Hacker installeert Windows 11-minivariant Tiny11 op vram van gpu

Hacker NTdev heeft het voor elkaar gekregen om een zelfgemaakte miniversie van Windows 11, Tiny11, op het vram van een gpu te installeren. Het lichtgewicht OS is een Windows 11-versie zonder bloat en is daarmee bedoeld voor apparaten met lage specs.

De ontwikkelaar NTdev bracht eerder dit jaar al Tiny11 uit, een lichtgewicht versie van Microsofts recentste besturingssysteem waaruit zoveel mogelijk features zijn weggehaald waardoor het OS ook op apparaten kan draaien met weinig middelen zoals werkgeheugen en opslag. Sindsdien proberen de hackers Tiny11 op verschillende apparaten te installeren. Zo lukte het eerder het OS volledig in te draaien, waar het slechts 200MB aan geheugen nodig had, al was het dan niet mogelijk iets te doen in het OS. Nu is het de maker gelukt om Tiny11 zelfs in de virtuele opslagdrive van een gpu te installeren.

De maker gebruikte GpuRamDrive, een opensourcetool waarmee het mogelijk is een virtuele drive in gpu-geheugen aan te maken. Daarmee kreeg de ontwikkelaar het voor elkaar het volledige besturingssysteem in het vram van een Nvidia GeForce RTX 3050 te zetten. Die heeft 4GB vram. NTdev maakte een VM aan van 3550MB om het OS te draaien. De maker zegt in een video dat hij sequentiële lees- en schrijfsnelheden van 1960MB/s en 2497MB/s haalden.

Update: in de tekst is duidelijker gemaakt dat het OS is geïnstalleerd in vram en niet daarin draait.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

08-05-2023 • 08:00

80

Reacties (80)

80
76
32
0
0
14
Wijzig sortering
Kan iemand wat duiding geven bij deze twee quotes uit het artikel?
quote: Enerzijds dit
Zo lukte het eerder het OS volledig in geheugen te draaien, waar het slechts 200MB aan geheugen verbruikte.
quote: Anderzijds dit
Dat is meer dan Tiny11 nodig heeft; er is maar 2GB aan geheugen nodig voor het OS.
Aangezien er expliciet staat dat die 2GB voor het OS is, vraag ik me af waar dat verschil van factor 10 vandaan komt.
200MB geheugen = werkgeheugen
2GB geheugen = opslag
200MB geheugen = werkgeheugen
2GB geheugen = opslag
Gaan we weer terug naar de onmogelijke antwoorden als je een vraag stelt om iemand support te geven.
"Hoeveel geheugen heb je in de PC ?"
- '3TB' ...
Nee, werkgeheugen ... Ja daar werkt windows op ...

Om dan remote er achter te komen dat ze een 4GB werkgeheugen hebben, en klagen dat Windows niet naar W11 wil updaten.
Thx, ik was duidelijk nog niet goed wakker.
Wat ik ook in het artikel staat "al was het dan niet mogelijk iets te doen in het OS". Lijkt mij dat het OS dan zo kaal was dan niks mogelijk was, maar het wel draaide, de 2GB is bedoeld om er echt mee te werken. Heb het zelf ook wel is geïnstalleerd in een VM, erg lightweight.
Waarom moet dat op een ramdrive binnen de GPU terwijl dat ook in het normale memory zou moeten kunnen? Of levert dit een betere performance op...?

Wel interessant dat ze W11 zo "afgeslankt" hebben gekregen. Dat kan ook zo van pas komen om een meer op de situatie toegesneden set-up te installeren op een disk. Dat is iets waar ik zeker meer van wil weten.
Meer een beetje 'omdat het kan' natuurlijk. Direct met de CPU verbonden geheugen is altijd sneller dan geheugen wat via de PCI-express bus moet worden benaderd.
Wat wel handig is van een GPU RAM drive is dat je normale RAM geheugen vrij blijft voor applicaties dus voor sommige applicaties zal het sneller zijn.
Is niet zo met PCIe 5.0 dat je de mogelijkheid hebt om direct met een ssd te praten vanaf de GPU buiten de CPU om? Dat kun je gebruiken om de data super snel van nvme in de vram disk te laden.

De CPU kan de data in het VRAM direct lezen zonder tussenkomst van de GPU en kan ook direct VRAM lezen en schrijven (als een soort RAM geheugen):
https://www.tomshardware....ccess-vram-simultaneously

[Reactie gewijzigd door djwice op 22 juli 2024 19:41]

Dat je de CPU minder belast betekent niet dat de data niet alsnog over de PCI-express bus hoeft ;)

Je hoeft geen 'virtuele SSD' te maken: een besturingssysteem werkt met 'block devices' waarvan het niet uitmaakt of de daadwerkelijke opslag in RAM, op een SSD of harde schijf wordt gedaan.
Klopt, gaat gewoon over de PCIe lijn. Zit daar veel meer latency op naar VRAM t.o.v. RAM?

Ah zie het al, RAM CAS latency is 10 tot 16ns terwijl de PCIe ronde de 64 of zelfs 128ns kan uitkomen.

[Reactie gewijzigd door djwice op 22 juli 2024 19:41]

Latency is natuurlijk niet hetzelfde als bandbreedte, maar wel belangrijk voor random I/O. DDR5 gaat max tot zo'n 64Gb/s (per module) , PCIe 4.0 met 16 lanes blijft op 32Gb/s hangen. Al denk ik dat je in de praktijk veel eerder tegen bottlenecks aan gaat lopen omdat GPU's niet voor dit soort gebruik geoptimaliseerd worden.
.

[Reactie gewijzigd door djwice op 22 juli 2024 19:41]

Roch grappig dat ik al jaren roep day Windows en Android 50% bloat is en dat er de laatste tijd super light versies van operating systems komen die niet alleen sneller maar ook met veel minder resources werken. En dat terwijl mensen altijd vonden dat uet onzin was dat ik ruim 300 tweaks toe pas op mijn os om hem minder ram te laten vreten en sneller te maken.
Zo heeft mijn Windows 10 maar 680 mb ram nodig en werkt alles nog. De rest van de 3.2 gb van stock was dus bloat die ik nooit gebruik.
Ik hoop echt dat MS en Google hier serieus wat mee gaan doen en ons meer controle geven. Al die processen mergen was gewoon het domste wat ze ooit bedacht hebben. Dat kan efficiënter!
Zolang je het maar ZELF debloat.
Dan weet je iig wat er gebeurd is, in plaats van blind te vertrouwen op de winlite en win11ghost iso's die je alleen maar van vage .archive sites kan downloaden.

Het kan NU prima in orde zijn, maar het risico is ernstig genoeg dat er in de ontwikkeling één persoon een kleine malware verstopt ( en de windows defender 'toestemming' geeft om deze over te slaan, je hele volksstammen met geweldig gedebloate bot hebt rondrennen.
Zelfs de youtubers die het aan het aanprijzen zijn.
Ja ik ben ook erg sceptisch over andere builds en ga die ook zeker niet mijn netwerk op gooien.
Het is alleen jammer dat er geen standaard bloat vrije versie beschikbaar is vanuit MS en Google. Het is een beste bak werk tegenwoordig om bloat eruit te halen omdat er zo veel gelinkt is in .dll files.
Tijdens de XP to aan de Win7 periode ( en de bijbehorende installatietijden ) maakte ik elk jaar een verse install.
Hiervan trok ik dan een ghost-image, die ik regelmatig terug zette, soms om de paar weken ( vaak omdat ik zelf iets verklootte ;) )
Dat was dan een paar minuten, en de benodigde updates erachteraan, en zodra dit verhaal te lang ging duren werd er een nieuwe image gemaakt.

Tegenwoordig neem ik die moeite niet meer ...
Een nieuwe install duurt amper 10 minuten, de juiste files terug in %appdata% en een powershell-script wat een paar settings aanpast / store-apps verwijderd en ik vind het wel best.

Het enige wat ik nog regelmatig een keer draai is O&O shutup10, om lastige telemetrie 'uit' te zetten
Ik maak nu ipv een ghost gewoon een systeemkopie. Vreet weel wat ruimte (23-35 GB) maar in 2 min is alles weer terug gezet.
De vraag is alleen hoe lang nog omdat ze die functie eruit willen halen.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 22 juli 2024 19:41]

Dus Windows op een ramdrive? Dat is toch niet super bijzonder/ingewikkeld? Je Ram drive moet groot genoeg zijn en je moet niet tussentijds je pc uitzetten.
Klinkt wel als zo. Als de GPU nu ook als CPU diende zo het interessant zijn.
Maar waarom is dit goed of juist slecht nieuws (waardig). Snap even niet wat hiermee nu is aangetoond of waarom dit interessant is of ik mis context.
Het is nieuws denk ik omdat weer iemand zijn tijd nutteloos heeft besteed aan iets wat vrijwel niemand gaat gebruiken
Daar bestaat het grootste deel van ons leven uit.
Hacker krijgt Windows 11-minivariant Tiny11 werkend in vram van gpu
Nee, windows 'werkt' niet 'in' VRAM.
Het VRAM wordt enkel gebruikt als massaopslag middels een ramdisk-constructie.
Normaal zeg je toch ook niet dat windows 'in' je harddisk draait?
Pas als iemand het voor elkaar krijgt een systeem volledig te draaien in het cache van een amd X3D chip, word het interessant. (96MB L3 zou toch genoeg moeten zijn voor iig de UEFI om zonder ram te moeten kunnen werken?)
Dat is niet mogelijk vanwege de scheduler op de CPU. Als je een programma start en die vraagt RAM geheugen op dan bestaat dat adres simpelweg niet als je het in CPU cache zou draaien. De CPU scheduler houdt natuurlijk ook bij wat er in de cache zit, en dat werkt gewoon simpelweg niet met een OS. In theorie zou het wel kunnen, maar dan moet je de CPU heel veel aanpassen. Toch denk ik dat we over een paar jaar mogelijk wel CPUs met ingebouwde DRAM gaan zien waar het OS dan kan draaien. Dan moet Windows dat wel eerst ondersteunen.
Ik heb mezelf nu nieuwsgierig gemaakt.

Voor veel arm controllers is dit al gebruikelijk: uboot draait in het interne sram van de controller en initialiseert de DRAM controller. Zodra het DRAM werkt, word het interne sram omgezet naar cache en gaat het opstartproces verder.

Blijkbaar kunnen (konden?) intel processoren dit ook: de bios draait eerst zonder RAM want de controller moet nog geïnitialiseerd worden. coreboot gebruikt hiervoor een systeem wat ze cache as ram (CAR) noemen: https://www.coreboot.org/images/6/6c/LBCar.pdf

Blijkbaar is er zelfs een hypervisor beschikbaar welke volledig in het cache leeft (vCage)
https://stackoverflow.com...fill-mode-executable-code

https://stackoverflow.com...e-is-the-invd-instruction

Maar om dus een systeem zonder ram te laten werken, zul je je eigen uefi moeten schrijven.

[Reactie gewijzigd door NESFreak op 22 juli 2024 19:41]

En dan? Wat wil je daar precies mee bereiken?
Als je ook in de UEFI interface zou kunnen komen zonder RAM, dan zou dat het vinden van geheugenproblemen toch een stuk makkelijker maken? Genoeg vragen alleen al hier op het forum welke daarmee makkelijker te diagnosticeren zouden zijn.
Hacker of Tweaker?
Goed punt. Wanneer is een tweaker een hacker? Ik zie een tweaker als iemand die aan de knopjes draait en een hacker als iemand die het knopje eruit wipt en met een schroevendraaier achter de knopjes aan de gang gaat.
Zijn we met onze potloodstreepjes dan Hackers ?
Yep, feitelijk wel. Er zit een aspect bij van het gebruiken van technieken op een manier die niet zo bedoeld of bedacht was en dat is zeker bij hackers een uitdaging om dat te onderzoeken, vinden en toe te passen.
Ik zou zeggen dat mensen die dit soort dingen uitproberen, uitwerken en eventueel een beschrijving/handleiding ervan publiceren zeker Hackers genoemd kunnen worden.

Mensen die zo'n handleiding erbij pakken en dan de stappen volgen? Moah...
Opzich wel fijn om een Windows te hebben die zo klein is als deze of de Windows XP versie van destijds, weinig resources nodig om te draaien ideaal voor gamers.
Zolang je maar savegames in de cloud hebt; anders mag je na een reboot overnieuw beginnen ;)
Top kwaliteit artikel jongens
Als je feedback wilt geven of artikelen kan je beter hier terecht:
forum: Geachte redactie

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.