Licentienemer koopt audiobedrijf Marshall

Licentienemer Zound Industries neemt audiobedrijf Marshall over. Zound maakt al tien jaar producten met de merknaam Marshall erop. Na de overname gaat het bedrijf verder onder de naam Marshall Group.

Zound maakte al de speakers en hoofdtelefoons onder de naam Marshall. In de muziekwereld staat Marshall bekend om zijn versterkers en bekende artiesten werken met de apparatuur sinds de jaren zestig. Marshall bestaat sinds 1962. Het is voor het eerst dat het bedrijf wordt overgenomen.

Het is onbekend wat Zound betaalt voor de overname. Het bedrijf heeft na de overname een jaaromzet van rond de 360 miljoen dollar. In de board van het nieuwe bedrijf komen twee mensen uit de familie Marshall te zitten waar het bedrijf de naam aan te danken heeft. De nieuwe ceo denkt dat er na de overname niet veel gaat veranderen, zegt hij tegen The Verge. De overname gaat over het hele bedrijf, inclusief de productiefaciliteiten en submerken, zoals Natal Drums, Marshall Records en Marshall Live Agency.

Jimi Hendrix en Marshall. Bron: Getty Images/ Contributor
Carlton Poward die gitarist Jimi Hendrix speelt in 2007, met op de achtergrond Marshall-apparatuur. Bron: Getty Images / Contributor

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

30-03-2023 • 13:03

52

Reacties (52)

52
52
21
5
0
17
Wijzig sortering
Dit is niet Jimi Hendrix zelf btw.. De JCM2000 was er toen nog niet.

De familie Marshall behoudt altijd nog bijna een kwart van de aandelen en is daarmee zelfs de grootste aandeelhouder van het nieuwe bedrijf. Wel een iets ander licht als je het zo leest.

[Reactie gewijzigd door pennywiser op 25 juli 2024 10:57]

Haha ja en jimi is ook niet rechtshandig! :)
Waar Jimi speelde op een rechtshandige gitaar maar dan gedraaid naar linkshandig speelt Carlton Poward dus een linkshandig gitaar in rechtshandige positie; alleen nog een spiegel neerzetten en alles klopt weer. (hoewel dit wel past als tribute, ook een afspiegeling van het orgineel :) )
CARLTON POWARD plays Jimi Hendrix at the SUMMER OF LOVE FESTIVAL MONTEREY POP FESTIVAL 2007 CALIFORNIA
bron: https://www.alamy.com/sto...al-monterey-14221465.html
Carlton Poward Plays Tribute To Jimi Hendrix Of The Sf Summer Of Love Revue, Summer Of Love Festival, Monterey Pop Festival, California. (Photo By: Education Images/Universal Images Group via Getty Images)
https://www.gettyimages.n...-sf-nieuwsfotos/525475229
@arnoudwokke

[Reactie gewijzigd door djwice op 25 juli 2024 10:57]

Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @djwice30 maart 2023 13:37
Thanks, ik pas het aan :)
Dat dit niet Jimi Hendrix is , staat toch duidelijk onder de foto,
Carlton Poward die gitarist Jimi Hendrix speelt in 2007, met op de achtergrond Marshall-apparatuur.
Dat is er daarna onder gezet inderdaad.
Aha duidelijk vroeg me al af of niemand dat gelezen had wat er onder staat.

[Reactie gewijzigd door Jeroen hofman op 25 juli 2024 10:57]

Als gitarist zijnde altijd groot fan geweest van Marshall. Kwaliteit liet soms wat te wensen over, maar dit maakt het merk goed met karakter en historie. Ben benieuwd hoe de toekomst er voor Marshall uit gaat zien.
Kwaliteit is een groot woord. Deze "buizenbakken" werden heen en weer gesleurd van gig naar gig. Ze waren ook niet bepaald licht van gewicht en wilde tijdens een intense rock-move nog wel eens omvallen. multiplex met tolex en een (soms handbedrade) pcb was het probleem niet. Die vaccuumbuizen zijn zeer gevoelig voor schade. Pin mij er niet op vast, maar meestal werden die buizen er niet uitgehaald tijdens transport, of werden amps plat vervoerd wegens een krappegezellige tourvan. Een gebruiksobject als een gitaar of buizenversterker heeft gewoon service nodig, net als bijvoorbeeld een auto. Doe je dat niet dan kan je wachten op problemen.

Maar dat geluid als ze op 11 (zie comment van @djwice) staan is karakteristiek en zeer gewild. Voor mij begon de waardering voor een buizenbak pas toen ik ze op maximaal volume kon zetten.

Voor de leek: analoog geluid van een buizenversterker vormt zich naar de stand van de hoofdvolume knop. Luider klinkt je versterker ook echt heel anders dan op laag volume.
Een versterker is gemaakt om volledig open te draaien. De "volumeknop" is eigenlijk een demper. Bij 100% staat deze gewoon op -0.
Maar bij vol volume kan je apparatuur het misschien niet goed aan. Transistoren klippen dan lelijk (al is er een groep die dat juist mooi vind, iedereen zijn smaak :) ), buizen hebben een andere vervorming die ook nog eens per buis kan verschillen. Daardoor krijg je wat meer karakteristiek van de versterker in je geluid bij vol volume en kan dat heel anders klinken dan bij lagere volumes.
Ik zeg juist dat het niet een volume knop is. Volume regel je best vóór het signaal naar de versterker gaat. Dus in je mixer, processor, crossover, etc... De knop die "het volume regelt" op je versterker is een negatieve gain.

Natuurlijk zijn die "versterkers voor gitaristen" eigenlijk speakers met een ingebouwde versterker en kan het dat ze dit "volume" noemen.
Iets genuanceerder:

Een versterker versterkt een zwak signaal. Of dit nou van een gitaar, keyboard of antenne af komt maakt in dit geval niet uit. Als ik mijn gitaar de juiste richting op zet kan ik radiosignalen opvangen.

Het klopt dat een volume knop een variabele weerstand is, uit te drukken in Ohms. De ene knop/potmeter heeft een taper die meer weerstand geeft dan een andere. (ook wel 250k, 500k, 1kohm, etc.) pots genoemd. Sommige gitaristen zweren bij bepaalde potmeters die hun 'toon' beter maakt. Dit is een rabbithole an zich.

Er gebeurd heel wat voordat het signaal bij de speaker uit komt. Maar, 'gain' is een term die gebruikt wordt om de oversturing van de buizen (extra power) te triggeren of te simuleren(in geval van een digitale versterker). Er kan een master en een pre-amp volume aanwezig zijn. Alle onderdelen op de pcb vormen het geluid. Waar de variabele weerstand zich bevindt in deze wirwar van onderdelen bepaald hoe de versterk zich gedraagt. Soms beinvloeden deze het volume (wat in dit geval hoeveelheid geluidsproductie inhoudt)

Wel leuk dat er een keer een gitaar topic gaande is, terwijl dit redelijk off-topic is voor tweakers? :)
Dat hangt van het circuit af. Zo gebruikte bijvoorbeeld QUAD een volumepotmeter in de feedbackloop van de voorversterker, waardoor je met de potmeter de versterkingsfactor regelde.

Maar inderdaad, bij de meeste versterkers wordt de volumepotmeter gebruikt.om te dempen door hem als spanningsdeler te gebruiken (met 1 poot aan de massa).
Saturatie is het woord. Werkte ook zo fijn bij analoge tape. :D
Doet het erg slecht met bitjes... :P
This Is Spinal Tap. Zeer gewilde 11 op je versterker, zeker na deze cult.
Grappig om te zien dat iemand een merk prijst om het karakter en de historie en dat blijkbaar nog belangrijker vindt dan kwaliteit.
Dat is toch heel vaak zo? Al helemaal bij zaken waar het lastig is het echt hard te kwalificeren. Denk ook aan auto's, tech, kleding, en waarschijnlijk nog heel veel andere dingen.
Ook al denken we graag van niet, mensen zijn emotionele wezens, en bedrijven weten dat dondersgoed.
Veel mensen denken blijkbaar zo, aangezien een hoop mensen een Audi/VW/Seat boven een Toyota prefereren
Dat is ook niet zo gek, het zijn dan ook fijnere auto's.
Dat is subjectief ;)
Imho iets minder subjectief als je ze beiden bezit ;)
Ik moet de eerste Audi/VW/Seat nog tegenkomen die ík fijn vind…
De gebruikte apparatuur is karakteristiek voor de muziek. Accoustische/unplugged liederen wil je zo natuurgetrouw door je apparatuur. Maar voor genoeg genres is normaliter de apparatuur deel van de muziek. Het ene concert is het andere niet als je totaal andere apparatuur hebt, ook al zijn de muzikanten en de liederen verder gelijk.

Aan de ontvanger kant idem. Sommige mensen willen er extra bas bij, anderen meer treble. Sommigen horen bovenal de vocals goed, anderen doen juist het liefst geheel zonder de vocal track :P

Zelf ben ik trouwens meer fan van akoestische muziek en houd ik wel van een natuurgetrouw geluid. Maar ook daar hoor je verschillen, de ene piano is de andere niet bijv..
In de muziekwereld is dat niet zo gek hoor
Kwaliteit kun je pas meten als je gedefinieerd hebt wat je wilt bereiken. Een signaal perfect versterken is een andere uitkomst dan een signaal 'smaakvol' vervormen tijdens de versterking. En laat vervorming nu juist zijn wat in de rockmuziek veel bij gitaren gebruikt wordt. Tegenwoordig gebruikt men een effectpedaal. Vroeger was datzelfde effect een bijverschijnsel van het ontwerp van Marshall. Zie ook mijn andere reactie over de documentaire over het merk Marshall.

[Reactie gewijzigd door pmeter op 25 juli 2024 10:57]

Das war einmal.. Blue tooth speakertjes made in China gaan leveren… Anders overleef je niet .. Versterkers waren geliefd vanwege vervorming en feedback ,vooral! voornamelijk solo-gitaristen. Tegenwoordig niet meer nodig .. Mensen die zweren bij een oude Marshall zijn A: zelf oud. B: het type wat vinyl draait en oude cassettebandjes , en gaan beweren dat het geluid beter is dan digitaal .. Laat gaan . ( ps , ben zelf een ouwe l.l en 50 jaar in bandjes gespeeld , heb het allemaal beleefd en voorbij zien komen, praktische alles aan apparatuur is tegenwoordig vele malen beter dan wat we vroeguhhhh hadden. En verhoudingsgewijs goedkoper ook nog)
Een marshall laten zoemen en met fuzz dicht laten klappen, is mij met digitaal geluid nog nooit gelukt...
Het beste wat je van die oude bakken kan zeggen is dat ze 'niet hetzelfde' zijn als nieuwe spullen. Beiden hebben hun charmes en sterke punten.

Die goedkope hoofdtelefoons en speakertjes vind ik ook een beetje treurig. Komt toch echt wel over als een poging nog een paar centen binnen te sprokkelen, het zijn echt geen 'legendarische' producten waar ze mee leuren...
idd, het voelt alsof het - zoals vele bekende merken - overgenomen is door een investeerder om het merk overal op te plakken, maar onderwater wordt het gemin-maxed om zo'n hoog mogelijke winstmarge te behalen.

Maar tegelijkertijd, in de audio-industrie (voor zover ik er als prutser verstand van heb) wordt er ook nog veel nieuwe hardware gemaakt dat zowel goed als goedkoop is; Behringer apparatuur heeft die reputatie bijvoorbeeld. Nog wel.
Ik zou Behringer spul nou niet direct het predicaat ‘goed’ willen geven. Wel simpel en onorigineel, er kan niet veel stuk aan. Maar als je ooit garantie hebt geprobeerd te krijgen bij ze snap je ook wel waar ‘goedkoop’ vandaan komt. Aftersales is echt zwaar onvoldoende.
De ervaring met audio is gewoon subjectief. Jij beweert dat digitaal het beste is, een ander ervaart een ander medium (zoals bijvoorbeeld vinyl) als beter. Beiden hebben gelijk voor zichzelf en enkel de gene die perse hun gelijk willen halen en hun keuze beter vinden dan een ander zijn een bepaald "type" waarvan ik dan weer denk "laat maar gaan". ;)
De draagbare speakers van Marshall en de koptelefoons zijn basic, maar weinig over te klagen. Komt goed geluid uit en doet wat het moet doen. De designs zijn vaak wat het maakt; daar blinken ze eigenlijk meer in uit. ;) Overall prima midden segment spul, dus ben benieuwd wat de overname gaat brengen - zo te lezen inderdaad vrij weinig. :+
Heb eens zo’n klein Marshall speakertje als test gehad.

Man wat komt daar een bak geluid uit. Ontzettend indrukwekkend voor iets zo groot als je hand :)
Wie weet gaan ze nu ooit weer wat doen met smartphones. Hun enige exemplaar uit 2015 was fiks overpriced, matig in z'n performance, maar had wel goede stereo speakers, een dubbele headphone jack en boy, wat zag deze er gaaf uit.
Die kende ik niet eens en ik ben toch groot fan van Marshall, maar wat een gaaf ding, zeg!
Ik kan deze documentaire over het ontstaan van het merk Marshall aanraden. Samenvattend klonken gitaarversterkers tot aan de opkomst van het merk Marshall zuiver en accuraat. Jim Marshall wilde een graantje meepikken en bouwde voor de verkoop in zijn eigen winkel een bestaande versterker na. Hij kon echter geen goede onderdelen krijgen en behielp zich met onderdelen van de legerdump. Het gevolg was een versterker met vervorming (distortion). Dat karakter sloeg onverwachts aan onder muzikanten en publiek en heeft de rockmuziek voor altijd veranderd.
They really cranked it up to eleven!
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Up_to_eleven
The phrase was coined in a scene from the 1984 mockumentary/rockumentary This Is Spinal Tap by the character Nigel Tufnel, played by Christopher Guest. In this scene, Nigel gives the rockumentary's director, Marty DiBergi, played by Rob Reiner, a tour of his stage equipment. While Nigel is showing Marty his Marshall guitar amplifiers, he points out a selection whose control knobs all have a highest setting of eleven, unlike standard amplifiers whose volume settings are typically numbered from 0 to 10. Believing that this numbering increases the highest volume of the amp, he explains, "It's one louder, isn't it?" When Marty asks why not simply make the 10 setting louder, Nigel hesitates before responding, "These go to eleven."

As a consequence of the film, real bands and musicians started buying equipment whose knobs went up to 11, or even higher, with Eddie Van Halen reputedly being the first to do so. Marshall, the company that provided amplifiers for the film that the custom-marked knobs were applied to, now sells amplifiers such as its JCM900 (first sold in 1990) whose knobs are marked from 0 to 20.
De film is al uitermate vermakelijk, maar wat helemaal hilarisch is, is het feit dat er iemand de moeite heeft genomen om een Wikipedia pagina te schrijven over dit aspect _/-\o_
Het is hilarisch dat een drogreden in zo'n film - een heel kort stukje dat maar 1x voorkomt - er toe heeft geleid dat een markt standaard (volume knoppen gaan van 0 tot 10) veranderd in totale non-conformisme (volume knoppen hebben nu geen of totaal andere becijfering).

Een "mooi" historisch voorbeeld van hoe rationaliteit niet altijd wint en een drogreden een industrie kan overtuigen om te de-standaardiseren.

Verklaard wellicht ook het succes van hedendaagse internet scams, vol met drogredenen, maar worden gegeten als zoete koek. Een soort idiocratisch gedrag (film verwijzing: Idiocratie), een interpretatie van een complexere realiteit met de automatische piloot.

Grappig alleen is dat in de film This Is Spinal Tap de acteur juist lang wacht met antwoorden in plaats van impulsief reageert, wat juist suggereert dat er over de reactie wordt nagedacht. Wellicht is dat laatste het ingrediënt geweest voor deze "aardverschuiving" in de geschiedenis. Of was het een geplande marketing stunt van Marshall - who knows ...

[Reactie gewijzigd door djwice op 25 juli 2024 10:57]

in huis begint helaas al bij 4 allerlei dingen te rinkelen waardoor ik hem niet harder wil zetten (daarnaast ook buren, maar och) :P
legende onder de merken.
Valt Marshall Mathers er ook onder?
Ik denk niet dat hij te koop is.
Haha, Jimi Hendrix is blijkbaar gereïncarneerd als Carlton Poward. :P

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.