijn ze wel zo geschikt voor een Smarthome servertje (bijvoorbeeld Home Assistant). :)
zo geschikt voor een Smarthome servertje
Lijkt mij dat dan een i7 zonde van het geld is en je dan beter 2de hands zo'n HP of Dell mini-pc'tje kan gebruiken.
Voor een I7 heb je gelijk.
Maar ik heb een mini-pc Minisforum GK51 met en Pentium N5030 1.1Mhz - 3.1Mhz, TPD 6W, 8GB/128GB (M2-Sata), passief gekoeld. Op de Minisforum zit ook: 1 GB Crucial 2,5inch SSD, Sonoff-Zigbee-plus-P stick en een GW2000 868MHz Ecowitt ook van stroom voorzien via USB van Minisforum. Zo'n 50 componenten er op aangesloten op Home Assistant.
Verbruik gemiddeld 3,5Wh. Dus zeker zo zuinig als een Rasberry-PI en vele malen krachtiger.

[Reactie gewijzigd door Antonio di op 24 juli 2024 11:51]

De gemiddelde Mini PC is veel te duur geworden voor de prestaties die het levert. Maar ach ja dat zelfde geld natuurlijk voor SBC's. Maar misschien verwachten we ook te veel tegenwoordig?
Ik heb een MSI mini pc gekocht met Intel Pentium N6000 chipset voor 159 euro.

Voor dit geld zijn de prestaties echt goed, ongeveer 6e generatie i5 prestaties op een 6 watt TPD.
Wordt die MSI/N6000 warm?
Is die passief of ventilator gekoeld?
Die wordt wel warm ja, ventilator gekoeld.
Ik ga het bordje inbouwen in een zelf gemaakt kastje met goede koeling.
Daarom ga ik altijd voor refurbished. Dells bij voorkeur.
Ik heb voor console emulatie op de TV (het is geen nostalgie als het niet op een TV is) uiteindelijk maar een 10105F en een goedkoop moederbord gekocht. Samen met een GTX 960 die ik nog had kan deze best leuk bv PS2 emuleren op (1440p gerenderd gedownscaled) 720p. Uiteindelijk zal ik uitkomen op een ARM systeempje omdat ik er eigenlijk het stroomverbruik voor een tweede computer in huis nog wel wat lager mag. De RK3588S geeft hoop om betere ARM emulatie systemen, maar deze is ook nog dus te duur als je alles bij elkaar rekent. De huidige 'goedkope' SBC's schieten grafisch nog te kort voor het emuleren van zwaardere systemen.

[Reactie gewijzigd door AtariXLfanboy op 24 juli 2024 11:51]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.