Bosch wil Amerikaanse chipmaker TSI Semiconductors overnemen

Bosch wil de Amerikaanse chipmaker TSI Semiconductors overnemen, meldt het bedrijf op dinsdag. Bosch is van plan om in de komende jaren 1,5 miljard dollar in de chipmaker te investeren. Bosch gaat daarmee zijn productie van siliciumcarbidechips uitbreiden.

Bosch en TSI noemen geen concreet bedrag voor de overname. Bosch zegt wel in de komende jaren 1,5 miljard dollar te investeren in TSI Semiconductors als onderdeel van de overname. Daarmee wil het bedrijf de TSI-fabriek in Roseville, Californië upgraden. Met die investering moet de fabriek geschikt worden gemaakt voor de productie van 'state of the art' productietechnieken. Het wordt de 'derde pilaar' van het bedrijf, naast zijn locaties in Dresden en Reutlingen.

Productie moet vanaf 2026 beginnen in de vernieuwde TSI Semiconductors-fabriek, schrijft Bosch. Vanaf dan wil het bedrijf siliciumcarbidechips produceren op 200mm-wafers. Siliciumcarbide wordt onder meer gebruikt voor chips die zijn bedoeld voor powerelectronics en worden onder meer gebruikt in elektrische auto's. De fabriek beschikt over ongeveer 10.000 vierkante meter cleanroomruimte.

De investering in de TSI Semiconductors-chipfabriek is volgens Bosch 'zeer afhankelijk van overheidsfinanciering'. Daarmee doelt het bedrijf op subsidies van de staat Californië en federale steun. Dat laatste moet gebeuren via de Amerikaanse chipwet die vorig jaar werd geïntroduceerd en miljarden dollars aan subsidie vrijmaakt voor de chipsector.

De overname moet nog worden goedgekeurd door toezichthouders voordat deze definitief wordt. Wanneer dat gebeurt, is niet bekend. Bosch meldt niet wanneer het verwacht de overname afgerond te hebben.

Bosch neemt TSI Semiconductors over
Bron: Bosch

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

26-04-2023 • 17:25

26

Reacties (26)

26
25
19
2
0
4
Wijzig sortering
Blijf het verwonderlijk vinden hoe een bedrijf met een miljarden omzet en winst waarvan de investering in het verlengde van hun core business in aanmerking kan komen voor overheidssubsidies...
Robert Bosch (zo heet het bedrijf, Bosch is alleen het merk) is een familliebedrijf en volledig eigendom van de nazaten van de oprichter. Als Robert Bosch een bedrijf overneemt, komt het er feitelijk op neer dat de famillie hun spaarvarken onder de hamer laten gaan.

De grootste tak van Robert Bosch is de tak die auto-onderdelen maakt en ontwikkelt. Die tak heeft te leiden onder het chiptekort. De chipactiviteiten waren klein, maar opeens begint Robert Bosch enorm in chips te investeren en zet bijvoorbeeld een geavanceerde chipfabriek in Europa neer. Dat is direct strategisch denken van de famillie.

Chipfabrieken bouwen kost kapitalen. De andere divisies laten bloeden om peperdure fabs te bouwen is gevaarlijk en riskeert dat daar te weinig wordt geïnvesteerd. Dus is het logisch dat men subisides probeert te pakken.
Wat je zegt is alles duidelijk en logisch, wat betreft het risico en de wens voor een kapitaalinjectie, maar waarom dan een subsidie? Gratis geld aan een miljarden-verdienend bedrijf? Dat hoort niet. Doe dan een langlopende lening!
Nou ja, stel je bent de Amerikaanse overheid, je ziet dat je chipindustrie naar Azië verhuist... is het dan onlogisch om je eigen land aantrekkelijker te maken met behulp van subsidies?

Als ik mij goed herinner heeft de megafab van AMD in Dresden, nu Global Foundries, iets in de orde van een miljard euro aan subisidies gekost. Het is nog altijd één van de meest geavanceerde fabrieken in Europa. Dat heeft veel navolging gekregen (onder meer Robert Bosch zit daar.) Dat miljard heeft zich al lang dubbel en dwars terugbetaald.

Dus ja, gratis geld geven aan grote bedrijven kan ook voor een overheid soms verstandig zijn.
Laten we het eens van de andere kant bekijken een land in zuid oost Azie heeft behoefte aan meer hoge geschoolde banen. Want ze zouden graag zien dat mensen met hogere opleidingen niet vertrekken om in andere landen hun geluk te zoeken maar daar blijven en op die manier ook mensen met lagere opleidingen meer toekomst bieden want met meer geld komt meer behoefte aan services en dus meer banen en inkomsten voor mensen met lagere opleidingen.

Hoe doe je dat? Waar komen dat soort banen vandaan?
Wat zo'n overheid dan kan doen is bijvoorbeeld een flink belastingvoordeel bieden en bijvoorbeeld de grote bedrijven van deze planeet of een forse subsidie als ze een bedrijf dat een X aantal hoge geschoolde mensen van een baan voor zien in een bepaalde locatie in het land. Voor een groot bedrijf dat bijvoorbeeld een IT services groep op wil zetten in de regio dan is die forse korting op de investering een goede reden om dat land eens wat beter te bekijken want uiteindelijk moeten dit soort bedrijven ook geld verdienen anders houden zij op met bestaan en verliezen heel erg veel meer mensen hun baan.

Zo'n groot bedrijf investeert heel erg veel meer dan wat ze aan korting krijgen ze zorgen voor heel erg veel meer banen dan alleen de mensen die zij aannemen. En als ze eenmaal een jaar of vijf a tien in een land aanwezig zijn dan moeten er wel erg gekke dingen gebeuren om zo'n bedrijf over te halen het kantoor te sluiten en dat vervolgens ergens anders weer op te bouwen want een relatief kleine subsidie als ze de banen daar naar toe verhuizen.

Om dit soort redenen bieden veel landen grote bedrijven een subsidie om bijvoorbeeld zo als in dit geval de chip industrie te versterken in het land, hoog geschoolde werknemers aan een regio te binden en daar vervolgens veel meer werkgelegenheid te kunnen bieden voor veel meer mensen.
Als al dit geld naar kleine bedrijven zou gaan die over het algemeen veel minder hoog geschoolde banen creëren en die daar naast ook nog eens veel makkelijker omvallen dan is het resultaat van die zelfde investering door de lokale overheid een heel stuk kleiner zeker op de lange termijn.

Het is dus niet zo zeer het spekken van de kas van de grote bedrijven maar meer een poging om bepaalde type bedrijven aan jouw locatie te binden en zo het leven van heel erg veel mensen in jouw gebied flink te verbeteren.

Er zijn ook andere landen die dit soort dingen doen omdat ze er graag bij willen horen en grote namen aan willen trekken terwijl de bedrijven er eigenlijk helemaal niets tegen over hoeven stellen. Denk bijvoorbeeld aan Nederland dat heel erg veel "kantoren" van grote multinationals heeft in het land. Meestal zijn het niet meer dan een brievenbus en een handje vol mensen die helpen de belasting papieren in te vullen terwijl deze grote multinationals extreme belasting kortingen krijgen die ook nog eens geheim gehouden worden door de overheid.
Vele jaren lang gebruikte bedrijven als Apple, Starbucks en Google Nederland voor hun uiterst creatieve boekhouders om zo praktisch geen belastingen te hoeven betalen in Nederland. Dat is heel erg veel ernstiger dan het geen hier gebeurt, een eenmalige bijdrage om er voor te zorgen dat de banen behouden blijven en Bosch flink zal investeren in de regio is heel erg veel beter dan een mogelijk eeuwig durende belasting korting zonder enige echte impact op de werkgelegenheid waar dan ook in het land.
Meer dan 90% van de aandelen is van een stichting met wat ik zo zie echt goede doelen (geen belastingtruc)
Goede zaak, alleen hoeveel van de winst gaat daar naar toe.
Het heet Robert Bosch Gmbh maar wordt Bosch genoemd. Robert Bosch is de naam van de oprichter.
De familie is maar voor 8 % eigenaar, de rest zit in de stichting. Op Wikipedia kan je vinden hoe het allemaal in elkaar zit maar het komt er op neer dat de familie dit allemaal niet beslist.
Bosch is zich al jaren van bewust dat het minder afhankelijk moet zijn van de auto industrie. Vandaar dat ook al jaren bedrijven gekocht worden in andere divisies. Overigens zijn ze ook niet beroerd om af en toe stukken te verkopen (bijv Bosch Rexroth in Boxtel) als ze daar geen toekomst in zien.
De stichting heeft geen stemrecht ;)

De familie heeft een klein deel van de stemrechten, het meeste stemrecht zit in een apart bedrijf wat de bedrijfsvoering van Bosch bepaalt. De familie heeft nog steeds een sterke vinger in de pap maar heeft jaren geleden een apart bedrijf opgericht wat uit een stel knappe koppen uit de sectoren en bedrijfsvoering bestaat welke het bedrijf draaien.
Zo'n bedrijf krijgt subsidie niet omdat het bedrijf dat per se 'bedrijfseconomisch' nodig heeft maar omdat het kan.
Waarom 'kan' het omdat door de coronacrisis en nu de Oekraïne oorlog vrijwel ieder ontwikkeld land bezig is om minder afhankelijk van elkaar te worden.
Omdat voor elkaar te krijgen worden bedrijven die strategisch belangrijke producten maken overladen met subsidies omdat het alternatief, afhankelijk zijn van bijvoorbeeld Taiwan of China uiteindelijk nog veel duurder kan zijn wanneer zij om wat voor redenen dan ook niet meer leveren. Geef je die subsidie niet dan bouwen ze niet de fabriek in jou regio en loop je dus risico, want andere regio’s zijn wel bereid die subsidie te geven.
Bij effect is dan ook nog dat de banen in de fabriek en het eco systeem daarom heen zich ook allemaal ontwikkelen.
Een ander voorbeeld naast Chips fabrieken zijn munitie fabrieken. Die krijgen nu in de VS maar waarschijnlijk ook in Europa de garantie dat als ze een productielijn beginnen dat de afname gegarandeerd is voor x aantal jaar alleen maar om te zorgen dat er productie capaciteit is voor het geval dat.
Verdiep je eens wat meer in Robert Bosch en kom er achter dat Bosch in nagenoeg elke sector wel actief is. Om te beginnen bij hun grootste: de automotive. (Tevens ook hun huidige zorgkindje.)

Ongeveer de helft van alle ektronica in je auto bestaat uit Bosch onderdelen, bijna ongeacht het merk. (Vooral Duitse, Franse, Koreaanse en Japanse merken) Verder ook veel veel andere motorische onderdelen.

Nu Bosch de hete adem van elektrische auto's voelt aankomen en losse motorische onderdelen overbodig worden, is Bosch al een poos aan het investeren in chip producerende fabrieken die ook vooral voor hun automotive onderdelen bedoeld zijn. Ze gaan overigens geen Samsung achterna met ultra dunne snelle opslag chips of processors. Ze richten zich echt vooral op automotive.

Dat Bosch bij consumenten vooral bekend is met gereedschap , witgoed en bruingoed betekend niet dat ze enkel dat doen. Want naast dat en automotive zijn ze ook groot in security op industrieel niveau. En zo nog veel en veel meer.

[Reactie gewijzigd door Luchtbakker op 25 juli 2024 18:37]

Vergeet professionele audioproducten en video niet, wat onder andere in Eindhoven ontwikkeld wordt (de merken Bosch, Dynacord, Electro-Voice, RTS en Telex zijn allemaal Bosch).
Hydraulische cilinders worden door Bosch Rexroth gemaakt in Boxtel (een deel van Rexroth is overigens verkocht).
CV ketels, warmtepompen enz; Bosch Nefit in Deventer.
Bosch doet maar 23% van zijn omzet in ´boormachines´.
Bosch doet veel meer dan je zou denken hoor.
Vb: Bijna elke auto ter wereld heeft wel 1 of 10 tallen onderdelen van bosch aan boord.
Je halve auto bestaat uit Bosch waarschijnlijk :+
Ze zitten ook al jaren in chips, zoals je PlayStation controller(nu weet ik niet maar ps3 of ps4 wel), of de rotatie censor op je telefoon ook 50% Bosch.
Je auto zal uit 50% Bosch onderdelen bestaan, ze maken zelfs dingen voor de zorg die meld apparaten mensen om hun nek dragen(met z’n noodknop).

Ze zijn daarnaast ook best groot in security, met audio en video dus ook toegangsystemen in bedrijven sectoren.
Ze zijn in z’n beetje elke sector actief, naast de wasmachine of de koffie aanpraat voor een consument.

Tevens is Nefit ook al vele jaren Bosch, deze worden gemaakt in Deventer.
Ze hebben de naam Nefit laten bestaan, omdat die zo goed in de Hollandse mond bekend is.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 25 juli 2024 18:37]

Een paar voorbeelden van wat Bosch produceert..

Chips, keukenmachines, gereedschap, industriële robotarmen, auto-onderdelen (Wereld leider in brandstof injectie onderdelen bijvoorbeeld en bijna alle auto's hebben Bosch onderdelen), frequentieomvormers, Alle Siemens witgoed apparaten, IoT techniek om een paar dingen te nomen en de merken Guggenau, Neff, Balay, Thermador, constructa en anderen zijn ook allemaal Bosch.

Het bedrijf behoort in verschillende sectoren tot de wereldtop met haar 400.000 werknemers. Die kunnen wel 1,5 Miljard investeren.
Kijk eens naar de site van Bosch zelf anders..
Ben benieuwd of Bosch het straks wel eens is met de eisen die de overheid van de VS stellen.
Geen idee heb dit artikel al gelezen op intranet, maar Bosch zit ook in Amerika(het zit eigenlijk in de hele wereld).
Ben benieuwd of Bosch het straks wel eens is met de eisen die de overheid van de VS stellen.
In ruil voor de benodigde subsidies zullen ze wel moeten. Zonder steun gaat deze overname niet door.
Hier wat meer info over siliciumcarbidechips https://engineeringnet.be...ieproductie-van-sic-chips
siliciumcarbidehalfgeleiders ondersteunen hogere schakelfrequenties dan pure siliciumchips. Bovendien gaat slechts de helft van de energie verloren in de vorm van warmte, waardoor de actieradius van elektrische voertuigen toeneemt.

De chips zijn ook belangrijk voor 800 Volt-systemen, daar ze sneller opladen en betere prestaties mogelijk maken. Omdat de SiC-chips ook aanzienlijk minder warmte afgeven, kan ook de complexe koeling van de vermogenselektronica worden verminderd. . Dit kan niet alleen het gewicht maar ook de kosten van elektrische voertuigen verlagen.

[Reactie gewijzigd door J_C op 25 juli 2024 18:37]

Zo zie je maar, overnames gebeuren ook door Europese bedrijven. En veel vaker dan we denken, omdat er veel meer focus is als er een Nederlands/Europees bedrijf wordt verkocht door Amerikanen of andere niet-Europese bedrijven. Zo hebben Philips, Nokia en Ericsson ook de nodige Amerikaanse bedrijven overgenomen, maar ik kan me niet herinneren dat dat op deze site of op andere nieuwssites groot nieuws was.
Philips wel hoor. Helaas hebben ze toen vooral de aansprakelijkheid voor al die apneu-apparaten overgenomen...
Welke kleur zouden ze aan de chips meegeven? Zowel blauw als groen zijn al vergeven :)
Er is altijd nog de kleur rood voor het contrast 🤪

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.