Standaard voor recordable DVD bekendgemaakt

Planet Multimedia heeft het bericht geplaatst dat tien grote electronicaconcerns het eens zijn geworden over een nieuwe standaard voor recordable DVD's. Vanmorgen gingen er al geruchten, maar het was nog niet duidelijk welke standaard er gekozen werd. Nu is bekend geworden dat het gaat om de Blu-ray Disc. Blu-ray Disc zal niet gaan concurreren met de huidige standaarden (DVD-R, DVD+RW, DVD-RAM), maar zal ze op den duur moeten gaan vervangen.

Blue-ray logoBlu-ray heeft een capaciteit van 27 Gigabyte per zijde en wordt uitgelezen door een blauwe laser met een golflengte van 405nm. De nieuwe techniek werkt standaard met MPEG2 compressie en kan een dataoverdracht bereiken van 36Mbit per seconde. Onder de tien bedrijven bevinden zich onder andere Philips, Matsushita, Hitachi, LG en Sony, hoewel sommige namen nog niet bevestigd zijn. Verwacht wordt dat meer bedrijven na het bekend worden van het nieuws de standaard zullen ondersteunen.

Je kunt in een persbericht van Matsushita de volledige specificaties nog eens doorlezen. Met dank aan allen die dit nieuws gesubmit hebben.

Door Dries Arnolds

Frontpage Admin

19-02-2002 • 10:57

124

Bron: Planet Multimedia

Reacties (124)

124
124
109
25
7
0
Wijzig sortering
Goede reden om nog even te wachten met de aanschaf van een DVD writer. :) Anders zit je dadelijk met zo'n zelfde probleem als met betamax (video recorder). Jouw systeem is beter, alleen kan je er niks voor kopen/huren/krijgen. (ik zeg niet dat een van die andere standaarden beter is btw)
De andere systemen zijn in ieder geval compatible met de huidige DVD spelers. Dit systeem is dat niet. (de disc zit in een cartridge)

Dus als je je vakantie film op DVD wil branden moet je ook meteen een nieuwe DVD speler kopen om 'm op je TV te bekijken.
En bij je vrienden die nog een "oude" DVD speler hebben werkt het dus niet.
Denk je dat de hele wereld nadat ze net van Laserdisc zijn overgestapt naar DVD nu weer massaal nieuwe spelers gaan kopen?
Het traditionele DVD formaat zal met name voor films nog een heel tijdje blijven bestaan.

Ik denk daarom dat de DVD+RW die wel compatible is nog best wat toekomst heeft.
Nou maar hopen dat de DVD+RW snel goedkoop wordt door dit nieuwe formaat :-))))

Zuiver alleen voor dataopslag in de computer business kan dit nieuwe formaat interessant zijn, maar dan ook maar totdat er weer een nieuwe standaard is. Er zal er vast wel snel weer eentje komen zonder cartridge bijvoorbeeld. (PD drives en DVDRAM leken in eerste instantie net zo interessant als dit ding, maar hoeveel mensen gebruiken het nog?)
Als de disc in een cartridge zit betekend het ook wel dat ie minder snel beschadigt zal worden (lijkt mij).

edit:
off-topic, huh?
Cartridge of niet zijn nog ZEER zware discussies over...
In het persbericht staat dat de disc in een cartridge komt dus zijn ze er volgens mij al uit...
alleen is in dit geval het nieuwe systeem ook echt beter
Wat is hier beter aan? 't Enige wat beter is: 't feit dat er 3.5 * zoveel op kan. Maar dan moet jewel ff bedenken dat hiervoor eigenlijk de huidge Dvd-standaard vervallen (moet) word(en) verklaard. En qua bestandsformaten veranderd er niks.Het blijft nog steeds Mpeg2 voor beeld en AC3,mpeg1 etc. voor geluid.
Dus voor de standalone video-dvd recorder had dit van mij niet gehoeven.

Als je het hebt over de eventuele vervanger van de Cd-rw is het wel goed nieuws. We praten nu tenminste over 40* zoveel wat op een Dvd past in vergelijking tot de Cd-rw
Anoniem: 7245 @Sjah19 februari 2002 12:53
Blu-ray disc is bedoeld voor HD-TV (dus met veel hogere resolutie (en benodigde opslag capaciteit) dan huidige DVDs met de schamele 720x576 (o.i.d.). Vandaar dat die MPEG2 stroom op Blu-ray disc dus ook 36Mbit/seconde is...

Er verandert dus WELDEGELIJK iets t.o.v. DVD. (voor video dan)
[maar je moet natuurlijk wel een HD-TV hebben om dat verschil te kunnen zien. Ik kan jullie proefondervindelijk vertellen: Als je eenmaal een HD-TV met een schermdiameter van -pakweg- 1.50m met HD-TV beelden hebt gezien.... dan wil je nooit meer terug naar de huidige PAL-standaard.... :-( ]
Anoniem: 7245 @Sjah19 februari 2002 12:49
Er past 5.5x zoveel op als op een DVD+/-RW (uitgaande van 25GB per layer per zijde. In de Blu-ray disc standaard wordt ook nog de 23.3GB en de 27GB beschreven)
Hoop dat dit een correcte lijst is. De grote namen staan erop behalve JVC en Canon zodat hopelijk niet weer hetzelfde gaat gebeuren zoals ondertijd met de videostandaard. Door voor één standaard te kiezen is het voor ons consumenten ideaal. Geen gezeur tenminste over welk apparaat je kiest.
De namen worden ook elders gemeld ...
Onder de tien bedrijven bevinden zich onder andere Philips, Matsushita, Hitachi, LG en Sony, hoewel sommige namen nog niet bevestigd zijn.
... en deze bedrijven zouden ook betrokken zijn: Pioneer, Sharp, Samsung.
Volgens http://www.webwereld.nl/nieuws/10281.phtml doen Mitsubishi, AOL Time Warner, het Japanse Victor en Toshiba niet mee. Toshiba heeft al aangekondigt dat het met een eigen blauwe laser-techniek-standaard zal komen.

Er zal weer gewoon een strijd ontstaan tussen verschillende groepen met eigen standaarden. Uiteindelijk komen er dan weer apparaten die meerdere standaarden ondersteunen etc. Kortom het blijft afwachten en 100% zekerheid op een universele standaard heb je nooit.
Ehmm het japanse Victor:
JVC, betekent: Japanese Victor Company.
En inderdaad, die op jouw lijstje doen (vooralsnog) niet mee.
JVC pronkt nog steeds met het feit dat ze betrokken waren bij het ontwikkelen van de VHS. Misschien dat ze daarom niet meer serieus worden genomen. :)
JVC wilde toch ook met Digitale VHS komen, als alternatief voor de DVD?
Aangezien de beveiliging op digivhs nu beter was was 'Hollywood' dan misschien van plan van DVD -> DVHS te gaan :'(
Digitale VHS kunnen ze denk ik wel uit hun hoofd zetten nu, aangezien een schijfje wat minder gevoelig is voor beschadigingen dan tape....(ik bedoel dus het in de soep lopen van het mechaniek en dus de tape).
En toch hebben videotheken liever banden dan DVD's. Want die kunnen ze 70 keer uitlenen voor ze aan barrels zijn, en een DVD maar 40 keer.
Want dan zitten die dingen stik vol krassen.
Ja daag...dat bedoel je dan dus ook... ;)
[quote]
En toch hebben videotheken liever banden dan DVD's. Want die kunnen ze 70 keer uitlenen voor ze aan barrels zijn, en een DVD maar 40 keer.
Want dan zitten die dingen stik vol krassen.
[quote]

Veel videotheken hebben omruilgarantie voor versleten video en dvd, meestal is dit een termijn van 30 of 60 dagen.
Het is gebruikelijk om de bijna verlopen/versleten film om te ruilen voor een vers exemplaar.
dan hoop ik wel dat ze de DVD in een cartridge steken zoals de DVD ram (ga maar eens aan de videotheek vragen wat ze van de DVD vinden ivm beschadigen tov de VHS)
Dus geen standaard voor de huidige DVD-recordables, maar een nieuwe schijf, nieuwe techniek en vervangen de hap! :(
Pluspuntje is wel dat de capaciteit enorm verhoogd wordt.... heb je met een Blu-ray schijfje in ene een nieuwe HD erbij!

Coooooooooooooooooooooool
Nou wordt backuppen wel heel makkelijk!

Tis me alleen nog niet duidelijk of BRD ook rewritable is en hopen maar dat het betaalbaar wordt.

[edit]
[quote]
The Blu-ray Disc enables the recording, rewriting and play back of up to 27 gigabytes (GB) of data on a single sided single layer 12cm CD/DVD
[/quote]

Godzijdank wel dus.
Nu nog betaalbaar :)
Je heb toch ook dubble sided dubble layered DVD's ? (Was in ieder geval wel de bedoeling :? ) Houdt dat ook in dat deze een maximum capaciteit hebben van 4x27=108 GB? :z Dan heb een flinke opslagcapaciteit op een verwisselbaar schijfje alleen verwacht ik dat deze schijfjes niet goedkoop zullen zijn. (8>
108 ga je nooit halen! Dat zou weer te mooi zijn!

De 27 gig is al met twee lagen. Dus maximum zijn de schijven die boven en onder te beschrijven zijn (beide kanten twee lagen) dan kom je op 54 gig.

Nog netjes, d8 ik zo! :*)
getver, dit gaat de school kant op... tis vakantie ja! 8-)
Nou een nieuwe HD er bij lijkt me niet echt aangezien dit ding een data rate van van maximaal 36 Mbit/s heeft das dus ongeveer 4.5MByte/s lijkt me een stuk te langzaam voor een HD...maar wel handig als backup of als alternatief voor de ZIP/Jazz-drive!
[no-flame]En als systeembeheerder zou je dat toch wel moeten weten[/no-flame]
Op zich snel zat hoor.. en net als cdrom's beginnen ze bij 1 speed (36mbit), wacht maar tot je een 52x dvd spelertje hebt ;)

Tegen de tijd dat het uit komt heeft iedereen al veel grotere hdd's... net als met de cdr's toen der tijd.. zo gaat het gewoon weg altijd :)
Hopelijk wordt dit allemaal sneller betaalbaarder.
Is toch jammer als je net je zuurverdiende spaarcentjes hebt geinvesteerd in een dvd-r brander en dan leest dat er een andere standaard is. Maar ja, het zat er aan te komen, en mooi dat hij er is, want standaarden zijn voor de tweaker altijd mooi.
Ik heb ook een standaard.. een gitaar standaard :) :?

Wat ik wil zeggen dat fabrikanten wel roepen dat ze standaard hebben maar voor DVD is die er nog nooit echt geweest omdat een standaard pas een standaard is al iedereen hem gebruikt. Dus zo'n standaard moet zich bewijzen. Denk maar weer aan het Betamax, Video200 en VHS verhaal.

Ik denk wel dat hoe meer fabrikanten zo'n contract ondertekenen EN HEM NAKOMEN.... Hoe meer kans er is dat het een echt standaard wordt. (sommige fabrikanten onderteken zo'n contract maar, zodat ze, mocht een andere standaard het niet worden, nog kunnen terugvallen op deze standaard.

Ik w8 wel af (alhoewel ik geen zin heb, ik heb al een DVD speler). maar ik heb geen zin in w88 ik wil DVD herschrijven. Ik d8 dat DVD al bijna aan het einde was en dat de standaard wel duidelijk begon te worden, en dan lees je zo'n bericht...

p.s. zouden ze ook regio codering hebben voor DVD die je zelf opneemt ;)
Anoniem: 32081 @MRic319 februari 2002 13:15
Wat ik wil zeggen dat fabrikanten wel roepen dat ze standaard hebben maar voor DVD is die er nog nooit echt geweest omdat een standaard pas een standaard is al iedereen hem gebruikt. Dus zo'n standaard moet zich bewijzen. Denk maar weer aan het Betamax, Video200 en VHS verhaal
Betamax en Video2000 zijn nooit als standaard het leven ingegaan. Het waren gewoon verschillende technieken en niemand die beweerde dat dit de standaard was. Pas na afschaffing van Betamax en Video2000 was VHS de winnaar van de jarenlange strijd en is het de facto de standaard geworden. Dat is dus een heel ander verhaal dan dat fabrikanten op een gegeven moment zeggen 'dit wordt de nieuwe standaard die we gaan ondersteunen'.
Anoniem: 11125 @MRic319 februari 2002 13:18
Juist voor DVD zijn er standaarden afgesproken om VHS/V2K/Betamax-achtige taferelen te voorkomen.
Alleen vond niet iedereen het nodig om zich eraan te houden, dus nu zijn er 3 DVD-R* standaarden ipv. 1.
Is toch jammer als je net je zuurverdiende spaarcentjes hebt geinvesteerd in een dvd-r brander en dan leest dat er een andere standaard is.
Je weet toch van tevoren dat DVD-R(W)(AM) nog in ontwikkeling is, als je 't systeem koopt! Dan moet je ook niet zeuren...

Dat heet 'de wet van de remmende voorsprong': je bent dan weliswaar de eerste, maar dat heeft nadelige consequenties in de toekomst: je bent ook de eerste met verouderde spullen.
Er staat:
dikte van 405 nm
van de laser. Moet dat niet de golflengte zijn??
Dat is op zich de breedte van de golf van dat licht wat die laser uitstraalt... dus in a way klopt er wel wat er staat
De breedte? Dit is toch de golf_lengte_? De periode dus en niet de amplitude?
inderdaad. 405 nanometer wil zeggen golflengte....
Dit is het fregentie gebied. Kortom dit heeft dus niets te maken met breedte van een laser... ;)
Naja het moet er wel mee te maken hebben is 't niet ;)

Als we het hebben over 1 golflengte van van dit lichtron is het wel 405nm.

Maar als er dit nu gaan gebruiken om een CD er mee te beschrijven heeft het volgens mij alles te maken met de breedte... aangezien het procede nog steeds in 2D gebeurt dus gewoon recht over de opp heen... als je het nu hebt over de lengte van de golf zie ik niet in wat het dan nog voor verschil uitmaakt om een 2mm golf te hebben of 405nm... mee eens? het gaat dus echt om de ruimte die het inneemt over de breedte van een track op een cd...

als dit niet klopt verbeter dan gewoon mijn verhaal
Het klopt niet (helemaal) :)
De golflengte zegt wat over de gebruikte kleur.
Het is wel zo dat voor kleinere gaatjes je ook een kortere golflengte moet hebben, maar de gebruikte golflengte zegt dus vrij weinig over de breedte van de straal.
Deze kun je namelijk behoorlijk goed focussen met lenzen.
De golflengte zegt wel wat over de kleinst haalbare diameter van een object wat je kunt onderscheiden (denk maar aan het gebruik van UV-licht bij het produceren van chips)
Ik heb geen idee wat je bedoelt. Maar het zit zo:

In een CD wordt infra-rood licht gebruikt (780nm) In een DVD wordt rood licht gebruikt (635nm) In Blu-ray disc dus blauw/paars (405nm). De golflengte van het licht bepaald het kleinste "stipje" dat je nog op de disc kunt zien.Hoe kleiner de golflengte hoe kleiner het kleinste stipje dat je nog kunt zien.

[En verder wordt dit ook nog bepaald door de "Numerieke Apperture" (NA) van de lens. Dit getal licht tussen 0 (geen lens) en 1 (het therotisch maximum). NA is zeg maar de 'sterkte' van de lens. Hoe 'sterk' de lichtstralen worden afgebogen.
Voor CD en DVD is slechts 1 lens voldoende (goedkoop). Voor blu-ray disc zijn 2 lenzen achterelkaar nodig (vergelijkbaar met een telescoop). Da's natuurlijk duurder.]

Hoe dicht de sporen naast elkaar staan heeft natuurlijk alles te maken met het kleinst zichtbare stipje. Voor CD is de 'track-pitch' ruim 1micrometer, voor DVD 0.8 micrometer (uit mijn hoofd) en voor Blu-ray disc 0.32micrometer.
offtopic:
Misschien een gekke gedachte, maar als (laser) licht zich voortbeweegt met de snelheid van het licht, en deeltjes zelf maken een golfbeweging(dus een omweg), betekend dat dat de deeltjes zelf sneller dan het licht gaan :? :?
scsirob,

nee, de deeltjes maken geen golfbeweging, de electrische en magnetische velden maken die golfbeweging, die men bij gebrek aan beter afbeeld als golven loodrecht op de voortplantingsrichting (vector van Pointing, S).
Het is dus een vector, die vanaf de 'straal' getekend wordt, maar dat betekent helemaal niet dat er werkelijke een bewegend object in die richting is, het veld heeft alleen een toe- en afnemende waarde in die richting.

Overigens, cd-putjes (en verwanten) hebben precies de diepte die nodig is tov de golflengte van het licht om dat licht uit te doven (net als antigeluid).
Waarom vraagt niemand zich af of deze dvd wel gelezen kan worden door de huidige dvd spelers?!!? Lijkt me toch wel erg fijn om te weten. Ik denk zelf niet dat je deze dvd's kan lezen in je dvd speler en dan heb ik zoiets van wat heb ik eraan! Dan blijven de huidige DVD+R(W) toch wel interessant.
ik denk dat et antwoord hierop nee is.
Als het leesbaar zou moeten zijn in de huidige DVD spelers zouden ze er wel mee pronken. Wel staat in het persbericht dat blue-ray branders DVD schijfjes kunnen lezen.
Omdat iedereen weet dat dat niet kan |:(
Sorry hoor, maar dat lijkt me toch duidelijk.
Het is logisch dat het niet kan. Als er over gestapt wordt op een nieuwe techniek (blauwe laser) dan kun je er vrij zeker van zijn dat het niet kan :)
Anoniem: 47550 @Proggy19 februari 2002 11:54
3) Easy to use disc cartridge:
An easy to use optical disc cartridge protects the optical disc's recording and playback phase from dust and fingerprints.
Cartridge dimension: Approximately 129 x 131 x 7mm
Dus ik weet wel zeker dat bestaande DVD-spelers NIET gelezen kan worden...want het is geen CD-tje op zich zelf maar het zit in een cardrige net als een minidisc schijfje...wel beter aangezien er zo geen stof en vinger afdrukken op kunnen komen!

Maar mischien weet iemand het ding er in een DVD speler van nu te krijgn (met een hamer) ! :P :P
En hoe zit het met de huidige formaten?
Wordt alles nog wel ondersteunt of kun je je ouwe dvd speler bij de kraak zetten?
Wel goed nieuws natuurlijk dat ze het eens zijn, geen video 200 betamax vhs verhalen zoals in het verleden. :)
Ik vraag me af of oude formaten nog wel ondersteunt gaan worden door een nieuwe Blue-ray disc player..omdat de disc namelijk in een soort van case zit net als de mini disc discs, waardoor je natuurlijk een heel andere disc ingang hebt!
Maar mischien vinden fabrikanten wel een mogenlijkheid om discs zonder case er in af te spelen!
Maar dat is nog afwachten!
Ik vraag me af of oude formaten nog wel ondersteunt gaan worden door een nieuwe Blue-ray disc player..omdat de disc namelijk in een soort van case zit net als de mini disc discs, waardoor je natuurlijk een heel andere disc ingang hebt
dat hoeft niet zo'n probleem te zijn. Als de maat minstens even groot is kan er gebruik gemaakt worden van een CD (DVD) Caddy, zoals vroeger met de eerste CD-Writers ook gebruikelijk was.
ondersteuning van CD/DVD is uiteraard zeeeeer gewenst, maar technisch niet eenvoudig.
Weet ik niet. Misschien is het gewoon eenvoudig om een tweede lees/schrijfkop te plaatsen voor oude DVDs en CDs.

Wat heel handig (en wenselijk) zou zijn is het plaatsen van een laser zowel boven als onder het schijfje. Op deze manier zou je ervoor kunnen zorgen dat je 2x 27 GIG in een keer kunt gebruiken.

Feuniks is meteen voor aangezien hij zo alle software die hij bij klanten nodig heeft op een schijfje kan zetten.
ondersteuning van CD/DVD is uiteraard zeeeeer gewenst, maar technisch niet eenvoudig. (Andere laser, andere lens, cartridge of niet, etc.)
Quote: nu is bekend geworden dat het gaat om de Blu-ray Disc. Blu-ray Disc zal niet gaan concurreren met de huidige standaarden (DVD-R, DVD+RW, DVD-RAM) maar zal ze op den duur moeten gaan vervangen.

Betekent dit nu dat al die mensen die een DVD-R, DVD+RW of DVD-RAM hebben gekocht hier spijt van moeten gaan krijgen omdat op vrij korte termijn (of is dit lange termijn) hun apparaat niet meer ondersteunt wordt?

edit:

* 786562 x-wolf
Betekent dit nu dat al die mensen die een DVD-R, DVD+RW of DVD-RAM hebben gekocht hier spijt van moeten gaan krijgen omdat op vrij korte termijn (of is dit lange termijn) hun apparaat niet meer ondersteunt wordt?
Hier kan ik kort over zijn!

Ja!

Je zit dan dus met hardware waar niks meer voor te koop is na een tijdje. Dat is meestal het probleem met nieuwe hardware. Eerst moet er een standaard gekozen worden en daarna is het pas aan te raden om zo'n apparaat te kopen. (of je moet geld teveel hebben)

edit:
Troll? :? Waar dan
Ach, de standaard voor DVD+RW stamt uit 1998, en de eerste drives uit 2001. Het zal dus wel even duren :Z

Bovendien, probeer je 27 Gb schijfje maar af te spelen in een standaard DVD speler. De acceptatiegraad van DVD spelers is nu al zo groot dat ik niet denk dat de industrie dat gaat riskeren om nu een nieuwe standaard te pushen.

Ik brand nog wel een aantal jaartjes m'n eigen DVD'tjes :*)
Je haalt nu spelers en writers door elkaar. De CD-RW is ook veel laten gekomen dan de CD spelers. En de CD-spelers gingen gewoon ondersteuning bieden voor CD-RW disks. Nu zal dat dus precies zo gebeuren met die DVD disks en spelers. Niks bijzonders hoor.
En de industrie pushed helemaal niks. Iedereen wist al dat er een standaard gekozen zou moeten worden. Dat doen ze nu dus eindelijk.
Ach, de standaard voor DVD+RW stamt uit 1998, en de eerste drives uit 2001. Het zal dus wel even duren
Klopt ja, maar dat was wel in de tijd dat iedereen hun eigen standaard wilde ontwikkelen. Nu moeten/gaan ze allemaal de koppen bij elkaar steken. Dit zal dus veel sneller gaan.
Ik denk niet dat dit veel sneller zal gaan. Er is immers nog een hele markt aan DVD branders en spelers die eerst verzadigd moet worden, voor er een nieuw produckt op de markt gaat komen :7. Als ze dat niet doen dan gooien ze hun eigen glazen in.
We hebben het hier over de opvolger van de huidige generatie die pas op de markt komt als die verzadigd is met DVD branders.
Anoniem: 9264 @mvds19 februari 2002 18:35
Nee Oneens
Met het fyniel was het wel zo maar
het verschil is dat we nu zelf kunnen opnemen .
dus WIJ bepalen of de standaard eruit gaat.
dat kan niet meer van bovenaf door simpelweg de verkoop van orginele dvds te staken.
en zolang er klanten zijn zijn er lege dvds
kijk maar naar de floppy die is er ook nog steeds,
die gaat er ook niet uit omdat mensen dat nog steeds willen gebruiken.
Sony probeert eind van 2002 een Blu-ray disc speler/recorder op de markt te brengen.
Nou dan ga ik vast sparen :+
maar wanneer komt deze dan?
Want nu koopt toch niemand een dvd-brander meer, zeker niet als ze zo duur zijn.

????????????
Hier kan ik dus wel ff antwoord op geven m.b.v. een artikel uit de Zwolse Courant van vandaag. Anders gezegd, de nieuwsredactie heeft hier weer eens lopen suffen :Z

TOKIO (ANP) - Tien elektronicaconcerns, waaronder Philips, zijn het eens geworden over gemeenschappelijke standaards voor de nieuwe generatie optische discs (dvd's) waarmee tv-programma's en video's kunnen worden opgenomen. Dat hebben Japanse media maandag gemeld.

Volgens het persbureau Kyodo maken de bedrijven de overeenkomst dinsdag officieel bekend. Philips wilde dat niet bevestigen. Wel zei een woordvoerster van het concern dat er gesprekken lopen.

Voor dvd-spelers is er al een gemeenschappelijk standaard, maar voor de recorders zijn er nu nog drie verschillende, van Philips/Sony, Matsushita/Toshiba en Pioneer/Sharp.

Het is de bedoeling de nieuwe producten in 2003 op de markt te brengen. De nieuwe dvd's zullen een zesmaal zo grote capaciteit hebben als de bestaande, voldoende voor het opnemen van veertig uur gewone televisie of twee uur hoogwaardige video. De recorders zullen ook met de huidige dvd's kunnen werken en gaan in eerste instantie ongeveer 200.000 yen (1730 euro) kosten.

* 786562 Freakertje
Voor alle mensen die het over het hoofd zien:
De recorders zullen ook met de huidige dvd's kunnen werken
Je oude brander kan dus de deur uit, echter de schijven kun je blijven lezen... Of ze ook nog beschreven kunnen worden, weet ik niet... Misschien met overburn ofzo... Oppervlak zal waarschijnlijk gewoon hetzelfde materiaal zijn...
Hmmm, ja, ik had die belangrijkste onderdelen even moeten laten opvallen, bedankt voor je commentaar!
hoezo? je koopt toch ook nog wel eens een vhs band of een videorecorder, ondanks dat er stand-alone dvd speler te krijg zijn
Je bent heel wat woordjes vergeten in je posting m'n beste... :)

Maar goed, about time zou ik zo zeggen, want wie kon er door de bomen nog het bos zien?
DVD-R, DVD+RW, ... om zot te worden, hopelijk komt er binnen een maand niet een ander bedrijf met weer een "standaard"

Waarom trouwens 'maar' MPEG2-compressie? MPG4 is toch beter (en interessanter ;)) :?
mpeg 2 is beter.... punt uit.. een hogere compressie wilt niet zeggen betere kwaliteit.. vooral niet als je mpeg 2 als bron gebruikt...

Dat er 'n nieuwe recording standaard aan zat te komen dat was al bekend en vergeet niet dat dit enkel de DVD-R vervangt en backward compatible is dus alle mensne die nu 'n dvd writer hebben... is 't niet zo dat ze er niets aan hebben.. voordat Blu-Ray doorgebroken is zijn we 3 jaar verder tegen die tijd is je dvd-recorder toch aan vervanging toe :)

De Rewritable media staat er voledig los van daar zal uiteindelijk de populairste als standaard vernoemd worden -> DVD+RW DVD-RW DVD-RAM

Iedereen die denkt dat mensen flink genaaid zijn moeten niet vergeten dat 't ontwikkelen van 'n voledig nieuwe standaard wel meer dan 5 jaar nodig heeft... Video heeft er ook minimaal 10 jaar over gedaan. In dit geval had je kunnen weten dat je 'n formaat in ontwikkeling koopt... maar vooralsnog nieuwe dvd aparatuur is backward compatible

Ik ben blij dat er nu eindelijk 'n stanaard op 't dvd-r gebied is nu RW nog.. en dvd is klaar voor de toekomst.
Of het backward compatible wordt is nog maar de vraag. Uiteraard is dit zeeeeeeer gewenst door klant en marketing-afdeling, maar of het technisch _voor een redelijke prijs_ haalbaar is, is de vraag.

Sony doet zijn/haar uiterste best eind van dit jaar een Blu-ray disc-product op de markt te brengen.
ik zie niet in waarom 't niet backward compatible zou zijn.. tot nu toe zijn alle cd formaten met elkaar compatible geweest... als dat niet 't geval zou zijn.. zou 't 'n steek in eigen rug zijn..
DVD == MPEG2, toch?
als je dan ineens MPEG4 erop gaat zetten ben je ongeveer bezig met compleet DVD vervangen, aangezien alle video-DVD-spelers nu toch alleen MPEG2 doen
(toch?)
Waarom trouwens 'maar' MPEG2-compressie? MPG4 is toch beter (en interessanter )
Mpeg4 (of divx wat er van afgeleid is en later zelfstandig verder ontwikkeld) is een pak kleiner van formaat dan Mpeg2 maar heeft ook meer verlies bij snelle actiescenes.

Als je schijven van 54Gigabyte hebt dan ga je toch niet speciaal als filmstudio je film nog eens kleiner (en daardoor minder van kwaliteit) maken om een bijna leeg schijfje te verkopen?

Ik zou verwachten dat in de toekomst die nieuwe DVD's nog beter van kwaliteit worden maar niet meer op gewone (oude) DVD spelers kunnen bekeken worden...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.